Guldbaggen

Det är utan tvekan en välbehövlig revansch

Vilken underbar revansch!För tre år sen ratades Ruben Östlunds Turist av Oscarsjuryn, och igår fick han nobben av Guldbaggen.Men nu kan regissören äntligen vråla av lättnad. Oscarsnomineringen är ju hans.
Läs mer om Guldbaggen.Men och Oscarsjuryn.

Skrällvinnare på Guldbaggegalan

The Nile Hilton incident tog oväntat hem guldbaggen för bästa film
Läs mer om Guldbaggegalan.
Print: Petra Medes supersucc på Guldbaggen
Petra Mede, som byter kanal till TV4, ledde Guldbaggegalan för sista gången – ännu en gång gjorde programledaren succ.Hon inledde med att beröra #metoo, något som hyllades med applåder och jubel, och avslutade med en vass pik mot SVT.– Jag ska byta kanal – och för första gången få betalt för mitt jobb, sa Mede.
Läs mer om Guldbaggegalan, Guldbaggen, Mede, SVT och TV4.
En revolution som glöder – men segern är inte vunnen
Metoo-protesten böljade i mäktigaste svart på röda mattan. En revolution som ännu glöder av sorg och ilska. Ett historiskt steg.Men ska vi vara ärliga är segern ännu inte vunnen. Guldbaggen är ju fortfarande en tröttsam man.

Alla vinnare i Guldbaggen 2018

Här är alla de som vann priser på Guldbaggegalan 2018:
Läs mer om Guldbaggegalan och Guldbaggen.
Mede hyllas – efter starka #metoo-talet
Petra Mede inledde Guldbaggen med att beröra #metoo – och hyllades med häftiga applåder och jubel.– Tack vare er kommer vi från och med nu bli påminda om ert upprop i många år framöver vid varenda filminspelning. Varje gång någon säger orden: tystnad tagning, sa programledaren.
Läs mer om Guldbaggen.
Bindefeld: Orolig att det blir för mycket
Micael Bindefeld är bekymrad över att budskapet i #metoo riskerar att gå förlorat.Festfixaren anländer till Guldbaggen med Lisa Nilsson och deras åsikter går isär kring skådespelerskornas protest på röda mattan.– Jag är orolig att det blir för mycket manifestationer och att det går lite inflation, Lisa håller inte med, säger Bindefeld till Expressen.
Ruben Östlund har blivit smått odräglig
Med en historisk Guldpalm på meritlistan borde triumfen vara given för The square.Men Ruben Östlunds högmod kan bli hans fall på galan i kväll, då Guldbaggen riskerar att reduceras till ett tröstpris till Borg, Sameblod och de andra.
Läs mer om Borg, Guldbaggen, Guldpalm, Sameblod och The.
Johannes Brost är död – här är rollerna vi minns
Skådespelaren Johannes Brost har varit verksam sedan 70-talet i filmer som Besökarna och Bröllopsfotografen.Han har gång på gång hyllats för sina insatser och vann 2013 Guldbaggen för bästa manliga huvudroll i filmen Avalon.Här är några av hans minnesvärda roller.
Just nu: Vilka har chans på Guldbaggen?
Nu avslöjas årets nominerade till Guldbaggen, och Ruben Östlund och hans film The square är en av förhandsfavoriterna. Följ direktrapporteringen här!
Läs mer om Guldbaggen, Ruben Östlund och The.
Goran Kapetanovic om att våga minnas
Som 17-åring flydde Goran Kapetanovic till Sverige. Nu har han vunnit Guldbaggen för Min faster i Sarajevo, en film om att våga minnas livet som kriget förstörde.
Goran Kapetanovic: Humor är min drivkraft och har räddat mig många gånger
Som 17-åring flydde Goran Kapetanovic till Sverige. Nu har han vunnit Guldbaggen för Min faster i Sarajevo, en film om att våga minnas livet som kriget förstörde.
Roman Polanski lämnar Csarjuryn efter kritik
Regissören Roman Polanski lämnar sin post som juryordförande för Csarpriset, den franska motsvarigheten till Guldbaggen.
Läs mer om Csarjuryn, Csarpriset och Guldbaggen.
Hannes Holm efter succn: Pik mot Guldbaggen
Hannes Holm missade förra året en Guldbagge för Bästa film för sin film En man som heter Ove, men har nu i stället blivit nominerad till en Oscar för samma film.Det ser han som en revansch på Guldbaggejuryn.– Ja, det kan man lugnt säga på temat understatement, säger han, och berättar att han ser nomineringen som en pik till Guldbaggejuryn.
Jättesuccn på Guldbaggen
Årets film är Jätten. Biopublikens pris vann Etthundraettåringen. Det blev spridda skurar när filmpriserna delades ut på Guldbaggegalan.
Röda mattan från Guldbaggen
Politiker, youtubers och en massa filmfolk glittrade på Guldbaggegalans röda matta under måndagskvällen.
Läs mer om Guldbaggen.
Alla vinnare under Guldbaggen 2017
Priserna haglade under måndagens Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm. Totalt delades 19 Guldbaggar ut i olika kategorier. Här är alla vinnare:
Kändisarna som klädde sig bäst på Guldbaggegalan
Guldbaggen 2017 är i gång! Kändisarna minglar på röda mattan, och Expressens modeexpert Emma Danielsson sätter betyg på deras outfits.
Petra Mede måste ändra i manuset
Gala-veteranen Petra Mede är nervös inför Guldbaggen. Programledaren har fått stryka flera skämt och lyfter fram sina medförfattare som ett bra bollplank för att hitta balans i manuset. – Jag matchar mina grodor med deras sofistikerade humor, säger hon.
Läs mer om Guldbaggen.
Petra Mede om nerverna inför galan
Petra Mede, 46, har lett Eurovision inför 205 miljoner tittare, ändå är hon mer nervös inför Guldbaggen i slutet av januari. – Det är mycket som står på spel, säger hon inför sin femte insats som värd för galan.
Läs mer om Eurovision och Guldbaggen.
De är storfavoriter inför guldbaggen 2017
Nomineringar till filmpriset har avslöjats.
De är nominerade till Guldbaggen 2017
Nu avslöjas vilka filmer som har chans till en Guldbagge inför galan om några veckor. Följ direktrapporteringen här!
Läs mer om Guldbagge och Guldbaggen.
Petra Mede leder Guldbaggen
Det har varit och är varje gång lika roligt att få vara del av den
Läs mer om Guldbaggen.
Fler nomineras till Guldbaggen
Svenska Filminstitutet utökar antalet nomineringar i flera kategorier inför nästa Guldbaggegala....
Läs mer om Guldbaggegala och Guldbaggen.