Hav

Vi måste förändra skogs- och jordbruket

Från klimat- och miljöforskare världen över får vi samstämmiga larm och varningar om vår livsmiljö. I stort sett alla jordens hav är mer eller mindre nerskräpade och livsmiljöer dör.

7 000 tomma skor i protest mot vapenlagarna

Ett hav av skor kunde skådas på gräsmattan utanför Kapitolium, USA:s parlamentsbyggnad, i Washington DC i tisdags.
Läs mer om Kapitolium och Washington DC.
Havets drönare kan revolutionera datainsamling om fisk
Att räkna ut hur mycket fisk det finns i våra hav är centralt för att vi ska kunna förvalta fiskbestånden långsiktigt hållbart. Men framtidens förvaltning av våra marina resurser ställer allt större krav på ny information. Kanske kan förarlösa ytfarkoster – havets drönare – samla in ny information billigare, snabbare och enklare och därmed utgöra Fortsätt läsa Havets drönare kan revolutionera datainsamling om fisk Inlägget Havets drönare kan revolutionera datainsamling om fisk dök först upp på Båtliv.
Läs mer om Båtliv och Fortsätt.
Världens finaste stränder är korade - se hela listan här
Vit sand, gröna palmer och turkost hav. Världens finaste stränder ser ut att vara tagna ur vykort. Var ligger de bästa stränderna i världen 2018? Här är hela listan! Från Dominikanska republiken och Brasilien till Aruba och Spanien.
Läs mer om Aruba, Brasilien och Spanien.

Bolivia flaggar i hopp om hav

Tusentals bolivianer vecklade ut en nästan 200 km lång blå flagga för att visa sitt stöd inför förhandlingar där det kustlösa landet ska försöka att få tillgång till havet igen.
Mångmiljardsatsning på arktiskt tåg
Regeringarna i Finland och Norge är överens om att gå vidare med planerna på en ny järnväg från Rovaniemi i norra Finland till den norska hamnstaden Kirkenes vid Barents hav.
Läs mer om Finland, Norge och Rovaniemi.
Enorma mängder skräp i haven skapar problem
I svenska hav finns det enorma mängder skräp. Det har stor påverkan på fiskarna, som får magarna fulla med mikroplaster. – Det är ett stort problem runt hela kusten, säger Karin Lexn, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Läs mer om Karin Lexn.
Nya vapnet i kampen mot ålfisket – drönare
Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har fått tillstånd att använda drönare i jakten på olagliga ålfiskare.Tillståndet gäller strandnära vattenområden i Skåne.– Trots att ålen är rödlistad och utrotningshotad så sker ett omfattande tjuvfiske, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning vid Hav, i ett pressmeddelande.
Läs mer om Hav, Ingemar Berglund och Skåne.
Drönare sätts in mot olagligt ålfiske
Ny teknik sätts in mot det illegala ålfisket. Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har fått tillstånd att använda drönare med kamera för övervakning av strandnära vatten i Skåne län.
Läs mer om Skåne.
Kan havets drönare revolutionera datainsamling om fisk?
Att räkna ut hur mycket fisk det finns i våra hav är centralt för att vi ska kunna förvalta fiskbestånden långsiktigt hållbart. Men framtidens förvaltning av våra marina resurser ställer allt större krav på ny information – helst i realtid. Kanske kan förarlösa ytfarkoster – havets drönare – samla in ny information billigare, snabbare och Fortsätt läsa Kan havets drönare revolutionera datainsamling om fisk? Inlägget Kan havets drönare revolutionera datainsamling om fisk? dök först upp på Båtliv.
Läs mer om Båtliv, Fortsätt och Kan.
Gyllene tillfälle för EU om plasten
Med en bred opinion i ryggen har EU ett gyllene tillfälle att ta itu med plasten i världens hav. Frågan är bara om intresset verkligen finns.
Klättring och skidor med havsvyer i norska Lyngen
Klarblå sky och ultramarin fjord. Däremellan vita snötäckta toppar så långt ögat ser. I norska Lyngen åker man skidor mellan himmel och hav.
Läs mer om Lyngen.
Inspirerande seminariedag med Jimmy Cornell
Jimmy Cornell är en av världens mest erfarna långfärdsseglare. Den 14 april är han med på en inspirerande seminariedag på Carlstens fästning på Marstrand. Engelsmannen Jimmy Cornell har seglat på världens alla hav. Tre gånger har han seglat jorden runt och dessutom till både nordliga och sydliga arktiska farvatten. Totalt mer än 200 000 Nm. Fortsätt läsa Inspirerande seminariedag med Jimmy Cornell Inlägget Inspirerande seminariedag med Jimmy Cornell dök först upp på Båtliv.
Snökanonen hämtar sin kraft över öppet hav
Friska vindar från nordost som blåser in över öppet hav. Det är förklaringen bakom snökanonen mot den svenska ostkusten. – Det ger energi som skapar snöbyar. Det är samma grundprincip som vid orkaner i varmare väder, säger Ingrid Eronne, meteorolog.
Läs mer om Ingrid Eronne.
16 Mkr för att öka skyddet av marina områden
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, delar ut totalt 16 Mkr till landets kustlänsstyrelser för att öka skyddet av marina områden. Pengarna är en del i regeringens treåriga satsning Rent hav. – Första delen i satsningen på marint områdesskydd handlar om att stärka länsstyrelserna i deras arbete och att utveckla förvaltningen. Vi behöver bättre kunskap om vilka Fortsätt läsa 16 Mkr för att öka skyddet av marina områden Inlägget 16 Mkr för att öka skyddet av marina områden dök först upp på Båtliv.
Läs mer om Båtliv, Fortsätt, HaV, Inlägget, Mkr och Rent.
12 måsten i Mexiko
Det finns otroligt mycket att upptäcka på Yucatn i Mexiko. Långa sandstränder med vit korallsand och ett karibiskt hav som skiftar i fem nyanser av turkost. Snorkla bland sköldpaddor och simma i grottor med kristallklart vatten. Hyr en bil och utforska vackra koloniala städer, klättra uppför mayapyramider och bo på historiska haciendor! Vi guidar till Tulum, Cozumel, Playa del Carmen, Isla Mujeres, Isla Holbox – och många fler platser att uppleva och saker att göra.
Kvoten som ska rädda laxen
Dödligheten på laxyngel och vuxen lax har under senare år ökats, bland annat i Mörrumsån, skriver BLT.Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har nu lagt fram ett förslag på hur den svenska laxkvoten för yrkesfisket ska fördelas - för att rädda laxen.– Det finns många orsaker till att dödligheten av laxen i Mörrumsön har ökat, säger Håkan Carlstrand, utredare på HaV.
Klimatkollen: Vatten och luft först
Vad är en fungerande integration värd om vi människor inte har ett klot att leva på och försörja oss av? Hjälper fler poliser när insekter dör en masse och biologisk mångfald snart är ett minne blott? Överskott och budgetbalans i all ära – men går det att jämföra med luft att andas, vatten att dricka, hav och jord att få näring av? Ett svar på frågorna ovan är förstås överflödigt. Av detta märks dock föga när riksdagens samtliga partiledare fått ranka valets viktigaste frågor i SvD:s intervjuserie #svarapåfrågan. Bara tre av 
Oväntade lösningen på stora klimatproblemet
Väldens hav svämmar över med plastavfall. Det är ett av dagens största klimatproblem.Kanske finns en matig lösning på problemet.Potatisar ska eventuellt kunna omvandlas till återvinningsbar plast, skriver BBC.
Läs mer om BBC.
10 platser där klimatförändringarna slår hårt
Klimatförändringarna märks redan på alla kontinenter och i haven, med skador på grödor, spridning av sjukdomar och smältande glaciärer, skrev FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport. Översvämmade storstäder, torka, värre oväder, försurade hav och brist på mat och rent vatten kommer att drabba människor i hela världen.
Djärva dopp i myternas värld lockar till teatern
Orionteatern har blivit ett hav där gudar och monster tampas. Förändring och förvandling är teman i utbudet för den unga publiken. SvD:s Anna Ångström hittar myter, musik och vardagsliv på scenerna.
Världens hav är i kris - nu ändrar vi på det!
Det är dags att agera. Vi behöver levande hav med stor mångfald av marina arter - det är helt avgörande för att människor, djur och planet ska må bra. Världshavens hälsa är en förutsättning för människans framtid på jorden.
Här får utrotningshotade djur överleva i Östersjön
Viktiga djurarter riskerar att försvinna från stora områden i Östersjön på grund av klimatförändringar.Men på vissa isolerade områden kan arterna överleva längre, enligt en ny rapport.– Genom att skydda dessa områden kan man bevara arter och den biologiska mångfalden, säger Jonas Pålsson, utredare på på Havs- och vattenmyndigheten, Hav.
Läs mer om Hav, Havsoch och Östersjön.
Katarina Tracz: Wallström vilse på fredens hav
Utrikesminister Margot Wallström har gjort en rad utspel som landar i direkta felaktigheter eller går tvärs emot regeringens övriga säkerhetspolitiska linje. Osäkerheten om var Sverige skapar osäkerhet, skriver Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld.
Läs mer om Frivärld, Katarina Tracz och Sverige.
Lundin Petroleum borrar torrt igen
Lundin Petroleums helägda dotterbolag Lundin Norway har slutfört prospekteringsborrning 7219/12-3S på Hurristrukturen i PL533 i södra Barents hav. Borrningen var torr, framgår det av ett pressmeddelande.