Helin

Victorias viktiga uppdrag – med Bron-stjärnan

Kronprinsessan Victoria och Bron-stjärnan Sofia Helin är inte en duo man ser varje dag.Men på torsdagen gjorde de en gemensam sak –för att uppmärksamma Världsvattendagen.–Jag är väldigt tacksam för att vi har en kungafamilj som är engagerad i den här viktiga frågan, säger Sofia Helin.

Det här är ju bara fegt, Jan Helin

SVT lanserar en ny stor satsning på satir – Svenska nyheter.Ida Ölmedal ser första avsnittet och undrar om det vore omöjligt att ge ett sådant program åt en kvinnlig komiker.
Läs mer om Jan Helin och Svenska.
Sofia Helins hälsning till alla Bron-fans
Bron är slut – för alltid.Nu berättar Sofia Helin om känslorna kring seriens sista scen samtidigt som hon via Spoiler alert säger tack till alla tv-tittare som följt Saga Norn under åren:– Det har varit så fantastiskt med så många som har uppskattat det vi har gjort.
Läs mer om Saga Norn, Sofia Helin och Spoiler.
Ilska mot skolans sexistiska matteuppgift: Blev chockad
Ett hiv-smittat strandlejon lyckas erövra 140 kvinnor.Så lyder premissen för ett räkneexempel i en kursbok om statistik som används på många svenska universitet.– Det är mycket olyckligt att den finns med i vår kurslitteratur, säger Sven Helin, prefekt och Universitetslektor vid Handelshögskolan vid Örebro universitet.– Man blev chockad att det kan få finnas, säger en student som SVT pratat med.

Neurath slår tillbaka efter SVT-kritiken

I går rapporterade Dagens Nyheter att SVT gör om Morgonstudion.Uppgifterna, som bekräftades av programdirektör Jan Helin, tillbakavisades dock av programledaren Carolina Neurath.Nu, efter kritiken mot satsningen, slår hon också tillbaka.Vi är lite paffa, skriver hon på Instagram.
Programledaren slår tillbaka mot SVT-chefens uppgifter
Under onsdagen rapporterade Dagens Nyheter att SVT gör om Morgonstudion efter den fräna kritiken mot storsatsningen.Uppgifterna bekräftades av programdirektör Jan Helin men tillbakavisas nu av programledaren Carolina Neurath.Det är ett missförstånd, skriver hon i en kommentar till Dagens Media.
SVT kan tvingas böta för bilderna
SVT kan tvingas böta 50 000 kronor för sina sändningar från Tour de Ski efter att en logga synts i bild.Men SVT slår ifrån sig:Det skulle vara ett svek mot publiken, skriver programdirektören Jan Helin i sitt svar till Förvaltningsrätten.
Sofia Helins svåra sorg efter Bron
Sorg och stolthet.Nu berättar Sofia Helin om känslorna efter att hon spelat in sin allra sista scen som Saga Norn i Bron.– Efteråt så brast det. Det var skönt att det fick göra det, säger Sofia Helin.
Läs mer om Bron, Saga Norn och Sofia Helin.
Det handlar om att mötas – då blir porträttet som bäst
Staffan Löwstedt | Att få möta personer som Marina Abramovi, Johannes Anyuru, Efva Attling och Sofia Helin är ett privilegium. Mötena blir ofta korta men samtidigt intensiva. Det gäller att försöka stanna tiden och få en stund där vi båda är koncentrerade på samma sak. På att mötas. För mig är ljuset viktigt. Det är med ljuset jag kan bygga upp en atmosfär och det är med ljuset jag kan bygga om rummet där jag fotograferar.
Förhands på Bron fyller Malmö arena
En gratistitt på de två första avsnitten i säsong fyra av Bron är oemotståndligt lockande.Till visningen har över 4000 biljetter gått åt.– Det är ju belöningen, att publiken får se det vi har gjort, säger Sofia Helin som spelar polisen Saga Norn.
Läs mer om Bron, Malmö, Saga Norn och Sofia Helin.
Final för Bron – manus inspireras av flyktingkrisen
Köpenhamn. Identitet och migration är huvudteman i finalsäsongen av succserien Bron som börjar sändas i SVT den 5 januari. – Serien ställer frågor som Vem är jag?, Vilka får vara Vilka får inte vara med?, säger Sofia Helin som spelar den udda hjältinnan Saga Norn.
Läs mer om Bron, SVT, Saga Norn, Sofia Helin, Vem och Vilka.
Anja Pärson: Det hetsades om vem som kunde ta på mina bröst
Över 2.000 idrottskvinnor har skrivit under #timeout, idrottens upprop mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp. Anja Pärson, Thelma Ernst, Irma Helin, Maja Reichard, Ida Björnstad, Helen Alpstig och Nilla Fischer är sju av dem. Här förklarar de varför de står bakom uppropet.
Swedish actors: We have had enough of sexual violence
In the wake of the #MeToo movement, horrifying testimonies from the Swedish film and theatre industries are shaking the country, and spreading world wide. 581 people, including the internationally known star Sofia Helin from The Bridge, and Moa Gammel from Jordskott, have come together in the Swedish daily newspaper Svenska Dagbladet, in a joint call against the violations they have faced. Here they write, in their own words, about the abuse they have experienced. All quotes in the text are anonymous.
Skådespelarnas krav: Sluta skydda förövare
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet publicerat riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare i gemensamt upprop
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet publicerat riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare i gemensamt uppror
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet skrivit riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare: Vi har fått nog av sexuellt våld
Skakande vittnesmål från svenska film- och teaterbranschen. 456 personer, däribland stjärnor som Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin, samlas i SvD i ett gemensamt upprop mot de kränkningar de får utstå. Här skriver de själva om övergreppen.
SVT:s utbud kan påverkas efter anmälan mot profil
Besked om hur anklagelserna mot den SVT-profil som anklagats för sexuellt utnyttjande kommer att påverka programutbudet lämnas under torsdagen, enligt SVT:s programdirektör Jan Helin. Samtidigt är han självkritisk till att han inte tog sexismen på Aftonbladet på allvar när han var tidningens chefredaktör.
Läs mer om Aftonbladet och Jan Helin.
Då kommer beskedet om Kronrs framtid
Efter att polisen inlett en förundersökning om grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot SVT-programledaren Lasse Kronr, ska nu SVT ta ställning till om profilens program ska fortsätta sändas.Programdirektör Jan Helin bekräftar att SVT:s ledning ska diskutera frågan under förmiddagen.– Man ska gå ut med information under förmiddagen, säger Jan Helin till Expressen.
Läs mer om Expressen, Jan Helin och SVT.
Här går allt fel i SVT-sändning
Måndagskvällens Aktuellt-sändning gick inte riktigt som planerat.Mitt under en debatt mellan Jan Helin och Alice Teodoresco börjar kameran i studion leva sitt liv.Plötsligt vrider kameran runt i hela studion och landar på meteorologen Per Stenborg som står framför green screen.
Jan Helin: Vi har visst varit neutrala i vår bevakning kring invandring
Journalistiken om invandringspolitiken hade kunnat vara bättre, men har inte medvetet förtigit något. Jan Helin misstänker att skälen till att svenska medier bör ägna sig åt självkritik rör någonting annat och mer svårfångat.
Jan Helin har ett ansvar för misstron om invandring
Många har lågt förtroende för mediernas rapportering om invandring.Anna Hedenmo, ordförande för Publicistklubben, tycker att SVT:s programdirektör Jan Helin borde erkänna sin egen del i skulden.
Läs mer om Jan Helin och Publicistklubben.
Jan Helin: Populistisk politik får inte smitta den seriösa journalistiken
Den sunda ivern till självkritik ska inte gå över i naivitet i analysen. Vi är utsatta för ett politiskt tryck och massiv retorik i frågan om muslimsk invandring. Det skriver SVT:s Programdirektör Jan Helin i en kommentar till SOM-institutets undersökning om medier och invandring.
SVT:s kris - inte råd att sända hela VM
Kostnaderna för hockey-VM har blivit ett tungt ok för SVT.Nu har man bekräftat att man kommer att dela på rättigheterna med konkurrenten MTG framöver.– I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.
Läs mer om Jan Helin och MTG.