Inspektionen

Krigsmaterielexport för 11 miljarder 2017

Den svenska exporten av krigsmateriel uppgick till cirka 11,3 miljarder under 2017, uppger Inspektionen för strategiska produkter i ett pressmeddelande. Det innebär en ökning med två procent jämfört med 2016.
Läs mer om Inspektionen.

Sveriges vapenexport ökar

Den svenska exporten av krigsmateriel uppgick till cirka 11,3 miljarder under 2017, uppger Inspektionen för strategiska produkter i ett pressmeddelande. Det innebär en ökning med två procent jämfört med 2016.
Läs mer om Inspektionen.
Sverige säljer vapensystem till Filippinerna
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna, ett land som styrs av den kontroversiella presidenten Rodrigo Duterte, skriver Aftonbladet. Exporten uppges gälla krigsmateriel för strid av typen eldledning och radar och har beviljats av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna – ett land som fått kritiserats hårt för brott mot mänskliga rättigheter, skriver Aftonbladet.Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har beviljat tillstånd för export av krigsmateriel, men exakt vilka vapen det rör sig om är oklart.– Det inkluderar till exempel eldledning och radarsystem, viss övervakning och liknande, säger Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp till tidningen.

Fick behålla legitimation – trots allvarliga kritiken

Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har i dag häktats misstänkt för mordförsök efter en attack på Skärholmenhälsan.Han har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – men har trots det behållit sin läkarlegitimation.– Det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen, säger Helne Dahl Fransson, inspektör på IVO.
Sahlgrenska IVO-anmäler och stoppar First North-bolags produkt
First North-listade Integrum har tagit del av en anmälan från Sahlgrenska Universitetssjukhuset som skickats till Inspektionen för vård och omsorg. Det framgår av ett pressmeddelande.
Skandalläkaren Husham häktas – efter attacken på Skärholmenhälsan
Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Hans klinik på Östermalm stoppades 2016 efter att han fuskopererat flera kvinnor.Efter en attack mot Skärholmenhälsan har han nu häktats misstänkt för försök till mord.
William, 5, har nekats hjälp i fyra år: Bisarrt
För fyra år sedan upptäckte läkarna att 5-årige William led av en så kallad vattenskalle.En operation bokades in, ställdes in – och har ännu inte blivit av.Nu riktar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritik till Sahlgrenska sjukhuset.– I väntan på operation så har Williams utveckling stannat av helt nu. Kommer han kunna ta igen det? Eller kommer han få men för livet? frågar sig Carl Rytterfalk, pappa till William.
Fyra män begärs häktade efter attack på vårdcentral
Fyra män har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för mord efter attacken mot en vårdcentral i Skärholmen, skriver DN. En av de häktade är en 45-årig läkare som tidigare haft tillgång till lokalen.Han har flera gånger fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, enligt tidningen.
Läs mer om Inspektionen och Skärholmen.
Efter attacken på vårdcentralen – fyra män begärs häktade för mordförsök
Fyra män har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för försök till mord efter attacken på en vårdcentral i Skärholmen i tisdags morse. En av dem är en 45-årig läkare som flera gånger fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen och Skärholmen.
Nyfödd fökk i golvet – sjukhus kritiseras
Personalbrist ledde till att ett nyfött barn ramlade i golvet.Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg som nu riktar kritik.Bland annat har SUS i Malmö inte uppfyllt kraven för en säker vård.
Läs mer om Inspektionen och Malmö.
Läkare misstänkt för mordförsök
Läkaren som anhölls på tisdagen efter att han tillsammans med fyra män hotat och angripit personer på en vårdinrättning har flera gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, skriver Aftonbladet.Flera personer har anmält mannen till myndigheten.Attacken vid vårdcentralen rubriceras som försök till mord.
Läkare i vårdcentralbråk anmäld flera gånger
Den läkare som greps tillsammans med fyra andra för ett bråk på en vårdcentral i Skärholmen har flera gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Vid ett fall anser Ivo att läkaren brustit så mycket att han riskerat en patients liv, enligt Aftonbladet.
Pojke dog på boende – kommunen får skarp kritik
Ett barn skållades i badkaret och fick vårdas på sjukhus.Några några månader senare inträffade ett dödsfall på samma boende – en pojke hittades livlös i badkaret.Nu får Göteborgs stad skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Myndigheten ska granska kommunens arbete kring säkerheten på det aktuella boendet.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.Myndigheten.
Undersökning av liggsår dröjde – patient fick amputera benet
En patient fick amputera benet till följd av ett liggsår som inte behandlats i tid. Patienten avled i december och händelsen har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen.
Läkare tittade i exfruns journaler
En läkare vid en hälsocentral i Norrbotten har gjort 208 intrång i sin före detta frus patientjournal. Nu anmäls han av Region Norrbotten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver Norrbottens-Kuriren.
Ungdom på HVB-hem tvingades bära blöja
En boende på ett HVB-hem tvingades bära blöja. En annan ska ha blivit knuffad av personal för att visa varför det var fel att knuffas. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg att HVB-hemmet analyserar om bemötandet var etiskt försvarbart.
Läs mer om Inspektionen.
Liselotts mamma blev neddrogad på boendet
Liselotts mamma Ulla blev övermedicinerad med lugnande medel på sitt äldreboende i Göteborg. Nu riktar inspektionen för vård och omsorg kritik till primärvården som ordinerat och skrivit ut läkemedlen till Ulla.– Hon var så mycket bättre både psykiskt och fysiskt innan alla mediciner sattes in. Hon blev i stort sett neddrogad, säger Liselott.
Läs mer om Göteborg, Liselott och Ulla.
Man fick ingen ambulans – trots svårt skadad penis
Ambulansen vägrade köra mannen till akuten trots att han var svårt skadad med bruten penis, avslitet urinrör och svåra smärtor.Nu riktar IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kritik mot landstinget Blekinge.– Jag var nära att svimma flera gånger, skriver mannen i sin anmälan till IVO.
Läs mer om Blekinge och IVO.
Läkare missade infarkt – kvinna dog på sjukhus
Den 82-åriga kvinnan fick inte träffa någon läkare på sjukhuset på flera timmar.När hon till slut undersöktes missade underläkaren att hon hade en hjärtinfarkt och lite senare avled hon.Nu kritiseras Blekingesjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver BLT.
Sjukhus upptäckte pojkes hjärntumör efter två års utredning
Det tog Sachsska barnsjukhuset två år att upptäcka en fyraårig pojkes åtta centimeter långa hjärntumör. Cancersvulsten är nu borttagen – och sjukhuset har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Inspektionen, Sachsska och Siren.
Patienter på Karolinska vårdas dygnsvis på akuten
Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lever inte upp till kraven på god vård till patienterna. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ger sjukhuset drygt tre månader på sig att åtgärda problemen.
Läs mer om Huddinge, Inspektionen, Ivo och Karolinska.
Svårt sjuka patienter flyttades på grund av platsbrist – avled
Två svårt sjuka patienter avled efter att ha förflyttats mellan två sjukhus i Region Skåne på grund av platsbrist.Nu ska Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granska fallet.
Läs mer om Ivo och Region Skåne.
Karin, 83, dog – vägde bara 42 kilo
De sista månaderna av sitt liv vägde Karin, 83, bara 42 kilo och sov i sin egen urin i en smutsig lägenhet.När dottern Katarina Karlsson hörde av sig till hemtjänsten i Vänersborg ska hon ha fått till svar att hennes dementa mamma sagt upp städningen.– Hur kan en person som inte kan skala en banan själv säga upp städtjänster och veta vad som är bäst för sig själv? säger Katarina.Nu har kommunen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
Startade sin moped – skadades och dog
En man som skulle kicka i gång sin moped slant och slog sig hårt i underbenet.Han skickades hem från vårdcentralen i Värnamo trots svullnad och smärtor. Ett par dygn senare dog han.Nu får läkaren kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Värnamo.