Ivo

Regeringen: Kommunal omsorg ska inte tillståndsprövas

Regeringen har beslutat att äldreboenden som drivs i kommunal regi inte behöver få tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det framgår av den nya budgetpropositionen. Att tillståndsprövningen endast gäller för privata vårdgivare har tidigare kritiserats.
Läs mer om IVO och Inspektionen.

Kritik mot äldreboende: Hittade avföring på pappans tandborste

Efter flera exempel på dålig hygien och låg bemanning fick familjen nog.De kontaktade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och slog larm om det kommunala äldreboendet i Västerås, rapporterar P4 Västmanland.Bland annat hittade de avföring på sin Alzheimerssjuka pappas tandborste.
Läs mer om Alzheimerssjuka, IVO och Inspektionen.
Flicka hade fraktur – fel fot röntgades
Flickan hade smärta i höger fot efter att ha ramlat –men när efter att läkaren röntgat foten skickades hon hem utan åtgärd.Drygt nio månader senare visade det sig att läkaren röntgat fel fot – och flickan visade sig ha en fraktur.Nu riktar IVO kritik mot läkaren som genomgick den första röntgenbehandlingen.
Läs mer om IVO.
Dålig säkerhet – akuten kan få betala en miljon
Säkerheten på Helsingborgs lasarett är så dålig att det lett till dödsfall och flera tillbud.Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, upprepade gånger riktat kritik mot situationen på akutmottagningen hotas nu lasarettet av vite på en miljon kronor.–Vi har beslutat om krav på att åtgärda brister som vi fortfarande ser, säger Eva Hansson, enhetschef på Ivo till Helsingborgs dagblad.
Läs mer om Eva Hansson, IVO, Inspektionen och Ivo.

Sänglarm följdes inte upp – dement somnade på golvet

En vårdtagare på ett demensboende i Västsverige hittades sovande på golvet.Detta efter att personalen väntat i en och en halv timme med att följa upp ett sänglarm.Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Västsverige.
Regeringen kritiseras för långsam hantering av äldreboenden
Sedan april i år måste privata företag som driver äldreboenden på uppdrag av kommunen få tillstånd från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, men samma krav gäller inte för kommunala boenden. Det innebär att olika vårdgivare har olika mål att uppfylla. I februari uppmanade riksdagen regeringen att ta fram ett förslag om generell tillståndsplikt.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Äldre blev fotograferade i smyg på boende
Boende och personal på ett äldreboende blev fotograferade utan kännedom av en okänd person.Därefter skickades bilden till en före detta enhetschef. Nu har ärendet anmälts till polisen och IVO.– Jag har aldrig varit med om en sån här situation förut, säger Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen i Halmstad.
Läs mer om Gabriela Arvidsson, Halmstad och IVO.
Förre MFF-stjärnan klar för spel i England
Förre Malmö FF-tränaren Pep Clotet Ruiz fortsätter värva tidigare MFF-spelare.Agon Mehmeti gör Ivo Pekalski och Ricardinho sällskap i Oxford United.– Pep är en jättebra tränare som jag tyckte om att jobba med förut och det ska bli underbart att vara en del av det han bygger, säger Agon Mehmeti.
Man skållades i bad – gruppboende får kritik
Det dröjde flera dygn innan läkare kontaktades efter att en man skållats i ett bad på ett gruppboende.Mannen fick svåra brännskador och tvingades transplantera hud.Boendet kritiseras nu av inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Läs mer om IVO.
Kvinna fick felaktigt cancerbesked av läkare
En frisk kvinna fick beskedet att hon hade livmodercancer sedan ett laboratoriemedicinskt centrum blandat ihop prover. Nu kritiseras en läkare på centret av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Nya Ivo-anmälningar mot kritiserad läkare: Läs en bok
Psykiatern Ola Gefvert som tidigare fått hård kritik för sitt agerande som läkare har återigen anmälts av flera patienter.Förra året fick han en prövotid på tre år och arbetar nu i Västsverige.En deprimerad patient fick i stället för behandling rådet att läsa en bok av Mia Skäringer.Det är helt ofattbart. Jag blev chockad och ställd skriver kvinnan.
Sex myndigheter ska ansvara för landets it-säkerhet – två av dem vill inte ha jobbet
Sverige ska skärpa kraven på it-säkerhet hos aktörer som levererar samhällsviktiga tjänster, och sex tillsynsmyndigheter ska se till att reglerna efterlevs. Men varken Livsmedelsverket eller IVO vill ha uppdraget.
Läs mer om IVO och Livsmedelsverket.
Sex myndigheter ska ansvara för landets it-säkerhet – två av dem vill inte ha jobbet
Sverige ska skärpa kraven på it-säkerhet hos aktörer som levererar samhällsviktiga tjänster, och sex tillsynsmyndigheter ska se till att reglerna efterlevs. Men varken Livsmedelsverket eller IVO vill ha uppdraget.
Läs mer om IVO och Livsmedelsverket.
Tappat anteckningsblock fall för Ivo
Läs mer om Ivo.
Hittades död i badkaret – efter hemtjänstens miss
Efter att hemtjänsten lämnat personen i badkaret kom man överens om att hjälpa brukaren upp efter några timmar.Men det glömde kvällspasset bort och brukaren hittades avliden i badkaret på morgonen.Hemtjänsten i Göteborg anmäldes till IVO – som avslutar ärendet.
Läs mer om Göteborg och IVO.
Assistansbolag stal kvinnas identitet – IVO gav tillstånd
Ett assistansbolag fuskade till sig tillstånd att driva verksamhet genom att stjäla en annan persons identitet. – Det var en fullkomlig förskräckelse, säger en kvinna som blev drabbad.
Läs mer om IVO.
Lämnar allsvenskan för klubb i England
Ivo Pekalski lämnar allsvenskan.Halmstads BK:s mittfältare har skrivit på för Oxford United i engelska League One.– Jag har alltid följt engelsk fotboll. Jag vet att det är en tuff liga men jag vill vara en del av vad jag är övertygad om kommer bli en väldigt spännande säsong för Oxford, säger Pekalski till klubbens hemsida.
Pekalski till Oxford United
Ivo Pekalski lämnar Halmstad och fotbollsallsvenskan. Mittfältaren är klar för engelska Oxford United, skriver klubben på sin webbplats.
Läs mer om Halmstad och Oxford United.
Mittfältsstjärnan på väg bort från HBK
Ivo Pekalski kan ha spelat sin sista match för Halmstads BK.Enligt uppgifter till Kvällsposten är mittfältaren nära en flytt till England.– Jag har inga kommentarer om det alls, säger HBK:s ordförande Tony Karlsson.
Sjukhuset skickade Ulf i taxi – då fick han ny stroke
Ulf Hellqvist, 75, får en stroke i duschen och kommer snabbt till akuten hemma i Katrineholm.Men sjukhuset skickar honom ensam i taxi till Akademiska sjukhuset i Uppsala, en sträcka på 16 mil.Han får en ny stroke, blir förlamad och rullstolsburen – och har nu gjort en Ivo-anmälan om fel i vården.
Tragedin i Gårdsten: Socialen anmäler sig själva
Socialtjänsten i Angered har anmält sig själva till Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, med anledning av den familjetragedi som utspelade sig för en vecka sedan i Gårdsten. Tragedin tog fyra människors liv. – Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered till SVT.
Trevlig hyrläkare anmäld för kompetensbrist
En läkare som arbetat i tre olika landsting anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för allvarliga kompetensbrister. Enligt anmälan kan läkarens trevliga sätt ha bidragit till att han inte anmälts tidigare.
Läs mer om Inspektionen.
Efter de tre dödsfallen – nu startas utredning
På bara några år har tre kvinnor avlidit vid förlossningar på sjukhuset i Kristianstad.Det senaste dödsfallet skedde i april – nu ska en internutredning göras för att få svar på varför kvinnan avled, skriver Kristianstadsbladet.– Det förekommer dödsfall i samband med förlossning och graviditet men jag kan inte säga om den här händelsen är anmärkningsvärd på något sätt, säger Eva Hansson, enhetschef på IVO.
Elever vaccinerades med använda sprutor
Skolsköterskor i Umeå vaccinerade, vid två tillfällen, elever med redan använda sprutor, skriver Västerbottens-Kuriren.Elevhälsan har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Händelserna inträffade på olika skolor med bara några dagars mellanrum.
Magsjuka var magsår – kvinna förblödde och dog
En äldre kvinna sökte vård på Mölndals sjukhus för svåra magsmärtor. Läkarna misstog besvären för magsjuka och skickade hem kvinnan – två dagar i rad.Efter att ha skickats hem den andra dagen så avled hon i sitt hem.Nu riktar Ivo stark kritik mot sjukvården.
Läs mer om Ivo.