Island

De lämnar inte sin sjunkande ö – de hoppas på Gud och Trump

TANGIER. I Atlanten utanför Washington DC lever 450 personer på Tangier Island. De kan bli klimatflyktingar när deras ö sakta försvinner ned i havet. Invånarna är några av president Donald Trumps mest hängivna anhängare. De vill alla en sak: – Bygg en mur åt oss mot vattnet.
Svensken blir assisterande förbundskapten i fotbolls-VM
För 1,5 år sedan hjälpte han Lars Lagerbäck under EM i Frankrike.Nu återvänder fotbollstränaren Roland Andersson till Island för att hjälpa den nuvarande förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson över VM i sommar, skriver Sydsvenskan.
Nära till allt i lilla Reykjavik
Island är just nu ett av världens trendigaste resmål. Huvudstaden Reykjavik ser inte mycket ut vid första ögonkastet, men tittar man närmare finns precis allt man kan behöva, om än i lite mindre skala.
Läs mer om Reykjavik.

10 saker du bör veta innan du åker till Island

Island är hetare än någonsin som turistmål.Det gör att det blir allt trängre runt öns stora sevärdheter.Här är 10 saker du bör känna till om du planerar ett besök.
Läs mer om Island.
En av Islands största och farligaste vulkaner har vaknat
En av de riktigt stora vulkanerna på Island har börjat vakna till liv. Ett utbrott skulle kunna leda till allvarliga konsekvenser för människor i området, och även för flygtrafiken, enligt seismologen Reynir Bödvarsson.
Läs mer om Island och Reynir Bödvarsson.
Vulkan på Island nära ett nytt utbrott
Efter att ha hållit sig lugn i 290 verkar en av Islands största vulkaner göra sig redo för ett utbrott – och det kan bli farligt.– Det oroväckande är att Öraefajökull är en farlig vulkan eftersom det bor människor väldigt nära. Flera byar ligger precis intill, säger Reynir Bödvarsson – seismolog vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.
De populistiska partierna i Norden
Av de fem nordiska länderna är det bara Island inte har något parti som räknas in i den nordiska familjen av högerpopulister och nationalister.
Läs mer om Island och Norden.
Lagerbäck har näst sämst poängsnitt i modern tid
Han frälste Island, men i Norge går det sämre för Lars Lagebäck. Poängsnittet under de första åtta matcherna med svensken som förbundskapten är det näst sämsta sedan 1990, har Dagbladet räknat ut.
Läs mer om Dagbladet, Island och Norge.
Christian Eriksen låg bakom historisk vinst
Christian Eriksen stod för ett hattrick när Danmark bortaslog Irland med 5-1 och tog Danmark till VM.Och han skrev samtidigt historia.För första gången någonsin kommer nu tre nordiska länder att vara med på VM, Sverige, Danmark och Island.
Läs mer om Danmark, Irland, Island och Sverige.
Okända Ikea-bocken förstörs varje år – så ska den skyddas
Att julbocken i Gävle varje år byggs upp och sedan (oftast) brinner ner vet alla, men att den har ett yngre syskon är inte lika känt.Det står nämligen en nio meter hög julbock utanför Ikea – på Island.– Den har elstängsel runt sig och övervakningskameror, och nattetid så sitter väktare i en bil bredvid bocken och vaktar den, säger rarinn Ævarsson, vd för Ikea på Island.
Läs mer om Gävle, Ikea, Island och Ævarsson.
Damkronorna strandade på Arlanda på väg till viktig OS-uppladdning
Tampa. Damkronorna blev strandade långt innan de kom till solen och värmen i Florida. Oväder på Island ställde in flighten på väg till fyrnationsturneringen inför OS.
Erik Helmerson: Ta varning av det politiska jordskalvet på Island
Den politiska turbulensen på Island borde tjäna som varning även för svenska politiker: vårda ert förtroende väl.
Läs mer om Island.
Rekordmånga partier invalda i Alltinget på Island
Ingen klar segrare kan utropas efter helgens nyval på Island. Rekordmånga partier valdes in i Alltinget och både högern och vänstern vill bilda regering.
Läs mer om Alltinget och Island.
Island kan få vänsterledd regering
Utmanaren Gröna Vänstern är favorit till att bilda regering tillsammans med tre andra partier.
Statsministerns parti ser ut att bli störst på Island
Statsminister Bjarni Benediktssons parti ser ut att bli störst i det isländska valet. Men utmanaren Katrn Jakobsdttir kan ha större möjlighet att bilda en koalition med majoritet.
Läs mer om Island och Katrn Jakobsdttir.
Statsministerns parti blir störst på Island
Statsminister Bjarni Benediktssons parti ser ut att bli störst i det isländska valet. Men utmanaren Katrn Jakobsdttir kan ha större möjlighet att bilda en koalition med majoritet.
Läs mer om Island och Katrn Jakobsdttir.
Vänsterpolitiker tippas bli Islands nästa statsminister
För andra gången på ett år gick Island i dag till nyval, efter att regeringskoalitionen spruckit. Vänsterpolitikern Katrn Jakobsdttir tippas bli nästa statsminister, men valresultatet kan också ge en borgerlig regeringsallians.
Läs mer om Island.
Vänstersidan mot vinst i valet på Island
Islands mitten-högerkoalition ser ut att förlora makten när islänningarna går till val på lördagen, för andra gången på ett år. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det vänsterpolitikern Katrn Jakobsdttir, partiledare för Gröna vänstern, som kommer att gå segrande, enligt Iceland Monitor. Men det ser ut att bli ett jämt val.
Juholt om valet på Island: Folk har tappat tilltro till politiker
För andra gången på ett år går Island till nyval. Röstningen stänger klockan 22, vid midnatt svensk tid.Sveriges ambassadör i landet, Håkan Juholt, följer det på plats.
Läs mer om Håkan Juholt och Island.
Svensk revansch mot Island
Läs mer om Island.
Regeringen på väg ut efter pedofilskandal
Regeringsskifte väntas när skandalomsusade Island går till val i dag, lördag. Nyvalet utlystes efter att statsministerns far rentvått en pedofil. Det är bara en i raden av skandaler. Befolkningens förtroende för politikerna är nu nere på bottennivåer.
Läs mer om Island.
Det här är pedofilskandalen bakom nyvalet på Island
På söndag går Island till val igen, det femte under de senaste tio åren.Valet utlystes efter det att statsministerns parti försökte dölja en skandal kring en dömd pedofil.Det blev för mycket för de andra partierna i koalitionen att acceptera.
Läs mer om Island.