Gratulerar

DN gratulerar: Stig-Björn Ljunggren

Otåligheten och nyfikenheten på samhällsfrågor, att försöka förstå hur allt hänger ihop, har alltid varit samhällsdebattören Stig-Björn Ljunggrens främsta drivkrafter.

DN gratulerar: Clarence Öfwerman, musiker

Clarence Öfwerman är keyboardisten i Roxette som även har producerat gruppens skivor som sålt i 75 miljoner exemplar. Men hans musikkarriär kunde ha fått ett snabbt slut.
Läs mer om Roxette.
DN gratulerar: Ulrika Westerlund
Ulrika Westerlund brinner så starkt för hbtq-personers ställning i samhället att hon hamnade i arresten i Moskva. Lika engagerad tycks hon numera vara för hård träning. Träningen ger ork att kämpa hårdare för rättvisa.
Läs mer om Moskva.
DN gratulerar: Henrik Dorsin, skådespelare
Han sjunger just nu operett, gör tv-satir med Grotesco och dyker snart upp som Sveriges mest älskhatade granne – Ove i Solsidan – på biograferna. Men för Henrik Dorsin är jakten på skratt inte längre det viktigaste.
Läs mer om Grotesco, Henrik Dorsin, Ove och Solsidan.

DN gratulerar: Tove Styrke, sångare och låtskrivare

Hon är Idol-trean som slog igenom, tog timeout – och kom tillbaka som en mognare artist. Nu är Tove Styrke på gång med nytt album och en USA-turn som förband till Lorde.
Läs mer om Idol-trean, Lorde och Tove Styrke.
DN gratulerar: Ernst Billgren, konstnär
Konstnären Ernst Billgren har rönt stora framgångar, men har också varit med om betydligt fler misslyckanden. Ändå fortsätter han oförtrutet att kasta sig över nya kreativa utmaningar.
DN gratulerar: Karl Tets Landegren, serietecknare
Vad ska jag göra med mitt liv? Har jag valt rätt? Vid 30 kommer ofta den första livssummeringen – på gott och ont. Illustratören Kalle Landegren slits mellan olika drömmar.
DN gratulerar: Ida Boman, nybliven polis
I dag blir Ida Boman färdig polis. En yrkesgrupp som många av våra politiker gärna vill se växa. För Ida väntar en ny verklighet i Norrtälje där hon börjar sin första tjänst om ett par veckor.
Läs mer om Ida Boman och Norrtälje.
DN gratulerar: Nadja Weiss, skådespelare och regissör
Nadja Weiss varvar mellan regi och skådespeleri. Just nu är hon aktuell i pjäsen Uppenbarelsen på Dramaten. Men till nästa höst är hon troligtvis tillbaka i regissörsstolen igen. Oavsett vad jag gör börjar det alltid med ett motstånd som måste övervinnas.
Läs mer om Dramaten och Uppenbarelsen.
DN gratulerar: Nour el Refai, komiker och skådespelare
Komikern Nour El Refai tycker om att överraska sin publik från scenen. Själv gillar hon inte överraskningar. Därför firar hon 30-årsdagen dan före födelsedan.
Läs mer om Refai.
DN gratulerar: Malin Levanon, skådespelare
Malin Levanon är så hängiven som skådespelare att hon har sovit i fängelse för att riktigt komma in i en roll. Även privat är hon rätt passionerad, för att inte säga nördig. Men allra bäst mår hon av att vara generös.
DN gratulerar: Fred Kämpe, rammakare
Få vet att sätta guldkant på sin omgivning som Fred Kämpe. Men så är han också förgyllare och i dagarna firar han 50-årsjubileum i sin ramverkstad på Folkungagatan i Stockholm.
DN gratulerar: Laura Kochendörfer, student
Tyska Laura Kochendörfer har länge varit lockad av Sverige och den här hösten gjorde hon slag i saken. Nu har hon just avklarat första kursen vid universitetet i Frescati.
Läs mer om Frescati och Sverige.
DN gratulerar: Miriam Bäckström, konstnär
Konstnären Miriam Bäckström har bråda dagar. Hon har tre stora projekt på gång i sin atelj i södra Stockholm. I botten finns alltid hennes sökande efter fotografiets gränser.
Läs mer om Stockholm.
DN gratulerar: Göran Ragnerstam, skådespelare
Skådespelaren Göran Ragnerstam tycks inte väcka någon större uppmärksamhet när han släntrar in på det klassiska Söderkafet Gunnarsons i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
DN gratulerar: Daniel Kindberg, Östersunds FK
Östersunds FK:s starke man, har han kallats. Ordföranden och affärsmannen Daniel Kindberg gillar att ha många järn i elden, men fotbollen ligger honom extra varmt om hjärtat.
Läs mer om Daniel Kindberg.
DN gratulerar: Eva Dahlman, fotohistoriker
Fotohistorikern och etnologen Eva Dahlman är ett barn av -68. Hennes engagemang mot orättvisor har aldrig svalnat. Hon vill lyfta fram dem som inte fått plats i historieböckerna.
Läs mer om Eva Dahlman.
DN gratulerar: Emil Norberg, Youtubestjärna
Emil Norberg, stjärna på Youtube, kan skämta om det mesta, men inte om 30-årsdagen. Att fylla 30 är allvarliga saker för honom eftersom han har så mycket ogjort.
Läs mer om Youtube och Youtubestjärna.
DN gratulerar: Håkan Lans, uppfinnare
Uppfinnaren Håkan Lans har kommit på och förverkligat ett antal banbrytande ider. Och skaffat sig mäktiga fiender på köpet. Dessa patentstrider höll på att ta knäcken på honom.
DN gratulerar: Daniel Sjölin, författare & programledare
Det har gått tio år sedan Daniel Sjölin gav ut Världens sista roman som han då menade var hans absolut sista. Men samtidigt som barnen blivit större har längtan efter det konstnärliga skrivandet ökat.
Läs mer om Daniel Sjölin.
DN gratulerar: Nisti Strk, komiker & skådespelare
Nisti Strk är skådespelaren som även är komiker, författare, programledare och filmfestivalchef. Oavsett vad hon gör är målet att föra samman människor och göra världen bättre.
DN gratulerar: Lasse Granqvist, sportjournalist
Sportkommentatorn Lasse Granqvist har levt sin dröm i 30 år. Jobb och privatliv är så sammanflätade att han i stort sett är gift med jobbet. Men nu trappar han ned.
DN gratulerar: Cecilia Torudd, illustratör & författare
Jobbet har varit tecknaren Cecilia Torudds semester. Om jag inte hade haft det, och mitt flöjtspelande, så hade jag nog gått under. Nu fyller Ensamma mammans skapare 75.
Läs mer om Ensamma.
Med Per Svensson väcks ett arv från Tingsten
Karin Olsson gratulerar valet av Per Svensson till politisk redaktör på Dagens Nyheter, men är lite bekymrad över om sakpolitiken tappar mark på ledarsidorna.
Läs mer om Per Svensson och Tingsten.
Kim Jong-Un gratulerar Xi Jinping
Det är inte ofta Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skickar i väg en personlig hälsning, men ibland gör han ett undantag.
Läs mer om Kim Jong-Un och Xi Jinping.