Ivo

Patienter med samma namn förväxlades i väntrummet

Två personer med samma namn förväxlades av en läkare på en vårdcentral i Upplands Väsby. En av dem fick medicin utskriven till sig i fem månader – medicin som var ämnad för den andra patienten. Nu kritiseras läkaren av Ivo.
Läs mer om Ivo.

Fick behålla legitimation – trots allvarliga kritiken

Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har i dag häktats misstänkt för mordförsök efter en attack på Skärholmenhälsan.Han har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – men har trots det behållit sin läkarlegitimation.– Det är väldigt höga krav för att få en legitimation indragen, säger Helne Dahl Fransson, inspektör på IVO.
Sahlgrenska IVO-anmäler och stoppar First North-bolags produkt
First North-listade Integrum har tagit del av en anmälan från Sahlgrenska Universitetssjukhuset som skickats till Inspektionen för vård och omsorg. Det framgår av ett pressmeddelande.
Skandalläkaren Husham häktas – efter attacken på Skärholmenhälsan
Läkaren Husham Al-Wasty, 45, har flera gånger varnats och fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Hans klinik på Östermalm stoppades 2016 efter att han fuskopererat flera kvinnor.Efter en attack mot Skärholmenhälsan har han nu häktats misstänkt för försök till mord.

William, 5, har nekats hjälp i fyra år: Bisarrt

För fyra år sedan upptäckte läkarna att 5-årige William led av en så kallad vattenskalle.En operation bokades in, ställdes in – och har ännu inte blivit av.Nu riktar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritik till Sahlgrenska sjukhuset.– I väntan på operation så har Williams utveckling stannat av helt nu. Kommer han kunna ta igen det? Eller kommer han få men för livet? frågar sig Carl Rytterfalk, pappa till William.
Läkare i vårdcentralbråk anmäld flera gånger
Den läkare som greps tillsammans med fyra andra för ett bråk på en vårdcentral i Skärholmen har flera gånger kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Vid ett fall anser Ivo att läkaren brustit så mycket att han riskerat en patients liv, enligt Aftonbladet.
Fler ambulansförlossningar i Sollefteå efter BB-nedläggning
Ett år efter nedläggningen av BB i Sollefteå har antalet ambulansförlossningar plötsligt ökat. Samtidigt varnar läkare för att patientsäkerheten är i fara för akut sjuka på Sollefteå sjukhus, och IVO har inlett en utredning.
Läs mer om BB-nedläggning, IVO och Sollefteå.
Pojke dog på boende – kommunen får skarp kritik
Ett barn skållades i badkaret och fick vårdas på sjukhus.Några några månader senare inträffade ett dödsfall på samma boende – en pojke hittades livlös i badkaret.Nu får Göteborgs stad skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Myndigheten ska granska kommunens arbete kring säkerheten på det aktuella boendet.
Läs mer om Inspektionen och Ivo.Myndigheten.
Läkare tittade i exfruns journaler
En läkare vid en hälsocentral i Norrbotten har gjort 208 intrång i sin före detta frus patientjournal. Nu anmäls han av Region Norrbotten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skriver Norrbottens-Kuriren.
Förre MFF-tränaren sparkas efter fiasko
Pep Clotet Ruiz värvade Agon Mehmeti, Ricardinho och Ivo Pekalski till Oxford United.Nu får han sparken som manager för klubben.Styrelsen har fattat beslutet efter stort övervägande och för Oxford United FC:s bästa, skriver de på sin hemsida.
Man fick ingen ambulans – trots svårt skadad penis
Ambulansen vägrade köra mannen till akuten trots att han var svårt skadad med bruten penis, avslitet urinrör och svåra smärtor.Nu riktar IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kritik mot landstinget Blekinge.– Jag var nära att svimma flera gånger, skriver mannen i sin anmälan till IVO.
Läs mer om Blekinge och IVO.
Läkare missade infarkt – kvinna dog på sjukhus
Den 82-åriga kvinnan fick inte träffa någon läkare på sjukhuset på flera timmar.När hon till slut undersöktes missade underläkaren att hon hade en hjärtinfarkt och lite senare avled hon.Nu kritiseras Blekingesjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver BLT.
Sjukhus upptäckte pojkes hjärntumör efter två års utredning
Det tog Sachsska barnsjukhuset två år att upptäcka en fyraårig pojkes åtta centimeter långa hjärntumör. Cancersvulsten är nu borttagen – och sjukhuset har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Inspektionen, Sachsska och Siren.
Storbedragare fast i ny assistanshärva
Han beskrivs som assistansbranschens största bedragare. 39-åringen dömdes efter att ha stulit 34 miljoner som skulle gått till funktionshindrade. Nu, ett år efter att SvD skrev om fallet, vill Ivo dra in tillståndet för assistansbolaget där mannen bedöms ha haft en aktiv roll.
Läs mer om Ivo och SvD.
Patienter på Karolinska vårdas dygnsvis på akuten
Akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lever inte upp till kraven på god vård till patienterna. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ger sjukhuset drygt tre månader på sig att åtgärda problemen.
Läs mer om Huddinge, Inspektionen, Ivo och Karolinska.
Assistansbolag kan förlora tillstånd efter Ivo-utredning
Ett assistansbolag i Göteborg kan förlora tillståndet efter utredning från Ivo. Orsaken är bland annat vd:ns kopplingar till kriminellt belastade personer, rapporterar GP. Företaget uppger att utredningens slutsatser är fel.
Läs mer om Göteborg, Ivo-utredning och Ivo.
Äldre tvingades lägga sig redan på eftermiddagen
Sömnpiller gavs till boende på ett äldreboende i Tranås redan på eftermiddagen och de tvingades i säng tidigare än de borde. Enligt anmälningar till IVO har detta pågått i flera år, skriver P4 Jönköping och SVT Jönköping.
Läs mer om IVO.
Vårdbolag som fuskat med läkemedel spårlöst borta
Ett vårdbolag i Stockholm fuskade och skrev ut stora mängder med narkotikaklassade läkemedel till flera personer. När Ivo gjorde en tillsyn hos företaget var lokalerna tomma och myndigheten har överlämnat ärendet till polisen.
Läs mer om Stockholm.
Svårt sjuka patienter flyttades på grund av platsbrist – avled
Två svårt sjuka patienter avled efter att ha förflyttats mellan två sjukhus i Region Skåne på grund av platsbrist.Nu ska Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) granska fallet.
Läs mer om Ivo och Region Skåne.
Startade sin moped – skadades och dog
En man som skulle kicka i gång sin moped slant och slog sig hårt i underbenet.Han skickades hem från vårdcentralen i Värnamo trots svullnad och smärtor. Ett par dygn senare dog han.Nu får läkaren kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektionen, Ivo och Värnamo.
Läkare får kritik – missade tre decimeter stor cysta
När kvinnan sökte vård för att hennes buk blev större trots att hon minskade kraftigt i vikt bedömde läkaren det som att besvären orsakades av oro. Två veckor senare visade röntgen att kvinnan hade en tre decimeter stor cysta i magen. Nu kritiseras läkaren av Ivo, Inspektion för vård och omsorg.
Läs mer om Inspektion och Ivo.
Sjukhus får kritik efter patients död
Gävle sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för vården av en 57-årig kvinna som avled av blodförgiftning, skriver Arbetarbladet.
Läs mer om Arbetarbladet och Inspektionen.
Läkare på vårdcentral anmäls – hänvisade patienter till Gud
En hyrläkare som arbetat på en vårdcentral i Blekinge anmäls till inspektionen för vård och omsorg (IVO).Han ska bland annat för att ha gjort religiösa anspelningar och frågat patienter med psykisk ohälsa om de sökt hjälp av Gud.– Kommunikationen som brustit har hos patienten och personalen uppfattats som stötande och oförstålig, skriver landstinget Blekinge, via den aktuella vårdcentralen, i sin anmälan.
Läs mer om Blekinge och Gud.
Två cancerpatienter avled efter att ha fastnat i operationsköer
Två cancerpatienter avled efter att de fastnat i köer till canceroperationer på Karolinska i Huddinge i somras. Det visar de tre lex Maria-anmälningar som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Totalt fastnade 20 patienter i kö på grund av personalbrist.