Iran

Nyanlända på elitutbildning: Vi behöver inget medlidande

Om några veckor går första årskullen ut från Handelshögskolan i Stockholm med en ny skräddarsydd utbildning. Det är flyktingar från Syrien, Etiopien, Eritrea och Iran som tar examen. 29-åriga Lana Haddad är en av dem. Hon har redan fått jobb.

Slutstriden mot IS inledd – Kan bli allas kamp mot alla

Iraks regerig har lovat att den av IS-belägrade staden Mosul ska vara helt befriad senast idag på lördagen, när fastemånaden Ramadan inleds. Och en slutoffensiv har nu inletts, rapporter Reuters. Men omedelbart öppnas nya konfliktlinjer. Vem ska ta över styret av staden – och hur svarar Iran på Trumps agressiva tonläge?
Läs mer om IS-belägrade, Iran, Kan, Mosul och Ramadan.
Nato en allians med relevans
DN 27/5 2017. Kontrasterna har stundtals blivit hårresande under premiärresan utomlands. I Saudiarabien omfamnade Donald Trump sunnitiska despoter, ställde sig på deras sida mot Iran och lovade att inte mästra någon om mänskliga rättigheter. Väl i Bryssel var umgänget med EU småsurt, följt av ett ilsket angrepp på Natovännernas tillkortakommanden.
Läs mer om Bryssel, Donald Trump och Iran.

Iran är inte ensam skurk

DN 23/5 2017. USA:s president pekar ut Iran som all terrors moder. Det är en suddig verklighetsbild som leder till haltande slutsatser.
Läs mer om Iran.
Trump vill ena Saudiarabien och Israel - mot Iran
Donald Trump genomförde på måndagen den första flygningen någonsin mellan Riyadh och Tel Aviv.Nu är han fast besluten om att ena de forna fienderna - mot Iran.– Jag har sett en sådan annorlunda inställning mot Israel från länder som för inte så längesedan inte gillade Israel särskilt mycket. Det är väldigt positivt, säger Trump under ett tal.Redan när Trump landade i Israel bröt en parlamentledamot mot reglerna - och tog en selfie med presidenten.
Trump har i princip förklarat krig mot Iran
USA:s president Donald Trump kritiserade Iran och betonade arabvärldens ansvar för att bekämpa terrorism i sitt stora linjetal till 55 muslimska ledare i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Mellanösternanalytikern Per Jönsson är kritisk till att en hård ton mot Iran kan förvärra läget i regionen.
Läs mer om Donald Trump, Iran och Riyad.
Experten: Ett av Donald Trumps bästa tal hittills
Trump höll tal i Saudiarabien inför 55 representanter ur den muslimska världen.Han talade om kampen mot extremism och terrorism och uppmanade länderna att slåss med USA.– Ett av Trumps bästa tal hittills, säger mellanösternexperten Anders Persson.Men Trump slängde även en känga till Iran.En välvald strategi om maktbalansspel, enligt experten.
Läs mer om Iran.En, Saudiarabien och USA.
Rohani mot seger i presidentvalet i Iran
Hassan Rohani leder presidentvalet i Iran med bred marginal. Valdeltagandet blev högre än vad bedömare väntat sig och det tros ha gynnat den sittande presidenten.
Läs mer om Iran.
Hassan Rohani leder presidentvalet i Iran
Hassan Rohani leder presidentvalet i Iran när 37 miljoner röster räknats, enligt obekräftade uppgifter. Rohani uppges ha fått 21,6 miljoner röster och hans motståndare Ebrahim Raisi 14 miljoner röster.
Läs mer om Ebrahim Raisi och Iran.
Iran: 40 miljoner har röstat
Ekonomin är i fokus i Irans presidentval. Sanktionerna lättade efter kärnenergiavtalet 2015. Men stora grupper har ändå inte fått bättre villkor. Frågan är hur mycket det missgynnar president Hassan Rohani som utmanas av Ebrahim Raisi. Vid 22-tiden rapporterade Irans inrikesminster att 40 miljoner mäniskor hade röstat under dagen.
Läs mer om Ebrahim Raisi och Hassan Rohani.
Ekonomi och öppenhet viktigaste valfrågorna i Iran
Död åt USA hörs inte på Tehrans gator längre. Det är ett tydligt tecken på att folket i Iran längtar efter reformer inne i landet och till goda relationer med omvärlden – särskilt västvärlden. I dag gick 56 miljoner röstberättigade iranier till val. Valet står mellan den sittande presidenten Hassan Rouhani och den konservative kandidaten Ibrahim Raisi. – Gå och rösta, omedelbart. Vill man göra nytta gör man det så tidigt som möjligt, sa Irans högsta andliga och politiska ledare Ali Khamenei när han röstade i sitt hem i Tehran tidigt i dag.
Iransk väljare: Jag litar inte på kandidaterna
Presidentvalet i Iran har blivit till en folkomröstning om kärnvapenavtalet och vilken väg landet ska ta i framtiden. Den sittande presidenten Hassan Rouhani står för ett öppet Iran, medan utmanaren Ebrahim Raisi anses vara emot kärnvapenavtalet. Nyhetsbyrån AP talade med väljare i huvudstaden Teheran.
Irans Trump uppstickare i landets presidentval
Fredagens presidentval i Iran handlar inte enbart om vem som ska styra landet de kommande fyra åren. Iranierna röstar om öppenheten mot väst, om klyftorna i samhället och kanske läggs även grunden för vem som ska bli landets nästa Högste ledare efter Ayatolla Khamenei.
Läs mer om Ayatolla Khamenei, Högste och Iran.
I dag ska Iran välja president
Vallokalerna har öppnat i Iran, som ska välja president. Långa köer ringlar utanför vallokaler i huvudstaden Teheran.
Läs mer om Iran och Teheran.
Mycket står på spel i Irans presidentval
Ett Iran som fortsätter närmandet till väst – eller en iransk politik som går i motsatt riktning, med isolering och möjlig konfrontation. Det är ytterst vad som står på spel i fredagens presidentval.
Iran väljer väg i fredagens presidentval
En president som öppnat landet för omvärlden men inte fått fart på ekonomin i utlovad takt, eller en hårdför konservativ jurist som lovar jobb och mer pengar åt alla. På fredag går iranierna till presidentval.
Iran väljer väg i kommande presidentvalet
En president som öppnat landet för omvärlden men inte fått fart på ekonomin i utlovad takt, eller en hårdför konservativ jurist som lovar jobb och mer pengar åt alla. På fredag går iranierna till presidentval.
Mirai har fått konkurrens – Persirai styr ddos-attacker från 150 000 webbkameror
Det nyupptäckta viruset tros ha kopplingar till Iran.
Läs mer om Iran och Persirai.
Sökandet i iransk gruva avslutat
Räddningsarbetare avslutade på tisdagen sex dygns sökande i en gruva i norra Iran.
Läs mer om Iran.
Iransk minister varnar Saudiarabien
Iran kommer att slå tillbaka mot Saudiarabien om landet gör något dumt, sade Irans försvarsminister Hossein Dehghan på söndagen.
Läs mer om Hossein Dehghan och Saudiarabien.
USA-flyg portas från säkra zoner i Syrien
Den USA-ledda koalitionen kommer inte att få flyga i de säkra zonerna som Ryssland, Turkiet och Iran har enats om att skapa i kriget Syrien. Det säger Aleksander Lavrentjev som är Rysslands sändebud till fredsförhandlingarna i Kazakstans huvudstad Astana, rapporterar ryska medier.
Tre länder satsar på säkra zoner i Syrien
Ryssland, Turkiet och Iran har enats om att skapa säkra zoner i krigets Syrien. Men den väpnade oppositionen är ännu inte med på överenskommelsen, utan stormade ut ur möteslokalen på torsdagen.
Läs mer om Iran, Syrien och Turkiet.