Gävle dagblad

Åtal väcks mot bockbrännaren i Gävle

Gävlebocken, som firade 50 år, brann ner redan under invigningskvällen. Nu väcks åtal mot en 20-årig man som misstänks ha tänt eld på den, skriver Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.

Skolorna stoppar vegansk specialkost

Snart slutar Gävle kommun servera veganmat i skolan. I fortsättningen krävs det ett intyg från sjukvården för att eleverna ska få äta specialkost, något som Gefle dagblad var först med att skriva om. – Det känns som att man inte tas på allvar, säger en femtonårig elev till tidningen.
Läs mer om Gefle och Gävle.
Livstidsdömd mördare på obevakad permission
Den livstidsdömde mördaren och förre Bandidosmedlemmen åkte på obevakad permission förra sommaren – men rymde. Först efter fyra dagar kunde han gripas. Han var då drogpåverkad, skriver Gefle Dagblad. – Vi måste pröva dem i samhället, säger Linda Salenmo, kriminalvårdschef på anstalten i Gävle, till tidningen.
Talesperson för moskn i Gävle på Säpos lista
Rague Ali Yussuf vid Gävle islamiska center finns med på en lista Säpo har lämnat till Skatteverket, avslöjar Gefle Dagblad. Listan ingår i projekt Snowball – där myndigheter försöker komma åt svenska terrorfinansiärer och svarta pengar. – Jag vet ingenting om det du pratar om, säger Rague Ali Yussuf till GD.

Lärare biten – skola i Gävle stängs akut

Aggressivitet bland elever och våld mot lärare på mellanstadiet på Sofiedalskolan i Valbo utanför Gävle har fått ledningen att stänga skolan under fredagen, skriver Gefle Dagblad.
Kvinna rånad på sin bil av knivman
En knivbeväpnad man ska ha rånat en 55-årig kvinna på hennes bil utanför en förskola i Gävle, enligt Gefle Dagblad, GD.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.
Grovt brott har inträffat i Gävle
Ett grovt brott har inträffat i Gävle under natten mot torsdagen, rapporterar de lokala medierna Arbetarbladet och GD. Det är oklart vad som skett – men under förmiddagen ska polisen lämna mer information, rapporterar Gefle Dagblad.
Politiker döms för mc-fortkörning
En förtroendevald lokalpolitiker i Gävle döms för vårdslöshet i trafik till böter efter att ha kört motorcykel i 160 kilometer i timmen och försökt att köra ifrån en polispatrull, skriver Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.
Kraftig brand i bil utanför stadsbibliotek
En kraftig brand har brutit ut i en bil i Gävle. Orsaken ska vara en singelolycka, uppger Gefle Dagblad. Samtidigt: Arbetarbladet skriver att någon tänt eld på bilen.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.
Bilägare hade böter för miljonbelopp
När polisen i Gävle kontrollerade en felparkerad bil, visade det sig att ägaren, en 31-årig Malmöbo, äger 2000 fordon och har obetalda böter på miljontals kronor, skriver Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad, Gävle och Malmöbo.
En man har hittats skadad i centrala Gävle
En man har hittats skadad i centrala Gävle. En polisinsats pågår just nu i närheten av Gävle teater, enligt Gefle Dagblad. – Det har skett en knivskärning i centrala Gävle och vi letar efter en brottsplats, säger yttre befäl Patrik Tolvtin till Arbetarbladet.
En man har hittats skadad i Gävle
En man har hittats skadad i centrala Gävle. En polisinsats pågår just nu i närheten av Gävle teater, enligt Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.
Extra pengar satsas på Gävlebocken
Den berömda Gävlebocken firar i jul 50 år. Nu har kommunstyrelsen i Gävle beslutat att skjuta till 850000 kronor extra till julfirandet i samband med jubileet, vilket ger en budget på totalt 2,3 miljoner kronor. Bland annat utlovas extra bevakning, skriver Gefle Dagblad.
Eritreaner stängs ute från kyrkan i Gävle
En intern konflikt har blossat upp inom Svenska kyrkan. I Gävle tar man ställning mot den regimtrogna grupperingen av den eritreansk-ortodoxa kyrkan som inte får använda kyrkans lokaler. Men på nationell nivå vill man inte göra samma åtskillnad mellan olika grupper. – Om vi i Gävle upplåter kyrkorum åt en kyrka som leds av politruker underställda en förtryckarregim, vilken sorts kyrka är vi då? säger Peter Hallgren Stjerndorff, präst och administrativ chef för Svenska kyrkan i Gävle till Gefle Dagblad.
Enduroförare hittades livlös under en tävling
Motorcykeltävlingen Gävle-Dala endurocup slutade i en tragedi. En av förarna avled efter att ha hittats livslös i ett skogsparti. – Det kom som en chock så klart, säger tävlingsledaren Anders Persson till Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad.
Kontroversiell imam bjöds in till riksdagen
I samband med ett seminarium om rekrytering till terrorgruppen IS så bjöds Gävle mosks kontroversielle imam Abo Raad in. Det rapporterar Gefle Dagblad. Han deltog i en panel för att berätta hur Sveriges imamer arbetar mot extremism.
Läs mer om Abo Raad, Gefle Dagblad och Gävle.
Gävle-imamen bjöds in till riksdagen
Riksdagen bjöd in Gävle mosks kontroversielle imam Abo Raad till ett seminarium om Islamiska Staten, avslöjar Gefle Dagblad. – Vi bjöd in honom för att han är en person som, tyvärr, har ett visst inflytande på muslimer i Sverige, säger vänsterpartisten Jonas Lundgren till tidningen.
Stor brand på pappersbruk
Det brinner på pappersbruket Stora Enso i Skutskär utanför Gävle. Branden ska vara fullt utvecklad, rapporterar Gefle Dagblad.
Kropp förvarad på bårhus i över tre år
I mer än tre år har en mans kropp legat inplastad på bårhuset vid Gävle sjukhus utan att kunna kremeras – det saknas en fullmakt från anhöriga. Det skriver Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad och Gävle.
56-årig man döms för mordförsök på sin mor
En 56-årig man i Gävle har dömts till åtta års fängelse för mordförsök på sin mamma, rapporterar bland annat Gefle dagblad.
Läs mer om Gefle och Gävle.
Brand på pub i Gävle – Polisen: Mycket rök
En pub i Gävle började under lördagskvällen brinna. Enligt Gefle Dagblad har rökdykare satts in och en person har andats in giftig rök.
Läs mer om Gävle och Gävle Polisen.
Malmö stad tackar nej till flyktinghjälp
Gävle kommun har tidigare erbjudit sig att hjälpa Malmö med att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men nu tackar Malmö nej, rapporterar Gefle Dagblad. Tillströmningen har minskat så att hjälpen inte längre behövs.
Läs mer om Gefle Dagblad och Malmö.
Misstänkta mördaren försökte ta sitt eget liv
Nu kommer nya uppgifter om mordet på en äldre kvinna på Brynäs i Gävle. Den misstänkte, en man i 50-årsåldern, hade skärsår som blödde när polisen kom till lägenheten. – Som jag tolkar det försökte han ta sitt liv, säger åklagare Ulf Back till Gefle Dagblad.
Läs mer om Gefle Dagblad, Gävle och Ulf Back.
Sara Grahn skriver historia – vaktar målet i herrmatch
På tisdagskvällen skriver Damkronornas målvakt hockeyhistoria. Sara Grahn vaktar målet i en herrmatch i division två, mellan Oppala och Hofors i Gävle. – Det ska bli en riktig utmaning, säger Grahn till Gelfe Dagblad.
Läs mer om Gelfe Dagblad, Grahn, Gävle och Oppala.
Svenska tidningar drabbade av hackerattack
Flera svenska tidningar är just nu indirekt under attack av nätaktivistgruppen Anonymous. Detta rapporterar Gävle Dagblad och Arbetarbladet på sina sajter.
Läs mer om Arbetarbladet och Gävle Dagblad.