Gratulerar

DN gratulerar: Sara Axtelius, samlare av retrotyger

Sara Axtelius stora barndomsintresse har hållit i sig genom åren. Hennes glödande passion för 60- och 70-talstextilier har nu resulterat i en bok om de glömda formgivarna.

DN gratulerar: Göran Lagerberg, musiker

Efter åren som popstjärna i Tages på 60-talet blev Göran Lagerberg proffsmusiker i så vitt skilda band som Kebnekajse, Egba och Grymlings. Nu ger han sig ut på höstturn.
Läs mer om Egba, Göran Lagerberg och Kebnekajse.
DN gratulerar: Stefan Brunzell, musiker
Tro inte att Stefan Brunzell, kapellmästaren bakom Sanna Nielsen på Skansen, tar det lugnt för att allsången är slut. Han har mycket på gång, men först ska han fira sin 40-årsdag.
DN gratulerar: Monica Nordlund, vintagedrottning
Monica Nordlund var för gammal när Barbiedockan kom, men som en av Sveriges främsta samlare av vintagekläder och ett antal provdockor har hon tagit igen det med råge.
Läs mer om Barbiedockan.

DN gratulerar: Ada Berger, regissör

Först trodde Ada Berger att hon skulle bli präst, men det visade sig att hennes plats var inom teatern. Sedan ett år tillbaka är hon konstnärlig ledare för Unga Dramaten.
Läs mer om Ada Berger och Unga Dramaten.
DN gratulerar: Jonatan Malm, slöjdstipendiat
För Jonatan Malm från Fengersfors är Stockholm ingen höjdare. Men får man ett slöjdstipendium på 100 000 kronor måste man förstås ta sig till huvudstaden.
Läs mer om Stockholm.
DN gratulerar: Benjamin Ingrosso, artist
Han började som barnskådespelare på musikalscenen. Nu satsar Benjamin Ingrosso på en karriär som artist och låtskrivare. Och för honom känns det inte som ett nytt spår i livet.
Läs mer om Benjamin Ingrosso.
DN gratulerar: Bodil Jönsson, professor
Bodil Jönsson har hyllats för sina originella tankar om tid. Men för att stå ut med sig själv och förmå tänka klart måste hon vara i fred. Jag har ett starkt eremitdrag.
DN gratulerar: Simona Ahrnstedt, författare
För tio år sedan tittade förläggaren skeptiskt på Simona Ahrnstedts inlämnade manuskript. Något liknande hade förlaget aldrig fått in. I dag är hon Sveriges romancedrottning.
DN gratulerar: Afra Hosseini, dansare och lärare
Afra Hosseini är klassiskt skolad men när hon provade på breakdance klickade det ordentligt. Jag gillar utmaningar säger 30-åringen som är sjukt taggad på sin födelsedagsfest.
DN gratulerar: Tove Alexandersson, orienterare
Hon är världens bästa kvinnliga orienterare och har levt med idrotten sedan hon var liten. Jag älskar verkligen naturen, säger Tove Alexandersson.
Läs mer om Tove Alexandersson.
DN gratulerar: Olof Skoog, FN-ambassadör
Som företrädare för Sverige i FN:s säkerhetsråd tog Olof Skoog ett stort kliv in i världens strålkastarljus. Men det innebar även en lång flytt från fru och barn.
Det skrev Barack Obama i brevet till Donald Trump
Under sin sista tid i Ovala rummet postade president Barack Obama ett handskrivet brev till sin blivande efterträdare Donald Trump.En kopia av brevet har nu kommit nyhetskanalen CNN tillhanda.Där skriver den förre presidenten bland annat:Jag gratulerar dig till en fantastisk resa.
Mikael Odenberg gratulerar Kristersson – när båda slåss om partiledarposten
Först sa Mikael Odenberg att han gärna ville.Strax därefter förklarade Ulf Kristersson att han också är beredd att ta över som partiledare för Moderaterna.Det är bra att Ulf Kristersson i går klev ut på banan och gav samma besked som jag, skriver Odenberg på Facebook.Samtidigt menar han att en kommande regering skulle behöva aktivt stöd av SD i varje votering, stor som liten.
DN gratulerar: Gustaf Hammarsten, skådespelare
Lusten för skådespeleriet är kanske inte lika vitglödgande som för tjugofem år sedan, men Gustaf Hammarsten hyser fortfarande en stor kärlek till sitt yrke. Grundbrasan finns ju där.
Läs mer om Gustaf Hammarsten.
DN gratulerar: Rojda Sekersöz, filmregissör
Redan som 15-åring bestämde sig Rojda Sekersöz för att bli regissör. I sin svensk-kurdiska bakgrund hämtar hon kraft och inspiration – självförtroendet tackar hon föräldrarna för.
Läs mer om Rojda Sekersöz.
DN gratulerar: Nassnet Hakin
I två år har Nassnet Hakin jobbat med Kompasshuset, en verksamhet för ensamkommande unga. Nu har hon fått Stockholms stads folkbildningsstipendium.
Läs mer om Kompasshuset och Nassnet Hakin.
DN gratulerar: Catrin Nilsmark, fd golfproffs
När Catrin Nilsmark avslutade sin 20-åriga karriär som golfproffs hamnade hon i en lång utförsbacke. Det har tagit henne närmare tio år att bli glad och harmonisk igen.
DN gratulerar: Alban Nwapa, Dr Alban
Alban Nwapa hade tänkt bli tandläkare men blev i stället framgångsrik artist som Dr Alban. Efter Hello Afrika har jag inte hållit i en tandläkarborr, säger han.
Läs mer om Dr Alban.
DN gratulerar: Anne Ramberg, advokat
Advokatsamfundets Anne Ramberg är inte rädd, varken för att stå på sig eller att ändra sig. Men kalla henne inte modig. Det är bara så att hon har ett starkt behov av uppriktighet.
DN gratulerar: Thomas Petersson, komiker
I snart tre decennier har han haft skratt och komik som sin huvudsyssla. Jag fattar ju nu, att jag aldrig kommer att jobba som bonde igen, säger ståuppkomikern Thomas Petersson.
DN gratulerar: Sten-Johan Hedman, skådespelare
Sten-Johan Hedman kände tidigt att det var på teater- scenen han hörde hemma. Nu fyller han 80 år och ser fram emot nya utmaningar.
DN gratulerar: Nina Ulmaja, bokformgivare
Hon älskar bokstäver och har hjälpt både Lars Norn och Zlatan att hitta formen. Men att fylla femtio är inte så märkvärdigt, tycker den prisbelönta bokformgivaren Nina Ulmaja.
Läs mer om Nina Ulmaja och Zlatan.
DN gratulerar: Karin Rehnqvist
För tonsättaren Karin Rehnqvist är det ganska skönt att fylla 60. Jag var ung och lovande tills jag fyllde 50. Nu kan jag göra precis som jag vill, säger hon.
Läs mer om Karin Rehnqvist.
DN gratulerar: Fanny Anonsen
Efter några år som säljare i klädbutik går 22-åriga Fanny Anonsen vidare. Hon har kommit in på textilingenjörsutbildningen i Borås och börjar om drygt en vecka.
Läs mer om Fanny Anonsen.