Irak

Svensk-irakisk medborgare avrättad i Irak

En svensk-irakisk medborgare som suttit fängslad sedan 2010 misstänkt för terrorbrott har avrättats i Irak, uppger svenska UD för TT.
Läs mer om Irak.

Svensk medborgare uppges avrättad i Irak

En svensk medborgare som har misstänka kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha blivit avrättad med ytterligare 37 jihadister i Irak, uppger en fängelsekälla till AFP.
Läs mer om AFP och Irak.
Svensk extremist uppges ha blivit avrättad i Irak
En svensk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister, uppger en fängelsekälla.
Läs mer om Irak.

DN gratulerar: Gufran Al-Nadaf, ambassadör

2009 återsåg Gufran Al-Nadaf Irak för första gången sedan hon var två år, denna gång iklädd hjälm och skottsäker väst. Intresset för utrikespolitik fick hon med bröstmjölken.
Theresa Mays varning: IS är ännu inte besegrat
Efter att Irak förklarat seger i kriget mot Islamiska staten går nu Theresa May ut med en varning och säger att terrorgruppen inte är besegrad än. – De är fortfarande ett hot mot Irak, säger den brittiska premiärministern.
Läs mer om Irak, Islamiska och Theresa May.
Erik Ohlsson: IS-terrorn är fortfarande ett hot
Kriget mot IS är över i Irak, säger landets premiärminister. Men hur ligger det egentligen till med den saken? DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson besvarar tre frågor om läget för terrorrörelsen efter de militära nederlagen.
Läs mer om Irak.
Kalifatet kollapsade – men här finns IS kvar
Drömmen om det självutropade kalifatet har rämnat och Islamiska staten har drivits ut från sina större fästen i Syrien och Irak. Men IS-extremisternas väpnade kamp fortsätter på annat håll.
Läs mer om Irak, Islamiska och Syrien.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Irakiske premiärminsitern Haider al-Abadi förklarade under lördagen att det tre år långa kriget mot terrorsekten IS i Irak är över. – Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Haider, Irak och Syrien.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Kriget mot terrorgruppen IS i Irak är nu över, säger Iraks premiärminister Haider al-Abadi. Det rapporterar flera nyhetsbyråer världen över.– Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han.
Läs mer om Haider, Irak och Syrien.
Stora belopp flödar till jihadister: EU måste agera
Vi kan lära av Islamiska statens uppgång och fall i Irak och Syrien. Stoppa kapitalet som finansierar internationell terrorism – jihadismens blodomlopp. Det skriver Lars Adaktusson (KD).
Läs mer om Irak, Islamiska och Syrien.
Magda Gad vinner Stora Journalistpriset
Genom sin dagbok har hon tagit läsarna till fronten i kampen mot IS i Irak och Syrien.För sin moderna krigsjournalistik belönas nu Expressens Magda Gad med Stora Journalistpriset.– Det är ett privilegium att kunna göra dessa resor, säger hon.
Irak startar stor offensiv mot IS ökenfästen
Irak inleder en stor offensiv för att få bort de sista IS-fästena från det västra ökenområdet nära gränsen mot Syrien. I insatsen ingår armn, federala polisen och paramilitära paraplyorganisationen al-Hashd al-Shaabi (Folklig mobilisering) i provinserna Saladin, Nineve och al-Anbar.
Läs mer om IS-fästena, Nineve, Saladin och Syrien.
Många döda i explosion i Irak
Läs mer om Irak.
Armn: Sista staden i Irak befriad från IS
Irakiska styrkor har återtagit staden Rawa från terrorgruppen Islamiska Staten (IS), uppger Iraks inrikesdepartement. Staden beskrivs som den sista som hållits av IS i landet.
Läs mer om Irak, Islamiska Staten och Rawa.
Bilderna visar förödelsen efter skalvet i Iran och Irak
Mer än 450 personer dog och 7 000 personer skadades när en jordbävning med magnituden 7,3 drabbade Irak och Iran på söndagen.Samtidigt kämpar räddningspersonal för att rädda personer som är fast under rasmassorna.Här är bilderna som visar förödelsen efter skalvet.
Läs mer om Irak och Iran.
Förödelse i Iran och Irak efter kraftig jordbävning
Dödstalen stiger kraftigt efter den kraftiga jordbävningen i Iran och Irak på söndagskvällen. Bilder visar förödelsen.
Läs mer om Irak och Iran.
Minst 200 döda i jordskalv
Över 200 människor har omkommit i det jordskalv som drabbat Iran och Irak vid gränsen mellan de två länderna. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.
Läs mer om Irak och Iran.
Över 140 döda efter jordskalvet
Minst 145 människor har omkommit i det jordskalv som drabbat Iran och Irak vid gränsen mellan de två länderna. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.
Läs mer om Irak och Iran.
Jordskalv med magnitud 7,2 skakar Irak och Iran
Ett kraftigt jordskalv – med en beräknad magnitud på 7,2 – har inträffat vid den irakisk-iranska gränsen. Byggnader har raserats i bägge länderna och skakningar ska ha känts i länder i hela Mellanöstern.
Läs mer om Irak, Iran och Mellanöstern.
Allsvenske stjärnan: Trodde det var över
En jordbävning som USA:s geologiska institut uppmätte en magnitud på 7,2 har drabbat norra Irak.I staden Karbala befann sig de två Östersundsspelarna Brwa Nouri och Gabriel Somi - och tvingades fly ut från sitt hotell.– Jag trodde det var över, säger Nouri till SVT.
Kraftigt jordskalv skakar stora delar av Irak
Läs mer om Irak.
Jordbävning i östra Irak
Det har inträffat en jordbävning i Halabjah i östra Irak nära gränsen till Iran, enligt det amerikanska institutet United States Geological Survey.
Läs mer om Halabjah, Irak och Iran.