Historisk

Han är märkbart traumatiserad...

Det blev en historisk kväll i Paris.Edinson Cavani tangerade Zlatan Ibrahimovics målrekord i PSG-tröjan när Parislaget slaktade Dijon med hela 8–0.
Läs mer om Dijon, Paris.Edinson och Parislaget.

Historisk seger för Henrik Lundqvist i NHL

Målvakten Henrik Lundqvist blev historisk när hans New York Rangers besegrade Philadelphia med 5–1 på hemmaplan i NHL-ishockeyn.
Historisk torka: Vattenbrist hotar Kapstaden
I slutet av april riskerar sydafrikanska Kapstaden att stå utan vatten efter omfattande torka, befarar kommunledningen.
Läs mer om Kapstaden.
Historisk blågrön regering i Norge
Norge får en blågrön regering. På söndagen presenterade Høyre (H), Fremskrittspartiet (Frp) och Venstre (V) sin gemensamma borgerliga regeringsplattform, som innehåller en åtstramning av invandringspolitiken och ökad satsning på miljö.

Kane historisk när 'Spurs' vann stort

Harry Kane fortsätter att skriva historia i Tottenham.Stjärnanfallaren gjorde två nya mål när Spurs besegrade Everton med 4-0, och är nu Tottenhams främste målskytt någonsin i Premier League.–Jag är väldigt stolt, säger Harry Kane.
Storstryk i finalen men en historisk svensk silvermedalj
USA satte stopp för de svenska gulddrömmarna. Sverige fick storstryk i lördagskvällens final i U18-VM. USA vann med 9–3 efter att ha avgjort matchen med sex mål i den andra perioden.
Sverige föll tungt – i historiska finalen
De tog sig till en historisk VM-final.Men där tog det stopp.Sverige förlorade med 3-9 mot USA i finalen i U18-VM.
Läs mer om USA och VM-final.Men.
Jättemissen i SVT: Sände fel(!) match
Sverige är framme i en historisk U18-final mot USA i hockey.Sveriges Television sänder finalen med svenska kommentatorer. Men i stället för att sända finalen visade SVT fel match under den första perioden.I stället kablades gruppspelsmatchen mellan de båda lagen ut till tittarna.– Tekniska problem har gjort att vi fått fel stream från Ryssland, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson till Expressen.
Småkronornas succ - till historisk final i VM
Aldrig förr har ett europeiskt lag nått final i U18-VM.Den nordamerikanska dominansen bröt i dag Sverige efter vinst mot Ryssland.Och det svenska landslaget är nu garanterat medalj. En supersucc.–När slutsignalen går tänker man inte så mycket längre, man bara älskar, säger Thea Johansson efter segern.
Sverige klart för historisk final i U18-VM
Den historiska bedriften är ett faktum. Sverige är för första gången klart för final i damernas U18-VM i hockey. Efter 2–1 i semifinalen mot hemmanationen Ryssland väntar USA i en match om guldet.
Läs mer om Ryssland och USA.
Sverige jagar finalplats i historisk turnering
För första gången någonsin kommer ett europeiskt lag att spela final i damhockeyns U18-VM. Det kan bli Sverige. – Det är jättehäftigt att få vara med och skriva historia, säger 17-åriga försvarsgeneralen Maja Nyhln Persson, inför fredagens semifinal mot Ryssland.
Skarsgårds magrutor skymmer mästerverket
Alexander Skarsgårds flerfaldigt belönade porträtt av en hustrumisshandlare i Big little lies har i stort sett ignorerats av svenska kulturjournalister.Jens Liljestrand undrar varför en historisk svensk skådespelarinsats inte tycks värd att analysera.
Läs mer om Big.
Historiska detaljen i vansinniga målfesten
HV 71 kopplade greppet om mötet hemma mot Färjestad.Men under ett par blixtrande minuter i den andra perioden vände Färjestad från 0–2 till 3–1 efter två mål av Johan Ryno.– Den sitter som en försenad nyårsraket rakt upp i krysset, säger C Mores kommentator Jörgen Larsson om Rynos 3-2-mål.Färjestad vann sedan matchen som innehöll hela fem tvåmålsskyttar - en historisk notering.
Historisk efter segern i Tour de Ski
Läs mer om Ski och Tour.
Storseger för USA i bronsmatchen
USA krossade Tjeckien i bronsmatchen i JVM-ishockeyn och vann med 9–3. Kieffer Bellows sköt två mål och blev med totalt nio fullträffar historisk som den amerikanske spelare som gjort flest mål under en JVM-turnering.
Läs mer om Tjeckien och USA.
Skapade historisk trädlåda till riksdagen – beslut lottades
Under ett antal år lottades vissa beslut i Sveriges riksdag – innan det 1976 blev ojämnt antal ledamöter (349). En läsare fick tack vare SvD-arkivet reda på att hans pappa skapade trälådan som användes till lottningen när det blev oavgjort i omröstningarna. Många läsare har mejlat in släktfynd som de har hittat i SvD:s historiska arkiv – se några av exemplen här.
Läs mer om SvD-arkivet.
Historisk punkinsats