Göteborg det

SVT-programledaren stoppas – av Säpo

SVT-programledaren Lennart Persson vill veta om det finns sekretessbelagda dokument om honom hos Säkerhetspolisen efter sin tid som ung journalist i Göteborg.Men nu stoppas Persson av Säpo och får avslag - därför tar han ärendet vidare till kammarrätten.– Det var en obegriplig motivering, säger Lennart Persson.

SVT-programledaren stoppas – av Säpo

SVT-programledaren Lennart Persson vill veta om det finns sekretessbelagda dokument om honom hos Säkerhetspolisen efter sin tid som ung journalist i Göteborg. Men nu stoppas Persson av Säpo och får avslag - därför tar han ärendet vidare till kammarrätten. – Det var en obegriplig motivering, säger Lennart Persson.
Svenskt EM-brons efter jättedramatik
GÖTEBORG/STOCKHOLM. Sverige har vunnit sin första lagmedalj hittills i ridsport-EM.Patrik Kittel säkrade bronset i lagtävlan i dressyr efter en fin insats med Delauney.Bronset säkrades efter dramatik då hästen undersöktes under lång tid efter tävlingen.– Det är det värsta jag har varit med om, säger Kittel om nervositeten till SVT.
Läs mer om Delauney.Bronset, Kittel och SVT.
EM-brons till Sverige i lagdressyr
Det svenska dressyrlaget – med Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfvn, Therese Nilshagen och Patrik Kittel – tar brons i EM i Göteborg.

16-åringen sjöng sig rakt in i Idol-juryns hjärtan

I Göteborg tog 16-åriga Oliva Spicer från Kållered Idol-juryns hjärtan med storm.Musikintresse har hon fått av sin pappa Terry som tagit med sin dotter när han varit ute och sjungit.Det var också han som fick äran att dela ut Idol-juryns guldbiljett till sin dotter.– Olivia, så här är det, det här kallas för en fullpott, säger Nikki Amini med en medstämmande Idol-jury bredvid sig.
Hattrick av Omarsson inför rekordpubliken
LANDVETTER. Landvetter tvingade fram ett misstag i första minuten.Höll 0–1 i halvtid.Men i andra halvlek var det den väntade klasskillnaden när allsvenska IFK Göteborg gick ifrån till 5–0-seger mot division tre-klubben inför rekordpubliken på 4220 personer.
Läs mer om Omarsson.
Juryns ilska under Idol-inspelningen
Under onsdagens avsnitt av tv-programmet Idol blir juryn riktigt otåliga.Idol är på plats i Göteborg i hopp om att finna nya talanger – men besvikelsen blir stor.– Jag känner att jag sitter här och försöker hitta minsta lilla grej att gå på, men det finns ingenting jag kan greppa tag i, säger Nikki Amini från Idol-juryn.
Mannerströms kontrollpik: Hur fan ska det bli råbiff?
När Miljöförvaltningen gjorde en kontroll på anrika Kometen i Göteborg hade man synpunkter på restaurangens råbiff.I ett utlåtande rekommenderade inspektören att råbiffen skulle bräseras – alltså tillagas – för att få bort eventuella bakterier.– Hur fan ska det bli råbiff? Man använder uttryck som man inte vet vad de betyder, säger ägaren och stjärnkocken Leif Mannerström.
Guide: Det här händer i EM i ridsport torsdagen 24/8
Hoppryttarnas kamp om EM-medaljerna – såväl i lag som individuellt – går vidare på Ullevi under fredagen. Här är torsdagens guide till EM i ridsport i Göteborg.
Läs mer om EM-medaljerna, Göteborg och Ullevi.
Silvermedalj till Etzner Jakobsson
Louise Etzner Jakobssons framgång i paradressyren på EM i Göteborg fortsatte i den avslutande küren, där hon tog sin och Sveriges andra medalj i det pågående mästerskapet.
Läs mer om Etzner Jakobsson och Göteborg.
Peder Fredricson leder hoppningens guldjakt
GÖTEBORG. Mardrömsstarten i lagtävlingen förvandlades till en drömavslutning för det svenska hopplaget. När Henrik von Eckermann lämnade banan besviken gjorde Peder Fredricson i stället det med ett stort leende i ansiktet. Peder Fredricson och All In såg till att Sverige är med i kampen om lagmedaljerna, och att han själv är med i kampen om de individuella medaljerna.
Svenskstjärnan i EM-topp efter felfri ritt
Sverige är i allra högsta grad kvar i medaljfajten – tack vare Douglas Lindelöws suveräna felfria ritt på Zacramento. Sedan tog Peder Fredricson ledningen efter ännu en felfri hoppning vid EM i Göteborg. – Hästen var fantastisk och det är skönt att komma i gång, säger Lindelöw.
Jag är rädd för vad jag ska se...
GÖTEBORG. Häckens anfallsstjärna Alhassan CrespoKamara har inte spelat någon match sedan 2 juni.Men det är inte det skadade knät som gör mest ont just nu.Översvämningarna och lerskreden som tagit över 400 människors liv i hemlandet Sierra Leone har fått Crespo och sambon Pernilla Haestad Eriksson att dra igång en insamling.– Jag är rädd för vad jag ska se när jag åker ner i nästa vecka, säger han.
Femte plats för Grimmenhag i EM-kür
Felicia Grimmenhag har haft sin dressyrhäst Tarot E i ett halvår. Nu kan duon resa hem från EM i Göteborg med en femteplats i kür. – Det har varit lycka, spänning och nervositet, säger Grimmenhag om sitt första EM.
Läs mer om EM-kür, Grimmenhag, Göteborg och Tarot E.
Miljöexpert varnar: Havet kan stiga tre meter
Samma miljöexpert som för nio år sedan rekommenderade Göteborg att ta höjd för två meters havsnivåhöjning fram till 2100 säger nu att det sannolikt inte räcker: – I dag skulle jag vilja se en marginal på tre meter för samhällsviktiga byggnationer, säger Anders Roth.
Läs mer om Göteborg.
Sverige med i medaljkampen
GÖTEBORG. Sverige fick en skakig start när kampen om lagmedaljerna i dressyr inleddes i Göteborg på tisdagen. Rutinerade Tinne Vilhelmson Silfvn lyckades dock förbättra det svenska lagets läge tack vare en stark insats av henne och mästerskapsdebuterande Paridon Magi. Jag är väldigt nöjd med Magi. – Jag hade ingen aning om hur han skulle reagera men han skötte sig riktigt bra, säger Tinne Vilhelmson Silfvn.
Kollision med två personbilar – en person skadad
En trafikolycka har inträffat på väg 158 i Göteborg.– Det är två bilar som kolliderat. Vi är precis på plats och jag har ingen information om eventuella skador ännu, säger Gunnar Skaven, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Göteborg. Minst en person är skadad.
Läs mer om Gunnar Skaven och Göteborg.
Fredricson: Han har blivit divigare
GÖTEBORG. Ryttarna i all ära, men i ett ridsportmästerskap är det hästarna som är de största stjärnorna. Hopphästarna i det svenska EM-laget – som på onsdagen inleder jakten på en medalj – är alla medvetna om sin stjärnstatus. – Sedan OS har All In blivit divigare, säger Peder Fredricson med ett leende. – Mary Lou tycker att saker ska göras på hennes sätt, säger Henrik von Eckermann.
Bonus till svenska medaljörer
GÖTEBORG. Det blev inga svenska medaljer under den andra EM-dagen. Däremot är det klart att samtliga svenska medaljörer kommer att få en bonus. Här är DN:s Malin Franssons rapport från EM i Ridsport.
Läs mer om EM-dagen och Ridsport.
Guide: Detta händer i EM i ridsport onsdagen 23/8
GÖTEBORG. På den tredje dagen av EM i Göteborg är det dags för hoppryttarna att göra entr på Ullevi. Dessutom avgörs lagtävlingen i dressyr och paradressyrryttarna rider sina kür-program. Här är onsdagens guide till EM i ridsport i Göteborg.
Läs mer om Göteborg och Ullevi.
Han är den som har betytt mest för mig
Precis i starten av ridsport-EM på hemmaplan i Göteborg kom beskedet - en av ridsportens stora profiler Lars Parmler har gått bort. I hopplandslagets finns Parmlers egen produkt Helena Persson.– Han var en fantastisk person. Det känns obegripligt, säger hon.
Läs mer om Göteborg och Helena Persson.
Klart: De ska leda Frölunda
GÖTEBORG. Här är spelarna som ska leda Frölunda på och utanför isen.Lagkaptenen Joel Lundqvist, 35, kommer i år att assisteras av Simon Hjalmarsson, 28, och John Nyberg, 21.– Det är så klart en stor ära att få ett A på bröstet i den kanske största föreningen i Sverige, säger Nyberg till Frölundas hemsida.
Nilshagen och Dante tillbaka efter den krossade OS-drömmen
GÖTEBORG. OS i Rio slutade i tårar. Therese Nilshagen fick startförbud sedan det visat sig att hennes häst Dante var skadad. – Det var tufft och inte lätt att hantera. Först när vi hade lokaliserat problemet började jag se ljuset i tunneln, berättar Therese. Ett år senare är tårarna torkade och dressyrryttaren Therese Nilshagen är redo för mästerskapsdebut när EM i veckan avgörs i Göteborg.
Madeleine tillbaka i Sverige: För mig som hästtjej känns det kul
Prinsessan Madeleine invigde EM i ridsport på Ullevi i Göteborg –och mindes sin barndom som hästtjej.Och det märktes att prinsessan var glad över att vara i Sverige.–Det är kul att vara här i Sverige, säger hon.
Läs mer om Göteborg, Sverige, Sverige.Det och Ullevi.
Pengastinn tour till Stockholm
GÖTEBORG. EM har knappt mer än börjat förrän det står klart att det kommer bli en ny hästfest i Sverige om två år – och då i Stockholm. Här är DN:s Malin Franssons rapport från EM i ridsport i Göteborg.
Läs mer om Göteborg, Stockholm och Sverige.