Hav

Skottskadad evakuerad på Finlandsfärja

En person med skottskador fick evakueras med hjälp av helikopter från en färja i Ålands hav natten mot fredagen, uppger Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Finlandsfärja.

Rymdstenen kan ha slagit ned i ödemarken

Den stora meteor som syntes över Nordkalotten i torsdags, och fick många svenskar, norrmän och finländare att ringa polis- och räddningstjänst, kan ha slagit ned i vildmarken inte långt från Barents hav.
Läs mer om Nordkalotten.
Experiment på öppet hav tillät utforskning av Afrika
Under 1400-talet inledde portugiserna en häpnadsväckande utforskning av Afrikas västkust. Till slut rundade de Godahoppsudden och fortsatte hela vägen till Indien. Men varför? Hur kan det komma sig att de inte koncentrerade sig på närbelägna kuster och satsade resurserna på expansion mot till exempel spanjorer eller marockaner?
Läs mer om Afrika, Godahoppsudden och Indien.
Säl och skarv tar lika mycket fisk som människan i skärgården
Fåglar och sälar konkurrerar med människan om fisken i Östersjön, särskilt längs kusten, visar en ny vetenskaplig studie. På sikt kan sälen slåss med människan även om de kommersiella fiskbestånden på öppet hav, menar Sture Hansson, professor i ekologi.
Läs mer om Sture Hansson och Östersjön.

Lewis simmar i världens kallaste hav – för klimatet

Att simma en kilometer i Antarktiska oceanens iskalla vatten är det få som skulle göra frivilligt.47-åriga Lewis Pugh har gjort just detta – iförd endast badbyxor.Men anledningen bakom är inte sökandet efter en adrenalinkick, utan en vilja att rädda världens vatten.– Jag ber alla världsledare att göra allt de kan för att rädda våra hav, säger Lewis Pugh till the Telegraph.
Läs mer om Antarktiska och Telegraph.
Tio webbläsare för dig som tröttnat på Chrome på Android
Är du trött på Chrome när du surfar på din Androidmobil? Hav förtröstan. Det finns alternativ.
Läs mer om Android, Androidmobil och Chrome.
200.000 i ljusmanifestation i Barcelona
Under tisdagskvällen förvandlades Barcelonas gator till ett hav av ljus. Omkring 200.000 människor deltog i en ljusmanifestation mot fängslandet av de två framstående självständighetsprofilerna Jordi Cuixart och Jordi Sànchez.
Läs mer om Barcelona och Jordi Cuixart.
Malmö kopplar rena hav till stadens sociala hållbarhet
I dag inviger kronprinsessan Victoria havskonferensen Life below water i Malmö. Det är en uppföljning på FN:s havskonferens i New York i somras. Samtidigt öppnar Malmös nya Marinpedagogiska center, men hållbarhetsarbetet i Sveriges tredje största stad handlar om långt mer än havet. De största utmaningarna återfinns bland miljonprogrammens innergårdar i betong.
MH370-pilot simulerade flygresa över hav
Piloten som satt vid spakarna bakom det försvunna planet MH370 simulerade en resa ut över havet på sin dator, visar australiska transportsäkerhetsmyndighetens (ATSB) slutrapport. Att planet inte har hittats är oacceptabelt, enligt rapporten.
Alec Baldwin tillbaka med ny succparodi
Alec Baldwin har hyllats stort för sin parodi av Donald Trump i Saturday night live.Nu är han tillbaka med Trump-peruken i säsongspremiären av programmet – där han pratar med en borgmästare i Puerto Rico.– Jag vet inte om du fattar det här, men du befinner dig på en ö i vattnet. Havsvatten, stort hav med fiskisar och bubblor och sköldpaddor som bits, säger Alec Baldwin som Trump i sketchen.
Stjärnan förlorade sitt barn – i sin tvättstuga
Ana Fidelia Quriot var gravid och hade precis sprungit hem OS-bronset på 800 meter.Då smällde det.Hon stod plötsligt i ett hav av eld i sin egen tvättstuga, lågorna grep tag i hennes kläder, brände upp hennes hud – och dödade fostret.25 år senare går Quirot runt som en hjälte på gatorna i Kuba.
Läs mer om Kuba, OS-bronset och Quirot.
Svenskarnas oro för plast i haven är befogad
Nio av tio svenskar oroar sig över att det blir mer plast i våra hav, det visar en undersökning som Världsnaturfonden WWF har beställt. Oron är också befogad säger Inger Näslund, Havs- och fiskeexpert på WWF. - Om vi inte skärper oss har vi snart mer plast än fisk i haven, säger hon.
Sicilien – mellan hav och vulkan
På Siciliens östra sida stiger Etnas svarta sluttningar rakt upp i den klarblå himlen. Havet avvaktar nedanför medan byar som Modica och Taormina är fyllda med kulturskatter. Sicilien är en ö som förför och här finns något för alla.
Läs mer om Modica och Taormina.
Tio sevärda dokumentärer om musikens största stjärnor
Amy (2015) av Asia Kapadias För att utstå historien om den hyperbegåvade låtskrivaren/sångerskan Amy Winehouses uppstigande och fall krävs det näsdukar. Här framträder också den unga, oförstörda, Winehouse, hon som snart förliste på ett hav av heroin, piller och vodka. Tabloidpressens och faderns del i tragedin gör förlusten bara än plågsammare.
Läs mer om Winehouse.
Stor uppslutning för självständigt Kurdistan
Ett hav av grön-vit-röda flaggor vajade på Medborgarplatsen i Stockholm när hundratals manifesterade sitt stöd för självständighet i irakiska Kurdistan.Och trots utmaningarna är hoppet stort bland svenskkurder inför den kommande folkomröstningen.–Tiden har kommit. Vi har rätt att bestämma över vårt folks framtid, säger Zinare Xamo, en av alla de svenskkurder som fyllde ett soligt Medborgarplatsen till bredden under lördagseftermiddagen.
En giftfri miljö i havet krävs för framtida fiske
Regeringens satsning på att städa haven, som delvis innefattar sanering av kustområden med förorenade fiberbankar från tidigare utsläpp från pappers- och massaindustrin, är viktig för att uppnå en giftfri miljö och säkra livsmedel på våra tallrikar. Även tillväxten inom flera näringar är helt beroende av ett friskt och rent hav, såsom, fiske, vattenbruk och bioteknologi, skriver forskare vid SGU med flera institutioner.
Läs mer om SGU.
Rodney Alfvn – mannen som ska rädda Nordeas ledning
Nu räcker det inte längre med den vältalige och färgstarke styrelseordföranden Björn Wahlroos insatser för att ro Nordea-flytten över Ålands hav i hamn.Nordeas IR-chef Rodney Alfvn, 50, har en nyckelroll i bankens försök att sälja in budskapet om att en flytt är det enda rätta.– Det är riktigt att vi behöver ha en dialog med våra investerare, säger han.
Läs mer om Nordea-flytten.
Kallare hav kan leda till färre orkaner i framtiden
Forskare ser nu tecken som tyder på att orkanerna Harvey och Irma är de sista av en rad superstormar i tropiska Atlanten. Orsaken? Havsområdet kan vara på väg att bli kallare.
Läs mer om Atlanten, Harvey och Irma.
Lundin Petrolum bommar nytt borrhål – aktien rasar
Statoil och Lundin Petroleum sköt ingen elefant i Barents hav. Statoil meddelade på tisdagsmorgonen att det första hålet som borrats i det som kunde vara ett av de största norska oljefälten någonsin, bara innehöll lite gas. Lundins aktie föll med sex procent när handeln inleddes.
Läs mer om Lundin Petroleum.
David Hellenius sexskämt om Rene
Programledaren David Hellenius avslöjar hur dålig han är på att tillfredställa sin fru.Under TV4:s pressträff inför hösten är makarna David Hellenius och Rene Nyberg på plats.När Hellenius ropar in sin fru på scenen gick det inte att hejda sexskämtet.– Det var första gången du kom när jag ropade, säger David Hellenius framför ett hav av journalister.
Läs mer om Rene Nyberg och Rene.
Varmare hav får fisken att krympa
I takt med att haven blir varmare kommer fiskarna att bli allt mindre, tror forskare. En del fiskar, som tonfisk, kan komma att krympa rejält.
Hundratals samlade mot hat och våld
Hundratals människor samlades under onsdagskvällen för en fredlig ljusmanifestation i Charlottesville, rapporterar Washington Post. Ett hav av ljus och glowsticks lös upp universitetsområdet.Tidigare under kvällen hölls en minnesstund för motdemonstranten Heather Heyer, 32, som blev ihjälkörd av en bilist med nazistsympatier i samband med helgens oroligheter.
Oväntade hyllningen: Det är en pojkdröm
LONDON. Daniel Ståhl mötte ett hav av journalister inför guldjakten på VM.Då riktade han fokus mot – Niklas Arrhenius.– Det är en pojkdröm att få tävla mot honom, säger Ståhl.– Jag är lite stolt, svarar Arrhenius.
Läs mer om Ståhl.