Johan groth

Ophelias rester fortsätter mot Sverige – regnväder att vänta

Orkanen Ophelia har skapat förödelse sedan den dragit in över Irland – tre personer har mist livet, enligt BBC.Nu fortsätter resterna från Ophelia mot Sverige i form av regnväder som väntas drabba delar av landet.– Det blir ganska intensivt och kortvarigt, säger Johan Groth på Storm.
Läs mer om Irland, Johan Groth, Ophelia, Storm och Sverige.

Ostadigt väder nästa vecka – i spåren efter orkanen Ophelia

Än är det sommar i södra Sverige – vi får uppemot 18 grader i flera dagar till.Men i nästa vecka drar tropiska orkanen Ophelia in över Europa.– Det är fortfarande sommar i västra och södra Skåne. Och det lär inte bli höst de närmaste dagarna heller, säger meteorologen Johan Groth.
Nu sveper den spanska värmen in över Sverige
För den som gillar värme väntar några fina dagar för majoriteten av svenskarna. Stora delar av landet får en så kallad Indiansommar närmaste dagarna.– Det är resterna av ett högtryck som tränger upp från Spanien som ger osedvanligt höga temperaturer i den södra halvan av landet, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo.
Nu kommer sommaren tillbaka till Sydsverige
Hela 18 grader och sol – det kan boende i Sydsverige se fram emot till helgen.I slutet av veckan drar det in varm luft över de södra delarna och sommaren kommer tillbaka på en snabb visit.– Det kommer riktigt behaglig luft och det blir betydligt varmare, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sydsverige.

Superhösten håller i sig – men sen kommer frosten

Riktigt än är det inte dags att hämta in utemöblerna och ställa in grillen.Just nu är det faktiskt ovanligt varmt i Sverige – särskilt under nätterna.Det kan vi tacka de kraftiga moln som bildas i samband med högtrycket för.– Hade det varit klart på nätterna hade det varit kallare och det hade bildats frost, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Minnesord: Carl-Johan Groth
Ambassadör Carl-Johan, Caj, Groth, Katrineholm, har som tidigare meddelats avlidit 85 år gammal. Han efterlämnar hustrun Harriet, sonen Fredrik med familj och många vänner.
Läs mer om Caj, Fredrik, Groth, Harriet och Katrineholm.
Sommarvärmen kommer tillbaka – chans på 20 grader i helgen
Här kommer det nya glädjebeskedet – om vädret.På söndag kulminerar värmen med sol och vi kan få temperaturer upp emot 20 grader på flera håll.Dessutom: I börjar av nästa vecka dominerar högtryck.– På söndag finns verkligen chansen till sensommarvärme, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Mer regn väntar under veckan i södra Sverige
Söndagen bjöd på ett minst sagt kraftigt regnoväder över Skåne.SMHI:s klass 1-varning ligger kvar under måndagen och enligt meteorologen blir det fortsatt blött i södra Sverige.– På tisdagsdygnet kommer det ner ett förstärkt regn och drar sakta ut över Götaland, framför allt i Kronoberg och delar av inre Halland, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Risk för översvämningar vid stort regnoväder
Ett kraftigt regnoväder ligger nu över Sydsverige – och nu varnar meteorologen för skyfall.I Köpenhamn, bara några mil från Malmö, slog blixten ner i två löpare som deltog i en marathontävling.Under eftermiddagen finns risk för översvämningar.– Det kan helt klart komma stora mängder på kort tid, så visst kan det bli översvämningar, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth, Malmö, Storm och Sydsverige.
Minnesord: Carl-Johan Groth
Som tidigare meddelats har ambassadör Carl-Johan, Caj, Groth, Katrineholm, avlidit 85 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Harriet, sonen Fredrik samt övrig familj och vänner.
Stormvindar hotar under onsdagen
Vi har ett blött och blåsigt dygn framför oss. Onsdagen väntas bli regnig över hela Sydsverige – och framåt kvällen kan det blåsa hårt.– Det kan bli upp till stormstyrka i vindbyarna, säger meteorologen Johan Groth.
Läs mer om Johan Groth och Sydsverige.
Varningen: Kraftiga skyfall och åskrisk
Kraftiga skyfall och risk för åska på flera håll.Helgens väderprognos lovar ostadigt väder i hela landet.– Totalt sett kan det bli ganska stora regnmängder. En väldigt ostadig helg väntar, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.Men det kan finnas solchanser mellan skurarna, menar meteorologen.
Läs mer om Johan Groth och Storm.Men.
Minnesord: Carl-Johan Groth
Ambassadör Carl-Johan Groth, Katrineholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 84 år. Han efterlämnar hustrun Harriet och sonen Fredrik med familj.
Läs mer om Fredrik, Harriet och Katrineholm.
Varning för kraftiga regn och åska i natt
I natt väntas kraftigt regn och åska över södra halvan av Sverige.En front från Holland och Nordtyskland intensifieras och rör sig norrut. SMHI utfärdar riskvarning från Halland till Stockholm.– Det kan bli en rejäl rotblöta, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Minnesord: Carl-Johan Groth
Ambassadören Carl-Johan Groth, Katrineholm, har avlidit kort före sin 85-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Harriet och sonen Fredrik (i äktenskapet med Barbro) med familj.
Läs mer om Barbro, Fredrik, Harriet och Katrineholm.
Nu slår ovädret till mot Sverige
Det blir ett ostadigt onsdagsväder på många håll i landet när en kallfront från Nordsjön drar in över Sverige.Insprängda åskceller kan orsaka kraftiga lokala skurar och hård vind.– Det är inget roligt väder, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Front med åskceller drar in från Nordsjön
Ett intensivt regnväder drar upp över Nordsjön och in över västra Sverige under dagen.Kraftig nederbörd och blixtnedslag väntas när åskfronten kommer in.– Sent i kväll ligger fronten med sin tyngdpunkt över Värmland, Dalsland och nordligaste Bohuskusten, säger meteorologen Johan Groth vid väderinstitutet Storm.
Meteorologens besked: Sommaren är inte över
Många västsvenskar går runt med en känsla av att sommaren är slut – men de ha fel.Trots att temperaturerna är lite lägre finns det fortfarande chans för riktigt fint sommarväder – även om solen inte stannar länge.Men pass på, snart finns det chans att soldyrka igen!– Det ser det att kunna bli rätt hyggligt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Soligt och varmt i dag – sedan hotar det holländska lågtrycket
I dag blir det riktigt fint sommarväder i södra Sverige.Sedan drar det holländska lågtrycket in och tar med sig ostadigare väder.Passa på och njut av veckans högsta temperaturer.– I dag är garanterat den finaste dagen, det är en ganska varm dag, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.Sedan.
Sensommaråskan kan sprida sig över landet
Hela landet löper fortsatt risk att drabbas av regn och åska de kommande dagarna.Det är sensommaråska som sprider ut sig över landet med flera lokala urladdningar.– Det kommer att bildas många regnskurar i nästan hela södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog.
Läs mer om Johan Groth och Sverige.
Här drar danska åskan in: Är en aktiv front
Ett regnoväder ligger nu över stora delar av Skåne.Samtidigt drar ytterligare ett åskoväder in från Danmark.– Det är en aktiv åskfront som drar in, säger Johan Groth.
Rekordkallt i juli – därför uteblev värmen
För första gången på tio år har termometrarna inte visat 30 grader i juli.Det ostadiga vädret har fått semesterfirande svenskar att vilja fly landet – och charterbolagens sista minuten-resor att försvinna snabbt.– Vi har inte fått den vanliga ryssvärmen i år, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Ruggig helg i sikte – danska regnet på väg
Just när man trodde att solen kommit tillbaka verkar det vända igen till helgen.I stora delar av Sydsverige kommer regnmolnen hota semesterfirare.– Det blir inget roligt väder, säger Johan Groth, meteorolog på StormGeo.
Läs mer om Johan Groth, StormGeo och Sydsverige.
Meteorologens tips: Boka en solsemester
Rent vädermässigt har sommaren varit regnig och deppig – och nu ser det ut och hålla i sig.I alla fall om man ska tro danska DMI:s prognos. Och meteorologens tips till den som vill ha sol och värme är – boka en solsemester.– Ja, nästan så, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Den tyska åskan är på väg mot Sverige
Den tyska åskan är på väg till Sverige via Danmark.– Den kommer glidande uppåt över södra Sverige och det är i huvudsak Skåne som drabbas under dagen på söndagen. Till sena kvällen har det kommit upp till södra delarna av Halland, Småland och Blekinge, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.