Inspektionen

Kritiken: Krogen vilseledde kunder

Restaurang Bryggeriet utlovade ekologisk kyckling men serverade helt vanlig sådan till sina gäster.Missvisande, menar Miljöförvaltningen, som efter inspektionen nu kräver att restaurangen åtgärdar sina brister.Era kunder betalar for att fa ett visst livsmedel och det ar vilseledande om informationen inte stammer, skriver förvaltningen i beslutet.

Kritik mot äldreboende: Hittade avföring på pappans tandborste

Efter flera exempel på dålig hygien och låg bemanning fick familjen nog.De kontaktade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och slog larm om det kommunala äldreboendet i Västerås, rapporterar P4 Västmanland.Bland annat hittade de avföring på sin Alzheimerssjuka pappas tandborste.
Läs mer om Alzheimerssjuka, IVO och Inspektionen.
Dålig säkerhet – akuten kan få betala en miljon
Säkerheten på Helsingborgs lasarett är så dålig att det lett till dödsfall och flera tillbud.Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upprepade gånger riktat kritik mot situationen på akutmottagningen hotas nu lasarettet av vite på en miljon kronor.–Vi har beslutat om krav på att åtgärda brister som vi fortfarande ser, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo till Helsingborgs dagblad.
Läs mer om Eva Hansson, IVO, Inspektionen och Ivo.
Sänglarm följdes inte upp – dement somnade på golvet
En vårdtagare på ett demensboende i Västsverige hittades sovande på golvet.Detta efter att personalen väntat i en och en halv timme med att följa upp ett sänglarm.Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Västsverige.

Regeringen kritiseras för långsam hantering av äldreboenden

Sedan april i år måste privata företag som driver äldreboenden på uppdrag av kommunen få tillstånd från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, men samma krav gäller inte för kommunala boenden. Det innebär att olika vårdgivare har olika mål att uppfylla. I februari uppmanade riksdagen regeringen att ta fram ett förslag om generell tillståndsplikt.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Man skållades i bad – gruppboende får kritik
Det dröjde flera dygn innan läkare kontaktades efter att en man skållats i ett bad på ett gruppboende.Mannen fick svåra brännskador och tvingades transplantera hud.Boendet kritiseras nu av inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läs mer om IVO.
70-årig kvinna fattade eld under operation
Mitt under en operation fattade skyddskrämen som strukits på kvinnan eld – trots flera varningar.Nu har händelsen anmälts Inspektionen för vård och omsorg.– Det visar att det är svårt att nå ut och få genomslag för varningarna, säger chefläkare Annika Widerberg till Nyhetsbyrån Siren.
Kvinna fick felaktigt cancerbesked av läkare
En frisk kvinna fick beskedet att hon hade livmodercancer sedan ett laboratoriemedicinskt centrum blandat ihop prover. Nu kritiseras en läkare på centret av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Ruth, 3, fick vänta hela natten med fulla patienter
Med en fraktur i foten tvingades Ruth, 3, sitta hela natten på valborgsmässoafton med fulla människor på akuten.Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg Helsingborgs sjukhus.– Det var en olustig miljö att vara i för ett så litet barn, säger mamma Sandra Sturk.
Läs mer om Inspektionen, Ruth och Sandra Sturk.
Boende på hem dödsstörtade från fönster
En person öppnade ett fönster på ett äldreboende och tog sig ut.Den boende på hemmet föll till marken och dog.Nu är händelsen anmäld till inspektionen för vård och omsorg.
Erik Theden: Bankkunder måste förhandla offensivt
Svenska hushåll måste ta ansvar för att stoppa storbankernas vinstfest på bolån. Det menar Finansinspektionens chef Erik Theden. Dagsfärska siffror från inspektionen visar att bankernas lönsamhet på bolån har ökat till historiska nivåer.
Läs mer om Erik Theden.
Christer fick stroke – efter vårdens slarviga misstag
Christer Curenstams rutinröntgen inför en hjärtoperation på länssjukhuset i Ryhov hade kunnat kosta honom livet.Efter att vårdpersonalen sprutat in kontrastvätska i Christers blodomlopp så fick han en stroke – orsakad av att luft hade kommit in i blodet.– Jag var övertygad om att jag höll på att dö, berättar Christer.Inspektionen för vård och omsorg slår nu fast att Ryhovs vård har varit bristfällig.
Läs mer om Christer.Inspektionen och Ryhov.
Patient fick aldrig något provsvar – hade cancer
Två händelser på Hallands sjukhus har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Maria.Båda incidenterna inträffade under våren.Bland annat fick en patient aldrig något provsvar från hudkliniken – senare visade det sig att patienten hade cancer.
Läs mer om Inspektionen och Lex Maria.Båda.
Bedrägeri misstänks på känslig myndighet
En anställd på Inspektionen för strategiska produkter (ISP) misstänks ha förskingrat pengar och förfalskat generaldirektörens signatur – flera gånger, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer om Inspektionen.
Misstänkt bedrägeri på känslig myndighet
En tjänsteman på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, misstänks ha förskingrat pengar från myndigheten. Det avslöjar DN. Personen ska ha förfalskat generaldirektörens namnteckning flera gånger.
Läs mer om ISP och Inspektionen.
Tragedin i Gårdsten: Socialen anmäler sig själva
Socialtjänsten i Angered har anmält sig själva till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, med anledning av den familjetragedi som utspelade sig för en vecka sedan i Gårdsten. Tragedin tog fyra människors liv. – Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered till SVT.
Trevlig hyrläkare anmäld för kompetensbrist
En läkare som arbetat i tre olika landsting anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för allvarliga kompetensbrister. Enligt anmälan kan läkarens trevliga sätt ha bidragit till att han inte anmälts tidigare.
Läs mer om Inspektionen.
Forskargrupp inte friad – KI avgör om fusk i höst
Det fanns klartecken anser Centrala etikprövningsnämnden. Men Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg förnekar att de gett tillstånd för den kontroversiella forskningen med celler från moderkakor. I höst ska Karolinska Institutet avgöra ansvarsfrågan för forskargruppen.
Elever vaccinerades med använda sprutor
Skolsköterskor i Umeå vaccinerade, vid två tillfällen, elever med redan använda sprutor, skriver Västerbottens-Kuriren.Elevhälsan har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Händelserna inträffade på olika skolor med bara några dagars mellanrum.
Patient hemskickad med bruten nackkota och hjärnblödning
En ung patient skickades i höstas hem från Södersjukhusets akutmottagning med bruten nackkota och hjärnblödning. Först när patienten kom in till akuten en andra gång, tolv timmar senare, fastställdes diagnosen. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar nu att läkaren brast i sin undersökning.
Läs mer om Inspektionen.
Upprepade fall av sexuellt utnyttjande på HVB-hem
Efter upprepade fall av sexuellt utnyttjande mellan boende på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Årjäng kommun kräver nu Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att socialnämnden i kommunen vidtar åtgärder för att händelserna inte ska upprepas.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Årjäng.
Läkare behandlade beroendepatienter via sms
En hyrläkare verksam inom beroendevården har anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, sedan han behandlat patienter via mejl och sms.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Barn dog vid förlossningen – Ivo kritiserar
Inspektionen för vård och omsorg kritiseras Region Västmanland efter att ett barn dött vid förlossningen.
Läs mer om Ivo och Region Västmanland.
Rätt tacka nej till hjälp vid bussolycka
Att ta emot norsk hjälp hade inte snabbat på räddningarbetet vid bussolyckan utanför Sveg i Härjedalen den 2 april då tre ungdomar omkom, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Läs mer om Härjedalen, Inspektionen och Sveg.
Åldring hittades död utomhus – personal hade glömt larmet
En person dog på ett äldreboende i Vänersborgs kommun tidigare i år.Personen hade under natten varit ute och rökt flera gånger och fick efter ett fall hjälp in på sitt rum. På morgonen hittades personen död utomhus – personalen hade glömt att larma.Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen.