Handelskrig

Handelskrig bräcker inte ståljätten: "Inte orolig"

I en osäker omvärld känner sig SSAB rätt så tryggt. Den tidigare pressade kursraketen har färdriktningen utstakad för att skydda sig mot turbulens. - Så länge vi får konkurrera på lika villkor är jag inte orolig, säger vd Martin Lindqvist.
Läs mer om Martin Lindqvist.

Dekadenta fjädrar som minner om svunna tider

Det handlar om handelskrig, kungapropaganda och dekadenta baler på Solfjädersmuseet i London. Och om människoöden, samhällsutveckling, civilisationers möten – och solfjädrar!
Läs mer om London och Solfjädersmuseet.
Christine Lagarde: Håll er borta från all form av protektionism
WASHINGTON. Christine Lagarde, Internationella valutafondens direktör, varnar för ekonomisk osäkerhet till följd av protektionism och hot om handelskrig.
Läs mer om Internationella.
Danske Bank: Tydliga tecken på att den globala konjunkturen redan har toppat
Danske Bank ser tydliga tecken på att den globala konjunkturcykeln toppade tidigt i 2018 och spår en ytterligare försvagning under kommande kvartal, en bild som förstärks av den senaste tidens osäkerhet kring ett potentiellt handelskrig.

06.45: Årets utlandssemester kan bli dyr historia

Kinas tillväxt ökar takten men hur påverkas investerarna av hotet om handelskrig? Ekonomistudion gästas av Kina-experten Karine Hirn, partner på East Capital. Och årets utlandssemester kan bli en dyr historia med en allt svagare krona. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson diskuterar var i världen du får mest valuta för pengarna. Medverkar gör även SvD:s privatekonomireporter Emmylou Tuvhag om att stölderna av kreditkortsuppgifter nu är rekordmånga. Se Ekonomistudion live klockan 06.45 .
Europabörser: Munter start på rapportperioden lyfte
Europabörserna visade en blandad utveckling med dragning uppåt i onsdagshandeln. Den geopolitiska spänningen och oron över ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina byttes mot fokus på en uppmuntrande start på rapportperioden.
Läs mer om Kina och USA.
Hårdare konkurrens oroar svenska företag i Kina
Trots avtagande tillväxt och hot om handelskrig ser svenska företag fortfarande goda utsikter för ökad försäljning i Kina. Men vinsterna pressas av stigande kostnader och hård konkurrens, enligt en ny rapport.
Läs mer om Kina.
Varningen: Handelskrig vore oförlåtligt misslyckande
En världshandel som växer så det knakar men också ett handelssystem som riskerar att slitas i stycken. Krypskyttet mellan USA och Kina dominerar när IMF och Världsbanken inleder sitt vårmöte på måndagen.
Läs mer om IMF, Kina, USA och Världsbanken.
Floppvarning för folkaktierna – kan bli rysligt börsår
Handelskrig, vapenskrammel och stigande räntor oroar börsen. Snart börjar även årets första nervkittlande rapportsäsong. Bland folkaktierna kan det bli ett par ordentliga rapportfloppar.
Lyfter med verkstad som draglok
Stockholmsbörsen klättrade under fredagen i ett positivt klimat för aktier där minskade spänningar i Mellanöstern och viss optimism kring den senaste tidens oro för handelskrig gav stöd.
Läs mer om Mellanöstern.
Stockholmsbörsen: Handeln på plus inför rapportperioden
Stockholmsbörsen klättrade under fredagen i ett positivt klimat för aktier där minskade spänningar i Mellanöstern och viss optimism kring den senaste tidens oro för handelskrig gav stöd. Viss avvaktan kunde noteras inför de kommande amerikanska bankrapporterna. Stora Enso steg på omvänd vinstvarning.
Läs mer om Mellanöstern.
WTO-chefen: Vi ser början på handelskriget
Världen står politiskt på randen till ett handelskrig som kan utradera global ekonomisk återhämtning. Det varnar nu Världshandelsorganisationen, WTO. – Vi har ännu inte tekniskt i ett handelskrig. Men politiskt står vi i början av ett sådant, sa WTO-chefen Roberto Azevdo på torsdagen.
Så kan Facebook klara sig ur krisen
Det drar ihop sig till en ny rapportflod. För de börsbolag som väntas presentera sämre vinster än väntat infaller fönstret för att vinstvarna nu. Frågan är vilket börsbolag eller sektor som ligger i riskzonen den här gången. I potten ligger både ett begynnande handelskrig och stigande räntor. Gäst i studion Peter Malmqvist, chefsstrateg på Remium. Medverkar i programmet gör även SvD:s reporter Malin Ekman om vad som krävs av Facebook för att klara förtroendekrisen. Ekonomistudion livesänds varje vardag klockan 06.45.
Japan och Kina i oväntat toppmöte
Japan och Kina kommer hålla dess första högnivåmöte på åtta år nästa vecka. Mötet kallades med kort varsel, troligen för att bekämpa eskalerande handelskrig.
Läs mer om Kina.
Australiens centralbankschef oroas av handelskrig
En allvarlig eskalering av de internationella handelsspänningarna skulle skada den globala tillväxten och även förmörka utsikterna för Australiens ekonomi.
Kinas president höjde börshumöret
Börser runt om i världen lyfte på bred front efter ett tal av Kinas president, som spred hopp om att det kan gå att undvika ett handelskrig mellan USA och Kina.
Läs mer om Kina och USA.
Kinas president höjde börshumöret
Börser runt om i världen lyfte på bred front efter ett tal av Kinas president, som spred hopp om att det kan gå att undvika ett handelskrig mellan USA och Kina.
Läs mer om Kina och USA.
Stockholmsbörsen: Stängde på grönt - Mekonomen rasade
Stockholmsbörsen steg på tisdagen sedan försonliga tongångar från Kinas president Xi Jinping lättat på oron för ett nära förestående handelskrig. Positiva signaler gällande ett permanent europeiskt undantag från de nya amerikanska stål- och aluminiumtullarna bättrade också på börshumöret.
Läs mer om Mekonomen och Xi Jinping.
Stockholmsbörsen: Stängde på dagshögsta med SSAB i topp
Stockholmsbörsen steg på tisdagen sedan försonliga tongångar från Kinas president Xi Jinping lättat på oron för ett nära förestående handelskrig. Positiva signaler gällande ett permanent europeiskt undantag från de nya amerikanska stål- och aluminiumtullarna bättrade också på börshumöret.
Läs mer om Xi Jinping.
Kinas president höjer börshumöret
Börser runt om i världen lyfter på bred front efter ett tal av Kinas president Xi Jinping, som spred hopp om att det kan gå att undvika ett handelskrig mellan USA och Kina. OMXS har vid klockan 15.15 gått upp 0,6 procent.
Läs mer om Kina, USA och Xi Jinping.
Börsen på positivt humör
Dämpad oro för ett handelskrig mellan USA och Kina har gett ett börslyft. I Stockholm har OMXS-index strax före lunchtid stigit 0,6 procent.
Läs mer om Kina och USA.
USA-börser: Kurserna lyfter när oron för handelskrig lättar
New York-börserna inledde handelsveckan med en viss återhämtning efter fredagens rejäla indexnedgångar när oron för en handelskonflikt mellan USA och Kina trappades upp ytterligare.
Läs mer om Kina och USA.
DI: Köp stabil utdelare
När oron växer på börsen kring konjunkturen och risken för ett handelskrig sätter press på exportbolagen lockar Axfoodaktien med en konjunkturokänslig verksamhet, bra kassaflöde och låg skuldsättning.
Läs mer om Axfoodaktien.
Trump sätter USA i skiten med sitt handelskrig
För några veckor sedan startade den amerikanska presidenten ett handelskrig. Ett krig som enligt honom USA lätt skulle vinna. Trump skulle införa höga tullar på amerikansk import av stål och aluminium.
Läs mer om USA.
Trump tappar på listan över börspresidenterna
Efter en turbulent vecka - som inleddes med attacker mot Amazon och slutade med ökad oro för handelskrig med Kina - har Donald Trump tappat till en åttonde plats när USA:s presidenter rankas efter börsutveckling. Det konstaterar nyhetsbyrån Blooomberg.
Läs mer om Amazon, Blooomberg, Donald Trump och Kina.