Guldbaggegalan

10 throwbacks till lökig kvinnosyn som visar att vi har kommit framåt

Alexandra Dahlström förminskades av Loa Falkman på Guldbaggegalan 1999, men det finns fler exempel på händelser som där och då inte höjde några ögonbryn - men som känns väldigt omoderna i dag.
Läs mer om Guldbaggegalan och Loa Falkman.

Susanne Ljung: Svart revolution på röda mattan

STILKRÖNIKA. Klassiskt svart är det nya svarta för den som vill protestera mot sexuella trakasserier. Kavalkaden av färger på röda mattan har bytts ut. Och Sverige följde efter på Guldbaggegalan.
Läs mer om Guldbaggegalan.
Hannes Holms varning till Östlund: Oroväckande
Ruben Östlund är i samma sits som Hannes Holm var för två år sedan – snuvad på bästa film vid Guldbaggegalan, men nominerad till en Oscar.Hannes Holm kritiserar Guldbaggegalan för att den inte ger tillräcklig uppmärksamhet till breda filmer – men är ändå väldigt glad över The squares framgång.– Jag är jätteglad för Rubens skull, även om det finns vissa risker. Det kan stiga honom över huvudet nu, han får passa sig, säger Hannes Holm.
Läs mer om Guldbaggegalan, The och Östlund.

Skrällvinnare på Guldbaggegalan

The Nile Hilton incident tog oväntat hem guldbaggen för bästa film
Läs mer om Guldbaggegalan.
Print: Petra Medes supersucc på Guldbaggen
Petra Mede, som byter kanal till TV4, ledde Guldbaggegalan för sista gången – ännu en gång gjorde programledaren succ.Hon inledde med att beröra #metoo, något som hyllades med applåder och jubel, och avslutade med en vass pik mot SVT.– Jag ska byta kanal – och för första gången få betalt för mitt jobb, sa Mede.
Läs mer om Guldbaggegalan, Guldbaggen, Mede, SVT och TV4.
Alla vinnare i Guldbaggen 2018
Här är alla de som vann priser på Guldbaggegalan 2018:
Läs mer om Guldbaggegalan och Guldbaggen.
Petra Medes stora pik mot SVT – innan hon slutade
Petra Mede ledde i kväll Guldbaggegalan för sista gången – härnäst väntar ett kanalbyte från SVT till TV4.I slutminuterna av sin sista SVT-sändning delade programledaren ut en rejäl pik mot kanalen.– Jag ska byta kanal – och för första gången få betalt för mitt jobb, sa Mede.
Läs mer om Guldbaggegalan, Mede och SVT.
Skrällen: The Nile Hilton Incident blir bästa film
Konkurrensen var hård om det prestigefyllda priset för Årets film på Guldbaggegalan.Till slut stod det klart att The Nilehilton Incident vann – därmed valdes Ruben Östlunds segertippade The Square bort.
The Nile Hilton Incident oväntad vinnare på Guldbaggegalan 2018
Game, set och match! Tarik Salehs The Nile Hilton incident sopade oväntat banan med både Borg och topprankade The square. En liten överraskning på en svartklädd tillställning som präglades av #metoo och #Tystnad tagning.
Läs mer om Borg, Guldbaggegalan och The.
Stora hyllningen till bäste vännen
Under 2017 förlorade svenska filmbranschen många stora namn.Helena Bergström presenterade inslaget där man uppmärksammade stjärnorna som dött det gångna året – däribland nära vännen Rikard Wolff.– Jag förlorade min bästa vän, sa hon på Guldbaggegalan.
Läs mer om Guldbaggegalan och Rikard Wolff.
Plötsliga aktionen – går upp på scenen
Mitt under Guldbaggegalan reste sig ett femtiotal kvinnliga skådespelare upp och intog scenen.Mia Skäringer var den bland kvinnorna som först tog till orda – de möttes av stående ovationer.– Nu tar vi det här steget tillsammans. För våra bröder och för våra systrar. Tystnad tagning, varsågod att börja, sa hon.
Läs mer om Guldbaggegalan.
Filip Hammar visar upp nya flickvännen
Filip Hammar, 42, dyker upp på Guldbaggegalan tillsammans med nya kärleken Agnes Lindström Bolmgren, 28.Det är första gången paret visar upp sig offentligt.Filip Hammar skilde sig från Jennie Hammar, 31, år 2016.
Läs mer om Guldbaggegalan och Jennie Hammar.
Metoo-manifestation på Guldbaggegalan
Tystnad tagning. Var så god och börja! Gräddan av Sveriges kvinnliga skådespelare satte tonen för årets Guldbaggegala genom att skapa black out på röda mattan. Till virvlande trummor marscherade ett femtiotal skådespelare på röda mattan i en tyst och allvarlig sorgeprocession.
Läs mer om Guldbaggegala och Guldbaggegalan.
Beck-grannens kupp – mitt på röda mattan
Ingvar Hirdwall är en prisbelönt skådespelare som spelat på Dramaten och Stockholms stadsteater.Men han är mest känd som grannen i Beck.På Guldbaggegalan kuppar han på röda mattan och tar med sig en miniatyrversion av sin mest kända roll.
Läs mer om Beck.På och Dramaten.
Betygen – här är outfitsen som stack ut på röda mattan
Den stora filmfesten är här!Guldbaggegalan hålls under måndagskvällen på Cirkus i Stockholm.Och på röda mattan fick vi se en hel del svartklädda kändisar – som en reaktion på höstens #Metoo- och #tystnadtagning-rörelser.Expressens modeexpert Josefin Grunr om klänningarna, kavajerna och outfitsen som stack ut på röda mattan.
Läs mer om Josefin Grunr och Stockholm.Och.
Därför klädde de sig inte i helsvart
På Guldbaggegalan gick klädseln nästan genomgående i svart.Precis som på Golden Globe-galan tidigare i år protesterade Sveriges filmstjärnor mot sexuella trakasserier genom att bära den mörka färgen.Men det fanns även de som trotsade klädkoden – bland annat Clara Henry, Jonas Sjöstedt och Anna Kinberg Batra.– Jag är inte skådespelare, jag är bara här för att gå på gala, säger Anna Kinberg Batra om klädvalet.
Tystnadtagning manifestation på Guldbaggegalan
Tystnad tagning. Var så god och börja! Gräddan av Sveriges kvinnliga skådespelare satte tonen för årets Guldbaggegala genom att skapa black out på röda mattan. Till virvlande trummor marscherade ett femtiotal skådespelare på röda mattan i en tyst och allvarlig sorgeprocession.
Läs mer om Guldbaggegala och Guldbaggegalan.
Skådespelarnas stora protest på röda mattan
Under måndagskvällen är det dags för Guldbaggegalan.På röda mattan valde flera skådespelare att göra en protest.Till tonerna av trummor, och klädda i svart gick stjärnorna på röda mattan, utan att stanna för bilder eller intervjuer.Flera av skådespelo
Läs mer om Guldbaggegalan.På.
Guldbaggegalan 2018: Följ galan direkt
Borg är förhandsfavorit vid årets Guldbaggegala med hela tio nomineringar, men tennisdramat utmanas av bland annat Sameblod och Korparna.
Läs mer om Guldbaggegala, Korparna och Sameblod.
Live: Direkt från röda mattan på Guldbaggegalan
Tennisdramat Borg är storfavorit inför årets Guldbaggegala, men en går filmen hem med tio möjliga priser, eller kan utmanarna Sameblod, Korparna och Ruben Östlunds The square ge Borg en match om priserna? Följ kvällen här – från klockan 17 sänder DN live från röda mattan.
Direkt från Guldbaggegalan 2018 på Cirkus i Stockholm
Nu är det dags för Guldbaggegalan 2018! Den går av stapeln på Cirkus i Stockholm. Först är det röda mattan och sen startar själva galan klockan 20. Följ med oss för de senaste nyheterna hela kvällen!
Läs mer om Guldbaggegalan och Stockholm.
Stjärnan: Det kommer inte gå obemärkt förbi
Under måndagskvällen är det dags för Guldbaggegalan.Skådespelaren Eva Röse, 44, berättar att det kommer ske någon form av manifestation mot trakasserier och övergrepp.– Självklart kan vi inte ha en gala där #tystnadtagning eller #metoo-uppropet går obemärkt förbi. Det vore katastrof, säger hon i Nyhetsmorgon.
Därför byter Mede jobb efter filmgalan
Petra Mede leder Guldbaggegalan för sjätte gången.Nu berättar hon om nervositet – och om kanalbytet från SVT till TV4.– Det är på blodigt allvar, säger hon.
Läs mer om Guldbaggegalan, Mede, SVT och TV4.