Gustav fridolin

MP skärper tonen mot S om ensamkommande

Miljöpartiet skärper tonläget mot Socialdemokraterna i frågan om de ensamkommande ungdomar som hunnit bli vuxna i väntan på att Migrationsverket prövar deras fall. De borde få stanna i Sverige, anser språkröret Gustav Fridolin – men statsminister Stefan Löfven (S) vill ännu inte ge något besked.

Gustav Fridolin gästar Expressen TV

Utbildningsminister Gustav Fridolin gästar på torsdagsmorgonen Expressen TV för att prata om Expressens klimatsatsning och vikten av klimatundervisning i skolan.
Läs mer om Expressen TV.
Sverige betalar för mer sexualundervisning i Afrika
Fler ungdomar i afrikanska länder ska få sexualundervisning i ett FN-projekt som Sverige finansierar. Beslutades fattades på Unescos generalkonferens i Paris där utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) deltar.
Fridolin: Man ska inte kunna stå i skolkö på BB
Regeringen lägger ett lagförslag för minskad skolsegregation efter årsskiftet. Det sade utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) när han frågades ut i SVT:s Agenda. Det ska bland annat inte längre gå att ställa bebisar i skolkön. Men M vill i stället utveckla skolvalet.
Läs mer om Gustav Fridolin.

Elevers kunskaper om hållbarhet syns inte i skolresultaten

Ingen vet hur svenska skolors undervisning i hållbar utveckling ser ut eller om den ger några resultat, trots att det gått två decennier sedan det blev ett obligatoriskt inslag i utbildningen. Både Lärarförbundet och Skolverket föreslår en kartläggning av hur hållbarhetsundervisningen fungerar. Även utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill se förbättringar.
Läs mer om Gustav Fridolin och Skolverket.
Gustav Fridolin svarar på T-shirtkritiken
När Gustav Fridolin debatterade mot de andra partiledarna i Agenda i söndags gjorde han det i T-shirt och kavaj – något som minst sagt upprörde känslor i sociala medier. Nu svarar han på kritiken.– Jag trivs både i T-shirt och skjorta, säger han.
Läs mer om Agenda, T-shirt och T-shirtkritiken.
Den interna kritiken mot Gustav Fridolin hårdnar
Efter insatsen i söndagens partiledardebatt fick Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kritik av både tv-tittarna och egna partikamrater. Därtill brädades han av Alice Bah Kuhnke i Miljöpartiets provval till riksdagen. Enligt källor till Expressen har Gustav Fridolin nu tappat mycket av den tidigare populariteten inom partiet.– Han tappade väldigt mycket när han offrade Åsa Romson för att sitta kvar själv, säger en källa.
Partikamraternas dom mot Fridolin
Språkröret Gustav Fridolin, MP, fick bottenbetyg av tittarna efter partiledardebatten.Nu efterlyser partikamraterna tydligare ideal och visioner om framtiden för att locka tillbaka väljarna.– Det var för lite visioner, vad det är för samhälle vi vill ha. Det tror jag är avgörande, säger tidigare språkröret Marianne Samuelsson.
Läs mer om Fridolin och Marianne Samuelsson.
Fridolin fick stryk av Bah Kuhnke i provvalet
Språkröret Gustav Fridolin blev bara tvåa i Miljöpartiets provval till riksdagen i Stockholms län. Han fick stryk av kulturminister Alice Bah Kuhnke när medlemmarna fick rösta om vilka företrädare de helst vill se i riksdagen.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke och Bah Kuhnke.
Knutson läxade upp Fridolin i sändning
SVT:s programledare Mats Knutson tvingades säga till Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på skarpen att sluta avbryta de andra partiledarna i söndagens debatt.– Det finns en tendens att de avbryter varandra, säger Knutson.– Jag blev förbannad när Jan Björklund talade om växande klyftor, säger Fridolin efteråt.
K-G Bergström om partiledardebatten
Halvtid i partiledardebatten.Ulf Kristersson gick till angrepp mot Stefan Löfven och Gustav Fridolin blev uppläxad av SVT:s Mats Knutsson.Så här tycker Expressens K-G Bergström om debatten så här långt.
Staten ska ta större ansvar för skolor med stora behov
Skolkommissionen pekar på behovet av en tydligare ansvarsfördelning. Professionen ska äga tillit och ansvar för det pedagogiska arbetet och vägvalen. Staten ska ansvara för att varje huvudman har de förutsättningar som krävs för att ge alla elever goda kunskaper oavsett bostadsort och hemförhållanden, skriver Gustav Fridolin (MP).
Läs mer om Gustav Fridolin.
L-budget vållar skolkonflikt
Liberalernas skolförslag möts av protester från regeringen. Att stoppa satsningen på problemskolor får stora konsekvenser, varnar utbildningsminister Gustav Fridolin. – Skär man bort det måste skolorna börja avskeda istället, säger han.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin öppnar för samarbete med C och L
Gustav Fridolin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, har hamnat i hårda förhandlingar om regeringspolitiken. Fridolin säger att han tvingats att pressa Löfven, i Bara politik i Expressen TV. Samtidigt öppnar MP-språkröret för samarbete med Liberalerna och Centerpartiet.
Fridolins utbrott mot Ulf Kristersson: Strutspolitik
Moderaterna ägnar sig åt strutspolitik när det gäller klimatfrågan, hävdar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.– Det känns som att ha en debatt med 1900-talet, säger han inför sin medverkan i kvällens direktsändning av politikmagasinet Bara Politik.
Då kan håltimmarna i skolan försvinna
Nu kan håltimmarna försvinna från den svenska skolan.Utbildningsminister Gustav Fridolin går i bräschen för att ändra i skolförordningen. Ett förslag, om det går igenom, som kan börja gälla redan under nästa läsår.– Håltimmar är ett otyg. Grundregeln ska alltid vara sammanhållna skoldagar, säger han till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
SvD Junior: Ska vi ha skoluniform i Sverige?
En ny skola som planeras att öppna i Karlstad vill införa skoluniform. Men utbildningsminister Gustav Fridolin tycker inte att det hör hemma i svenska skolor.
Läs mer om Gustav Fridolin, Karlstad och Sverige.
Statliga miljarder ska utjämna skillnaderna i skolan
Regeringen avsätter 1,5 miljarder kronor i höstbudgeten för att utjämna skillnader i skolan nästa år. Om de rödgröna vinner valet ska tillskottet till 3,5 miljarder kronor 2019 och sex miljarder kronor från och med 2020. – Det här är den bästa dagen i mitt politiska liv, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Läs mer om Gustav Fridolin.
Ministern lovar nytt kösystem till friskolor
Kösystemet till friskolor ska göras om och en ny lag mot segregation ska klubbas före valet. Den målsättningen har utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Han kommer att bjuda in de borgerliga till samtal i syfte att komma överens om de förslag som Skolkommissionen har lagt fram.
Mer pengar krävs för att infria Fridolins skolplaner
Redan i förskoleklass ska alla barns förmågor kartläggas, och stöd till elever som verkar behöva det sättas in. På så sätt vill utbildningsminister Gustav Fridolin infria sitt gamla löfte om en läsa-skriva-räkna-garanti. Men blir det någon verklig skillnad jämfört med nuvarande lag?
Läs mer om Gustav Fridolin.
Regeringen vill ha skolplikt från sex års ålder
Regeringen vill införa skolplikt från sex års ålder från och med hösten 2018. – Detta handlar om att öka jämlikheten i skolan genom att se till att alla barn får en jämlik start, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin: Tvång att gå i förskoleklass
Nu blir det lagplikt på att gå i förskoleklass.Det meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin i dag.–Det ger barnen en jämlik start in i skolan.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Vi behöver en jämnare fördelning
– En bra start. Men jag tycker att målet är att alla skolor ska vara med och ta emot nyanlända, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om att 125 friskolor hittills har anmält sitt intresse för att ta emot nyanlända elever i en särskild kvot.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Miljöpartiet vägrar uttala sig om läckan hos Transportstyrelsen
Allianspartierna, SD och nu även V är beredda att väcka misstroende mot ansvariga ministrar efter Transportsrytelsens it-skandal. Men från MP – som sitter i regering med de ytterst ansvariga – har det hittills varit tyst. För frågor om Transportstyrelsen hänvisar jag till Anna Johansson som är ansvarigt statsråd, skriver Mikaela Kotschack, pressekreterare för både Isabella Lövin och Gustav Fridolin, i ett sms.