Jobbet

8 flickors liv i världen: Så var min första skoldag

I flera publiceringar kommer kvinnor och flickor i några av världens minst utvecklade länder att berätta om betydelsefulla milstolpar i sina liv – första skoldagen, första menstruationen och första jobbet. FN:s befolkningsfond (UNFPA) och UN Women, ett FN-organ som arbetar för kvinnors och flickors rättigheter, har samlat in berättelserna. Denna berättelse är en del av reportageprojektet #AsEquals, ett unikt samarbete mellan CNN och Expressen TV för att granska kvinnors rättigheter.
Läs mer om CNN, Expressen TV och FN-organ.

Wiberg: Jag växte flera centimeter av hans ord

Trots att Pernilla Wiberg, 47, inte är på plats i Pyeongchang är hon alltid aktuell.För SportExpressen berättar den alpina drottningen om hemmalivet som mamma i Monte Carlo, om jobbet på SVT, och om sitt första möte med tv-idolen Sven Plex Petersson.- Plex hyllade mig. Jag växte flera centimeter, säger Pernilla Wiberg.
KTH: Två professorer har under sju månader inte visat sig på jobbet
Två professorer med anställning vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm uppges inte ha infunnit sig på sina arbetsplatser sedan i juli 2017. Det framgår av två anmälningar till Statens ansvarsnämnd, som nyhetsbyrån Siren tagit del av.
Läs mer om Kungliga, Siren och Stockholm.
Lotta stod upp mot rånarna: Kan inte låta dem hållas
När Lotta Christiansson var på väg hem från jobbet blockerade plötsligt två maskerade män hennes väg. Med ett basebollträ i handen försökte de tvinga till sig hennes mobiltelefon.Men Lotta vägrade.– Någon måste stå upp i detta samhälle som är. Man kan inte bara låta dem hållas, säger hon.

My var hemma och vabbade – fick sparken via ett sms

My, 22, behövde åka hem från jobbet eftersom hennes treåriga son blivit sjuk.När hon kom hem fick hon ett sms – med beskedet att hon inte fick jobba kvar.– Det kändes inte okej, men jag ångrar inte att jag åkte hem till min son, det viktigaste för mig kommer alltid vara min pojke, säger hon om händelsen som Nyheter 24 tidigare skrivit om.
Läs mer om Nyheter.
Allt om den trendiga träningsformen barre
Sitter du också som en slashas vid datorn varje dag på jobbet? Då kanske du ska testa på träningsformen barre. Det ger dig styrka, balans och bättre hållning.
"Sabuni satte hedersfrågan på kartan"
Hon är Sveriges främsta hedersexpert, har nyligen fått Pela- och Fadimeutmärkelsen och leder regeringens arbete mot hedersförtyck. Men nu lämnar Juno Blom jobbet hon älskar för att ge sig in i politiken.
Massi Fritz anställda vittnar om trakasserier: Alltid ont i magen
Advokat Elisabeth Massi Fritz har genom åren tagit strid för många kvinnliga brottsoffer.Hon företräder flera av offren i de uppmärksammade #metoo-fallen.16 tidigare anställda vittnar dock nu om trakasserier under tiden de arbetade för stjärnadvokaten.– Man hade alltid ont i magen när man gick till jobbet, säger advokat Anna Wahlström till Aftonbladets och Viafrees tv-program 200 sekunder.
Läs mer om Anna Wahlström.
Mazzi Fritz anställda vittnar om trakasserier: Alltid ont i magen
Advokat Elisabeth Massi Fritz har genom åren tagit strid för många kvinnliga brottsoffer.Hon företräder flera av offren i de uppmärksammade #metoo-fallen.16 tidigare anställda vittnar dock nu om trakasserier under tiden de arbetade för stjärnadvokaten.– Man hade alltid ont i magen när man gick till jobbet, säger advokat Anna Wahlström till Aftonbladets och Viafrees tv-program 200 sekunder.
Läs mer om Anna Wahlström.
Leif GW:s makt – så byggdes SVT:s succ
I Efterlyst såg SVT en expert som inte riktigt blommat ut.Så de gjorde tvärtom – polisprofessorn fick allt fokus och en massa makt.Nu är Leif GW Persson en av Sveriges största tv-profiler och resultatet –Veckans brott –en av public service stora tittarsuccer.Hemligheten bakom: Samspelet mellan professorn och programledaren Camilla Kvartoft.– Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet, säger Camilla Kvartoft.
Wenger: Östersund har inget att förlora
3–0-övertag och ligacupfinal i helgen. Arsenal, utan Mesut Özil, kommer att spela med ett svagare lag mot Östersund på Emirates Stadium. – En stor del är gjord, men att vara professionell är att avsluta jobbet, säger Arsène Wenger.
Läs mer om Mesut Özil och Östersund.
Venezuela: Folk har inte råd ta bussen till jobbet
Den ekonomiska krisen i Venezuela eskalerar nu, med bara två månader kvar till presidentvalet i april. Amerikanska sanktioner mot landet har förvärrat situationen och hyperinflationen är nu uppe på fyrsiffriga tal. Valutan är nu så värdelös, vilket har gjort att lönen för många nu inte ens räcker till för att ta bussen till jobbet.
Läs mer om Venezuela.
Paul King kan ta över Disneys "Pinocchio"
Efter framgångarna för "Paddington 2" kan Paul King få hålla i trådarna på Disneys remake av "Pinocchio". Variety skriver att studion just nu diskuterar jobbet med regissören.
Läs mer om Paddington, Paul King och Pinocchio.
Piken till Ljungberg - direkt på nya jobbet
Viasat har landat en ny tung värvning. När kanalen sänder Champions League-fotboll på tisdagskvällen sitter Fredrik Ljungberg i studion som ny expert.Då levererar förre Liverpool-backen, som också jobbar för kanalen, ett råd till svensken:– Snacka inte skit, säger han i sändningen och skrattar.
Väder-Tones okända liv i Sverige – efter skandalen
Efter sina år i Sverige valde Tone Bekkestad att lämna TV4 för en ny karriär i Norge.Meteorologen berättar att hon kan sakna TV4 än, och hon håller fortfarande tät kontakt med sina gamla kolleger.– Jag kan sakna både delen med direktsändning och allt det roliga som man hade på jobbet, säger hon.
Ålandsbanken vinnare på usel fondförvaltning
Ålandsbankens svaga förvaltning har kostat två toppchefer jobbet. Måhända en klen tröst för tiotusentals sparare, köpta från skandalbolaget Allra, som gått miste om stora värden. Ålandsbankens vinst har dock ökat, och utdelningen höjs nu.
Läs mer om Allra.
Marcus Ericsson gör första pr-jobbet för Alfa Romeo
Här gör Marcus Ericsson debut för Alfa Romeo.Tillsammans med teamkompisen Charles Leclerc har Marcus Ericsson besökt Alfa Romeos egen testbana Balocco, en timmes bilresa från Milano.Och nu är Alfa Romeo Sauber F1 redo för säsongen 2018.
Jan Svenonius lämnar jobbet som Karolinskas upphandlingschef
Jan Svenonius, upphandlingschef vid Nya Karolinska sjukhuset, lämnar sitt jobb efter nio år på posten. Svenonius är gift med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och DN har i tidigare artiklar belyst en möjlig jävssituation till följd av detta förhållande.
Läs mer om Nya Karolinska.
Nära 6000 poliser har lämnat yrket
Nästan tre av tio utbildade poliser arbetar inte längre kvar i yrket, visar en undersökning som SCB gjort för tidningen Du jobbet.
Läs mer om SCB.
Nära 6.000 poliser har lämnat yrket
Nästan tre av tio utbildade poliser arbetar inte längre kvar i yrket, visar en undersökning som SCB gjort för tidningen Du & jobbet. Även inom andra bristyrken som lärare, socionomer och sjuksköterskor har många bytt bana.
Läs mer om SCB.
Malin Fransson: Tre Kronor är som ett gäng speedade JVM-spelare
GANGNEUNG. Ibland blir det svåra väldigt enkelt. Tre Kronors OS-lag har hittat det där som gör att uttrycket en för alla, alla för en inte blir en klich utan en sanning. Det hårda och uppoffrande jobbet, viljan att skydda och hjälpa varandra kombinerat med en stor dos glädje kan ta Sverige långt i OS-turneringen.
Läs mer om OS-turneringen och Sverige.
Kommuner tar hjälp av AI i GDPR-jobbet
Deadline för den nya dataskyddsförordningen GDPR närmar sig. Nu laddar ett tiotal kommuner för att ta hjälp av IBM:s Watson i jakten på personuppgifter i sina ostrukturerade data. Men det är inte maskinen som granskar uppgifterna – det görs manuellt och lokalt.
Kommuner förbjuder anställda att snusa
41 av 49 kommuner i Västra Götaland har infört rökförbud för anställda under arbetstid, enligt en kartläggning som SVT har gjort.Två kommuner har dessutom förbjudit sina anställda att snusa på jobbet.– Vi kan inte säga en sak till ungdomarna och låta de vuxna göra något annat, säger Maria Malmberg (C), folkhälsorådets ordförande i Essunga, till SVT.
Claes Hemberg lämnar Avanza efter 20 år
Nätmäklaren Avanza Bank tappar sin sparekonom Claes Hemberg som lämnar jobbet efter 20 år på firman.
Läs mer om Avanza.
Louise varning efter skräcken på vägen
Louise Erlandsson, 19, hade änglavakt när hon var på väg till jobbet i Billingsfors i Bengtsfors kommun under fredagen.På bara några sekunder förändrades färden till en skräckupplevelse.– Jag blev så chockad, jag hann knappt reagera för att det gick så fort, säger Louise Erlandsson.
Läs mer om Louise Erlandsson.