Iran

Iran provskjuter – Israel reagerar

Iran har med framgång provskjutit en medeldistansrobot, rapporterar statliga medier i Teheran. Uppskjutningen kommer bara dagar efter USA:s president Donald Trumps hotfulla tongångar. Nu är det Israel som går till storms mot provskjutningen.
Läs mer om Israel och Teheran.

Provsköt robot efter USA:s muller

Iran har provskjutit en ny medeldistansrobot, bara dagar efter att USA och president Donald Trump skärpt tonen mot landet.
Läs mer om Donald Trump och USA.
Expert: Iran spelar poker med hög insats
Iran har testat en ny medeldistansrobot som kan nå mål i både Europa och Israel. Mellanösternanalytikern Per Jönsson säger att Iran spelat ett högt spel med syfte att markera sitt politiska och militära inflytande i Mellanöstern.
Läs mer om Europa, Iran, Israel och Mellanöstern.
Iran har testat ny robot – trots USA:s varningar
Iran testade natten till lördag en ny robot, enligt nyhetsbyrån AFP. Det kan röra sig om en robot med kapacitet att nå såväl södra Europa som Jerusalem.
Läs mer om AFP, Europa och Jerusalem.

Statlig tv: Iran har testat missil

Irans statliga tv uppger att landet har provskjutit en missil, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Testet sker bara några dagar efter att USA har skärpt tonen mot Iran och hotat med att riva upp kärnvapenavtalet.
Läs mer om AFP, Iran och USA.
Iran har testat ny missil
Iran har utfört ett nytt missiltest, enligt statlig tv.Detta trots varningarna från USA efter det senaste testet.
Läs mer om USA.
Vi har darrat i trettioåtta år. Nu är det mullornas tur att darra.
I Iran pågår i det tysta en revolt mot förtrycket av kvinnor symboliserat av hijab och den obligatoriska klädkoden. Det är journalisten, författaren och exiliranskan Masih Alinejad, som har bildat rörelserna Min stulna frihet och Vita onsdagen. Idag lever hon i New York och kämpar för de iranska kvinnornas mänskliga rättigheter, frihet och jämställdhet.
Läs mer om Masih Alinejad, Min, New York och Vita.
Fängslade KI-forskarens fru: Löfven måste pressa Iran
Det har gått 18 månader sedan Vida Mehrannia senast såg sin man. I april 2016 greps KI-forskaren och tvåbarnsfadern Ahmadreza Djalali under ett besök i hemlandet Iran, anklagad för spioneri. På söndag ställs han inför rätta.
Iraks kurder trotsar FN – röstar om självständighet
FN, USA, grannländerna Turkiet, Iran och övriga Irak har uppmanat de irakiska kurderna om att avstå från att folkomrösta om självständighet. Men kurderna står på sig. På måndag går de valurnorna för att rösta om att frigöra sig från Bagdad.
Läs mer om Bagdad, Irak, Iran, Turkiet och USA.
Kärnenergiavtalet med Iran fortsätter
Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Parterna har mötts i New York och kommit fram till att inga aspekter av överenskommelsen brutits.
Läs mer om Federica Mogherini, Iran och New York.
Avtalet med Iran fortsätter
Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Parterna har mötts i New York och kommit fram till att inga aspekter av överenskommelsen brutits.
Läs mer om Federica Mogherini, Iran och New York.
Aggresiv retorik står i kontrast mot diplomaternas budskap
Under Donald Trumps första tal till FN:s generalförsamling hotade han med kärnvapenkrig mot Nordkorea och talade om att riva upp kärnvapenavtalet med Iran. Presidentens aggressiva retorik står ännu en gång i kontrast mot hans egna diplomaters budskap.
Läs mer om Iran och Nordkorea.
Mycket på spel när Trump håller sitt första tal i FN
Donald Trump talar i FN:s generalförsamling i dag.Världen håller andan och undrar vilka utspel den lynnige presidenten kan tänkas göra.Nordkorea, Iran, Parisavtalet är några heta ämnen på agendan.– Jag tror Trump tar tillfället i akt att säga hur han vill förändra FN och göra det mer effektivt, säger USA-experten Frida Stranne.
Läs mer om Iran, Parisavtalet och Trump.
Iran hotar mobbande USA inför atomavtal – visar jättebomb
Amerikanska tjänstemän ljuger och USA mobbar i samband med att atomavtalet med Iran ska förlängas, menar landets högste ledare Ali Khamenei. Samtidigt presenterar regimen nyutvecklade 10-tonsbomber – kallade Father of all bombs.
Läs mer om Ali Khamenei, Father, Iran och USA.
Syrien ett steg ifrån historiskt VM-gruppspel
Syrien har aldrig tidigare tagit sig till fotbolls-VM.Men drömmen lever sedan Omar Al Somah frälst Syrien på stopptid borta mot Iran - och tagit landet till play off.– Vad är det som händer? utbrister den syriske kommentatorn innan han brister ut i gråt.
Fångar hungerstrejkar i Iran
Läs mer om Iran.
Klart: Väljer bort svenska landslaget
Saman Ghoddos är förlorad för Blågult.Östersundsstjärnans val föll i stället på Iran.Europa League-platsen fixad, nu åker jag för att hjälpa mitt land inför nästa års VM, skriver han på Instagram.
Läs mer om Instagram och Iran.Europa.
Apple stänger av appar i Iran
Taxitjänster, matleverantörer och budfirmor. Det finns bland de iranska företag som fått sina appar bortplockade av Apple. Techjätten hänvisar till de amerikanska sanktionerna mot landet.
Läs mer om Apple och Iran.
Rättegång mot KI-forskare fortsätter
KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som suttit fängslad i Iran sedan april förra året, ställdes i dag inför domstol för första gången. Rättegången fortsätter om en månad. – Vi hade hoppats att han skulle bli fri, säger hans hustru.
Läs mer om Iran och KI-forskare.
Östersunds Ghoddos kan spela för Iran
Östersundsanfallaren Saman Ghoddos har ansökt om medborgarskap i Iran för att kunna spela för landet. – Den stora skillnaden nu är att landslagsledningen från Iran verkligen visar att de vill ha mig. Det finns stort förtroende för mig, de vill verkligen spela mig, säger Ghoddos till Expressen.
Läs mer om Expressen och Iran.