Ipsos

Håll koll på opinionen

Jämför partierna, se långa trender och hålla dig uppdaterad om dagsläget. Med DN:s interaktiva grafik får du koll på opinionen. DN/Ipsos mätserier går ända från 1979 fram till dagens situation i svensk politik. Grafiken uppdateras med nya siffror månad för månad.

DN/Ipsos: Färre tror att nästa regering blir M-ledd

Den nya moderatledaren kommer att tillträda i motvind. Väljarstödet ligger på 16 procent och pessimismen bland de borgerliga väljarna är utbredd, visar DN/Ipsos mätning. Bara tre av tio tror på en M-ledd regering efter nästa val, den lägsta noteringen under den här mandatperioden.
Läs mer om M-ledd.
DN/Ipsos: Färre tror att nästa regering blir M-ledd
Den nya moderatledaren kommer att tillträda i motvind. Väljarstödet ligger på 16 procent och pessimismen bland de borgerliga väljarna är utbredd, visar DN/Ipsos mätning. Bara tre av tio tror på en M-ledd regering efter nästa val, den lägsta noteringen under den här mandatperioden.
Läs mer om M-ledd.
S i Stockholm vill ha med sig C och L
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är beredd att bredda den styrande majoriteten om DN/Ipsos opinionsmätning står sig.
Läs mer om Karin Wanngård och Stockholm.

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i Stadshuset

Moderaterna och Miljöpartiet backar kraftigt, Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sitt stöd och skulle få en vågmästarställning i Stockholms stadshus om det vore val i dag. Det visar DN/Ipsos väljarbarometer ett år före valet.
Lågt stöd för att avsätta Hultqvist
Tre av tio alliansväljare anser att försvarsminister Peter Hultqvist borde avsättas.Det är resultatet av en mätning gjord av DN/Ipsos.
Läs mer om Hultqvist och Peter Hultqvist.
Tre av 10 alliansväljare vill avsätta Hultqvist
Endast 3 av 10 alliansväljare anser att försvarsminister Peter Hultqvist bör avsättas. Liberalernas väljare är allra mest skeptiska till ett misstroendevotum, visar en DN/Ipsos-mätning. – De som driver frågan har inte lyckats förklara för väljarna varför han ska fällas, säger David Ahlin på Ipsos.
Carl Bildt väljarnas favorit till ny M-ledare
En ny mätning från DN/Ipsos visar att Bildt är storfavorit bland väljarna till att ta över Moderaterna från avgående Anna Kinberg Batra.45 procent av M-sympatisörer svarar Carl Bildt som förstalternativ, mot 5 respektive 3 procent som svarat Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson.
Carl Bildt storfavorit att ta över bland moderata väljare
Tidigare partiledaren Carl Bildt är storfavorit bland M-väljare att ta över som partiledare. Det visar en undersökning från DN/Ipsos. Även förra finansministern Anders Borg är mer populär än den interna favoriten, den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson.
Ökat stöd för regering över blockgränsen
En blocköverskridande mittenregering med partier från både Alliansen och de rödgröna. Det är vad väljarna vill ha, enligt en undersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.
Läs mer om Alliansen.
Mätning: Stort stöd att bryta blockpolitiken
En ny mätning från DN/Ipsos visar att en blocköverskridande mittenregering har starkast stöd bland väljarna just nu.– En regering med partier från både alliansen och de rödgröna är den regeringskonstellation som har det starkaste stödet i dag, säger David Ahlin, opionionschef på Ipsos till DN.
Läs mer om David Ahlin.
DN/Ipsos: Stort stöd bland väljarna att bryta blockpolitiken
Väljarnas betyg för regeringen faller. Samtidigt minskar andelen som tror att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb. Starkast väljarstöd får en blocköverskridande mittenregering. Det visar en mätning från DN/Ipsos.
Katastrofsiffror för Kinberg Batra
Moderata kommunalråd kräver Anna Kinberg Batras avgång och DN/ Ipsos visar att M-ledaren även saknar stöd i väljarkåren.
Läs mer om Kinberg Batra och M-ledaren.
Katastrofsiffror för Kinberg Batra i ny DN/Ipsos-mätning
Mitt under pågående striden om Moderaternas partiledare kommer nya katastrofsiffror för Anna Kinberg Batra. Enligt DN/Ipsos är det bara sex procent av väljarna som helst ser henne som statsminister efter nästa val. Och bara knappt var tredje M-väljare vill helst se Anna Kinberg Batra som nästa statsminister.
Ewa Stenberg: Rödgrönt plus beror på usel allians
De rödgröna bör inte gnugga händerna över dagens DN/Ipsos. Överläget i opinionen beror inte på egna förtjänster utan på alliansens tillkortakommanden. Tre år efter förlustvalet sätter de borgerliga nytt bottenrekord. Kanske har de lyssnat för mycket på partiaktivisterna och för lite på väljarna.
C: Vi hade hellre tagit väljare från S
Karin Ernlund, C:s gruppledare i Stockholm, är mycket nöjd med det starka resultatet i DN/Ipsos kvartalsrapport och förklarar ökningen med Annie Lööfs ledarskap.
Läs mer om Stockholm.
Rödgröna ökar försprånget mot alliansen
Nu ökar de rödgröna sitt försprång mot de borgerliga.I DN/Ipsos nya mätning får de 42 procent jämfört med allianspartiernas 37 procent.Detta trots sommarens IT-skandal.
Läs mer om IT-skandal.
Trots it-skandalen – de rödgröna ökar försprånget
Med ett år kvar till valet ökar de rödgröna partierna försprånget mot de borgerliga. Den senaste mätningen från DN/ Ipsos ger de rödgröna 42 procent av sympatierna medan allianspartierna stannar på 37 procent. – Mätningen bekräftar att alliansen misslyckats med att dra fördel av regeringens hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
Raset för Moderaterna större i Stockholm
Raset för Moderaterna är ännu tydligare i Stockholms län än totalt sett i riket. Samtidigt har Centern nära nog trefaldigat sitt stöd i länet. Det visar DN/Ipsos kvartalsrapport.
Läs mer om Centern, Moderaterna och Stockholm.
Ingen enighet om hur skatteförslag ska stoppas
Allianspartierna hotar med misstroendeomröstning i höst om regeringen inte drar tillbaka sina förslag om skattehöjningar. Men alliansväljarna är oeniga om alliansen gör rätt eller fel, visar DN/Ipsos mätning.
DN/Ipsos: Icke-godkänt för hanteringen av it-skandalen
Endast var femte väljare tycker att alliansen har hanterat it-skandalen bra, visar DN/Ipsos mätning. Men inte heller regeringen får godkänt av väljarna, bara en av fyra väljare anser att regeringen skött sina uppgifter väl. Nästan hälften av väljarna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska sitta kvar i regeringen. – Här finns en tydlig spricka mellan allianspartiernas väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
Läs mer om David Ahlin och Peter Hultqvist.
DN/Ipsos: M har chans att växa till valet
Visby. Dragkampen om de borgerliga väljarna är långt ifrån avgjord. Moderaterna har goda möjligheter att åter växa i opinionen, visar en mätning från DN/Ipsos. – Frågan är om inte Centern har toppat formen för tidigt, säger Nicklas Källebring på Ipsos.
Läs mer om Centern.
Håll koll på opinionen
Jämför partierna, se långa trender och hålla dig uppdaterad om dagsläget. Med DN:s interaktiva grafik får du koll på opinionen. DN/Ipsos mätserier går ända från 1979 fram till dagens situation i svensk politik. Grafiken uppdateras med nya siffror månad för månad.
Stor risk att KD åker ur riksdagen
VISBY. Kristdemokraterna är illa ute. Den slutsatsen drar opinionsinstitutet Ipsos analytiker Nicklas Källebring inför valet nästa år. Den erfarne Källebring ger varje dag en djupdykning i läget för partierna under Almedalsveckan.
Läs mer om Almedalsveckan och Källebring.
Näringslivet litar inte på Kinberg Batra
Svenska toppdirektörer har störst förtroende för Centerledaren Annie Lööf – men även stödet för SD:s Jimmie Åkesson växer. En majoritet inom näringslivet vill att Moderatledaren Anna Kinberg Batra avgår, visar en mätning från Dagens industri och Ipsos.