Ivo

Rörelsehindrad glömdes - satt tre nätter i rullstol

En person tvingades sitta kvar i sin rullstol i tre nätter sedan personal från hemtjänsten glömt bort vårdtagaren.Nu kritiseras hemvården i Lunds kommun av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Sydsvenskan.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Sydsvenskan.

Kvinnan trodde att hon skulle dö – under tre år

I närmare tre års tid trodde en kvinna i 85-årsåldern från Orust att hon led av en svår typ av cancer.Det var en cancer som skulle döda henne – men så var aldrig fallet.Nu kritiseras sjukhuset NÄL i Trollhättan av Ivo för den bristande hanteringen med kvinnan.Hon hade aldrig någon cancer.
Läs mer om Ivo, NÄL, Orust och Trollhättan.
Barnmorska riskerar prövotid efter nyfödd bebis död
En barnmorska på Danderyds sjukhus har varit inblandad i tre förlossningar som lex Maria-anmälts under de senaste åren. I ett av fallen dog bebisen efter förlossningen. Nu yrkar IVO på en treårig prövotid, efter att ytterligare ha granskat barnmorskans arbete.
Läs mer om IVO.
Missade hudcancer – får kritik från IVO
En man i 70-årsåldern opererade bort knölar på huvudet tre gånger innan Karolinska universitetssjukhuset ställde rätt diagnos. Bristfällig uppföljning gjorde att cancern hann spridas. Nu får Karolinska och Södersjukhuset kritik från IVO.
Läs mer om IVO, Karolinska och Södersjukhuset.

Min doktor anmäls till IVO av läkare

En ung kvinna med långvariga psykiatriska problem uppmanades av digitala vårdgivaren Min doktor att byta medicinering – via mejl. Nu anmäls Min doktor till Ivo av kvinnans distriktsläkare.
Läs mer om IVO, Ivo och Min.
SOS missbedömning kostade Stefanie livet
En timme dröjde det innan en ambulans kom och hämtade Bonnie Nilssons medvetslösa dotter. SOS Alarm missbedömde allvaret i situationen.Det ledde till 22-åriga Stefanies död.IVO har riktat skarp kritik mot SOS Alarm, men deras egen utredning började först efter mamma Bonnie anmält –och de anmälde sig själva först efter 20 månader.
Läs mer om Bonnie och Stefanie.
Jens-Ola, 61, fick fel råd av vårdcentralen – dog
Jens-Ola Wickström, 61, fick fel råd hos vårdcentralen.Dagen därpå dog han på sjukhus efter att ha kollapsat i hemmet.– Hade pappa fått all information hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie, 39.Nu kritiserar IVO vårdcentralen som gav fel information.
Läs mer om Elsmarie och IVO.
Jan-Ola, 61, fick fel råd av vårdcentralen – dog
Jan-Ola Wickström, 61, fick fel råd hos vårdcentralen.Dagen därpå dog han på sjukhus efter att ha kollapsat i hemmet.– Hade pappa fått all information hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie, 39.Nu kritiserar IVO vårdcentralen som gav fel information.
Läs mer om Elsmarie och IVO.
Efter DN:s avslöjande: landstinget anmäler barnmorska
Barnmorskan spred desinformation om vacciner på en barnavårdscentral på Södermalm. Efter DN:s avslöjande anmäler landstinget henne till IVO och vill att hennes lämplighet i yrket ska utredas.
Läs mer om IVO och Södermalm.
Fick fraktur i ansiktet efter fall ur rullstol
När personalen på boendet skulle flytta den äldre personen i en rullstol gick det fel.Patienten föll ur och slog sig så illa att det blev en fraktur i ansiktet.Nu har IVO, inspektionen för vård och omsorg granskat ärendet, och kommit fram till att skadan inte var så allvarlig, skriver Ystads Allehanda.
Läs mer om IVO.
Kvinna dog efter läkemedelsmiss – Danderydsgeriatriken får kritik
Den 92-åriga kvinnan var överkänslig mot en viss typ av läkemedel. Trots det ordinerades hon läkemedlet av två läkare på Danderydsgeriatriken och avled. Nu får vårdgivaren kritik av IVO.
Läs mer om Danderydsgeriatriken och IVO.
Nej till norsk hjälp vid bussolyckan utreds
Den hjälp som Norsk Räddningstjänst skulle kunnat bistå med hade med största säkerhet förkortat tiden som svårt skadade patienter behövt befinna sig på skadeplatsen innan transport till kvalificerad vård, skriver läkarna i ett mejl till Ivo, enligt tidningen. Enligt Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör vid regionen och sjukvårdsledare under olyckan, säger att det var många som hjälptes åt. – Vi hade full uppbackning från den svenska sidan och i det skedet när vi fick erbjudandet var bedömningen att vi inte behövde mer hjälp, säger Lisbet Gibson till Dagens Medicin.
Läkare glömde dukar i livmoder
En läkare glömde tre operationsdukar i en patients livmoder efter en förlossning, och får nu kritik nu av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Sveriges Radio P4 Kronoberg.
Läs mer om Inspektionen.
Skolsköterska behandlade elev med healing
En skolsköterska på Cybergymnasiet i Stockholm sa till en elev att han kunde hjälpa till dennes problem. På ett uppföljande möte ska han ha behandlat eleven med healing. Nu anmäls han till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Skattemiljoner gick till kvinnas healingfirma
En kvinna fick cirka 16 miljoner i assistansbidrag från Försäkringskassan – pengar som skulle gå till en svårt funktionshindrad person. I stället användes en större del av summan till kvinnans butik som bland annat erbjöd japansk healing och skratt-terapi, enligt en utredning av IVO.
Läs mer om Försäkringskassan och IVO.
Sjuksköterska stal från patienter – kan förlora legitimationen
Sköterskan stal pengar och smycken från två patienter på ett sjukhus i Halland. Hon dömdes till fängelse för grov stöld och bedrägeri.Efter en anmälan till IVO riskerar sköterskan nu att bli av med sin legitimation.Sköterskan har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet, skriver IVO i sitt utlåtande.
Läs mer om Halland och IVO.
Läkare skällde ut traumatiserat barn
Läkaren på vårdcentralen ska gång på gång ha utryckt sig kränkande och rasistiskt inför den traumatiserade asylsökande pojken. Bland annat ska han ha sagt att pojken bara kostade Sverige en massa pengar och att han borde utvisas direkt. Läkaren ska även ha kallat pojkens föräldrar för idioter. Nu anmäls han till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Läs mer om Inspektionen och Sverige.
Gravid skickades hem – födde på toaletten
Trots att varningssignalerna var tydliga skickade läkaren hem den gravida kvinnan. Kort efteråt födde hon sitt barn på toaletten.– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om något gått fel, uppger kvinnan i sin anmälan.Läkaren får nu hård kritik av IVO, Inspektionen för hälsa och sjukvård. Han borde ha lagt in henne för observation, anser IVO.
Läs mer om IVO och Inspektionen.
Ivo-kritik efter övernattning på station
Socialnämnden i Marks kommun i Västra Götaland får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan ensamkommande barn tvingats övernatta på tågstationen i Kinna.
Läkarna glömde duk – i Jennys livmoder
Efter att Jenny Ludvigsson genomgått ett akut kejsarsnitt misstänkte hon att något var fel. En vecka efter förlossningen upptäckte hon vad – Östra Sjukhuset hade glömt en operationsduk i hennes livmoder.– Det är för jävligt rent ut sagt. Att det ens kan hända, det får inte lov att hända, säger Jenny Ludvigsson, som nu anmält händelsen till IVO.
Kvinna permanent skadad av besök hos tandläkaren
En nu 26-årig kvinna skulle operera bort sin visdomstand. Efter en felaktig röntgen missade läkaren en nerv – och råkade kapa den.IVO konstaterar nu att tandläkaren brustit i rutinerna.
Finska kritiken mot Johaugs hälsning
Efter att Ivo Niskanen tagit sitt VM-guld hyllade han EPO-dopade Mika Myllylä. Då riktades skarp kritik på finländaren, från bland annat Norge. Nu svarar finska sportkrönikören Pekka Holopainen. Förstår inte den norska logiken, skriver han i Ilta-Sanomat.
Norrköpings jättekross – fem mål på 30 minuter
IFK Norrköping är på väg mot kvartsfinal i Svenska cupen.Hemmalaget körde över Halmstads BK i första halvlek – och gjorde fem mål på 30 minuter.– Har vi den rätta kvaliteten som vi har snackat om då är vi bra och det har vi utnyttjat nu, säger tremålsskytten Kalle Holmberg till C More.– Vi får rannsaka oss efter första halvlek, säger Halmstads Ivo Pekalski.
Läs mer om C More, Kalle Holmberg och Svenska.
Planen: Förlänga med HBK-stjärnan
HALMSTAD. Skadorna är förhoppningsvis historia.Med en välbehövlig försäsong i bagaget blir Ivo Pekalski en nyckelspelare för Halmstads BK i Svenska cupen och allsvenskan.Kvällsposten kan berätta att så fort transferfönstret har stängt tänker HBK inleda diskussioner om en kontraktsförlängning med mittfältaren.– Det är klart att det finns en stor tacksamhet som också är väldigt betydande för framtiden, säger Ivo Pekalski.
Läs mer om HBK, Ivo Pekalski och Svenska.
Utreder kvinnas död efter tvillingfödsel
En kvinna har avlidit efter att ha fött tvillingar på Centralsjukhuset i Kristianstad. Händelsen ska nu utredas, efter att sjukhuset gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, rapporterar flera medier.