Greta

Greta Thurfjell: Så färgades vårmodet av sjuttiotalets hbtq-pionjärer

Vårens färg, den lila lavendeln, har i historien symboliserat sensualism och dekadens. Och den blev tidigt en signalfärg för radikala hbtq-personer, skriver DN:s Greta Thurfjell.

Familjen tappade hakan – när de fick se tågbiljetten

Familjen tappade hakan när SJ-automaten inte slutade printa.För att åka till fjällen fick de en tre meter lång biljett.– Jag hade skrattkramper, säger Greta Hogstad.
Läs mer om Greta Hogstad och SJ-automaten.
Minnesord: Anna Greta Engvall
Anna Greta Engvall, Stockholm, har avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är maken Kjell, barnen Fredrik och Cecilia med familj.
Läs mer om Cecilia, Fredrik, Kjell och Stockholm.

Svante, Algot Thea och Greta har döpts i Ångermanland

I Mo kyrka har Astrid Ruth, dotter till Eveline och Peter Martti, blivit döpt av Zandra Zinner. I Mo kyrka har Vilmer Karl Håkan, son till Sara Andersson och Håkan Thelin, blivit döpt av Zandra Zinner.
Greta Thurfjell: Så gjorde litteraturen mig till en motvillig djurkramare
En rad nyutkomna svenska böcker handlar om vilda djur och oregerlig fauna. Att läsa dem visar sig få oväntade följder för en naturundvikande storstadsmänniska.
Greta Thurfjell: Tvetydigheten i metoo är själva poängen
En amerikansk artikel som ifrågasätter metoderna i #metoo har vållat stor uppmärksamhet. Greta Thurfjell läser en text som missar poängen.
Greta, 8, vann Ikeas tävling – hennes teckning blir gosedjur
87 000 barn runtom i världen deltog i tävlingen. Greta Järpegård, 8, från Göteborg stod för ett av de vinnande bidragen.Nu kommer hennes gosedjur Kotten att bli verkligt.Och trots att Kotten är en tredjedel monster så är Kotten snäll.– Det finns faktiskt monster som inte är farliga, säger Greta.
Läs mer om Greta, Göteborg och Kotten.
Scenrecension: Genomarbetat, kunnigt och entusiastiskt när Star trek kommer till Kärrtorp
Målgruppen för Visit Qo noS är inte stor – mycket av humorn bygger på en förståelse för Star trek. Men DN:s Greta Thurfjell finner föreställningen så genomarbetad, kunnig och entusiastisk att de Star trek-fans som tar sig till Turteatern knappast lär gå hem och i vredesmod slipa på sina bat lether.
Läs mer om Kärrtorp, Star, Turteatern och Visit Qo.
Andrea Lundgren: Vi glömmer bort att vi är djur
Andrea Lundgren har blivit hyllad för nya novellsamlingen Nordisk fauna, med berättelser fulla av mänsklig förvandling. Boklördags Greta Thurfjell möter en författare som söker sig till vakendrömmen för att skriva.
Läs mer om Nordisk.
Chefer slutar efter Greta-skandalen
Chefer vid socialförvaltningen i Tibro skickade anonyma mejl till medarbetarna med en Greta som avsändare.På ett möte klädde de ut sig till en äldre dam och en gris.Den så kallade Greta-skandalen i Tibro leder nu till att ytterligare två chefer får sluta, uppger SVT Nyheter Väst.
Läs mer om Greta, Greta-skandalen och Tibro.
Greta Thurfjell: Vem har rätt att känna hat?
Vem har rätt att känna – och uttrycka – hat? Greta Thurfjell om villkorad vrede.
Greta Thurfjell: En poesidebatt så nära bråkhimlen man kan komma
En brittisk kritiker hånar tre poeter för att de är kassa – och för tillgängliga. De publicerar nämligen sin poesi på sociala medier.
Brottsligheten flyttar inte – det är en myt
En vanlig missuppfattning är att brottsligheten är svår att påverka och flyttar då brottsförebyggande åtgärder genomförs i ett visst område. Forskning visar emellertid att brottsligheten ofta minskar vid sådana åtgärder – ibland även i angränsande områden där inga insatser genomförts, skriver Magnus Lindgren och Greta Åkerlind från Stiftelsen Tryggare Sverige.
Greta Thurfjell: Uselt sex hör också hemma i #metoo
Samtalet om sex kan inte sluta vid samtycke. Anklagelserna mot Aziz Ansari är ett naturligt steg i #metoo-rörelsen, skriver DN:s Greta Thurfjell.
Läs mer om Aziz Ansari.
Greta Thurfjell: Jag vill inget hellre än att vara en nörd – men jag kan inte
Jag ryser av obehag när jag tänker på att nördmaffian, Johanna Koljonen reclaima ordet nörd.
Läs mer om Johanna Koljonen.
Greta Gerwig: Om jag känt till anklagelserna hade jag inte jobbat med Woody Allen
Golden globe-vinnaren Greta Gerwig har fått kritik för ett tidigare samarbete med den flerfaldigt #metoo-anklagade Woody Allen. I en intervju tar hon nu avstånd från regissören.
Läs mer om Greta Gerwig och Woody Allen.
Greta Garbos hemliga skärgårdshus till salu
Nu kan Greta Garbos unika sommarparadis på Ingarö bli ditt.En riktig skärgårdsdröm på egen udde utanför Stockholm.11 rum, strandtomt och stor brygganläggning i privat läge – här höll Garbo till när hon ville vara i fred.Titta in och se alla bilder!
Läs mer om Garbo, Ingarö och Stockholm.11.
Greta Thurfjell: Henne vill vi ha som president
Försök låta bli att börja gråta till Oprah Winfreys tacktal på söndagens Golden globe-gala, som hon höll efter att ha belönats med hederspriset Cecil B. DeMille Award.
Läs mer om Cecil B och Golden.
Greta Thurfjell: Tindersatiren faller tidstypiskt platt i Black mirror
Det måste vara möjligt att göra spännande, komplex, trovärdig kultur om Tinder. Så varför blir det alltid, som i Black mirror-avsnittet Hang the DJ, så enerverande klumpigt?
Läs mer om Black, Hang och Tinder.
Karin Bojs: Greta kunde vittna om mässlingens skador
Förra året, 2016, dog 25 svenska barn i olyckor. De drunknade, skadades i eldsvådor, kvävdes eller omkom i trafiken. Tro det eller ej, men det är ett stort steg framåt.
Drottning Silvias okända bästa vän: Änkan Lena
NEW YORK. Hon beskrivs som drottning Silvias bästa vän.Men få känner till historien om den hemlighetsfulla Lena Kaplan.Släkten, sorgen efter maken, vänskapen med Greta Garbo och hur hon stöttade prinsessan Madeleine i New York.Jag gillar att vara lite i bakgrunden, förklarar Lena Kaplan i ett mejl till Expressen.
DN väljer: Här är årets bästa poddar 2017
De senaste årens podcastexplosion har gjort det allt härligare att äga ett par hörlurar – men också svårare att välja vad man ska lyssna på. Här guidar Kristofer Ahlström, Greta Thurfjell, Harald Bergius och Hanna Fahl till tjugonio bra poddar, utan inbördes rankning.
Greta Thurfjell: Ett år utan Kent
I dagarna är det ett år sedan Sveriges största rockband lade ner. Greta Thurfjell skriver om hur man egentligen går vidare från sitt livs stora musikaliska kärlek.
Läs mer om Kent.
Greta Thurfjell: Vem äger egentligen en ung kvinnas sexualitet?
Gråskalan kring sex, och diskussionen om vad samtycke egentligen innebär, synliggörs i en ny The New Yorker-novell.