Gustav fridolin

Nya förslaget: Skolansvariga ska bygga bort segregation

Skolor ska ha elever med olika bakgrund. Kommuner och fristående skolhuvudmän får nu ett uttalat krav på sig att verka för det. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin kan det göras genom att placera nya skolor strategiskt.
Läs mer om Gustav Fridolin.

Björklund och Fridolin överens: Bra att lägga ner skolor

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, och hans föregångare Jan Björklund, L, är överens om att ett sätt att förbättra svenska elevers resultat är att lägga ner skolor.Björklund berättar också att de vill införa betyg i årskurs 4.– Det finns ingen forskning som tyder på att tidigare betyg är bättre för eleverna som redan har det svårt, snarare tvärtom, kontrar Fridolin.SPRICKAN I SKOLAN: Elevernas verklighet: Brinnande gardiner och kiss papperskorgen
Fritt fram för visselblåsare även i friskolan
Allmänna handlingar ska kunna begäras ut och lärare ska kunna agera visselblåsare utan risk för repressalier. Nu ska offentlighetsprincipen gälla även för friskolor. – Det är den största utvidgningen av offentlighetsprincipen på decennier, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin ger Academedias vd rätt: Man ska vara trygg i skolan
Utbildningsminister Gustav Fridolin ger friskoleföretaget Academedias vd rätt om säkerhetsproblemen i skolan. Han pekar på att alla misstankar måste anmälas. Skolan får aldrig vara rädd för en dålig rubrik, säger han.

Fridolin: Bötfäll skolor för sexuella trakasserier

I samband med metookampanjen i höstas belystes omfattande problem med sexuella trakasserier i skolor. Det vill utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ta krafttag mot genom nya direktiv och skärpt skollag. Han föreslår en lagändring som gör att skolor ska kunna få vite, om de inte tar itu med sexuella trakasserier.
Läs mer om Gustav Fridolin.
MP vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030
2030 kommer bensinen att ta slut i tanken, om Miljöpartiet får som de vill.Det är klimatförändringarna, inte klimatåtgärderna som är farliga, skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin på DN debatt.Bensinförbudet blir ett viktigt steg för att nå 100 procent förnybar energi och för att minska vårt importberoende av länder med fossil energiproduktion, enligt språkrören.
Miljöpartiet vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030
DN DEBATT 13/2. Miljöpartiet presenterar i dag en klimatfärdplan med 142 åtgärder som ska göra så att Sverige lever upp till Parisavtalet. En viktig punkt är att sätta ett slutdatum för fossila drivmedel: Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030, skriver språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Fridolin: Jag tycker att det var ett bra förslag
Regeringen har beslutat att dra tillbaka sitt förslag om den så kallade läsa-skriva-räkna-garantin i grundskolan efter att det inte fått stöd i riksdagen. Men trots kritiken från bland annat Liberalerna är utbildningsminister Fridolin nöjd med sitt arbete. – Jag tycker att det var ett bra förslag som vi lade fram, säger Gustav Fridolin.
Ulf Kristersson har störst förtroende bland väljarna
Ulf Kristersson spänner musklerna som statsministerkandidat.Enligt en ny förtroendemätning från Demoskop har Moderaternas ordförande gått förbi såväl Annie Lööf som Stefan Löfven – och är i dag den partiledare som svenska folket har störst förtroende för.Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin rasar till en ny bottennivå.
Fridolins press på Löfven om mångmiljardsatsningen
Miljöpartiet sätter press på Socialdemokraterna när det gäller byggandet av nya stambanor och höghastighetståg.Miljöpartiet vill se en snabb tidsplan och nu gäller det att få med sig regeringspartnern.– Vi kommer nog att behöva förhandla det här, säger Gustav Fridolin (MP).
Regeringen drar tillbaka förslag om läsa-skriva-räkna-garanti
Regeringen drar tillbaka sitt tidigare förslag om att införa en läsa-skriva-räkna-garanti i skolan.– Det viktiga här är att säkra elevers tidiga stöd. Vi får inte fastna i ett politiskt spel. Därför ska vi säkra att propositionen innebär tidigt stöd för eleven men inte ökar administrationen, säger Gustav Fridolin till Sveriges Radio. Regeringen drar tillbaka sitt tidigare förslag om att införa en läsa-skriva-räkna-garant
Läs mer om Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin om interna strider: Det har varit besvärligt
De interna striderna inom Miljöpartiet har varit besvärliga, säger språkröret Gustav Fridolin i en intervju med Sven Melander.Samtidigt går han till attack mot den svenska partikulturen, som han menar är allt för sluten.– I Sverige har vi en partikultur som är formad av ett starkt socialdemokratiskt parti där man pratar inåt och håller sams utåt i varje enskilt läge. Jag har aldrig gillat den kulturen.
MP: Sverige kan ta emot väldigt många flyktingar
När ska Sverige återgå till en mer generös flyktingpolitik? I dag frågas Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin ut i SvD:s satsning #svarapåfrågan, en serie partiledarintervjuer med fokus på de brännande sakfrågorna.
En app för alla bussar och tåg vallöfte från MP
Ett enda kort och en enda app som ger möjlighet att åka kollektivt i hela Sverige. Det är ett vallöfte från Miljöpartiet. Förhoppningen är att fler ska låta bilen stå. – Vi är beredda att göra de investeringar som krävs, säger språkröret Gustav Fridolin.
Fridolin nyfiken på skånska succskolan
Uppställning utomhus varje måndag, tydliga ordningsregler och positiva förväntningar.Det har rektorn Truls Katsler infört på Ölyckeskolan i Eslövs kommun.På fredagen besökte utbildningsminister Gustav Fridolin skolan som uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser.
Fridolin håller med: Skolan är ojämlik
Flera forskare har i en debattartikel riktat hård kritik mot det svenska skolsystemet. Och utbildningsminister Gustav Fridolin håller med om stora delar av kritiken.– Vi måste återbygga jämlikheten i systemet, det vi brukade vara allra bäst på i Sverige.
Läs mer om Gustav Fridolin och Sverige.
Starkt stöd i MP för Bah Kuhnke som nytt språkrör
Kulturminister Alice Bah Kuhnke, som är beredd att ta över som språkrör, får högst betyg av MP-ministrarna när MP-politikerna får säga sitt.Samtidigt visar Expressens undersökning att 135 MP-politiker i hela landet vill byta ut Gustav Fridolin redan på rikskongressen i maj.– Miljöpartiet har svikit alla och förlorat sin ryggrad, säger en MP-politiker i Stockholm.
Fridolin försöker vara sig själv
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tappade lite av sig själv under de första tuffa regeringsåren.Nu har han lagt om stilen.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin: Väljer inte vänner utifrån hur de funkar i ett mediedrev
Om bara ett par dagar går vi in i ett nytt valår. Expressen träffade Gustav Fridolin för att prata om de turbulenta åren i regeringsställning, om vännen Mehmet Kaplan – och om när han kastar in handduken.– Nu är det sista valet jag tar som språkrör, säger han.
Miljöpartiet tappar exponering i medierna
Miljöpartiet lever farligt. Inte bara riskerar man att åka ut ur riksdagen med nuvarande opinionssiffror. Partiet har också väldigt svårt att nå ut i medierna. Det är det enda parti vars exponering i medierna under året minskat rejält jämfört med förra året. Värst är siffrorna för språkröret Gustav Fridolin
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin tar avstånd från asyluttalande
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin stödjer inte finansministerns uttalande om att asylsökande bör söka sig till andra länder.–Faran är att om alla säger så, så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin tar avstånd från finansministerns asyluttalande
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin stödjer inte finansministerns uttalande om att asylsökande bör söka sig till andra länder.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Matsvinn i fokus i Fridolins jultal
Att Miljöpartiet vill minska matsvinnet genom att exempelvis förbjuda större mataktörer att slänga mat som går att äta var ett stort ämne när partiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, höll sitt jultal i Söderhallarna i Stockholm.
Fridolin vill förbjuda matsvinn
Miljöpartiet vill förbjuda större mataktörer att slänga mat, säger språkröret Gustav Fridolin i sitt jultal.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Fridolin vill ha undervisning om heder och samtycke
Gustav Fridolin, MP, vill se mer undervisning om heder och samtycke i skolan.Utbildningsministern föreslår att frågorna ska tas upp i Skolverkets riktlinjer för sex- och samlevnadsundervisningen.– Det handlar om att ingen annan ska ha rätt att kontrollera ens sexualitet utifrån vad som kan anses vara en god heder, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter, inför dagens jultal.
Läs mer om Gustav Fridolin.