Johan groth

Meteorologen om den ovanliga vinteråskan: Ett udda fenomen

Mitt i en snöstorm lystes New York upp av blixtar –ett fenomen som kallas thundersnow.–Det är ju lite roligt och häftigt om en blixt lyser upp i snön. Man skulle säkert själv bli förvånad om man såg det, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth, New York och Storm.

Efter snön – nu blir det plusgrader

Snön är på väg bort från södra Sverige.Som värst kan inlandet norr om Skåne få snöblandat regn natten mot onsdag.– Onsdagen ser jättefin ut, säger meteorologen Johan Groth.
Läs mer om Johan Groth, Skåne och Sverige.Som.
Första isdygnet på två år kan vara nära
Under tisdagen kan Sverige få känna på ett så kallat isdygn. Då ligger temperaturen under noll grader – i hela landet under dygnets alla timmar.– Det skulle vara vinterns första i så fall, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Varningen: Snöoväder drar in från Nordatlanten
Ett lågtryck drar in över Sverige från norra Atlanten – och ett snöoväder väntas.SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i sju distrikt i Svealand och Götaland inför lördagskvällen och natten.– Det är krut i lågtrycket – det kommer att komma uppemot en decimeter snö samtidigt som det är blåsigt över land, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.Under lördagsmorgonen är det däremot halkan som ställer till det på många håll – flera olyckor har rapporterats.

Passa på och njut – snart kommer slasket

Nu gäller det att passa på att njuta av vintervädret och åka i både skid- och pulkabacken.För snart blir det plusgrader och slask igen.–– Det kommer vara vinterförhållanden till och med tisdag. Det gäller att passa på nu säger Johan Groth, meteorolog på norska väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Då drar snön in – i hela landet
Vi går mot ljusare tider – ute är det dock fortsatt jämngrått.Men Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm, menar att det snart blir ändring på det.Då kommer snön i södra Sverige att lysa upp.– På tisdag drar det första rejäla snövädret in. Då blir det alltså vinterväder i princip i hela landet.
Läs mer om Storm och Sverige.
Blå himmel – och längtan för svenska frusna hjärtan
Plötsligt så fanns fanns den där - solen som lyste från en klarblå himmel och gav hopp om en ljusare framtid.Prognosen för de närmaste dagarna andas också klart positiva vädertoner.– Det är bara att passa på att njuta, säger meteorologen Johan Groth vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Så blir vädret på nyår
Räkna inte med stjärnklart väder på nyårsnatten.Molnen kommer att hänga tunga med dis och dimma på många håll.– Men det ska nog gå att se fyrverkerierna i alla fall, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Översvämningar på E4 drabbar helgtrafiken
Efter det intensiva snöandet i Svealand och södra Norrland slog vädret om till plusgrader och regn.Nu smälter snön och Trafikverket varnar för översvämningar på E4 i Västernorrland.– Det kan vara väldigt mycket smältande snö och slask när man åker längs Norrlandskusten, uppger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Meteorologen: Därför är det så mörkt i dag
Tekniskt sett går vi mot ljusare tider.Men torsdagen den 28 december är ändå en av de mörkaste dagarna på länge.– Det beror på tjocka moln helt enkelt, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Här blir det ingen vit jul: Hoppet är ute
En vit jul – där det redan är vitt.Så kan man sammanfatta väderläget dan före dopparedan.– Hoppet är helt ute för de södra delarna av landet. Där blir det en väldigt mild julafton, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Julaftons väder timme för timme
Regn och rusk hela julen är att vänta i Sydsverige och någon snö är inte i sikte.Kvällsposten har listat vädret i Sydsvenska städer – hela julafton – timme för timme.– Det är en riktig tråkig jul vädermässigt i södra Sverige. Man får se till att ha annat roligt för sig som piggar upp, säger Johan Groth, meteorolog på StormGeo.
Så blir vädret på julafton – chans till snö i Stockholm
Delar av Sverige kan få en vit jul.Ett snöområde väntas dra in över fjällen på julaftons eftermiddag och kan komma att nå Jämtland, södra norrlandskusten – och Stockholm.–Det kan bli något litet puder i Stockholm, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Varningen inför jul: Vinterstorm hotar
Dan före dopparedagen kan det bli rejält med snö på många håll i Sverige, enligt SMHI.Julveckans väder lämnar dock mycket att önska.I norr har SMHI varnat för blixthalka och blåst, i söder är det barmark och regn.– Det är oroligt på väderfronten, säger meteorolog Johan Groth, vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
SMHI klass 2-varnar för lömska ishalkan
SMHI klass 2-varnar för svår ishalka när vädret snabbt slår om från minus till plusgrader.Under tisdagen väntas underkylt regn vilken kan förvandla många vägar i de nordliga länen till rena isbanan.– Vädret kommer att kasta fram och tillbaka fram till jul, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Hotet mot vit jul är på väg: Varmluftsattack
Nu grusas hoppet om en vit jul för många.Södra Sverige blir nämligen utan snö när tomten ska göra sitt.– Det kommer en varmluftsattack i mitten av nästa vecka, säger Johan Groth, meterolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Varningen i kväll: Förrädisk halka
Ska du ge dig ut på vägarna under kvällen gäller det att se upp för förrädiskt halka.Johan Groth, meterolog på Storm, går ut med en varning:– Det är en uppenbar risk att vi får en besvärlig kväll och natt med förrädisk halka som man inte ser, det kan komma att frysa på snabbt, säger han.
Läs mer om Storm.
Vit jul? Då ska det mycket till...
Julen kommer två veckor för sent – åtminstone för den som hoppas på en vit jul.För väderprognosens är inte på snöns sida.– Om jag varit oddssättare hade det varit många gånger pengarna på att det blir snö, suckar Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Meteorregnet Geminiderna passerar jorden i natt
Det årliga meteorregnet Geminiderna passerar jorden i natt.Men i Sverige är chanserna dåliga att få se de starka stjärnfallen.– Man ska ha rejäl tur, säger meteorologen Johan Groth.
Läs mer om Geminiderna, Johan Groth och Sverige.
Ny superprognos: Här blir julen vit i år
Med elva dagar kvar till julafton undrar många: Blir det en vit jul?Expressens långtidsprognos, som sträcker sig in i januari, avslöjar att det med stor sannolikhet blir barkmark i södra delen av Sverige.– Oddsen ser lite taskiga ut i Götaland och östra Svealand, även om vi fått vinterkänning just nu, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Så stor är chansen för en vit jul i år
I norra Sverige vräker snön ner och en vit jul är redan garanterad.Men hur stora är chanserna i södra delen av landet där det ännu är barmark?Någonstans mellan 20 och 50 procent, enligt meteorologen Johan Groths bedömning.– Veckan före jul blir det kallt, så man ska inte ge upp hoppet om snö på julafton, säger Groth.
Läs mer om Groth och Sverige.
Ruskväder på väg – meteorologen varnar
Snöfall i norr och vindar i söder kan orsaka stora trafikproblem runtom i Sverige under veckan.– Det kan bli rejält stökigt på olika sätt. Ett riktigt ruskväder ser ut att dra in, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Den som vill se snö får nog sätta på Vinterstudion i tv
Längtar du efter en vit jul ser läget rätt kärvt ut.Ingenting i statistiken talar nämligen för en vit jul i Sydsverige.– Den som vill se snö får nog sätta på Vinterstudion i tv, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Rekordår – inte regnat lika mycket på 18 år
I Danmark kan 2017 bli tidernas blötaste.Och även i Sverige upplevs årets väder av många som katastrofalt.– Minnet är ofta kort och oktober var rejält blött, precis som november, säger Johan Groth på vädertjänsten Storm och meddelar att mycket regn är att vänta även i december.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Varningen: Djupt lågtryck från Polen på väg hit
Ett djupt lågtryck från Polen är på väg mot Sverige.Hård vind och regn eller snö sköljer över de östra landskapen på fredag morgon.– Det är 50/50-läge. Öland och Gotland kommer få en smäll, men sedan är det oklart om det träffar fastlandet, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.