Helin

Förhands på Bron fyller Malmö arena

En gratistitt på de två första avsnitten i säsong fyra av Bron är oemotståndligt lockande.Till visningen har över 4000 biljetter gått åt.– Det är ju belöningen, att publiken får se det vi har gjort, säger Sofia Helin som spelar polisen Saga Norn.
Läs mer om Bron, Malmö, Saga Norn och Sofia Helin.
Final för Bron – manus inspireras av flyktingkrisen
Köpenhamn. Identitet och migration är huvudteman i finalsäsongen av succserien Bron som börjar sändas i SVT den 5 januari. – Serien ställer frågor som Vem är jag?, Vilka får vara Vilka får inte vara med?, säger Sofia Helin som spelar den udda hjältinnan Saga Norn.
Läs mer om Bron, SVT, Saga Norn, Sofia Helin, Vem och Vilka.
Anja Pärson: Det hetsades om vem som kunde ta på mina bröst
Över 2.000 idrottskvinnor har skrivit under #timeout, idrottens upprop mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp. Anja Pärson, Thelma Ernst, Irma Helin, Maja Reichard, Ida Björnstad, Helen Alpstig och Nilla Fischer är sju av dem. Här förklarar de varför de står bakom uppropet.

Swedish actors: We have had enough of sexual violence

In the wake of the #MeToo movement, horrifying testimonies from the Swedish film and theatre industries are shaking the country, and spreading world wide. 581 people, including the internationally known star Sofia Helin from The Bridge, and Moa Gammel from Jordskott, have come together in the Swedish daily newspaper Svenska Dagbladet, in a joint call against the violations they have faced. Here they write, in their own words, about the abuse they have experienced. All quotes in the text are anonymous.
Skådespelarnas krav: Sluta skydda förövare
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet publicerat riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare i gemensamt upprop
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet publicerat riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare i gemensamt uppror
I ett stort upprop samlas 456 personer där de bär vittnesmål i svenska film- och teaterbranschen.I brevet som Svenska Dagbladet skrivit riktas kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag, chefer och politiker.Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.
456 skådespelare: Vi har fått nog av sexuellt våld
Skakande vittnesmål från svenska film- och teaterbranschen. 456 personer, däribland stjärnor som Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin, samlas i SvD i ett gemensamt upprop mot de kränkningar de får utstå. Här skriver de själva om övergreppen.
SVT:s utbud kan påverkas efter anmälan mot profil
Besked om hur anklagelserna mot den SVT-profil som anklagats för sexuellt utnyttjande kommer att påverka programutbudet lämnas under torsdagen, enligt SVT:s programdirektör Jan Helin. Samtidigt är han självkritisk till att han inte tog sexismen på Aftonbladet på allvar när han var tidningens chefredaktör.
Läs mer om Aftonbladet och Jan Helin.
Då kommer beskedet om Kronrs framtid
Efter att polisen inlett en förundersökning om grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot SVT-programledaren Lasse Kronr, ska nu SVT ta ställning till om profilens program ska fortsätta sändas.Programdirektör Jan Helin bekräftar att SVT:s ledning ska diskutera frågan under förmiddagen.– Man ska gå ut med information under förmiddagen, säger Jan Helin till Expressen.
Läs mer om Expressen, Jan Helin och SVT.
Här går allt fel i SVT-sändning
Måndagskvällens Aktuellt-sändning gick inte riktigt som planerat.Mitt under en debatt mellan Jan Helin och Alice Teodoresco börjar kameran i studion leva sitt liv.Plötsligt vrider kameran runt i hela studion och landar på meteorologen Per Stenborg som står framför green screen.
Jan Helin: Vi har visst varit neutrala i vår bevakning kring invandring
Journalistiken om invandringspolitiken hade kunnat vara bättre, men har inte medvetet förtigit något. Jan Helin misstänker att skälen till att svenska medier bör ägna sig åt självkritik rör någonting annat och mer svårfångat.
Jan Helin har ett ansvar för misstron om invandring
Många har lågt förtroende för mediernas rapportering om invandring.Anna Hedenmo, ordförande för Publicistklubben, tycker att SVT:s programdirektör Jan Helin borde erkänna sin egen del i skulden.
Läs mer om Jan Helin och Publicistklubben.
Jan Helin: Populistisk politik får inte smitta den seriösa journalistiken
Den sunda ivern till självkritik ska inte gå över i naivitet i analysen. Vi är utsatta för ett politiskt tryck och massiv retorik i frågan om muslimsk invandring. Det skriver SVT:s Programdirektör Jan Helin i en kommentar till SOM-institutets undersökning om medier och invandring.
SVT:s kris - inte råd att sända hela VM
Kostnaderna för hockey-VM har blivit ett tungt ok för SVT.Nu har man bekräftat att man kommer att dela på rättigheterna med konkurrenten MTG framöver.– I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.
Läs mer om Jan Helin och MTG.
Sofia Helin spelar agent med rätt att förföra
Berlin. Spionsex, rock n roll och kalla kriget-dramatik i 1970-talets Berlin. Filmfredag har talat med Oliver Hirschbiegel om nya, tyska spiondramat Berlin – under samma himmel med svenska Sofia Helin.
Vännerna och familjen sörjer läkaren Helin, 50
Läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl på väg hem från jobbet. Nu sörjer familjen, vännerna vid brottsplatsen och manifesterar mot buset. – Vi kom till Sverige för att det skulle vara säkert här, men det är tydligen relativt, säger Fikri Budak som har två barn tillsammans med Helin.
Polis: Buskörningarna kommer fortsätta ändå
Tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, kördes ihjäl av en vansinnesförare på motorcykel i Järva. 2011 dödades en 13-årig flicka när en pojke körde på henne med moped i samma område. Polisen jobbar hårt med att stoppa buskörningarna, men: – Det är en så stark del av kulturen hos många unga män, så vi ser att även efter en sådan händelse fortsätter körningarna, säger Christoffer Bohman vid Järvapolisen.
Mc-föraren som körde på Helin Burkay har erkänt
Den 19-årige mc-förare som misstänktes ha kört på 51-åriga tvåbarnsmmamman Helin Burkay på Järvafältet i början av april har erkänt och är ångerfull, enligt förundersökningsledaren Thomas Sandin. Det är stora problem med busåkandet i området, och polisen vill ha in tips för att kunna agera. Vi kan inte jaga mc-förarna, det blir dubbelt så farligt då menar Sandin.
Bron-Sofia: Vi måste tala mer om självmord
Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Det blir 30 liv i veckan. Skådespelerskan Sofia Helin, aktuell tv-serien Bron, hoppas att dokumentärserien 30 liv i veckan som hon och Anne Lundberg medverkar i ska få människor att börja prata mer om det känsliga ämnet. – Det är bara så vi kan rädda liv, säger de i SVT-programmet.
Läs mer om Anne Lundberg, Bron och Sverige.
Tonåring erkänner: Körde ihjäl Helin, 50
Tonåringen har erkänt att det var han som körde på tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, som sedan hamnade i koma och avled. Han är tidigare ostraffad och misstänks nu för grovt vållande till annans död. – Det är ett otroligt allvarligt brott och han kommer att få leva med det här i resten av sitt liv, säger kommissarie Thomas Sandin, som leder utredningen.
Läs mer om Helin och Helin Burkay.
Manifestation för kvinna som kördes ihjäl av smitare
På lördag hålls en manifestation vid Eggeby gård i Stockholm mot våld och för att hedra Helin Burkays minne. Hon dog efter att ha blivit påkörd av en narkotikapåverkad mc-förare som smet från olycksplatsen.
Läs mer om Eggeby och Stockholm.
Helin, 50, kördes ihjäl av motorcyklist
Tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, var på väg hem från jobbet när hon blev påkörd av en motorcyklist och hamnade i koma. Fyra dagar senare dog hon av skadorna. Nu kräver anhöriga och boende i området att vansinneskörningarna vid Järvafältet stoppas. – Vi kommer inte kunna ta bort det helt och hållet. Det är en så pass etablerad del av närvaron, säger Christoffer Bohman vid polisen.
Sofia Helin: Jag är allergisk mot hemligheter
Allt handlar om att bli av med den egna smärtan. Sofia Helin, känd som Saga Norn i tv-serien Bron talar öppet om psykisk skörhet. Nu är hon aktuell med SVT-programmet 30 liv i veckan, vars namn syftar på hur många som tar sitt liv varje vecka i Sverige.
Läs mer om Bron, Saga Norn och Sverige.