Iran

Skepp från USA och Iran i konfrontation

USA:s flotta avfyrade varningsskott mot ett iranskt skepp i Persiska viken.Den dramatiska händelsen fångades på video som publicerats av CNN.
Läs mer om CNN, Iran, Persiska och USA.

Vita huset granskar sanktioner

Vita huset uppger att det nu granskar det lagpaket som representanthuset antagit och som innebär nya sanktioner mot Ryssland, Iran och Nordkorea.
Läs mer om Iran, Nordkorea och Ryssland.
Trump varnar Iran på nytt
USA:s president Donald Trump varnar Iran på nytt. Om landet bryter mot uppgörelsen för sitt kärnenergiavtal kommer det att bli stora, stora bekymmer för Teheran.
Läs mer om Donald Trump, Iran och Teheran.
Trump varnar Iran: Blir stora bekymmer
Läs mer om Iran.

Irans motkrav på USA: Frige våra medborgare

Teheran bemöter nu USA:s hot om allvarliga konsekvenser om inte Iran släpper amerikanska medborgare som sitter fängslade i landet. – Amerika borde skyndsamt frige iranska fångar i landet, säger Bahram Ghasemi, det iranska utrikesdepartementets talesperson, enligt den statliga nyhetsbyrån Isna.
Läs mer om Bahram Ghasemi, Iran, Isna och USA.
Iran beslagtog saudisk fiskebåt
Irans revolutionsgarde har tagit en saudiarabisk fiskebåt i beslag och gripit besättningen ombord, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.
Läs mer om Irna.
USA hotar Iran med konsekvenser för fångar
Vita huset kräver i ett uttalande att Teheran släpper alla amerikanska medborgare som sitter i iranska fängelser. Annars väntar åtgärder från USA:s sida.
Läs mer om Iran och Teheran.
USA inför nya sanktioner mot Iran
USA:s regering inför nya ekonomiska sanktioner mot Iran på grund av landets robotprogram och för att landet bidrar till regionala spänningar.
Läs mer om Iran.
Affärerna ökar för smugglaren
Trots tvångsutvisningar till Afghanistan har inte drömmen om att lämna det krigshärjade landet försvunnit. I hemlighet möter DN en av alla smugglare som jobbar på gränsen till Iran. Enligt honom har intresset snarare ökat.
Läs mer om Afghanistan och Iran.
Iran utser kvinnlig flyg-vd
Irans regering har för första gången utsett en kvinna till vd för landets nationella flygbolag, som funnits sedan 1940-talet. 44-åriga Farzaneh Sharafbani har en doktorsexamen i flygteknik och har tidigare jobbat ombord på Iran Airs plan, rapporterar statlig media.
Läs mer om Farzaneh Sharafbani.
Johanna Möllers miljonplan i frihet
Efter sommarstugemordet har Johanna Möller hela tiden blickat framåt mot ett liv i frihet med flera miljoner kronor på kontot.I polisförhör har hon berättat att hon planerar att köpa en stor gård i Skåne med plats för hela familjen.I meddelanden till Rajabi och familjen har hon pratat om ett nytt liv utomlands i bland annat Spanien, Brasilien och Iran.
Tävling i Trumpkarikatyrer i Iran
Organisationen Islamic Republic i Iran har anordnat en tävling för Trumpkarikatyrer – Trumpism – som ställs ut denna vecka på ett galleri i Teheran.
Gunnar Jonsson: Hycklande blockad mot Qatar
En månad har gått sedan Saudiarabien, Egypten och andra arabländer inledde en blockad mot Qatar. Senast onsdag morgon ska nu Qatar ha rättat sig efter 13 mer eller mindre absurda krav, som att bryta de diplomatiska förbindelserna med Iran, kasta ut en turkisk militärbas, skära av kontakterna med Muslimska brödraskapet och stänga tv-stationen al-Jazeera.
USA:s militär sköt ned syriskt plan
Ett amerikanskt stridsflygplan sköt på söndagen ned ett syriskt militärflygplan över den av terrororganisationen IS hållna staden Raqqa i Syrien. Revolutionsgardet i Iran säger sig också ha avfyrat raketer mot terrorbaser i Syrien, rapporterar flera nyhetsbyråer.
Läs mer om Iran, Raqqa och Syrien.
Iran genomför hämndattack mot IS i Syrien
Revolutionsgardet i Iran säger sig ha avfyrat raketer mot terrorbaser i Syrien, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, Iran och Syrien.
Saudi vill att grannländerna ska dela på notan till Trump
DOHA. Är ett hackat telegram med en emirs påstådda citat om fientliga känslor mot Iran orsaken till den diplomatiska krisen i Mellanöstern? Tveksamt.
Läs mer om Iran, Mellanöstern och Trump.
Iran klart för fotbolls-VM – med svensk i truppen?
Iran är klart för fotbolls-VM.Nu kan laget få ett blågult inslag i turneringen.Östersunds succspelare Saman Ghoddos kan nämligen nobba det svenska landslaget för Iran.– Vi har haft kontakt, säger han till SVT.
Läs mer om Iran och SVT.
Skyttekungen sköt Iran till fotbolls-VM
Iran är andra nation att kvalificera sig till fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar. Uzbekistan besegrades med 2–0 i måndagens kvalmatch på hemmaplan inför storpublik i huvudstaden Teheran.
Läs mer om Iran, Ryssland och Teheran.
Iran obesegrade – blir klar favorit
SPELSERVICEODDSET – MED ESKIL HELLBERG.ANALYSER, SKRÄLLAR, BANKEN OCH ANDRA DRAG.
Vädjan från krisens Qatar: Sverige, stå upp för oss
DOHA. Grannländerna försöker isolera Qatar och anklagar dem för att stödja terrorister. Nu portar Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain landets invånare – medan saudiska ärkerivalen Iran flyger in matleveranser till qatarierna. Det ökar risken för ett nytt krig i regionen, samtidigt som civilbefolkningen kämpar för att klara vardagen mitt i den diplomatiska krisen. –Jag känner en stor sorg över hur Qatar behandlas och hur de försöker isolera oss, säger läkaren och trebarnsmamman Wafa al-Zaeedi, 43.
Iran skickar flygplan med mat till Qatar – risk för krig
Qatarkrisen förvärras – på söndagsmorgonen skickade Iran flygplan med mat till landet som sedan en vecka isolerats i en omfattande blockad av sina grannar. Samtidigt varnar Tysklands utrikesminister om att konflikten kan spåra ur och leda till krig.
Läs mer om Iran och Qatar.