Johan groth

Så blir ditt midsommarväder

Kallt i norr och regnigt i syd och i väst – vinnarna är i väderlotteriet på midsommar är Stockholm och Gotland, enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.– De är nästan vinnare, de får hyggliga temperaturer och klarar sig från regn nästan hela dagen, säger han.
Läs mer om Gotland, Johan Groth, Stockholm och Storm.

Midsommar blir blöt – här tittar solen fram

Regnigt, blåsigt och molnigt.Det ser mörkt ut på väderfronten till midsommar.– Jag skulle rekommendera att inte vara lättklädd och att ha ett partytält i beredskap, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.Men ju längre upp i landet du kommer – ju större solchanser.
Läs mer om Johan Groth och Storm.Men.
Dystra beskedet inför midsommar
Ska vi sitta inne eller ute?Frågan lär ställas många gånger under midsommarhelgen.Det blir molnigt och risk för regnskurar i hela landet.– Men ge inte upp hoppet ännu. Det kan bli en annan tidtabell på lågtrycken, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Här är solchansen störst i midsommar
Glöm den här helgens sol – till midsommar vänds det upp och ner.Till fredagens firande drar ett danskt regnväder in över södra Götaland – och i Svea- och Norrland sjunker graderna till en bra bit under 20.Men det finns solhopp:– Det är mycket energi i luften, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Så blir vädret fram till midsommar

Midsommarveckan närmar sig med stormsteg och många undrar om solgudarna kommer vara med svenska folket.I helgen väntas det bli både varmt och soligt – men till midsommar ser det sämre ut.– Vi får vara beredda på det mesta till midsommar, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Vädervinnarna: Här blir det sol
Vädervinnare i veckan: nordligaste Norrland och östra Götaland.Förlorare: nordvästra Svealand, Medelpad, Härjedalen och Jämtland.– Det blir ömsom vin, ömsom vatten med en topp i mitten av veckan. Passa på att njuta då, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Här skiner solen på midsommar
Ta fram solglasögonen till midsommar!Varma vindar från väster väntas ge en vacker sommarhelg för alla midsommarfirare.– Det ser ut att kunna växa in ett högtryck så det ser lovande ut, säger meteorolog Johan Groth.
Läs mer om Johan Groth.
Perfekt väder att vänta när Nationaldagen firas
Nationaldagen bjuder på behagligt sommarväder i Västsverige.– Det blir närmast perfekt om man tänkt sig att fira helgdagen. 20, kanske upp mot 22 grader och väldigt liten risk för regn, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet StormPassa på att vara ute under helgdagen för resten av veckan ser det ut att bli en hel del nederbörd.
Upp till 23 grader och sol på Nationaldagen
Nationaldagen bjuder på vackert väder i stora delar av landet.– Vinnare är Götaland och östra Svealand där det kan bli 20-23 grader, säger meteorologen Johan Groth som även har en första osäker prognos för midsommarvädret.
Då kommer värmen tillbaka
I veckan blev stora delar av Sverige bortskämda med några riktiga sommardagar.Nästa vecka väntas ett mindre stabilt väder, men värmen ser ut att komma tillbaka redan till helgen.– Det går i den riktning det borde nu, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.Men än går det inte att räkna med sommarvärme under skolavslutningssäsongen.
Läs mer om Johan Groth, Storm.Men och Sverige.
Så länge stannar sommarvärmen
Varm luft från södra Europa har lagom till helgen dragit in över Sverige.Räkna med grillväder på både fredags- och lördagskvällen.– Det har varit ganska varmt vid Medelhavet, och nu får vi besök av den varma luften, säger meteorologen Johan Groth.
Glädjebeskedet: Nu blir det sommarvärme
Trots en skakig väderstart på veckan kommer helgen bli kanonfin – den danska värmen glider in över Sverige med start i syd.Men först ska regnmolnen få vandra över landet.– Vädret verkar ladda upp inför helgen. Redan på onsdag blir det en fin ljum kväll, perfekt för att sitta ute på en uteservering, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Glädjebeskedet: Då kommer supervärmen
Många kanske känner sig nedslagna av det ostadiga vädret.Men håll hoppet uppe – i helgen ser det ut att bli över 25 grader i delar av landet.– Det ser ut att bli väldigt fint. Det blir en feeling av sommaren, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Efter sommarvärmen – nu väntas blötsnö
Maj månad kickstartade med riktig sommarvärme – men nu kommer köldsmockan.Isiga vindar från norr drar ner över Västsverige och meteorologerna flaggar för snö under veckan.– Det är riktigt kall luft som kommer ner, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Västsverige.
På med solbrillorna – här kommer värmen i helgen
Våren 2017 har varit sen ut startblocken. Men den som väntar på något gott...För den som vill inviga grillen bjuder fredagen på sol och värme – och det håller i sig en bit in i helgen.– På sina håll blir det över 15 grader och lokalt 20 grader varmt, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.Men passa på att njuta, nästa vecka riskerar det åter att blir ostadigt.
Läs mer om Johan Groth och Storm.Men.
Glädjebeskedet: Så länge stannar värmen
I stora delar av Sverige kan man njuta av den strålande solen och värmen som kommer därtill men lyckan varar inte förevigt.Efter en värmetopp på fredagen, med temperaturer upp mot 20 grader, kommer kylan åter.– Njut av veckan. Det blir mer moln och svalare luft i nästa, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.
Trots värmen – snart kan snön vara tillbaka
Passa på att njuta av solen och vårvärmen de närmaste dagarna Det galna aprilvädret är tillbaka nästa vecka - trots att vi då är en god bit inne i maj. I prognosen finns hot om snö ända nere i norra Götaland och Mälardalen. – Det blir ett bakslag helt klart, säger meteorologen Johan Groth.
Långhelgen bjuder på både värme och sol
Lagom till Valborgshelgen kommer temperaturen öka i flera delar av Sverige. Under själva Valborgsmässoafton skiner solen med några få undantag. – Det blir ordentligt stigande temperaturer, säger Johan Groth på vädertjänsten Storm.
Nu ska våren firas in till strålande sol
De västsvenskar som vill fira Valborgsmässoafton tillsammans med andra har mycket att välja på.Flest människor kommer sannolikt att samlas i centrala Göteborg där Chalmerscortègen drar igenom centrum.Och det ser ut att bli riktigt fint väder när vårens ankomst ska firas in.– Ni i Västsverige är helgens vädervinnare, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Det våras för Valborg – sol och värmesmäll
Det blir en härlig Valborgshelg att se fram emot. Ett högtryck letar sig sakta men säkert in över Sydsverige och maj inleds med solsken och 15 plusgrader. – Man kan säga att sydvästra Sverige är vinnaren i Valborgsvädret, säger Johan Groth, meteorolog och vd för StormGeo.
SMHI klass 1-varnar längs hela Västkusten
Det har börjat blåsa rejält i västra Sverige. Vinden är så hård i byarna att SMHI gått ut med en klass 1-varning.Det blir sannolikt stormstyrka i byarna längs hela Västkusten.– Det är konsekvensen av kampen mellan kallt och varmt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Stormvarning för hela Västkusten utfärdad
Det har börjat blåsa rejält i västra Sverige. Vinden är så hård i byarna att SMHI gått ut med en klass 1-varning.Det blir sannolikt stormstyrka i byarna längs hela Västkusten.– Det är konsekvensen av kampen mellan kallt och varmt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Då kommer solen och värmen tillbaka
Friska vindar, regnskurar och däremellan lite sol – det pågår en hård kamp mellan varmt och kallt just nu.Typiskt aprilväder, säger meteorologen.Men snart kan värmen vara här – valborg kan bjuda på både sol och högre temperaturer.– Om solen får härja lite ska det nog ordna upp sig, säger Johan Groth vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Meteorologens dom: Håll ut – vårvärmen är på väg
Våren närmar sig sakta men säkert Skåne efter påskens regniga helgslut. – Som det ser ut nu kommer vårvärmen varken nu eller nästkommande vecka. Det sträcker sig däremot inte länge till, säger Johan Groth meteorolog på SMHI.
Läs mer om Johan Groth och Skåne.
Busvädret fortsätter hela påsken: Det kan snöa
Påskvädret fortsätter vara grått, blåsigt och kyligt. Särskilt dåligt blir vädret i södra Sverige.Men Lapplands- och Jämtlandsfjällen får njuta av solsken.– De är vinnarna. Där blir soligt men rejält kallt, säger meteorologen Johan Groth på vädertjänsten Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.Men.