Irak

Sverige överväger att avbryta insatsen i norra Irak

Tyska Bundeswehr har gjort halt i sin träning av peshmergasoldater i Irak. Nu överväger den svenska regeringen att göra samma sak. Inom kort ska beslut fattas om framtiden för den svenska insatsen i Irak.
Läs mer om Irak.

Svenska elitsoldater närmare stridslinjen

Svenska elitsoldater riskerar att hamna i skottlinjen, både militärt och politiskt, i den hastigt uppflammande konflikten i norra Irak. Därmed tilltar kravet på regeringen att tala klarspråk om den svenska insatsen och stödet till kurdiska Peshmergastyrkor.
Läs mer om Irak och Peshmergastyrkor.
Rekyl i metallpriser
Oljan var oförändrad på tisdagen efter måndagens uppgångar på geopolitisk oro i norra Irak mellan kurder och den irakiska centralregeringen.
Läs mer om Irak.
Terese Cristiansson: Kirkuks fall kan gynna IS
Tre frågor till DN:s Turkietkorrespondent Terese Cristiansson efter Iraks erövring av staden Kirkuk i norra Irak,
Läs mer om Irak och Kirkuk.

Sverige måste agera för att förhindra krig

Befolkningen i Kurdistanregionen i Irak har sagt sitt. De vill ha självständighet. Läget är mycket spänt i och omkring den oljerika kurdiska staden, Kirkuk. Det är dags för Sverige att stödja Kurdistanregionens självständighetssträvan och markera mot de stater som med militära medel vill förhindra denna process, skriver debattörerna Tara Azizi och Mardin Hja Baban.
Tusentals på flykt undan striderna i Kirkuk
Tusentals människor försöker fly undan häftiga strider i Kirkuk i Irak. Efter den irakiska framryckningen på måndagen lämnar civila staden i bilar och bussar, rapporterar AFP:s reporter på plats.
Läs mer om Irak och Kirkuk.
Irakiska styrkor avancerar mot Kirkuk
MAGDA GADS DAGBOK från norra Irak.
Läs mer om Irak och Kirkuk.
Spänt läge i Kirkuk – kurdisk uppgift om tidsfrist avfärdas
Kurdiska källor uppger att regeringen i Bagdad har satt en tidsfrist till klockan 02, natten till söndag, då kurdiska styrkor ska ha lämnat sina positioner i den omstridda provinsen Kirkuk i norra Irak. Bagdad avfärdar uppgiften.
Läs mer om Bagdad, Irak och Kirkuk.
Erik Ohlsson: Spänningen har stigit efter kurdiska folkomröstningen
DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson om uppgifterna om att Irak har inlett en militär offensiv mot Kirkuk.
Läs mer om Irak och Kirkuk.
Irak inleder insats mot Kirkuk
Den irakiska armn inleder en militär insats för att inta den omstridda Kirkukprovinsen, uppger en general.
Läs mer om Kirkuk och Kirkukprovinsen.
Irak inleder insats mot Kirkuk
Den irakiska armn inleder en operation för att ta tillbaka Kirkukprovinsen, enligt AFP.
Läs mer om AFP, Kirkuk och Kirkukprovinsen.
Elva döda i självmordsattack mot kaf i Irak
Irakiska myndigheter uppger att elva personer har dödats när en självmordsbombare slog till mot ett kaf i den västra staden Hit. Ytterligare 15 personer skadades i attacken.
Läs mer om Hit och Irak.
Erik Ohlsson: Kriser hotar när Mosul ska byggas upp
Vem ska betala återuppbyggnaden av de ruinstäder som IS lämnat efter sig – som Mosul – och vilka folkgrupper ska bo där? Frågorna hänger i luften. Om svaren dröjer är risken överhängande för nya blodiga konflikter i Irak.
Läs mer om Irak och Mosul.
Irakiska styrkor har kört ut IS från Hawija
Irakiska regeringsstyrkor har kört ut extremistgruppen IS från staden Hawija i norra Irak, jihadisternas näst sista fäste i landet, enligt ett uttalande från militären.
Läs mer om Hawija och Irak.
Svenska börsjättar i korrupta länder: Extremt naiva
SvD Näringslivs kartläggning visar att svenska storbolag gör affärer i nästan alla av världens mest korrupta länder, som Sudan, Venezuela och Irak. Det innebär en stor utmaning för antikorruptionsarbetet. Ericsson toppar listan med försäljning till 40 korrupta länder.
Läs mer om Irak, Sudan och Venezuela.
Pressad vardag i Kurdistan efter turkiskt hot
Turkiets hot om att stänga gränsen och strypa oljeexporten från Kurdistan i norra Irak efter omröstningen om självständighet väcker oro. – Hälften av dem som lever här arbetar på andra sidan gränsen. Folk är rädda att de ska förlora sina jobb, säger studenten Taha Shafik.
Läs mer om Irak, Kurdistan och Taha Shafik.
Irakiska kurder vägrar släppa gränskontroll
Det kurdiska självstyret i norra Irak vägrar att låta den irakiska regeringen ta över kontrollen av regionens gränsposteringar. Den regionala regeringen skriver i ett uttalande att Bagdads krav är olagliga, rapporterar den kurdiska tv-kanalen Rudaw.
Läs mer om Irak och Rudaw.
Västmakter bör ta chansen att medla i Irak
Västmakternas motstånd mot folkomröstningen i irakiska Kurdistan är ett historiskt misstag. Men det misstaget går att rätta till genom medling mellan regeringen i Bagdad och den kurdiska regionala regeringen för att säkerställa en fredlig separation. Sverige kan gå i bräschen för ett sådant initiativ, skriver svensk-kurdiske statsvetaren Idris Ahmedi.
Läs mer om Bagdad, Irak och Kurdistan.
Flyg ställs in efter kurdiska folkomröstningen
Alla utrikesflyg till och från Arbil, huvudstaden i den självstyrande kurdiska regionen i Irak, ställs in från och med fredag kväll. Detta efter krav från Bagdad, som ondgör sig över måndagens folkomröstning om självständighet.
Läs mer om Arbil, Bagdad och Irak.
Folkomröstningen om kurdisk stat kan leda till nytt krig i Irak
MAGDA GADS DAGBOK från Raqqa. Magda Gad har som första svenska journalist lyckats ta sig till Raqqa i Syrien.
Läs mer om Irak, Raqqa och Syrien.
92 procent röstade för kurdisk självständighet
En överväldigande majoritet av de röstande vill ha en självständig kurdisk stat i norra Irak. Drygt 92 procent röstade för självständighet i måndagens val, enligt kurdiska myndigheter.
Läs mer om Irak.
Kravet från Irak: Underkänn kurdernas valresultat
Iraks premiärminister Haider al-Abadi kräver de kurdiska myndigheterna underkänner valresultatet i folkomröstningen om självständighet.– Om de vill få till en dialog måste de underkänna valet och resultatet av det, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Haider och Irak.
Presidenten: Kurderna röstade ja till självständighet
Invånarna i den kurdiska regionen i Irak röstade ja till självständighet i gårdagens folkomröstning. Det säger regionens president Massoud Barzani i ett tv-sänt tal, enligt flera medier. I talet försökte Barzani gjuta olja på vågorna efter att flera länder, däribland Irak, Turkiet och Iran, har kritiserat självständighetsomröstningen. – I stället för trakasserier, låt oss tala och förhandla, sa Barzani.