Hitler

Tågade med nynazister – nu kan han hamna i regeringen

På söndagen går Österrike till val.Högerpopulisten Heinz-Christian Strache och hans FPÖ är näst största parti i opinionsmätningarna.Strache blev en gång gripen för att han deltog i en marsch med en Hitler Jugend-inspirerad organisation.Enligt en granskning i tyska Süddeutsche Zeitung har Strache ett förflutet i den nynazistiska rörelsen. Själv förnekar han att han varit nazist.

Gekås Ullared hackat med nazistpropaganda

Nazistiska slagord och bilder på Adolf Hitler mötte besökarna på Gekås Ullareds webbsida på söndagen. – Det är förfärligt naturligtvis, säger Gekås vd Jan Wallberg till GT.
Läs mer om Adolf Hitler och Jan Wallberg.
Därför dog inte Tysklands högerextremism med Hitler
Det tyska valet blev en stor framgång för Alternative für Deutschland, ett parti som i mångas ögon ter sig misstänkt högerextremt. Partier med brun färgning i Tyskland brukar tilldra sig berättigat intresse, liksom fruktan.
Skolmördarens bror: Han sökte på Hitler varje dag
Nu har storebrodern till skolmördaren Anton Lundin Pettersson, som attackerade och dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan, berättat om händelsen ur familjens perspektiv.I ett utdrag ur boken Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan, som publiceras i Aftonbladet, beskrivs bland annat hur Anton hade förberett sig.Anton sökte dagligen på tal av Hitler.

Hitler 30 september 1942: Inga judar skrattar längre

30 september 2017 marscherar nazister genom Göteborg. Vi får aldrig glömma brukar det heta. Här är en historisk tillbakablick på den här veckan för 75 år sedan. Dag för dag.
Läs mer om Göteborg.
Venezuelas president kallar Donald Trump för nya Hitler
USA:s president Donald Trump höll ett omsusat tal inför FN:s generalförsamling på tisdagen, där han bland annat hotade att totalförstöra Nordkorea.Han läxade upp olika regeringar och motreaktionerna lät inte vänta.– Det här är en aggression från den nye Hitler av internationell politik, svarade president Nicolas Maduro på anklagelserna, enligt Aftonbladet.
Nazist i frontlinjen dömd till fängelse
Emil Hagberg var en av nazisterna som tågade i täten av demonstrationståget i Göteborg i söndags.I går dömdes han till fängelse för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.Detta efter bland annat skanderat Heil Hitler på Medborgarplatsen i Stockholm 2016, enligt domen.
Åkesson: Får reda ut vad det handlar om
Expressen och Expo har kartlagt kyrkopolitiker som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden, hyllat Hitler och skrivit om att släcka Mona Muslim.Nu kommenterar SD-topparna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson avslöjandet om flera av Sverigedemokraternas kandidater till kyrkovalet.– Om man på något sätt avvikit grovt från partiets värderingar eller på annat sätt har uppträtt omdömeslöst eller extremt på något vis så ska man inte företräda partiet, säger SD-ledaren.Men SD kommer inte att dra tillbaka någon kandidatur innan söndagens val.
Hatarna som vill styra kyrkan
Horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land. Här är hatet, rasismen och aggressiviteten från SD-kandidater i kyrkovalet. Expressen har – tillsammans med Expo – kartlagt kyrkopolitikerna som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden, hyllat Hitler och skrivit om att släcka Mona Muslim. – Vi har horder av barbarer i landet, säger SD-kandidaten Eva Wensbo som skrivit anonymt på hatsajten Avpixlat.
Därför trodde Hitler på övernaturliga ting
Ingen masspolitisk rörelse har lika konsekvent som nazisterna hämtat näring ur ockultism och esoteriska läror. Det handlade både om att pröva nya vetenskapliga metoder och om locka till sig en generation som sökte nya former av andlighet, visar den första studien som tar ett helhetsgrepp på frågan.
Läs mer om Hitler.
Minnesord: Bengt Hallgren, författare
I Bengt Hallgrens värld trängs värmländska gummor med både Hitler och Heinrich Heine. DN:s Leif Zern minns – och påminner oss om – ett undanskymt författarskap.
Läs mer om Heinrich Heine och Hitler.
Fotbollssupporter i fängelse för Hitler-hälsning
Österrike har stränga lagar kring att glorifiera nazismen. Det har en 39-årig man nu bittert fått erfara.
Läs mer om Hitler-hälsning.
Turisterna kan få tre års fängelse för Hitlerhälsning
De kinesiska turisterna tog foton av sig själva när de gjorde Hitler-hälsningar i Berlin, skriver Time.com.Nu riskerar de dryga böter – eller tre års fängelse.
Kinesiska turister gripna för Hitler-hälsning
Två kinesiska turister greps av polisen i Berlin efter att de fotat varandra när de gjorde Hitler-hälsning.
Läs mer om Berlin och Hitler-hälsning.
Nazistbygget som blev femstjärnig lyxresort
Prora ligger på Rügen i södra Östersjön – Tysklands största ö. Här byggde Adolf Hitler semesteranläggningen Prora för ledighetsfirande nazister. Nu har betongklumpen blivit en femstjärnig lyxresort med spa.
Läs mer om Adolf Hitler, Prora och Rügen.
Hitler-tal sändes i gymnasiets högtalarsystem
Någon tog sig in i Newbury Park High School i Kaliforninien och spelade upp ett Adolf Hitler-tal på full volym.Talet ekade över grannskapet både fredag och lördag kväll.
Nazisterna som skrämmer bort människor från Almedalen
De spränger bomber. De hyllar Hitler. De bjuder på kaffe och tidning på Almedalsplats nummer 229. DN rapporterar från helgen då de våldsbejakande nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen skrämmer bort människor från den politiska fest som ska vara en hyllning till demokrati.
Läs mer om Almedalen, Hitler och Nordiska.
Geniet läste New York Times vid 18 månader
Mozart var ett underbarn, men vilken IQ hade Hitler? Historikern Dick Harrison synar ett genibegrepp som är så luddigt att listor över världens intelligentaste tenderar att ta upp tidernas mest framträdande – inte de mest begåvade.
Läs mer om Hitler.
Akilov misstänks för hets mot folkgrupp
Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan, misstänks för hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet. Enligt polisanmälan har han anklagat häktespersonalen för att vara rasister, skrikit sieg heil och heil Hitler och gjort Hitlerhälsningar. Den 30 juni togs det beslut om att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp.
Vad vet du om Almedalsveckan?
Skandaler, avhopp, uppeldade pengar och lite Hitler. Almedalsveckan har bjudit på många rubriker genom åren. Hur mycket minns du? Testa dig själv här – tio av tio rätt ger evig ära.
Läs mer om Almedalsveckan och Hitler.
De eldade med pengar – sen kom Hitler
Hyperinflationen under mellankrigsåren är en mardröm som ska prägla tyskarna länge. I detta trauma bottnar Bundesbanks inflationsskräck, Maastrichtavtalets stränga stabilitetskritiker och vad som ibland har upplevts som en hård och obarmhärtig attityd i eurokrisen.
Läs mer om Hitler.
Nu avgörs dragkampen om Hitlers hus
Huset där Adolf Hitler föddes har nått Österrikes högsta domstol. Tvisten handlar om huruvida regeringen kan expropriera huset från ägarinnan Gerlinde Pommer.
Läs mer om Adolf Hitler och Gerlinde Pommer.
Stor nazigömma hittad i Argentina
I ett hemligt rum, dolt bakom en bokhylla, har Interpol upptäckt vad som tros vara den största samlingen av artefakter från Nazityskland som hittats i Argentina. Ett av föremålen misstänks ha tillhört Adolf Hitler.
Knivman gjorde Hitler- hälsningar på dansgolv
Mannen i 20-årsåldern stod på krogen The Dubliners dansgolv och gjorde Hitlerhälsningar gång på gång – till de andra gästernas förskräckelse.När han blev bortförd av vakter ska han ha sagt att han skulle hugga en blatte och syftade på den kniv han bar på.Nu döms mannen för hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.
Läs mer om Hitlerhälsningar.