Inbrotten

M: Tullen måste få rätt att stoppa stöldligorna

Varje år förs stöldgods till ett värde av 1–2 miljarder kronor ut ur Sverige enligt Svensk Försäkring och andelen stöldbrott som begås av utländska ligor ökar. I Stockholm har inbrotten ökat med 20 procent visar statistik från polisens Nationella operativa avdelning. Moderaterna kräver nu en rad åtgärder för att vända utvecklingen.

46-åriga Jennys knep ska stoppa Ica-tjuvarna

Två inbrott genom taket, två via baksidan och ett genom entrn – Jennys matbutik har fått utstå mycket.Nu har hon vidtagit flera specialåtgärder för att stoppa tjuvarna – bland annat installerat en rökmaskin, vilket P4 Kronoberg skrivit om.–I början blev jag jätteledsen, jag tog inbrotten personligt. Nu är jag bara så jävla förbannad, säger hon.
Läs mer om Ica-tjuvarna.
Ny skolliga kan ligga bakom inbrott - 40 datorer stulna
På torsdagskvällen stals ett 40-tal datorer från Bjurbäcksskolan. Tillvägagångssättet påminner om det som skett på andra skolor, bland annat i Blekinge. Polisen tror att det kan finnas kopplingar mellan inbrotten.
Läs mer om Bjurbäcksskolan och Blekinge.
Inbrotten ökar – oklart om larm verkligen hjälper
Över en halv miljon bostäder har hemlarm och larmföretagen ökar stadigt sin försäljning. Ändå vet ingen säkert om larm verkligen minskar inbrottsrisken. Det kan finnas mer effektiva sätt.

Våg av bostadsinbrott under julafton – över 100 anmälda

En våg av inbrott har drabbat bortresta människor under julafton. Över 100 anmälningar har kommit in. I Mjölby blev fem hem uppbrutna inom loppet av en timme. – Vi befarar att det kommer öka när fler kommer hem och upptäcker inbrotten, säger polisen Thomas Agnevik.
Polisen varnar för fräck inbrottsliga
På kort tid har en mängd bostadsinbrott drabbat ett antal orter i Sydsverige.En inrest liga misstänks ligga bakom flera av inbrotten – som i en del fall varit sällsynt aggressiva.– De har till och med slagit sönder en säkerhetsdörr i ett trapphus, men ingen har hört något, säger Robert Loeffel vid polisen i region Syd och vädjar om allmänhetens hjälp att stoppa ligan.
Läs mer om Robert Loeffel, Syd och Sydsverige.En.
Nu blir inbrotten allt färre i Sydsverige
Statistiken visar på en positiv trend när det kommer till villainbrott i Sydsverige.Inbrotten i villor har gått ner med 34 procent, de senaste två åren.Detta är bland annat tack vare de välförberedda kommunpoliserna.
Minst 15 inbrott i samma område på måndagen
Minst 15 inbrott har skett i området Tomtebo i Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.Inbrotten har skett under tidig måndagsmorgon.
Tjuvar sågade sig in i butik
En godisaffär i Kungälv och en Ica-butik i Landvetter utsattes för inbrott natten mot fredagen.– Vi misstänker att det är samma gärningsmän, säger Henrik Sterner, vakthavande befäl vid polisen i region väst.Vid ett av inbrotten sågade sig tjuvarna in med vinkelslip.
Inbrotten ökar – stort test av larm till din lägenhet
Visste du att inbrotten i lägenheter ökar till skillnad från villor?Fler och fler skaffar eller vill skaffa hemmalarm till sina boenden.Men vilket ska man välja? Här bjuder vi på ett test av de vanligaste!
Familjer låg och sov när tjuvar slog till
Två familjer i Hestra i Borås har haft inbrott natten mot torsdagen.De låg och sov när tjuvarna slog till.– Familjerna upptäckte inbrotten på morgonen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region väst.
Läs mer om Hestra.
Fräcka tjuvknepet – slår till under semesterresan
Under solsemestern, storstadsresan eller kanske jobbresan. Då kan tjuvarna rensa din bil på värdesaker, eller kanske till och med ta bilen.Landvetter flygplats är ett av de mest utsatta områdena i regionen för bilinbrott, enligt polisen.– Det här går i vågor och etapper, säger Victoria Ström, pressinformatör vid Swedavia.Efter förra årets inbrottsvåg har Landvetter tagit till kraftåtgärder för att stoppa inbrotten.
Inbrottsvåg under semestern: Inte ovanligt
Under måndagen har flera inbrott upptäckts i Jönköpings län.Enligt polisen ökar inbrotten ofta under semestertider och under helger.– Det är inte helt ovanligt att vi får in den här typen av samtal på måndagsmorgnar, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i Jönköping
Läs mer om Björn Öberg och Jönköping.
Polisens turistlarm från Liseberg: Fatalt
Lisebergs närområde har drabbats av en inbrottsvåg.I år har inbrotten runt nöjesparken i stort sett femdubblats jämfört med samma period i fjol, rapporterar P4 Göteborg.– Vi tycker det är jättetråkigt men vi försöker förebygga så gott vi kan, säger Luan Hani, jourhavande parkchef på Liseberg.I första hand är det turister som drabbas, enligt polisen.
Läs mer om Liseberg, Liseberg.I och Luan Hani.
Polisens tips: Larm och rörelsedektorer
I 20 år har villainbrotten i södra Sverige ökat stegvis.Fram till nu. Från 2015 till 2016 vändes trenden.– Sett till antalet inbrott är de internationella ligorna störst, de begår mer än hälften av inbrotten och vi har lyckats gripa ett antal, säger poliskommissarie Göran Landvall.
Läs mer om Göran Landvall och Sverige.
Flera villainbrott i syd under natten
I Ljungby, Hässleholm och Vellinge har det under natten mot tisdag varit inbrott.Polisen har konstaterat att stöldgodset bland annat har varit köksmaskiner och vitvaror, samt plånbok.Nu utreds inbrotten vidare av polisen.
Läs mer om Hässleholm och Vellinge.
Stora skillnader i inbrottsrisken
De anmälda inbrotten i småhus har ökat med över 50 procent på 20 år, enligt en rapport från Villaägarna. Risken för att drabbas varierar kraftigt mellan kommunerna.
Läs mer om Villaägarna.
Inbrott på byggfirmor – en miljonindustri
Inbrott på byggarbetsplatser har blivit en mångmiljonindustri. Mellan 2013 och 2016 ökade inbrotten med 36 procent och under fjolåret inträffade 4 750 inbrott runtom i Sverige, visar Byggarbetarens kartläggning. – Inbrotten är väldigt organiserade, säger Magnus Petersson, ägare till företaget Multibygg som drabbats av flera inbrott, till Byggarbetaren.
Läs mer om Byggarbetaren, Multibygg och Sverige.
Utländska ligor kan ligga bakom hälften av inbrotten
Utländska stöldligor kan ligga bakom så många som hälften av alla bostadsinbrott. Framför allt rör det sig om ligor från länder som Polen, Rumänien, Litauen och Georgien. Det visar en rapport från Nationella operativa avdelningen, Noa, vid polisen. – Vi måste samverka med ursprungsländerna för att komma åt problemet, säger Ville Paloheimo på underrättelseenheten vid Noa.
Tjuvarna slår till när du shoppar
När polisen jämförde inbrotten upptäckte de ett mönster.Alla som drabbades hade shoppat på samma ställe.– Och under tiden fick de alltså inbrott, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region Syd.
Läs mer om Ewa-Gun Westford och Syd.
Tre inbrott under natten
Polis med hund sökte under natten mot onsdag efter inbrottstjuvar på tre ställen i Helsingborg. Inbrotten inträffade mellan tre och fem på natten.
Läs mer om Helsingborg.
Dna-skydd stoppar inbrotten
Att dna-märka sina prylar håller tjuven borta, visar ett unikt projekt i skånska Staffanstorp....
Läs mer om Staffanstorp.
Polisen efterlyser vit bil i jakt på inbrottsliga
Efter att närmare tio villainbrott inträffat under helgen i norra Sverige söker polisen nu allmänhetens hjälp. På Facebook söker man upplysningar om en vit personbil som kan ha med inbrotten att göra. Var uppmärksamma mot personer och fordon i villaområden, skriver polisen i inlägget.
Läs mer om Sverige.
Gjorde åtta inbrott på en vecka – åtalas
En man i 30-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för åtta fall av grov stöld alternativt häleri efter en rad inbrott i bostäder i Västra Götaland. Mannen ska enligt stämningsansökan ha genomfört alla inbrotten och stölderna under en veckas tid strax innan midsommar.
Läs mer om Västra Götaland.