Irak

Helikopterkrasch tog sju liv i Irak

Sju amerikanska soldater har mist livet i en helikopterkrasch i västra Irak, uppger en försvarstjänsteman.
Läs mer om Irak.

USA: Iran betalar för röster i Irak

Läs mer om Irak.
USA-helikopter kraschade i Irak
En helikopter från den amerikanska militären har kraschat i Irak, rapporterar flera medier. Talespersoner från militären har sagt att det fanns sju personer ombord.
Läs mer om Irak.
USA-helikopter kraschade i Irak
Läs mer om Irak.

Flyg tillåts igen till irakiska Kurdistan

Irak tar bort förbudet för internationell flygtrafik till den kurdiska regionen i landet och flygen kan återupptas inom en vecka,
Läs mer om Kurdistan.
Turkiskt stridsflyg attackerade PKK i Irak
Läs mer om Irak och PKK.
Amandas make utvisades – då flyttade hon med till Irak
Kärleken har inga gränser! Det vet Amanda Tenevall, 22.När den irakiska flykting hon träffade i Övertorneå och gifte sig med utvisades till sitt hemland följde hon med.Nu lever hon i det oroliga landet och väntar på Migrationsverket beslut att de båda ska kunna återvända tillsammans till Sverige.– Det var ju självklart att jag skulle följa med. Han är ju min man, säger hon.
De lever i limbo – vill men kan inte utvisas
I två år har 25-åriga Lynn Al-Khatib försökt bli utvisad från Sverige. Migrationsverket säger att hon måste försöka mer. 33-åriga Noor Al-Halwa har försökt följa sitt utvisningsbeslut till Irak i tre år. Under tiden lever han i sin bil, utan pengar eller arbete. DN granskar de outvisningsbara – de som varken har tillstånd att vara i Sverige eller möjlighet att ta sig härifrån.
Insändare: Olika världar - olika visioner
Noor var sex år när hon flydde med sin familj från krigets Irak. Efter många och svåra strapatser hamnar hon och hennes familj i Boliden där Noor går i skola. Hon är nu nio år. Hon vill stanna i Sverige och bli läkare.
Läs mer om Boliden, Irak, Noor och Sverige.
Fler syriska krigsbrott anmäls i Sverige
Antalet anmälda krigsbrott i Sverige ökar dramatiskt och majoriteten av fallen härrör från Syrien eller Irak.
Läs mer om Irak, Sverige och Syrien.
Bali berättar om uppväxten – smugglades till Sverige
Riksdagsledamoten och Twitter-profilen Hanif Bali, M, tillbringade sina första år med kommunister i Irak innan han tre år gammal skickades till Sverige för att bo i fosterhem och på HVB-hem.– Jag blev slagen, det var familjer med missbruksförhållanden och sådan saker, absolut, säger han till Jörgen Huitfeldt i Kvartals fredagsintervju.
IS ännu hot i Irak – blodigt bakhåll
Läs mer om Irak.
Tysk IS-flicka döms till fängelse i Irak
En 17-årig tysk flicka som reste till Irak och anslöt sig till terrorrörelsen IS har dömts till fängelse.
Läs mer om Irak.
Tysk IS-flicka döms till fängelse i Irak
Läs mer om Irak.
Medan vi tittar på Akilov sprider predikanter misstro och hat i svenska mosker
Rakhmat Akilov släpps sannolikt aldrig ut. IS är besegrat i Irak och Syrien. Tyvärr betyder inte det att problemet med radikal, antidemokratisk islamism försvunnit. Varje vecka föreläser i svenska orter predikanter med IS-liknande ideologi. De sprider homohat, kvinnoförtryck och förakt mot demokrati.
Läs mer om Akilov, IS-liknande, Irak och Syrien.
Irak vill ha 700 miljarder för återuppbyggnad
Att återuppbygga Irak efter tre år av strider mot extremiströrelsen IS kommer att kosta 700 miljarder kronor, enligt en bedömning. Nu vill regeringen i Bagdad ha omvärldens hjälp att investera i det krigshärjade landet.
Läs mer om Bagdad och Irak.
Laglösa jakten på IS-terroristerna
Tio av Wahida Mohameds familjemedlemmar dödades av IS – nu vill hon hämnas.Ett nederländskt tv-team har följt en grupp i Irak som bedriver en blodig och laglös jakt på IS-terroristerna.– Vi behandlar dem som de behandlade oss, säger den kvinnliga milisledaren i söndagens Agenda.
Läs mer om Agenda, IS-terroristerna och Irak.
Irak letar investerare till återuppbyggnaden
Iraks regering jagar utländska investeringar för att bygga upp landet efter kriget mot jihadiströrelsen IS som förklarades vunnet i december i fjol.
Åttahundra IS-kvinnor fångna i Syrien
Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har intervjuat IS-kvinnor i fångläger i Syrien som vill återvända till sina hemländer. Men flera länder vill att före detta IS-medlemmar ska ställas inför rätta i Syrien och Irak.
Läs mer om IS-kvinnor, IS-medlemmar, Irak och Syrien.
Tadzjikistan: Finns inget samarbete med Sverige
En IS-grupp bestående av främst tadzjiker som anslutit sig till IS i Syrien och Irak hjälpte Rakhmat Akilov att begå dådet. Nu meddelar Tadzjikistans inrikesminister att de inte har fått någon förfrågan om samarbete från den svenska sidan om identiteterna. Nu vill svenska regeringen ha mer information.
Läs mer om Irak, Rakhmat Akilov, Sverige och Syrien.
Terroråtalad fixare av svenska sim-kort till IS-grupp
Rakhmat Akilov har hjälpt personer som anslutit sig till IS i Syrien och Irak med svenska sim-kort. Han har haft 53 olika sim-kort i sin mobiltelefon och gjort det möjligt för IS-terrorister att kommunicera via Whatsapp.
Nätverket bakom Akilov tros ha sitt ursprung i Tadzjikistan
Bakom Rakhmat Akilov stod, av allt att döma, ett känt IS-nätverk verksamt i Irak och Syrien, men med ursprung i Tadzjikistan. Det framgår av en granskning som publiceras av Radio Free Europe/Radio Liberty och TT. Men enligt Tadzjikistan har Sverige inte efterfrågat information om Akilovs kontakter.