Ivf

Tre procent av barnen föds efter IVF

Över fem miljoner så kallade provrörsbarn har hittills fötts i världen. Mer än 50.000 av dem här i Sverige.
Läs mer om IVF och Sverige.

Jag tänkte att jag absolut skulle klara det på egen hand

LUND. Första gången hon blev mamma var hon gift och de var två om föräldraskapet. Men efter skilsmässan längtade Linda Randsalu efter minst ett barn till – och sex inseminationer och en IVF-behandling senare har hon nu ensam fått lille Sixten. – Jag tycker att det är bättre att min minsting inte har någon pappa alls än att han hela tiden ska behöva vara besviken på någon som kanske inte finns där, säger 36-åringen. Expressens prisbelönade fotograf Christoffer Hjalmarsson har följt Linda från barnlängtan till förlossning. TEXT: Karin Sörbring FOTO: Christoffer Hj
Studier: IVF lättare med rätt D-vitaminnivå
Kvinnor med normala nivåer av D-vitamin tycks ha lättare att bli gravida genom konstgjord befruktning, IVF, än kvinnor med för låga nivåer. Detta enligt en genomgång av flera mindre studier som totalt omfattar 2700 personer, rapporterar Vetenskapsradion.
Våga tala öppet om missfall och barnlöshet
Efter tio år mellan hopp och förtvivlan, flera missfall och sjutton IVF-behandlingar, fick Maria till slut sin efterlängtade dotter Evylina. – Det känns som om man inte duger. Jag kunde bli helt förstörd när jag hörde att någon kompis hade blivit gravid, säger Maria.
Läs mer om Evylina och Maria.

IVF växer – studenter uppmanas frysa sina ägg

Föräldraskap som skjuts på framtiden har fått IVF-branschen att blomstra i New York. På universitet erbjuds studenter ersättning för äggdonationer och delstaten försöker tvinga försäkringsbolag att täcka IVF-behandlingar. Samtidigt utvecklas tekniken för att minska riskabla tvillingfödslar.
Läs mer om New York.
Äldre mäns fertila förmåga minskar
Mannens ålder kan spela en större roll än man tidigare har trott vid konstbefruktning, så kallad IVF. Särskilt i de fall där kvinnan befinner sig i en ålder där hennes chanser att bli gravida är stora. Det visar ny forskning från USA.
Läs mer om IVF och USA.
Äldre mäns fertila förmåga minskar
Mannens ålder kan spela en större roll än man tidigare har trott vid konstbefruktning, så kallad IVF. Särskilt i de fall där kvinnan befinner sig i en ålder där hennes chanser att bli gravida är stora. Det visar ny forskning från USA.
Läs mer om IVF och USA.
26 par kan ha fått fel sperma på klinik
LONDON. En klinik i Holland utreder om sperma kan ha blandats ihop under IVF-behandlingar. 26 par väntar nu på besked om deras barn har fel far, uppger New York Times.
Läs mer om Holland.
George Michael gav behövande kvinna pengar för IVF.
Sångaren George Michael deltog ofta i välgörenhetsgalor - men gav också pengar privat. Nu avslöjas att en kvinna som i tv berättade att hon behövde 170 000 kronor för en provrörsbefruktning fick pengarna av George Michael. Han ringde i hemlighet dagen efter tv-programmet, skriver programledaren Richard Osman på twitter.
Läs mer om George Michael, IVF och Richard Osman.
Efter svåra kampen – parets nya bebisbesked
NEW YORK. Nyblivna föräldrarna John Legend och Chrissy Teigen kämpade i år för att få sin dotter. Nu berättar Johan Legend att de planerar nya IVF-försök. – Vi vill ha några barn till, tre eller fyra, säger han till Mr Porter.
Åsa Vesterlund har fått lämna sjukhuset
Åsa Vesterlund har opererat sig för att kunna få barn genom IVF-behandling. Nu har den svenska hollywoodfrun fått lämna sjukhuset efter ingreppet. Glad att vara utskriven från sjukhuset och på väg hem, skriver Vesterlund på Instagram och stöttas av sina följare.
Läs mer om Instagram och Vesterlund.
Åsa Vesterlund får stöd efter operationen
Åsa Vesterlund har opererat sig för att kunna få barn genom IVF-behandling. Nu har den svenska hollywoodfrun fått lämna sjukhuset efter ingreppet. Glad att vara utskriven från sjukhuset och på väg hem, skriver Vesterlund på Instagram och stöttas av sina följare.
Läs mer om Instagram och Vesterlund.
TV-profilen i svår operation i New York
Åsa Vesterlund har opererat sig – för att få barn. Hollywoodfrun genomgick en omfattande operation för att kunna få utföra en IVF-behandling. Allting har gått bra, skriver hon på Instagram.
Läs mer om Instagram och New York.
Nytt vårdval ska korta köer till IVF
I dagsläget är det kö i Stockholms län för att få genomgå assisterad befruktning, så kallad IVF. När landstinget gör om bland vårdvalen och öppnar för IVF inom det fria vårdvalet för gynekologi finns förhoppning om att köerna ska minska.
Läs mer om IVF.
Ny IVF-metod kritiseras
Just nu pågår en sorts kapplöpning mot botten med att skapa barn med dna från tre föräldrar. Det anser forskare som är rädda för att en ny genmetod används alltför lättvindigt med stora risker för barnet som följd.
Ny IVF-metod kritiseras
Just nu pågår en sorts kapplöpning mot botten med att skapa barn med dna från tre föräldrar. Det...
Tv-frun vill skaffa barn – efter skilsmässan
Åsa Vesterlund längtar efter ett barn. Men innan hon och exmaken kan prova IVF måste hon genomgå en omfattande operation. – Nu med facit i hand kanske man skulle ha börjat tidigare, jag är ju ändå över 40, säger hon.
Läs mer om IVF.
Marzena blev tvillingmamma på egen hand
När Marzena Baranowska fyllde 40 bestämde hon sig för att uppfylla tre stora drömmar: barn, bil och torp. Då hade hennes barnlängtan varit stark i flera år och hon var fast besluten om att bli mamma trots att hon inte var i en relation. Marzena tog ett banklån och åkte till Sorkkliniken i Köpenhamn för en IVF-behandling. Nio månader senare var hon tvillingmamma.
Läs mer om Köpenhamn och Sorkkliniken.
Kardashian ville rädda äktenskapet med barn
Innan äktenskapet med Lamar Odom sprack försökte Khloe Kardashian bli gravid för att rädda förhållandet. Hon genomgick IVF-behandlingar för att paret skulle kunna få barn - men det fungerade inte. – Jag var 27 och tänkte att herregud, ett barn kommer att lösa det här. Men det löser inte såna saker, säger Khloe Kardashian enligt NY Daily News.
Läs mer om Khloe Kardashian och Lamar Odom.
Modellens smärta bakom nakenbilden
Supermodellen Chrissy Teigen poserade för senaste numret av Sports Illustrated. Nu berättar hon att hon tog IVF-sprutor under fotograferingen – och att hon fick dölja blåmärkena efteråt med smink. – Det var svårt, säger hon till sajten People.
Läs mer om People.
Singelinsemination på fler sjukhus
När även ensamstående kvinnor snart får rätt till insemination och assisterad befruktning (IVF)...
BB Sophia får kritik efter dödsfall
BB Sophia i Stockholm får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter fallet med en kvinna som avled vid en förlossning förra året. Enligt IVO gjordes inte rätt riskbedömning av patienten, trots att hon var kort, överviktig och väntade ett stort IVF-barn, skriver tidningen Vårdfokus.
Läs mer om Inspektionen och Stockholm.
Supermodellen kämpar för att bli gravid
Har genomgått IVF-behandlingar
Om vi har möjlighet att hjälpa ska vi det
En ny lag från regeringen ska göra det möjligt för singelkvinnor att bli föräldrar i Sverige. Ett förslag som ligger Anna Kinberg Batra, 45, varmt om hjärtat då hon själv fick barn genom IVF. – Om vi har möjlighet att hjälpa så ska vi göra det, säger hon i Nyhetsmorgon i TV4.
Stjärnor ansluter till Elton Johns bojkott
Flera kända namn har nu anslutit sig till den bojkott av designerduon Dolce Gabbana som världsstjärnan Elton John uppmanat till efter ett uttalande från DG om IVF (provrörsbefrukting) där de talade om kemiska avkommor.
Läs mer om Dolce Gabbana, Elton John och IVF.