Göteborg det

Ikonens förslag: Fira guldet på Götaplatsen

GÖTEBORG. Tre Kronor har landat på Arlanda – och i eftermiddag hyllas de nyblivna världsmästarna på Sergels torg i Stockholm.Men hockeyikonen Håkan Södergren, 57, tycker att mottagandet borde ske i Sveriges näst största stad:– Just i år känns det som om ett guldfirande skulle vara lämpligt att lägga till Götaplatsen.

Elev gick till knivattack – sex personer skadades

Eleven på Bergsjöskolan Göteborg tog fram kniven och högg sitt offer fyra gånger i ryggen.Nu döms han till fem års fängelse och utvisning efter storbråket som slutade med att sex personer fick föras till sjukhus.– Det var på liv och död. Det var det verkligen, säger en lärare som blev vittne i förhör.Enligt svenska myndigheter var eleven 14 år vid brottstillfället –men rätten menar att han var 21.
Här försöker huliganen mörda inne på krogen
Här går fotbollshuliganen till knivattack mitt framför kroggästerna på Källarn Bar i Göteborg.Efter att ha fått två ölsejdlar kastade i sitt huvud drog han av sig t-shirten och började hugga – enligt polisen försökte han mörda offret.– Det var väldigt mycket aggressioner, säger åklagaren Cecilia Ahlström.– Det är ett kraftigt våld han blir utsatt för och han svarar med ett kraftigt våld, säger mannens advokat Erik Pousard.
Brand i flerfamiljshus i Göteborg
En brand rasar i en takvåning i ett flerfamiljshus i Mölndal.Enligt larmet till SOS Alarm så rör det sig om en rejäl brand.– Den är fullt utvecklad, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Skickades hem från BB – timmar efter födseln

Katarina Jönsson fick bara stanna på BB i några timmar efter att ha fött sin son.Sen skickades hon hem – helt i linje med Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya riktlinjer.Nu riktar hon skarp kritik mot förlossningsvården i Göteborg, något som G-P var först att berätta om.– Det är katastrof alltså, det går inte att säga något annat om det, säger hon.
Läs mer om G-P och Göteborg.
Stopp i tågtrafiken efter olycka utanför Göteborg
Det är stopp i tågtrafiken vid Jonsered, utanför Göteborg, efter en olycka, meddelar Trafikverket.
Läs mer om Göteborg, Jonsered och Trafikverket.
Tågolycka utanför Göteborg
Det är stopp i tågtrafiken vid Jonsered, utanför Göteborg, efter en olycka, meddelar Trafikverket.
Läs mer om Göteborg, Jonsered och Trafikverket.
Flera skäl att vi inte lär bli av med det
Fusk? Här? I allsvenskan? What?Tänk att fotbolls-Sverige stod på randen till chock när nyheten om matchfixningsförsöket i IFK Göteborg-AIK kablades ut.Då stod vi ändå med byxorna nere redan 1990.Det finns och har funnits sedan länge och lär inte bli av med det.Av flera skäl.
Bråk om professorstitel vid Stockholms universitet
En infekterad strid vid de litteraturvetenskapliga institutionerna har blivit än mer infekterad. I fredags sände Lars Lönnroth, professor emeritus i Göteborg, tillbaka det diplom han mottog som jubeldoktor vid Stockholms universitet 2015.
Läs mer om Göteborg.
Semestra i skärgården – allt du behöver veta
Du behöver inte kunna segla eller ha egen båt för att få närkontakt med Västkustens vackra skärgård.Det är enkelt att ta sig ut till öarnas klippor och stränder med båt eller buss från Göteborg.Här är några tips på hur du kan hitta dina egna favoriter.
Läs mer om Göteborg.Här.
SVT-profilen om förbundet: Bara tystat ner det innan
SVT-profilen Magnus Svenungsson granskade matchfixning i Sverige för Uppdrag Gransknings räkning.Och han är förvånad över hur kraftfullt det svenska fotbollsförbundet agerar i fallet med matchen mellan IFK Göteborg och AIK.– De har bara velat tysta ner det tidigare, säger han.
Läs mer om AIK och Sverige.
Allsvenska spelare fick varning om mutförsök
Matchfixningsskandalen blev ett faktum när matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in under torsdagen.Nu kan Kvällsposten berätta att Fotbollförbundet redan långt innan skandalen besökt klubbar i allsvenskan och superettan i förebyggande syfte.– Det fick ju fint utslag i och med att den här spelaren i AIK nu agerade rätt, säger Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson
Godståg har spårat ut – larmas om gasolläckage
Ett tåg har spårat ut i höjd med Sävenäs rangerbangård.Det ska enligt uppgift handla om ett tåg med gasol i lasten.Enligt Trafikverket är det helt stopp i trafiken och urspårnignen påverkar tåg på linjen Göteborg - Skövde - Stockholm.– Det är en läckande gasolvagn på Sävenäs, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen.
Hamnkonlikten utökas – har möte inför lockout
Den ettåriga hamnkonflikten i Göteborg är inne i ett avgörande skede.Fredag eftermiddag trappas den sannolikt upp ytterligare då arbetsgivaren APM Terminals sätter igång sin spegel- och konsekvenslockout.Parterna ska dock träffas i ett sista möte innan lockouten träder i kraft. – Det börjar klockan 13.30, berättar Robert Lindelöf, förtroendeman i hamnfyran.
Läs mer om Göteborg och Robert Lindelöf.
Kollision i tunneln – långa köer direkt
Ett flertal fordon har kolliderat i mynningen till Tingsstadstunneln i Göteborg.Exakt hur olyckan har gått till är oklart. Bilarna ska ha kolliderat i norrgående riktning.– Det är redan nu långa köer, säger Göran Carlbom på polisen i Göteborg.
Kim Källström: Jag blev chockad och förbannad
JÖNKÖPING. Det blev ingen stormatch mellan IFK Göteborg och AIK. I stället riktades fokus mot matchfixning och hot. Nu ställer sig Djurgårdens största stjärnor bakom de inblandade.– AIK-spelaren visar civilkurage. Jag blev chockad och förbannad, säger Kim Källström.– Det är för jävligt, säger Magnus Eriksson.
Läs mer om AIK och Kim Källström.
Tidigare allsvensk spelare pekas ut i matchfixningförsöket
En före detta allsvensk spelare pekas ut i matchfixningsförsöket som stoppade stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK. Det uppger Expressen, Aftonbladet och Fotbollskanalen.
Kan inte utesluta matchfixning i allsvenskan
Den inställda matchen mellan IFK Göteborg och AIK har inte skapat avvikande spelmönster.– Oddsen har sänkts något på vinst för IFK Göteborg sedan de släppte oddsen, men det är inte med så mycket att man kan betrakta det som avvikande, säger Per Carlander, chef för spelsäkerheten på Svenska Spel.Samtidigt avslöjar han att även domare misstänks ligga bakom matchfixning i Sverige.
En före detta spelare pekas ut i skandalen
Stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK är inställd efter ett matchfixningsförsök.Enligt uppgifter till SportExpressen pekas en före detta allsvensk spelare ut som en av de inblandade i mutförsöket.– Vi kommer jaga de som ligger bakom det här, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand
IFK Göteborg riskerar ekonomiskt bakslag
GÖTEBORG. Den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK kan bli en hård ekonomisk smäll för Blåvitt.– Självklart har vi en hel del kostnader, säger IFK:s sportchef Mats Gren.Enligt vad GT erfar rör det sig om cirka 700 000 kronor – och än vet Blåvitt inte om förbundet kommer att kompensera klubben.–Det finns inget särskilt regelverk för en sådan här unik situation, säger Anders Hübinette, chefsjurist på förbundet.
Läs mer om AIK och Blåvitt.
Löfven: Det är ett gift – det är jätteallvarligt
Stefan Löfven kommenterar nu försöket till matchfixning inför rivalmötet mellan IFK Göteborg och AIK: –Vi kan inte ha en ordning där det finns misstankar om att matcher är fixade, då försvinner ju hela poängen med fotbollen. Statsministern öppnar samtidigt för att se över lagstiftningen.
Läs mer om AIK.
Grens ursäkt till AIK efter polisens kritik
GÖTEBORG/STOCKHOLM. IFK Göteborgs sportchef Mats Gren fick hård kritik från polisen efter hans ord om att det var AIK:s målvakt som blivit närmad av matchfixare.Nu är Gren ångerfull.– Jag kommer att kontakta AIK-spelaren och be om ursäkt, säger han.
Läs mer om AIK och Gren.
Det värsta kriminella angreppet på svensk idrott
All heder åt den spelare i AIK som rakryggat och modigt berättade att han blivit utsatt för påtryckningar att påverka resultatet i matchen mot Göteborg. Det förebyggande arbetet gav resultat. Nu gäller det att också komma åt de kriminella som sätter knivhugg i ryggen på idrottens själ.
Läs mer om AIK och Göteborg.
Strålander väder i helgen – kan bli +30
Underbara maj är här med toppväder i hela Sverige över helgen.– Det blir fint väder i hela landet, men det kommer att skilja rejält vad gäller antalet plusgrader mellan de södra och de norra delarna av Sverige, berättar Olav Krogsäter, jourhavande meteorolog vid väderinstitutet Storm.Vi kan få uppåt 30 grader under lördagen på sina håll – varmast väntas det bli i Göteborg.
Polisens ilska mot uttalandet av Gren
Kort efter att beskedet kom att matchen mellan AIK och IFK Göteborg ställts in så avslöjade Blåvitts sportchef Mats Gren att det var AIK:s målvakt som hade blivit närmad.Något som kommisarie Fredrik Gårdare inte uppskattar.– Jag ska nog inte uttrycka vad jag känner här, säger han.– Det var helt fel av mig, det får jag ta tillbaka, säger Gren.
Läs mer om AIK, Fredrik Gårdare och Gren.