Iran

Falsk identitet: Lammkabuli

Falsk identitet, en av de minst klyschiga och mest nyanserade serier jag sett, utspelar sig bland annat i Mellanöstern, till exempel Iran, Syrien och Turkiet. Jag har tagit ett recept från Oman och förvandlat det lite i libanesisk och persisk riktning. Risröran är god som det är, men kan även serveras med yoghurt som blandats med lite mynta, vitlök och salt.
Läs mer om Iran, Mellanöstern, Oman, Syrien och Turkiet.

Joschka Fischer: Den revolutionäre prinsen

KOLUMNEN. Joschka Fischer var under mer än 20 år en av de tongivande inom Tysklands gröna parti. Han var utrikesminister 1998–2005. Hittills har striden mellan Saudiarabien och Iran varit begränsad till krig via ombud. Men nu när den unge saudiske kronprinsen mer aggressivt blandar sig i grannländernas politik ökar risken för en direktkonfrontation.
Läs mer om Iran och Saudiarabien.
Trump: Nordkorea stöder terrorism
På måndagen deklarerade president Donald Trump att Nordkorea nu är på listan över länder som understödjer terrorism.På listan sedan tidigare finns tre länder: Iran, Syrien och Sudan.Enligt USA ska de nu fyra länderna gång på gång ha tillhandahållit stöd till internationell terrorism
Kylan kan kräva fler dödsoffer efter skalvet i Iran
Tusentals människor som fått sina hus raserade i Iran har tillbringat en andra natt utomhus. Nu riskerar kylan att kräva ännu fler dödsoffer, efter jordbävningen där över 400 människor omkommit.
Läs mer om Iran.

Iran stoppar räddningsinsatser

Räddningsinsatserna har avslutats i provinsen Kermanshah i Iran, som drabbades hårdast i det kraftiga jordskalvet på söndagen. Minst 450 människor har rapporterats döda och tusentals är skadade.
Läs mer om Iran och Kermanshah.
Bilderna visar förödelsen efter skalvet i Iran och Irak
Mer än 450 personer dog och 7 000 personer skadades när en jordbävning med magnituden 7,3 drabbade Irak och Iran på söndagen.Samtidigt kämpar räddningspersonal för att rädda personer som är fast under rasmassorna.Här är bilderna som visar förödelsen efter skalvet.
Läs mer om Irak och Iran.
Förödelse i Iran och Irak efter kraftig jordbävning
Dödstalen stiger kraftigt efter den kraftiga jordbävningen i Iran och Irak på söndagskvällen. Bilder visar förödelsen.
Läs mer om Irak och Iran.
Minst 200 döda i jordskalv
Över 200 människor har omkommit i det jordskalv som drabbat Iran och Irak vid gränsen mellan de två länderna. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.
Läs mer om Irak och Iran.
Över 140 döda efter jordskalvet
Minst 145 människor har omkommit i det jordskalv som drabbat Iran och Irak vid gränsen mellan de två länderna. Räddningspersonal söker mängder av människor som fastnat under rasmassor.
Läs mer om Irak och Iran.
Jordskalv med magnitud 7,2 skakar Irak och Iran
Ett kraftigt jordskalv – med en beräknad magnitud på 7,2 – har inträffat vid den irakisk-iranska gränsen. Byggnader har raserats i bägge länderna och skakningar ska ha känts i länder i hela Mellanöstern.
Läs mer om Irak, Iran och Mellanöstern.
Jordbävning i östra Irak
Det har inträffat en jordbävning i Halabjah i östra Irak nära gränsen till Iran, enligt det amerikanska institutet United States Geological Survey.
Läs mer om Halabjah, Irak och Iran.
Saudiarabien: Libanon förklarade krig mot oss
Saudiarabien säger att Libanon har förklarat krig mot dem.Uttalandet kommer efter det att Saad al-Hariri anklagade Iran och Hizbollah när han avgick som Libanons premiärminister under lördagen, skriver Reuters.
Läs mer om Hizbollah, Iran, Libanon och Saad.
Saudisk stängning av gränserna till Jemen
Den saudiskledda alliansen som kämpar mot shiarebeller i Jemen har tillfälligt stängt landets luft-, havs- och landgränser. Syftet är att hejda inflödet av vapen till Huthirebellerna från Iran, enligt den statliga nyhetsbyrån SPA.
Läs mer om Huthirebellerna, Iran, Jemen och SPA.
Michael Winiarski: Steg för steg försvagas USA:s maktställning i Mellanöstern
Donald Trump pekar ständigt ut Iran som den största källan till terrorism och den farligaste fienden i Mellanöstern. Men det mesta som USA har gjort på senare tid har snarast hjälpt den iranska regimen att stärka sin makt i regionen.
Läs mer om Iran, Mellanöstern och USA.
Iran: Vi fortsätter missiltesterna
Iran går emot USA och fortsätter med sitt missilprogram. Det gjorde landets president Hassan Rouhani klart i ett tal på söndagen.
Läs mer om Hassan Rouhani och USA.
Khinkali
Det här är en av de vanligaste rätterna i Georgien. Det härliga med dem är att de är buljongfyllda och fylliga i smaken. Ibland görs de stora, ibland mindre. Smaksättningen kan variera, understundom kryddas de med spiskummin eller den speciella georgiska kryddblandningen adjika. De här får smak av korianderblad och bockhornsklöver (god sådan kan man köpa torkad från Iran i butiker med orientalisk mat eller kryddbutiker).
Läs mer om Georgien och Iran.
Iran bekräftar: Person från Sverige dömd till döden
Myndigheter i Iran bekräftar att en person bosatt i Sverige har dömts till döden för spioneri.Tidigare har dödsdomen bara meddelats via telefon till forskarens hustru.Personen det handlar om är KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, som greps av iransk polis under en föreläsningsresa.
Iran bekräftar dödsdom mot KI-forskare
Myndigheter i Iran bekräftar att en person bosatt i Sverige har dömts till döden för spioneri. Tidigare har dödsdomen bara meddelats via telefon till forskarens hustru.
Läs mer om Iran, KI-forskare och Sverige.
Fängslade KI-forskaren dömd till döden i Iran
Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet (KI) och fängslad i Iran sedan april förra året, har dömts till döden, uppger Expressen.
Läs mer om Expressen, Iran och Karolinska.
KI-forskare dömd till döden i Iran
Enligt uppgifter har den svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali nu dömts till döden i Iran. Vi har kännedom om allvarliga uppgifter som tyder på att han har dömts till döden, säger Lina Eidmark på UD.
Fängslade KI-forskaren dömd till döden i Iran
KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under en föreläsningsresa.Nu har hans fru och två barn i Stockholm fått mardrömsbeskedet – en iransk domstol har dömt deras make och pappa till döden.– Vi har tagit del av mycket allvarliga uppgifter som tyder på att han har dömts till döden, säger Lina Eidmark på utrikesdepartementet.
Läs mer om Iran, Lina Eidmark och Stockholm.
Richard Haass: USA kan inte gå sin egen väg när det gäller Iran
KOLUMNEN. Richard Haass är amerikansk diplomat och ordförande i tankesmedjan Council on Foreign Relations. Kärnteknikavtalet med Iran är inte perfekt. Men om USA skulle dra sig ur, trots att Iran hittills respekterat avtalet, hotas landets trovärdighet. Trump förstår inte diplomati och förvärrar Nordkoreakrisen.
Läs mer om Council, Iran, Nordkoreakrisen och USA.
Nytt stopp för Trumps inreseförbud
En domare i Honolulu stoppar nu USA:s president Donald Trumps tredje försök att genomföra ett inreseförbud riktat mot ett antal länder. Presidenten vill se ett stopp för invånare från Iran, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia, Tchad och Nordkorea att resa in i USA. Förbudet riktar sig också mot vissa personer inom Venezuelas regering.
Clinton kritiserar Trumps agerande kring Iran
I en intervju med CNN säger den före detta utrikesministern Hillary Clinton att Donald Trumps hot att dra ur USA ur kärnvapenavtalet med Iran är farligt och att det får USA att se dumt ut.
Läs mer om CNN, Hillary Clinton, Iran och USA.