Jobbet

Linna vann mål om sexuella trakasserier på julfesten

Trots att tiotusentals kvinnor skrivit under Metoo är antalet som anmäler sexuella trakasserier på jobbet en minoritet. En som drivit sin sak rättsligt och vunnit är 21-åriga Linna som drabbades på företagets julfest. – Rättssystemet fungerade. Det känns skönt. Jag hoppas att fler anmäler, säger hon .
Läs mer om Linna och Metoo.

Pojke stal lärarens bil – och eldade upp den

I vintras när en lärare skulle köra hem från jobbet en dag var både bilnycklar och bilen borta.En pojke på skolan har nu dömts för att ha stulit bilen från parkeringen och sedan tillsammans med två kompisar kört runt och till slut eldat upp den.Senare kom idn upp om att bränna bilen för att dölja fingeravtryck av någon som varit med, står det i domen.
Flamur voltade med bilen i snökaoset: Fick panik
Flamur Gashi, 28, var på väg till jobbet i Jönköping när han fick sladd i den svåra halkan på riksväg 40.Bilen voltade av vägen och blev liggande på taket.Flamur kunde mirakulöst kliva oskadd ur bilen.– Jag kände mig som superman, säger han.
Läs mer om Jönköping.
Eberstein: Inte politiken som satte stopp för Ekholm
Det var inte hennes politiska arbete som stoppade Karolina Ekholm från jobbet som ny riksbankschef. Det säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein i en intervju med Dagens Industri.
Spelade med hjärtat – det kravet finns nu
Cam Abbott kom till nya jobbet med ett citat som skulle kunna ramas in och hängas upp på väggen i många omklädningsrum.– Det är ett privilegium att vara ishockeyspelare.Sedan visade hans spelare det genom att besegra Örebro med 6-1.Det är nya tider i Rögle.
Läs mer om Rögle och Örebro.
Erik Helmerson: Första jobbet kan vara det viktigaste
Det första jobbet har enorm betydelse för fäste på arbetsmarknaden. Det är sorgligt att vänsterns motstånd mot enkla jobb fått blockera viktiga reformer.
Köpte med mig 24 liter när jag flyttade
Han är en av Tre Kronors absolut främsta spelare genom tiderna.Med glimten i ögat har han dessutom byggt upp sitt varumärke med en konstig dialekt, en vild målgest och genom att vara en jäkla kämpe.Här berättar Jonas Bergqvist om jobbet som bankdirektör i Halmstad, vänskapen med landslagsikonerna – och eksemen som höll på att knäcka honom.– Jag hade eksem från topp till tå. Min fru bytte lakan varje dag, när jag blött på natten och fastnat i lakanen så hon fick ta blomsprutan.
Läs mer om Halmstad.
Inifrån teknikvärlden: sexism, tafsande och våldtäktssång
1.139 kvinnor har skrivit på uppropet #teknisktfel, mot sexuella trakasserier inom teknikbranschen. En av dem är civilingenjören Johanna Mannung, som berättar om våldtäktssånger på KTH, tafsningar och porr på jobbet och hur kvinnor undermineras. – Jag har haft manliga kollegor som ingående argumenterat om hur mäns hjärnor är bättre lämpade för teknik.
Läs mer om Johanna Mannung och KTH.
Så får du igång samarbetet på jobbet – och stoppar mejlandet
Samarbetsverktyg kan vara ett sätt att uppmuntra till just gemensamt arbete. Men det kan också ge absolut ingenting. Vill du lyckas måste du vara tydlig, säger Gartneranalytikern Jeffrey Mann.
Så får du igång samarbetet på jobbet – och stoppar mejlandet
Samarbetsverktyg kan vara ett sätt att uppmuntra till just gemensamt arbete. Men det kan också ge absolut ingenting. Vill du lyckas måste du vara tydlig, säger Gartneranalytikern Jeffrey Mann.
Sjukt att kränkningar är normalt i vården
Ser du kuken?, Det blir trevligare om du kommer och lägger dig här bredvid mig! och Kan du inte massera mig?Me too! Jag är en av alla undersköterskor utsatts för ovälkomna förslag och tafsande.Man tillrättavisar och flyttar undan vandrande händer. I vården är det normalt. En del av jobbet.Det måste vara slut på det nu.
Läs mer om Det och Kan.
Vårdpersonalen vittnar om trakasserierna – mer än var fjärde utsatt
Kom och sug kuken när den står, sade den äldre mannen till Pernilla, 37. Jeanett Ryding, 41, blev kallad hora varje dag på jobbet. Kathrine, 47, fick ett finger uppkört i underlivet.Marianne, 61, orkade inte med dagligt tafsande och tvingades säga upp sig.Vårdpersonalen vittnar om att sexuella trakasserier kan vara vardag i vården.Mer än var fjärde undersköterska eller vårdbiträde har utsatts senaste året, visar Arbetsmiljöverkets statistik.
Läs mer om Pernilla.
Han stoppade ner handen i mina trosor
Allt fler kvinnor träder fram och delar sina historier om sexuella övergrepp och trakasserier i samband med Metoo-uppropet. Nu berättar journalisten Jennie Hammar om hur hon utsattes för sexuella övergrepp av en chef på en känd stockholmskrog. – En gång på jobbet stoppade han ner handen i mina trosor för att känna om jag rakat mig, berättar hon i sin podd Veckans bläcka.
Läs mer om Jennie Hammar och Metoo-uppropet.
Maria Crofts: De som vill ta ut pensionen tidigt och de som vill stanna något år extra på jobbet påverkas mest.
Pensionsåldrarna kommer sannolikt att höjas om några år. Maria Crofts, DN:s privatekonomiska krönikör svarar på frågor om vad det betyder för dig.
Maktlösheten fick läkaren Anders Jeppsson att bränna ut sig
Ekonomer och byråkrater har tagit makten över sjukvården och låter inte dem som har kunskapen sköta jobbet, menar 65-årige läkaren Anders Jeppsson. Enligt honom har vårdpersonalen alltid haft mycket att göra. I dag är det maktlösheten och inte stressen som får så många att vilja lämna sina jobb.
Ex-prinsessan Alexandras tuffa start på nya jobbet
Den danska ex-sessan Alexandra har börjat om på ny kula och fått jobb somgästföreläsare i USA.Men första dagen på jobbet blev tuff.När Alexandra skulle tala lämnade mer än hälften av eleverna rummet, enligt Seoghor.
Läs mer om Alexandra och Seoghor.
Polisens order: Undvik fönster och balkonger
Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg den 17 november blir en av de största i svensk historia – och för stadens innevånare kommer det märkas.Bland annat väntas ett monumentalt trafikkaos.– Kan du, så ta ledigt från jobbet! har Erik Nord, polischef i Göteborg tidigare sagt.Och nu kommer nästa uppmaning från polisen – stå inte i fönstret, och gå inte ut på balkongen under mötet.
Vem vill betala om ingen kan göra jobbet?
Nordiska museet säger sig sakna finansiering men fortfarande ha kvar engagemanget för det gröna kulturarvet. Frågan är om inte engagemanget tog slut innan pengarna? Det skriver företrädare för Kålrotsakademien i en slutreplik.
Läs mer om Kålrotsakademien.
Komikerns ord till manliga kollegerna
Tv-profiler och skådespelare har vittnat om sexuella övergrepp på jobbet.Nu skickar komikern Karin Adelsköld en passning till män i sin egen bransch som begått övergrepp.Vi kvinnor inom standupbranschen vet också vilka ni inom standup är. Läskigt va? skriver hon i ett inlägg på Instagram.
Läs mer om Instagram och Karin Adelsköld.
Ebba Busch Thor: Släpp föräldraförsäkringen fri
På onsdagskvällen ställde DN:s Viktor Barth-Kron ännu en partiledare mot väggen i evenemanget DN Efter jobbet. I kvällens fokus: Ebba Busch Thor, KD.
Busch Thor: Släpp föräldraförsäkringen fri
På onsdagskvällen ställde DN:s Viktor Barth-Kron ännu en partiledare mot väggen i evenemanget DN Efter jobbet. I kvällens fokus: Ebba Busch Thor, KD. Hennes mest kontroversiella besked: Släpp föräldraförsäkringen fri, vem som helst i ett barns omgivning ska kunna ta ut den.
Jan Eliasson om nya SVT-jobbet
Kvällens Bara politik gästas av superdiplomaten Jan Eliasson. I programmet får Eliasson bland annat frågor om situationen i krigets Syrien, hans syn på världsledare som han mött under sin långa karriär och den svenska flyktingpolitiken. Se programmet på Expressen.se, Facebook, Apple TV, Samsung smart-tv eller på kanalplats 43 hos ComHem.