Ivo

Trevlig hyrläkare anmäld för kompetensbrist

En läkare som arbetat i tre olika landsting anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för allvarliga kompetensbrister. Enligt anmälan kan läkarens trevliga sätt ha bidragit till att han inte anmälts tidigare.
Läs mer om Inspektionen.

Efter de tre dödsfallen – nu startas utredning

På bara några år har tre kvinnor avlidit vid förlossningar på sjukhuset i Kristianstad.Det senaste dödsfallet skedde i april – nu ska en internutredning göras för att få svar på varför kvinnan avled, skriver Kristianstadsbladet.– Det förekommer dödsfall i samband med förlossning och graviditet men jag kan inte säga om den här händelsen är anmärkningsvärd på något sätt, säger Eva Hansson, enhetschef på IVO.
Elever vaccinerades med använda sprutor
Skolsköterskor i Umeå vaccinerade, vid två tillfällen, elever med redan använda sprutor, skriver Västerbottens-Kuriren.Elevhälsan har nu anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Händelserna inträffade på olika skolor med bara några dagars mellanrum.
Magsjuka var magsår – kvinna förblödde och dog
En äldre kvinna sökte vård på Mölndals sjukhus för svåra magsmärtor. Läkarna misstog besvären för magsjuka och skickade hem kvinnan – två dagar i rad.Efter att ha skickats hem den andra dagen så avled hon i sitt hem.Nu riktar Ivo stark kritik mot sjukvården.
Läs mer om Ivo.

Patient hemskickad med bruten nackkota och hjärnblödning

En ung patient skickades i höstas hem från Södersjukhusets akutmottagning med bruten nackkota och hjärnblödning. Först när patienten kom in till akuten en andra gång, tolv timmar senare, fastställdes diagnosen. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar nu att läkaren brast i sin undersökning.
Läs mer om Inspektionen.
Upprepade fall av sexuellt utnyttjande på HVB-hem
Efter upprepade fall av sexuellt utnyttjande mellan boende på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Årjäng kommun kräver nu Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att socialnämnden i kommunen vidtar åtgärder för att händelserna inte ska upprepas.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Årjäng.
Läkare behandlade beroendepatienter via sms
En hyrläkare verksam inom beroendevården har anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, sedan han behandlat patienter via mejl och sms.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.
Barn dog vid förlossningen – Ivo kritiserar
Inspektionen för vård och omsorg kritiseras Region Västmanland efter att ett barn dött vid förlossningen.
Läs mer om Ivo och Region Västmanland.
Plastikkirurg anmäls – patienter drabbade av andningsbesvär
Minst 40 patienter har skadats vid skönhetsoperationer på Nackakliniken. Misslyckade näsoperationer har bland annat lett till ansiktsfrakturer, nervskador och andningsproblem. Flera av skadorna anses vara så allvarliga att Karolinska universitetssjukhuset har slagit larm till Ivo, skriver SVT Nyheter.
Läs mer om Ivo, Karolinska och Nackakliniken.
Plastikkirug anmäls – patienter drabbade av andningsbesvär
Minst 40 patienter har skadats vid skönhetsoperationer på Nackakliniken. Misslyckade näsoperationer har bland annat lett till ansiktsfrakturer, nervskador och andningsproblem. Flera av skadorna anses vara så allvarliga att Karolinska universitetssjukhuset har slagit larm till Ivo, skriver SVT Nyheter.
Läs mer om Ivo, Karolinska och Nackakliniken.
Rätt tacka nej till hjälp vid bussolycka
Att ta emot norsk hjälp hade inte snabbat på räddningarbetet vid bussolyckan utanför Sveg i Härjedalen den 2 april då tre ungdomar omkom, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Läs mer om Härjedalen, Inspektionen och Sveg.
Tappades av ambulans- personal – spräckte skallen
Den äldre kvinnan spräckte skallen och fick en hjärnblödning när ambulanspersonalen tappade henne.Nu riktar IVO kritik mot ambulanspersonalens hantering av bärstolen som användes.
Läs mer om IVO.
Psykolog slarvade med patientjournaler
En psykolog som arbetar vid en vårdcentral i Örebro län har inte fört journaler vid en stor del av sina patientbesök. Mannen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Nerikes Allehanda.
Läs mer om Inspektionen och Örebro.
Hemvården missade brukare i rullstol
En hjälpbehövande äldre person i Lunds kommun fick trycksår efter att vid tre olika tillfällen tillbringat natten i sin rullstol. Lunds kommun har gjort bedömningen att det rör sig om ett allvarligt missförhållande och anmält händelsen enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Läs mer om Inspektionen och Sarah.
Rörelsehindrad glömdes - satt tre nätter i rullstol
En person tvingades sitta kvar i sin rullstol i tre nätter sedan personal från hemtjänsten glömt bort vårdtagaren.Nu kritiseras hemvården i Lunds kommun av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver Sydsvenskan.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Sydsvenskan.
Kvinnan trodde att hon skulle dö – under tre år
I närmare tre års tid trodde en kvinna i 85-årsåldern från Orust att hon led av en svår typ av cancer.Det var en cancer som skulle döda henne – men så var aldrig fallet.Nu kritiseras sjukhuset NÄL i Trollhättan av Ivo för den bristande hanteringen med kvinnan.Hon hade aldrig någon cancer.
Läs mer om Ivo, NÄL, Orust och Trollhättan.
Barnmorska riskerar prövotid efter nyfödd bebis död
En barnmorska på Danderyds sjukhus har varit inblandad i tre förlossningar som lex Maria-anmälts under de senaste åren. I ett av fallen dog bebisen efter förlossningen. Nu yrkar IVO på en treårig prövotid, efter att ytterligare ha granskat barnmorskans arbete.
Läs mer om IVO.
Missade hudcancer – får kritik från IVO
En man i 70-årsåldern opererade bort knölar på huvudet tre gånger innan Karolinska universitetssjukhuset ställde rätt diagnos. Bristfällig uppföljning gjorde att cancern hann spridas. Nu får Karolinska och Södersjukhuset kritik från IVO.
Läs mer om IVO, Karolinska och Södersjukhuset.
Min doktor anmäls till IVO av läkare
En ung kvinna med långvariga psykiatriska problem uppmanades av digitala vårdgivaren Min doktor att byta medicinering – via mejl. Nu anmäls Min doktor till Ivo av kvinnans distriktsläkare.
Läs mer om IVO, Ivo och Min.
SOS missbedömning kostade Stefanie livet
En timme dröjde det innan en ambulans kom och hämtade Bonnie Nilssons medvetslösa dotter. SOS Alarm missbedömde allvaret i situationen.Det ledde till 22-åriga Stefanies död.IVO har riktat skarp kritik mot SOS Alarm, men deras egen utredning började först efter mamma Bonnie anmält –och de anmälde sig själva först efter 20 månader.
Läs mer om Bonnie och Stefanie.
Jens-Ola, 61, fick fel råd av vårdcentralen – dog
Jens-Ola Wickström, 61, fick fel råd hos vårdcentralen.Dagen därpå dog han på sjukhus efter att ha kollapsat i hemmet.– Hade pappa fått all information hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie, 39.Nu kritiserar IVO vårdcentralen som gav fel information.
Läs mer om Elsmarie och IVO.
Jan-Ola, 61, fick fel råd av vårdcentralen – dog
Jan-Ola Wickström, 61, fick fel råd hos vårdcentralen.Dagen därpå dog han på sjukhus efter att ha kollapsat i hemmet.– Hade pappa fått all information hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie, 39.Nu kritiserar IVO vårdcentralen som gav fel information.
Läs mer om Elsmarie och IVO.
Efter DN:s avslöjande: landstinget anmäler barnmorska
Barnmorskan spred desinformation om vacciner på en barnavårdscentral på Södermalm. Efter DN:s avslöjande anmäler landstinget henne till IVO och vill att hennes lämplighet i yrket ska utredas.
Läs mer om IVO och Södermalm.
Fick fraktur i ansiktet efter fall ur rullstol
När personalen på boendet skulle flytta den äldre personen i en rullstol gick det fel.Patienten föll ur och slog sig så illa att det blev en fraktur i ansiktet.Nu har IVO, inspektionen för vård och omsorg granskat ärendet, och kommit fram till att skadan inte var så allvarlig, skriver Ystads Allehanda.
Läs mer om IVO.
Kvinna dog efter läkemedelsmiss – Danderydsgeriatriken får kritik
Den 92-åriga kvinnan var överkänslig mot en viss typ av läkemedel. Trots det ordinerades hon läkemedlet av två läkare på Danderydsgeriatriken och avled. Nu får vårdgivaren kritik av IVO.
Läs mer om Danderydsgeriatriken och IVO.