Ipsos

Svenskarna fortsatt skeptiska till Trump – men SD-väljare avviker

Sverige är ett av de länder i världen där befolkningen ser mest kritiskt på president Trump. En mätning från DN/Ipsos visar att den svenska misstron fortsätter att vara djup. 82 procent anser att Donald Trump är negativ för freden och säkerheten. Sverigedemokraternas väljare avviker som mer positiva.
Läs mer om Donald Trump, SD-väljare och Trump.

Nära hälften av svenskarna tror på försvar från Nato

Nästan hälften av svenskarna tror att försvarsalliansen Nato kommer till undsättning – i händelse av krig, enligt DN/Ipsos.Störst är tilltron till Nato-stöd vid krig bland Nato-motståndarna.– Många verkar snarare tro att vi inte behöver gå med, därför att Nato kommer till vår undsättning i alla fall, säger David Ahlin Ipsos analyschef till DN.
Ewa Stenberg: De borgerliga har inte lyckats skaka liv i Nato-frågan.
De borgerliga har inte lyckats skaka liv i Natofrågan. Svenska väljare vill inte söka medlemskap, men har ändå en pragmatisk och hoppfull syn på Nato. Nästan hälften tror att Nato skulle hjälpa Sverige om vi angrips, enligt DN/Ipsos. Det är en framgång för försvarsminister Peter Hultqvist (S), och hans samarbetsavtal med enskilda Nato-länder.
Moderaterna gör revansch i ny mätning
Moderaterna gör revansch i DN/Ipsos årsmätning.Partiet får 23 procent – efter att ha kraschat rejält i början av året.Samtidigt: Tre partier befinner sig vid 4-procentsspärren, visar DN/Ipsos.

Opinionen 2017: M-revansch och fler partier vid spärrstupet

Opinionsåret 2017 präglades av Moderaternas kris och comeback. Partiet får 23 procent i årets sista DN/Ipsos och är tillbaka där man var för tolv månader sedan. Samtidigt har antalet partier som vacklar vid 4-procentstupet blivit tre. – Det ökar osäkerheten inför valet, säger David Ahlin på Ipsos.
Läs mer om David Ahlin.
DN/Ipsos: 7 av 10 har påverkats av Metoo-uppropen
#metoo uppropen har haft stort genomslag i samhället. 7 av 10 svenskar uppger att de har pratat om sexuella trakasserier med vänner eller familj de senaste veckorna, visar en DN/ipsos undersökning.
Läs mer om Metoo-uppropen.
Så tror svenskarna om sig själva som folk
Hur bra koll tror du att du har på Sverige och svenskar? Vet du hur många som har diabetes, eller hur många som äger en smartphone? Företaget Ipsos har kartlagt vad människor i 38 länder tror om sig själva – och vilka som faktiskt har rätt.
Läs mer om Sverige.
Många norrmän känner oro inför julhelgen
En inte odelad glädje sänker sig över Norge inför den stundande julen. De allra flesta norrmän, 91 procent, ser fram emot högtiden, visar en färsk undersökning genomförd av Ipsos på beställning av organisationen Kirkens Bymisjon.
Läs mer om Norge.
Stor spänning inför SCB:s partimätning
I dag kommer den stora värdemätaren på hur partierna ligger till i opinionen. Frågan är om SCB:s partisympatimätning ska bekräfta den uppgång för Moderaterna som bland andra DN/Ipsos har rapporterat om sedan Ulf Kristersson tog över. DN rapporterar direkt.
Läs mer om Moderaterna och Ulf Kristersson.
Mätning: Fler tror på en M-ledd regering efter nästa val
DN/Ipsos senaste mätning visar medvind för Alliansens.Andelen väljare som tror att det blir en Alliansregering efter nästa val har fördubblats. Framgångsreceptet tros vara partiledarskiftet i Moderaterna.
Fler tror på M-ledd regering
Borgerliga väljare har fått segervittring igen. Andelen som tror på en alliansregering efter nästa val har fördubblats efter partiledarskiftet i Moderaterna, visar DN/Ipsos senaste mätning. Ulf Kristersson är också betydligt mer populär som statsministerkandidat än sin företrädare.
Läs mer om M-ledd och Moderaterna.
Falska bilköpare avslöjar: Många bilhandlare är inte redo för elbilsomställningen – Tesla är bäst
Det finns gott om exempel på bilhandlare som förstått precis vad som behövs för att snabba på elbilsomställningen. Proffsig hjälp, tekniskt kunnande och rak kommunikation – det är sådant som uppskattas av bilköparna. Men tyvärr finns det också gott om exempel på bilhandlare som ännu inte insett att det kan vara annorlunda att sälja en elbil eller laddhybrid, jämfört med att sälja en bensin- eller dieselbil. Precis det här handlar Ipsos nya studie om. Enligt den är många amerikanska bilhandlare inte alls med på tåget när det gäller elektrifiering – och
Läs mer om Tesla.
DN/Ipsos: Kristersson-effekten håller i sig
Ulf Kristersson-effekten håller i sig. Moderaterna är för andra mätningen i rad näst största parti, med ett övertag på trean Sverigedemokraterna på 5 procentenheter enligt DN/Ipsos. Före det moderata partiledarskiftet var styrkeförhållandena omvända.
Läs mer om Sverigedemokraterna.
Moderaterna näst största parti – för andra mätningen i rad
För andra mätningen i rad är Moderaterna näst största parti när DN/Ipsos undersöker väljarsympatierna.
Läs mer om Moderaterna.
Liberala väljare väljer bort L
Liberalerna har befunnit sig i utförsbacke i opinionen sedan rekordvalet 2002. Det senaste året har kampen med Centerpartiet om liberala väljare hårdnat. Partiledarskapet och en otydlig profil är två skäl till Liberalernas underläge, enligt David Ahlin på Ipsos.
Läs mer om Centerpartiet och David Ahlin.
Mätning: Trump impopulär i Sverige
Åtta av tio svenskar tycker att Donald Trump påverkar USA negativt, enligt en mätning från DN/Ipsos.I USA tycker nästan sex av tio att han inte gör ett bra jobb, rapporterar CNN.
Läs mer om CNN, Donald Trump, Sverige och USA.
Långt kvar till toppen för Ulf Kristersson
Väljarna har redan större förtroende för Ulf Kristersson än de hade för företrädaren Anna Kinberg Batra, visar DN/Ipsos oktobermätning. Den nya M-ledaren får godkänt av 27 procent, mot 21 för den förra. Men Ulf Kristersson har långt kvar till toppduon Annie Lööf och Stefan Löfven.
Lyft för Moderaterna efter partiledarbyte
Moderaterna ökar med sex procentenheter i oktober efter partiledarbytet. Det visar Ipsos väljarbarometer som publicerades i Dagens Nyheter på torsdagen.
Läs mer om Moderaterna.
Alliansen har en chans
DN 25/10 2017. Tillbaka på ruta ett. Så kan man beskriva Moderaternas notering i DN/Ipsos oktoberbarometer som presenteras i dagens tidning. Men bara det ser ut som en bedrift. Efter sitt snabba ras har partiet fått ett ordentligt lyft. Med den nya ledaren Ulf Kristersson har väljarstödet ökat från 16 till 22 procent.
Läs mer om Ulf Kristersson.
Nya M-ledaren lyfter krisdrabbat parti
Från bleka 16 procent till inte fullt lika vacklande 22. Så ser stödet ut för Moderaterna efter partiledarebytet, enligt en undersökning gjord av DN/Ipsos. S och SD backar.
Läs mer om Moderaterna.
Ewa Stenberg: Kristerssoneffekten ger M chansen att ena alliansen
ANALYS. Nu är det match i svensk politik igen. Kristerssoneffekten i dagens DN/Ipsos är det största opinionslyftet för en nyvald M-ledare på 50 år. Det ger Ulf Kristersson möjlighet att samla alliansen och bli en självskriven oppositionsledare. Men många hinder återstår.
Läs mer om M-ledare och Ulf Kristersson.
DN/Ipsos: Kraftigt lyft för Moderaterna
Moderaterna rusar uppåt i opinionen efter partiledarbytet. Partiet noterar 22 procent i DN/Ipsos oktobermätning, att jämföra med 16 i september. Samtidigt går både SD och C tillbaka. – Ulf Kristersson har gjutit nytt mod i besvikna M-väljare, säger David Ahlin på Ipsos.
Invandring tar över som stockholmarnas viktigaste fråga
Bostadssituationen är inte längre stockholmarnas viktigaste fråga. Invandring och integration ligger i topp, visar DN/Ipsos nya undersökning.
Dags för första debatten mellan Löfven och Kristersson
Går utvecklingen i Sverige åt rätt håll?Nej, svarar hela 81 procent av SD:s väljare – som är mest kritiska till läget i landet enligt DN/Ipsos nya mätning. Vad partiledarna tycker lär framgå i söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda – där statsministern Stefan Löfven och nyvalda M-ledaren Ulf Kristersson bland annat möts i en duell om jobb och välfärd.
Ipsos: Borgerliga splittrade om hur det går för Sverige
Alliansen är splittrad i synen på hur det går för Sverige, visar en mätning från DN/Ipsos. Moderater och kristdemokrater ser negativt på utvecklingen, medan centerpartister och liberaler är betydligt mer positiva. Däremot finns en enighet bland borgerliga väljare att alliansen bör hålla ihop även inför valet 2018.
Läs mer om Sverige.