Inbrotten

Polisens turistlarm från Liseberg: Fatalt

Lisebergs närområde har drabbats av en inbrottsvåg.I år har inbrotten runt nöjesparken i stort sett femdubblats jämfört med samma period i fjol, rapporterar P4 Göteborg.– Vi tycker det är jättetråkigt men vi försöker förebygga så gott vi kan, säger Luan Hani, jourhavande parkchef på Liseberg.I första hand är det turister som drabbas, enligt polisen.
Läs mer om Liseberg, Liseberg.I och Luan Hani.

Polisens tips: Larm och rörelsedektorer

I 20 år har villainbrotten i södra Sverige ökat stegvis.Fram till nu. Från 2015 till 2016 vändes trenden.– Sett till antalet inbrott är de internationella ligorna störst, de begår mer än hälften av inbrotten och vi har lyckats gripa ett antal, säger poliskommissarie Göran Landvall.
Läs mer om Göran Landvall och Sverige.
Flera villainbrott i syd under natten
I Ljungby, Hässleholm och Vellinge har det under natten mot tisdag varit inbrott.Polisen har konstaterat att stöldgodset bland annat har varit köksmaskiner och vitvaror, samt plånbok.Nu utreds inbrotten vidare av polisen.
Läs mer om Hässleholm och Vellinge.
Stora skillnader i inbrottsrisken
De anmälda inbrotten i småhus har ökat med över 50 procent på 20 år, enligt en rapport från Villaägarna. Risken för att drabbas varierar kraftigt mellan kommunerna.
Läs mer om Villaägarna.

Inbrott på byggfirmor – en miljonindustri

Inbrott på byggarbetsplatser har blivit en mångmiljonindustri. Mellan 2013 och 2016 ökade inbrotten med 36 procent och under fjolåret inträffade 4 750 inbrott runtom i Sverige, visar Byggarbetarens kartläggning. – Inbrotten är väldigt organiserade, säger Magnus Petersson, ägare till företaget Multibygg som drabbats av flera inbrott, till Byggarbetaren.
Läs mer om Byggarbetaren, Multibygg och Sverige.
Utländska ligor kan ligga bakom hälften av inbrotten
Utländska stöldligor kan ligga bakom så många som hälften av alla bostadsinbrott. Framför allt rör det sig om ligor från länder som Polen, Rumänien, Litauen och Georgien. Det visar en rapport från Nationella operativa avdelningen, Noa, vid polisen. – Vi måste samverka med ursprungsländerna för att komma åt problemet, säger Ville Paloheimo på underrättelseenheten vid Noa.
Tjuvarna slår till när du shoppar
När polisen jämförde inbrotten upptäckte de ett mönster.Alla som drabbades hade shoppat på samma ställe.– Och under tiden fick de alltså inbrott, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region Syd.
Läs mer om Ewa-Gun Westford och Syd.
Tre inbrott under natten
Polis med hund sökte under natten mot onsdag efter inbrottstjuvar på tre ställen i Helsingborg. Inbrotten inträffade mellan tre och fem på natten.
Läs mer om Helsingborg.
Dna-skydd stoppar inbrotten
Att dna-märka sina prylar håller tjuven borta, visar ett unikt projekt i skånska Staffanstorp....
Läs mer om Staffanstorp.
Polisen efterlyser vit bil i jakt på inbrottsliga
Efter att närmare tio villainbrott inträffat under helgen i norra Sverige söker polisen nu allmänhetens hjälp. På Facebook söker man upplysningar om en vit personbil som kan ha med inbrotten att göra. Var uppmärksamma mot personer och fordon i villaområden, skriver polisen i inlägget.
Läs mer om Sverige.
Gjorde åtta inbrott på en vecka – åtalas
En man i 30-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för åtta fall av grov stöld alternativt häleri efter en rad inbrott i bostäder i Västra Götaland. Mannen ska enligt stämningsansökan ha genomfört alla inbrotten och stölderna under en veckas tid strax innan midsommar.
Läs mer om Västra Götaland.
Bandidostjuvarnas nya knep – annonser
De två Bandidosanknutna männen spanade in annonser med hus som låg ute på nätet. Syftet var att hitta designföremål och värdesaker - och sedan stjäla dessa. Nu misstänks männen för minst sex inbrott på olika platser på danska Själland. – Inbrotten har varit organiserade. Därför tar vi oss an detta på ett annat sätt än om det hade handlat om vanliga inbrott, säger Bent Isager-Nielsen, polisinspektör på den danska polisens Task Force Indbrud till Ekstrabladet.
Flera husbilsägare bestulna i sommar
Antalet husbilar längs de svenska vägarna ökar – liksom inbrotten i de populära semesterfordonen....
Tre inbrott i Jönköpingsområdet – villaägarna var bortresta
På lördagen har polisen fått in tre anmälningar om villainbrott i Jönköpings län. Gemensamt för inbrotten är att villaägarna varit bortresta. – Så det är oklart när de inträffat, säger Fredrik Granström vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen.
Han försökte stoppa de dubbla inbrotten
Han upptäckte att grannarnas dörr stod på glänt. Sen larmade den välkände juristen och debattören Mårten Schultz och hans fru polisen för att stoppa de dubbla inbrotten. – De hade nog hunnit röja runt en hel del, säger Mårten Schultz.
Läs mer om Mårten Schultz.
Kan Hells Angels minska inbrotten i ditt villaområde?
SVT Göteborg ställer de tuffa frågorna
Tjuvar skar upp kapell på lastbil
Två lastbilschaufförer blev under natten bestulna i sina lastbilar. De båda stölderna ägde rum i Varbergstrakten. Ännu har ingen gripits för inbrotten.
Läs mer om Varbergstrakten.
Ingenting görs åt inbrotten
Fler inbrott väntas när tö-ligor slår till
Polisen misstänker att tö-ligor slår till i Värmland. Orsaken bakom vågen av inbrott i länet kan enligt polisen vara: Att snön har smält. – Det finns en stor risk för att vi kommer se en ökning av inbrotten en tid framöver, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl för Värmlandspolisen, till NWT.
Dubblering av inbrott i koloniområden
Dubblering av inbrotten i kolonistugor, oförändrat antal bostadsinbrott och en hög andel våldsbrott.Det visar polisens brottsstatistik för Landskrona under fjolåret.
Läs mer om Landskrona.
Kommunpolis ett verktyg mot inbrotten
På måndagskvällen arrangerade Brottsförebyggande rådet (Brå) i Höganäs möte inbrotten i radhus och villa.–Det är lite oroligt. Vi har sagt många gånger att det händer när som helst på dygnet, därför kan det vara bra att informera, säger villaägaren Christer Sundewall.
Hon ska få stopp på inbrotten i ny tjänst
Kommunen fick nog av inbrotten och beslutade att anställa en säkerhetsansvarig. Det blir Kristina Pålsson, ett känt ansikte för många höganäsare.
Läs mer om Kristina Pålsson.
Flera verksamheter drabbade av inbrott
Flera verksamheter i Jönköpingstrakten blev under natten mot torsdagen utsatta för inbrott. Troligtvis har bytet blivit datorer. Ingen misstänkt är gripen för inbrotten.
Läs mer om Jönköpingstrakten.
Tre kyrkor i väst fick ovälkommet besök
Tre västsvenska kyrkor fick ovälkommet besök under nyårshelgen.Men det är inte självklart att det rör sig om vanliga tjuvar. Inte mycket saknas från inbrotten och polisen utesluter inte samband.– Det är väldigt märkligt. Inget är stulet men de verkar ha trampat på kyrksilvret, säger kyrkoherden Mikael Blom.I Bjurums kyrka utanför Falköping skadades bland annat en nattvardskalk i silver från 1700-talet.
Läs mer om Falköping och Mikael Blom.I.