Johan groth

Hotet mot vit jul är på väg: Varmluftsattack

Nu grusas hoppet om en vit jul för många.Södra Sverige blir nämligen utan snö när tomten ska göra sitt.– Det kommer en varmluftsattack i mitten av nästa vecka, säger Johan Groth, meterolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.

Varningen i kväll: Förrädisk halka

Ska du ge dig ut på vägarna under kvällen gäller det att se upp för förrädiskt halka.Johan Groth, meterolog på Storm, går ut med en varning:– Det är en uppenbar risk att vi får en besvärlig kväll och natt med förrädisk halka som man inte ser, det kan komma att frysa på snabbt, säger han.
Läs mer om Storm.
Vit jul? Då ska det mycket till...
Julen kommer två veckor för sent – åtminstone för den som hoppas på en vit jul.För väderprognosens är inte på snöns sida.– Om jag varit oddssättare hade det varit många gånger pengarna på att det blir snö, suckar Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Meteorregnet Geminiderna passerar jorden i natt
Det årliga meteorregnet Geminiderna passerar jorden i natt.Men i Sverige är chanserna dåliga att få se de starka stjärnfallen.– Man ska ha rejäl tur, säger meteorologen Johan Groth.
Läs mer om Geminiderna, Johan Groth och Sverige.

Ny superprognos: Här blir julen vit i år

Med elva dagar kvar till julafton undrar många: Blir det en vit jul?Expressens långtidsprognos, som sträcker sig in i januari, avslöjar att det med stor sannolikhet blir barkmark i södra delen av Sverige.– Oddsen ser lite taskiga ut i Götaland och östra Svealand, även om vi fått vinterkänning just nu, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Så stor är chansen för en vit jul i år
I norra Sverige vräker snön ner och en vit jul är redan garanterad.Men hur stora är chanserna i södra delen av landet där det ännu är barmark?Någonstans mellan 20 och 50 procent, enligt meteorologen Johan Groths bedömning.– Veckan före jul blir det kallt, så man ska inte ge upp hoppet om snö på julafton, säger Groth.
Läs mer om Groth och Sverige.
Ruskväder på väg – meteorologen varnar
Snöfall i norr och vindar i söder kan orsaka stora trafikproblem runtom i Sverige under veckan.– Det kan bli rejält stökigt på olika sätt. Ett riktigt ruskväder ser ut att dra in, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Den som vill se snö får nog sätta på Vinterstudion i tv
Längtar du efter en vit jul ser läget rätt kärvt ut.Ingenting i statistiken talar nämligen för en vit jul i Sydsverige.– Den som vill se snö får nog sätta på Vinterstudion i tv, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Rekordår – inte regnat lika mycket på 18 år
I Danmark kan 2017 bli tidernas blötaste.Och även i Sverige upplevs årets väder av många som katastrofalt.– Minnet är ofta kort och oktober var rejält blött, precis som november, säger Johan Groth på vädertjänsten Storm och meddelar att mycket regn är att vänta även i december.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Varningen: Djupt lågtryck från Polen på väg hit
Ett djupt lågtryck från Polen är på väg mot Sverige.Hård vind och regn eller snö sköljer över de östra landskapen på fredag morgon.– Det är 50/50-läge. Öland och Gotland kommer få en smäll, men sedan är det oklart om det träffar fastlandet, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Kaosvädret: En kamp mellan vinter och höst
Snabba väderförändringar påverkar hela Sverige under den kommande veckan.I de norra delarna av landet kan temperaturen stiga med 20 grader på bara ett par dygn – men den största skillnaden märks i söder.– Det är som en kamp mellan vinter och höst, säger meteorologen Johan Groth.
Läs mer om Johan Groth och Sverige.
Ny snödump på väg mot Sverige
Kylan kopplar greppet med minusgrader över stora delar av Sverige.Men på onsdag slår det om brutalt när ett djupt lågtryck från Irland drar in från sydväst.Under morgontimmarna kan det att snöa ymnigt över Götaland.–Det kan bli en decimeter, men snön övergår i regn och sedan blir det plusgrader långt upp över landet, uppger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Massiva snöfall väntar på flera håll i landet
Ymnigt snöfall och fallande temperaturer väntas i landet under kommande vecka.– Kalluften strömmar ner över landet, även långt ner i Småland och norra Skåne, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.På onsdag väntas massiva snöfall i vissa områden.
Meteorologen varnar för den dolda halkan
Det rådande väderläget i Västsverige medför en överhängande risk för halkolyckor.Den dolda halkan är svår att upptäcka – och många har ännu inte bytt till vinterdäck.– Alla förstår att man ska sakta ner om det snöar, men nu är risken som störst på hela året för att man överraskas av halka, säger meteorologen Johan Groth på Storm/Geo.
Läs mer om Johan Groth och Västsverige.
Vädervarning: Blötsnö och hård blåst i helgen
Ett lågtryck med regn, snö och hård vind är på väg in över Sverige.Klass 1-varning för kulingvindar har utfärdats från Skagerrak till norra Östersjön.– Det är ett lågtryck över Sydnorge som samlar ihop sig och blir lite rejälare, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Regnoväder laddas upp – kan slå till mot Sverige
Känner du dig också blöt och sur?Det beror på att förra månaden var den blötaste oktober på länge och enligt meteorologerna kan det snart komma ännu mer regn.– Under helgen är det ett lågtryck som ligger och laddar upp ute på Nordsjön, banan är osäker, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Nordsjön, Storm och Sverige.
Varningen från SMHI: Mycket hårda vindar
Under natten mot lördagen väntas ett område med kraftiga vindar dra in över stora delar av södra Sverige.– Det blåser upp successivt hela tiden och kulminerar under natten eller den tidiga morgonen. Det blir vindbyar på lite över 20 meter per sekund, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.SMHI har utfärdat klass 1 varningar för mycket hårda vindbyar i flera län.
Läs mer om Johan Groth, Storm.SMHI och Sverige.
SMHI går ut med 18 vädervarningar
På tisdagskvällen och natten till onsdagen kan det bli rejält halt på vägarna i Mellansverige.SMHI klass 1-varnar för tidigt snöfall från norra Värmland upp till Jämtland.Lokalt kan det bli en decimeter blöt nysnö – och hela 18 vädervarningar har utfärdats.– Efter snöfallet klarnar det upp och fryser på. Då kan det bli lurigt igen, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Ophelias rester fortsätter mot Sverige – regnväder att vänta
Orkanen Ophelia har skapat förödelse sedan den dragit in över Irland – tre personer har mist livet, enligt BBC.Nu fortsätter resterna från Ophelia mot Sverige i form av regnväder som väntas drabba delar av landet.– Det blir ganska intensivt och kortvarigt, säger Johan Groth på Storm.
Läs mer om Irland, Johan Groth, Ophelia, Storm och Sverige.
Ostadigt väder nästa vecka – i spåren efter orkanen Ophelia
Än är det sommar i södra Sverige – vi får uppemot 18 grader i flera dagar till.Men i nästa vecka drar tropiska orkanen Ophelia in över Europa.– Det är fortfarande sommar i västra och södra Skåne. Och det lär inte bli höst de närmaste dagarna heller, säger meteorologen Johan Groth.
Nu sveper den spanska värmen in över Sverige
För den som gillar värme väntar några fina dagar för majoriteten av svenskarna. Stora delar av landet får en så kallad Indiansommar närmaste dagarna.– Det är resterna av ett högtryck som tränger upp från Spanien som ger osedvanligt höga temperaturer i den södra halvan av landet, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm Geo.
Nu kommer sommaren tillbaka till Sydsverige
Hela 18 grader och sol – det kan boende i Sydsverige se fram emot till helgen.I slutet av veckan drar det in varm luft över de södra delarna och sommaren kommer tillbaka på en snabb visit.– Det kommer riktigt behaglig luft och det blir betydligt varmare, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sydsverige.
Superhösten håller i sig – men sen kommer frosten
Riktigt än är det inte dags att hämta in utemöblerna och ställa in grillen.Just nu är det faktiskt ovanligt varmt i Sverige – särskilt under nätterna.Det kan vi tacka de kraftiga moln som bildas i samband med högtrycket för.– Hade det varit klart på nätterna hade det varit kallare och det hade bildats frost, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Minnesord: Carl-Johan Groth
Ambassadör Carl-Johan, Caj, Groth, Katrineholm, har som tidigare meddelats avlidit 85 år gammal. Han efterlämnar hustrun Harriet, sonen Fredrik med familj och många vänner.
Läs mer om Caj, Fredrik, Groth, Harriet och Katrineholm.
Sommarvärmen kommer tillbaka – chans på 20 grader i helgen
Här kommer det nya glädjebeskedet – om vädret.På söndag kulminerar värmen med sol och vi kan få temperaturer upp emot 20 grader på flera håll.Dessutom: I börjar av nästa vecka dominerar högtryck.– På söndag finns verkligen chansen till sensommarvärme, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.