Italienska

Ferry: Protestera, handlar om medalj

Bronskampen i mixedstafetten blev en kontroversiell historia.Det italienska lagets sista åkare Dominik Windisch misstänks för att ha fuskat på sistasträckan.Om han bytt spår för sent bör de protestera, det gäller en medalj, skriver Ferry i SVT:s liverapportering.
Läs mer om Dominik Windisch och Ferry.

Stökigt Italienval kan bli en rysare för EU

Valet i Italien om knappt två veckor spås bli en stökig affär med oklar utgång. På spel står den italienska ekonomins framtid och fransk-tyska planer på tätare EU-samarbete.
Läs mer om EU-samarbete och Italien.
MFF-talangens agent avfärdar Roma-ryktet
Italienska storklubbar uppges vilja värva Marko Johansson och enligt uppgifter har målvaktstalangens agent träffat Roma.Nu stänger Milan Simeunovic dörren för en övergång.– Han måste visa sin kvalitet i serien först och när han är mogen att gå utomlands, så kan han flytta, säger agenten till Fotbollskanalen.
MFF-målvakten aktuell för italienska storklubbar
Utlånade Malmö FF-målvakten Marko Johansson är aktuell för de italienska storklubbarna Roma och Napoli.Enligt italienska uppgifter har Johanssons agent träffat Romas sportchef i Italien.
Läs mer om Italien, Napoli.Enligt och Roma.

Berlusconis koalition i klar ledning inför det italienska valet

ROM. Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconis koalition av mitten- och högerpartier har en klar ledning i opinionsmätningarna, men det italienska valet om två veckor ser ut att sluta i ett parlamentariskt dödläge. Inget av de tre stora politiska blocken kommer i närheten av en egen majoritet.
Här gör svenskar husklipp utomlands
Drömmen om en egen bostad i ett varmt klimat lockar i helgen många besökare till Fastighetsmässan Köpa hus utomlands. Det är bostäder i allt från italienska bergsbyar till storstäder som drar.
Nu kan du köpa huset från succéfilmen 'Call Me by Your Name'
Den italienska villan, som ligger i Lombardiet i norra Italien, från den Oscarsnominerade filmen är till salu. Priset? Ungefär 21,5 miljoner kronor.
Skitdrömmar om läppstift och italienska racercyklar
För att vara konsumtionskritiker köper jag ovanligt mycket grejer. Ett läppstift för att fira min namnsdag, en vacker skärbräda till mitt färska lördagsbröd, en textilinklädd laddsladd till min telefon för att ja för att, bara. För att den finns.
Legendaren efter en 40-årig karriär: Allt jag gör är en slump
Det är en legendarisk formgivare som bjudits in som hedersgäst till årets designvecka. Mitt bland hennes färgspäckade mönster och former i ett provisoriskt atrium möter Di den italienska designern Paola Navone. Inget jag gör är avsiktligt. Man skulle kunna säga att det är en samling av olyckshändelser.
Läs mer om Paola Navone.
Timpano
I den både finstämda och dråpliga filmen Big night från 1996 lagas denna italienska pasta-timbal inför den stora kvällen. Den är lite omständlig att göra, men för älskare av italiensk mat borde den vara en perfekt festrätt. Man klär helt enkelt en gryta med pastadeg och i denna varvar man kokt pasta, ägg, köttbullar, mozzarella och salami.
Läs mer om Big.
Skandal skakar italienskt missnöjesparti
ROM. I det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna saknas plötsligt hela 14 miljoner kronor i bokföringen. En skandal som skakar om den italienska valkampanjen, eftersom landets största politiska parti har satt ärlighet och genomskinlighet i första rummet.
Läs mer om Femstjärnorna.
Äntligen! Nu öppnar Eataly i Sverige
Stockholm får en ny spektakulär matattraktion.Nu öppnar den berömda italienska kedjan Eataly en stor saluhall med tre restauranger i hjärtat av Stockholm.
Läs mer om Eataly, Stockholm och Sverige.
Italiensk kryptobörs saknar 170 miljoner dollar
Den italienska kryptobörsen BitGrail uppger att man saknar cirka 17 miljoner tokens av kryptovalutan Nano. Värdet på kryptovalutan är inte mindre än 170 miljoner dollar, motsvarande nära 1,4 miljarder kronor.
Läs mer om BitGrail och Nano.
Skolans beslut: Barnen ska ha Armani-uniform
En offentlig grundskola i Tokyo har fått ögonen på sig efter att skolledningen beslutat att införa skoluniformer designade av det italienska lyxmärket Armani. Föräldrarna tycker att kläderna är för dyra och nu har frågan nått japanska parlamentet.
Läs mer om Armani-uniform, Armani och Tokyo.
Berlusconi trolig segrare i italiensk valröra
Rom. Med mindre än en månad kvar till det italienska parlamentsvalet framstår högerledaren Silvio Berlusconi som valets enda möjliga vinnare. Tre stora politiska block gör dock att det är mycket troligt att valet inte resulterar i någon klar majoritet över huvud taget.
Läs mer om Silvio Berlusconi.
Människor med högt IQ har färre vänner
Hej! Här kommer fyra härliga helgtips: Ät på: Eataly, det italienska matpalatset öppnar nästa vecka. Drick: Gott vin, SPG:s vinexperter vet vilket. Läs: En kort krönika om sju mord, av Marlon James. Lyssna på: Justin Timberlakes Breeze of the pond, bra låt från ett i övrigt ganska klent album. Trevlig helg!
Stark italiensk industri
Den italienska industriproduktionen ökade snabbare än väntat under december.
Paola Navone: Jag står för det ickeperfekta
Möbelmässans hedersgäst Paola Navone är en världsmedborgare som gillar att blanda lyx med skräp. Experimentviljan utvecklade hon redan i 1980-talets italienska antidesignrörelse.
Läs mer om Paola Navone.
Masskjutning kan få betydelse för valet
Luca Trainis rasistdåd i den italienska staden Macerata har skruvat upp migrationsdebatten ytterligare.
Läs mer om Macerata.
Peter Loewe: Skottdramat tände en krutdurk
ROM. Med en månad kvar till det italienska parlamentsvalet har valkampanjen över en natt blivit extremt laddad. Lördagens attack, då en högerextremist medvetet sköt och skadade sex mörkhyade personer i staden Macerata, var som att tända på en politisk krutdurk fylld med rasism och hat.
Läs mer om Macerata.
Misstänkte skytten före dådet: Nu ska jag genomföra en massaker
28-åringen som på lördagen skottskadade sex nigerianer i italienska Macerata hade drabbats av flera personliga motgångar den senaste tiden. På ett år har han förlorat jobb, flickvän, gymmedlemskap och en kandidatur för nationalistiska Lega Nord.
Läs mer om Lega Nord och Macerata.
Misstänkte skytten: Jag åker och utför en massaker
Efter terrordådet i italienska Macerata framträder en bild av en ensam och missnöjd gärningsman med rasistiska och högerextrema åsikter. Luca Traini, 28, hade förlorat både arbete och flickvän kort innan dådet.
Läs mer om Macerata.
Fascistiska kopplingar bakom skottdåd
En 29-årig man har gripits efter att ha skjutit mot flera afrikaner i den italienska staden Macerata. Sex personer skadades i skottdådet. När mannen greps gjorde han fascisthälsning.
Läs mer om Macerata.
Skjutningen skedde i splittrat Italien
Dagens dåd i italienska Macerata kommer bara någon månad innan italienarna går till val.
Läs mer om Italien och Macerata.