Ipsos

Liberala väljare väljer bort L

Liberalerna har befunnit sig i utförsbacke i opinionen sedan rekordvalet 2002. Det senaste året har kampen med Centerpartiet om liberala väljare hårdnat. Partiledarskapet och en otydlig profil är två skäl till Liberalernas underläge, enligt David Ahlin på Ipsos.
Läs mer om Centerpartiet och David Ahlin.

Mätning: Trump impopulär i Sverige

Åtta av tio svenskar tycker att Donald Trump påverkar USA negativt, enligt en mätning från DN/Ipsos.I USA tycker nästan sex av tio att han inte gör ett bra jobb, rapporterar CNN.
Läs mer om CNN, Donald Trump, Sverige och USA.
Långt kvar till toppen för Ulf Kristersson
Väljarna har redan större förtroende för Ulf Kristersson än de hade för företrädaren Anna Kinberg Batra, visar DN/Ipsos oktobermätning. Den nya M-ledaren får godkänt av 27 procent, mot 21 för den förra. Men Ulf Kristersson har långt kvar till toppduon Annie Lööf och Stefan Löfven.
Lyft för Moderaterna efter partiledarbyte
Moderaterna ökar med sex procentenheter i oktober efter partiledarbytet. Det visar Ipsos väljarbarometer som publicerades i Dagens Nyheter på torsdagen.
Läs mer om Moderaterna.

Alliansen har en chans

DN 25/10 2017. Tillbaka på ruta ett. Så kan man beskriva Moderaternas notering i DN/Ipsos oktoberbarometer som presenteras i dagens tidning. Men bara det ser ut som en bedrift. Efter sitt snabba ras har partiet fått ett ordentligt lyft. Med den nya ledaren Ulf Kristersson har väljarstödet ökat från 16 till 22 procent.
Läs mer om Ulf Kristersson.
Nya M-ledaren lyfter krisdrabbat parti
Från bleka 16 procent till inte fullt lika vacklande 22. Så ser stödet ut för Moderaterna efter partiledarebytet, enligt en undersökning gjord av DN/Ipsos. S och SD backar.
Läs mer om Moderaterna.
Ewa Stenberg: Kristerssoneffekten ger M chansen att ena alliansen
ANALYS. Nu är det match i svensk politik igen. Kristerssoneffekten i dagens DN/Ipsos är det största opinionslyftet för en nyvald M-ledare på 50 år. Det ger Ulf Kristersson möjlighet att samla alliansen och bli en självskriven oppositionsledare. Men många hinder återstår.
Läs mer om M-ledare och Ulf Kristersson.
DN/Ipsos: Kraftigt lyft för Moderaterna
Moderaterna rusar uppåt i opinionen efter partiledarbytet. Partiet noterar 22 procent i DN/Ipsos oktobermätning, att jämföra med 16 i september. Samtidigt går både SD och C tillbaka. – Ulf Kristersson har gjutit nytt mod i besvikna M-väljare, säger David Ahlin på Ipsos.
Invandring tar över som stockholmarnas viktigaste fråga
Bostadssituationen är inte längre stockholmarnas viktigaste fråga. Invandring och integration ligger i topp, visar DN/Ipsos nya undersökning.
Dags för första debatten mellan Löfven och Kristersson
Går utvecklingen i Sverige åt rätt håll?Nej, svarar hela 81 procent av SD:s väljare – som är mest kritiska till läget i landet enligt DN/Ipsos nya mätning. Vad partiledarna tycker lär framgå i söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda – där statsministern Stefan Löfven och nyvalda M-ledaren Ulf Kristersson bland annat möts i en duell om jobb och välfärd.
Ipsos: Borgerliga splittrade om hur det går för Sverige
Alliansen är splittrad i synen på hur det går för Sverige, visar en mätning från DN/Ipsos. Moderater och kristdemokrater ser negativt på utvecklingen, medan centerpartister och liberaler är betydligt mer positiva. Däremot finns en enighet bland borgerliga väljare att alliansen bör hålla ihop även inför valet 2018.
Läs mer om Sverige.
Knapp majoritet: Förbjud tiggeri i Stockholm
Drygt hälften, 54 procent, av stockholmarna anser att tiggeri ska vara förbjudet, medan 27 procent tycker att det ska vara tillåtet. Det visar en ny undersökning från DN/Ipsos.
Läs mer om Stockholm.
Knapp majoritet vill ha tiggeriförbud i Stockholm
Drygt hälften av stockholmarna – 54 procent – tycker att tiggeri ska vara förbjudet. Det visar DN/Ipsos undersökning.
Läs mer om Stockholm.
DN/Ipsos: Oftast liten effekt när partiledare byts ut
Moderaterna hoppas på ett lyft med en ny partiledare men skiften på ordförandeposten ger oftast små effekter på opinionen, visar DN/Ipsos beräkningar.
Anna Gustafsson: Här finns poäng att plocka för folkvalda som tar initiativ
ANALYS. Varför ska vi ens välja sjukhus, när vi inte får föda där?. I en överansträngd förlossningsvård har valet gått från frihet till tvång. Nu visar sig stockholmarnas frustration i DN/Ipsos då hela 43 procent är missnöjda med förlossningsvården.
Här finns poäng att plocka för folkvalda som tar initiativ
Varför ska vi ens välja sjukhus, när vi inte får föda där?. I en överansträngd förlossningsvård har valet gått från frihet till tvång. Nu visar sig stockholmarnas frustration i DN/Ipsos då hela 43 procent är missnöjda med förlossningsvården.
Håll koll på opinionen
Jämför partierna, se långa trender och hålla dig uppdaterad om dagsläget. Med DN:s interaktiva grafik får du koll på opinionen. DN/Ipsos mätserier går ända från 1979 fram till dagens situation i svensk politik. Grafiken uppdateras med nya siffror månad för månad.
DN/Ipsos: Färre tror att nästa regering blir M-ledd
Den nya moderatledaren kommer att tillträda i motvind. Väljarstödet ligger på 16 procent och pessimismen bland de borgerliga väljarna är utbredd, visar DN/Ipsos mätning. Bara tre av tio tror på en M-ledd regering efter nästa val, den lägsta noteringen under den här mandatperioden.
Läs mer om M-ledd.
DN/Ipsos: Färre tror att nästa regering blir M-ledd
Den nya moderatledaren kommer att tillträda i motvind. Väljarstödet ligger på 16 procent och pessimismen bland de borgerliga väljarna är utbredd, visar DN/Ipsos mätning. Bara tre av tio tror på en M-ledd regering efter nästa val, den lägsta noteringen under den här mandatperioden.
Läs mer om M-ledd.
S i Stockholm vill ha med sig C och L
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är beredd att bredda den styrande majoriteten om DN/Ipsos opinionsmätning står sig.
Läs mer om Karin Wanngård och Stockholm.
Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i Stadshuset
Moderaterna och Miljöpartiet backar kraftigt, Sverigedemokraterna har mer än fördubblat sitt stöd och skulle få en vågmästarställning i Stockholms stadshus om det vore val i dag. Det visar DN/Ipsos väljarbarometer ett år före valet.
Lågt stöd för att avsätta Hultqvist
Tre av tio alliansväljare anser att försvarsminister Peter Hultqvist borde avsättas.Det är resultatet av en mätning gjord av DN/Ipsos.
Läs mer om Hultqvist och Peter Hultqvist.
Tre av 10 alliansväljare vill avsätta Hultqvist
Endast 3 av 10 alliansväljare anser att försvarsminister Peter Hultqvist bör avsättas. Liberalernas väljare är allra mest skeptiska till ett misstroendevotum, visar en DN/Ipsos-mätning. – De som driver frågan har inte lyckats förklara för väljarna varför han ska fällas, säger David Ahlin på Ipsos.
Carl Bildt väljarnas favorit till ny M-ledare
En ny mätning från DN/Ipsos visar att Bildt är storfavorit bland väljarna till att ta över Moderaterna från avgående Anna Kinberg Batra.45 procent av M-sympatisörer svarar Carl Bildt som förstalternativ, mot 5 respektive 3 procent som svarat Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson.
Carl Bildt storfavorit att ta över bland moderata väljare
Tidigare partiledaren Carl Bildt är storfavorit bland M-väljare att ta över som partiledare. Det visar en undersökning från DN/Ipsos. Även förra finansministern Anders Borg är mer populär än den interna favoriten, den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson.