Inspektionen

Blodkylar på Karolinska Huddinge slutade fungera

Flera blodkylar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge slutade att fungera samtidigt. Temperaturen i kylarna började stiga, enligt en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Pojke fick hjärnskador efter sjukhusmiss

En ettårig pojke drabbades av hjärnskador efter att han opererats på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar nu kritik mot sjukhuset, rapporterar lokala medier.
Läs mer om Akademiska, Inspektionen och Uppsala.
Larmsamtalet visar – 9 minuter innan Jasmine fick HLR
I sin lex Maria-utredning till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver Rebeckahemmet att hjärtlungräddning på 13-åriga Jasmine Bergström påbörjades efter 1-2 minuter – innan samtalet till SOS Alarm. DN kan nu avslöja att det inte stämmer. Larmsamtalet visar att det dröjde betydligt längre.
Sjukhus missade tumör – får kritik
Bollnäs sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha missat en cancertumör.
Läs mer om Inspektionen.

Cancern behandlades som inflammation i tre år

Efter år av behandlingar utan resultat, fick mannen tillslut svaret på vad som orsakat hans smärtor. Svaret, som vården missat, kom i form av en böld i munnen. Han hade då levt tre år med blodcancer.Sahlgrenska bär ansvaret enligt Inspektionen för vård och omsorg, som granskat fallet.
Läs mer om Inspektionen.
Sjukhusdirektören: Barnakuten är inte barnanpassad
Nya Karolinskas barnakut är felplanerad, inte anpassad till verksamheten och sjukhuset har ingen möjlighet att påverka den. Det skriver sjukhusdirektör Melvin Samsom i ett svar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Melvin Samsom.
Manlig vikarie misstänkt för sexuellt utnyttjande
En manlig vikarie på ett boende för unga med psykiska funktionshinder misstänks för sexuellt utnyttjande av en av ungdomarna.Innan mannen anställdes begärde boendet inget utdrag ur polisens belastningsregister.Mannen är polisanmäld och händelsen ska även granskas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Läs mer om Inspektionen.
SOS-operatör ifrågasatte ambulansbeställning
När den hjärtsjuke mannen drabbades av yrsel ringde han en ambulans. Men i stället för att skicka hjälp började operatören på SOS ifrågasätta mannens behov av hjälp.Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot operatören.
Läs mer om Inspektionen.
Nytt system inte sämre för den som vill klaga
Det finns ingen anledning att tro att ett förändrat klagomålssystem för patienter och anhöriga skulle göra att vårdskador går obemärkta förbi. Det skriver Anna Hultin, Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Anna Hultin och Inspektionen.
Gör det inte svårare att anmäla vårdskador
Att anmäla allvarliga skador inom sjukvården till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommer att bli svårare. Den lilla patientmakt som finns idag kommer därmed att bli ännu mer begränsad, skriver Mia Berg, föreningen PatientPerspektiv, tillsammans med flera andra debattörer.
Orimligt låta LO-arbetare bära tyngsta bördan
REPLIK DN Debatt 23/10. Finansinspektionen föreslår att amorteringskravet skärps ytterligare. Inspektionen lägger fram sitt förslag trots omfattande kritik. Det framstår som osedvanligt tondövt, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Torbjörn Hållö, LO.
Misstänkt våldtäkt mot brukare på boende
En brukare misstänks ha blivit våldtagen i sin lägenhet på ett kommunalt boende i Laholms kommun under sensommaren, rapporterar Laholms Tidning.En polisanmälan har upprättats och kommunen har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.
Läs mer om Inspektionen och Sarah.
Psykiater larmar om felaktiga diagnoser på barn
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Pojke fick adhd-diagnos – fyra fall som anmälts till IVO
Fyra fall där vårdbolaget Utredningskompaniet ställt diagnoser och fallen sedan anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Barnpsykiater Sven Romn menar att utredningarna är undermåliga.
Vårdbolaget: Vi har följt avtalet vi hade
Det ligger i uppdraget att utföra en NP-utredning snabbt. Det säger verksamhetschefen för det vårdbolag som har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för undermålig kvalitet i sina psykiatriska utredningar.
Läs mer om IVO, Inspektionen och NP-utredning.
Snabba psykutredningar av barn riskerar ge fel diagnoser
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Sjukgymnasten bröt av Anna-Karins lårbenshals
Sjukgymnasten skulle bara mjuka upp Anna-Karins kropp.I stället gick hennes lårbenshals av.– Det gjorde så ont. Det var fruktansvärt, säger Anna-Karin Wennberg.Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och polisen.
Skolsköterska anmäld: En fara för patienterna
En skolsköterska i Västsverige har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) av sin tidigare arbetsgivare, som anser att hon är en patientfara.
Läs mer om Inspektionen och Västsverige.
Gravid kvinna fick inget ultraljud – barnet dog
Vid rutinbesöket upptäckte man att den höggravida kvinnans mage slutat växa.När en barnmorska ville undersöka kvinnan med ett tillväxtultraljud nekades hon detta – och vid förlossningen hade barnet dött i magen.– Detta är en tragedi, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska till GP.Sjukhuset har nu anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Läs mer om Sahlgrenska.
Opererade sitt knä – slutade med stomipåse
Knäoperation slutade med en infektion i kroppen – trots det skickades patienten hem.Nu bär patienten stomipåse efter att ha tvingats gå igenom en akut operation för infektion.Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot läkaren, skriver P4 Jönköping.
Sju läkare missade kvinnans cancer
Den 82-åriga kvinnan sökte hjälp gång på gång under två års tid.Först efter att ha träffat tio olika läkare upptäcktes cancern –som var så långt gången att hon avled kort därefter.Nu kritiseras sju läkare av Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).
Läs mer om Inspektionen, Omsorg och Vård.
Limmade ihop patients mun
En sjuksköterska som skulle limma ihop ett sår som en flicka fått på läppen limmade ihop hennes mun. Nu får både sjuksköterskan och ledningen kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Läs mer om Inspektionen.
Regeringen: Kommunal omsorg ska inte tillståndsprövas
Regeringen har beslutat att äldreboenden som drivs i kommunal regi inte behöver få tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det framgår av den nya budgetpropositionen. Att tillståndsprövningen endast gäller för privata vårdgivare har tidigare kritiserats.
Läs mer om IVO och Inspektionen.
Kritiken: Krogen vilseledde kunder
Restaurang Bryggeriet utlovade ekologisk kyckling men serverade helt vanlig sådan till sina gäster.Missvisande, menar Miljöförvaltningen, som efter inspektionen nu kräver att restaurangen åtgärdar sina brister.Era kunder betalar for att fa ett visst livsmedel och det ar vilseledande om informationen inte stammer, skriver förvaltningen i beslutet.
Kritik mot äldreboende: Hittade avföring på pappans tandborste
Efter flera exempel på dålig hygien och låg bemanning fick familjen nog.De kontaktade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och slog larm om det kommunala äldreboendet i Västerås, rapporterar P4 Västmanland.Bland annat hittade de avföring på sin Alzheimerssjuka pappas tandborste.
Läs mer om Alzheimerssjuka, IVO och Inspektionen.