Johan groth

Nu slår ovädret till mot Sverige

Det blir ett ostadigt onsdagsväder på många håll i landet när en kallfront från Nordsjön drar in över Sverige.Insprängda åskceller kan orsaka kraftiga lokala skurar och hård vind.– Det är inget roligt väder, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Front med åskceller drar in från Nordsjön

Ett intensivt regnväder drar upp över Nordsjön och in över västra Sverige under dagen.Kraftig nederbörd och blixtnedslag väntas när åskfronten kommer in.– Sent i kväll ligger fronten med sin tyngdpunkt över Värmland, Dalsland och nordligaste Bohuskusten, säger meteorologen Johan Groth vid väderinstitutet Storm.
Meteorologens besked: Sommaren är inte över
Många västsvenskar går runt med en känsla av att sommaren är slut – men de ha fel.Trots att temperaturerna är lite lägre finns det fortfarande chans för riktigt fint sommarväder – även om solen inte stannar länge.Men pass på, snart finns det chans att soldyrka igen!– Det ser det att kunna bli rätt hyggligt väder, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Soligt och varmt i dag – sedan hotar det holländska lågtrycket
I dag blir det riktigt fint sommarväder i södra Sverige.Sedan drar det holländska lågtrycket in och tar med sig ostadigare väder.Passa på och njut av veckans högsta temperaturer.– I dag är garanterat den finaste dagen, det är en ganska varm dag, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth, Storm och Sverige.Sedan.

Sensommaråskan kan sprida sig över landet

Hela landet löper fortsatt risk att drabbas av regn och åska de kommande dagarna.Det är sensommaråska som sprider ut sig över landet med flera lokala urladdningar.– Det kommer att bildas många regnskurar i nästan hela södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog.
Läs mer om Johan Groth och Sverige.
Här drar danska åskan in: Är en aktiv front
Ett regnoväder ligger nu över stora delar av Skåne.Samtidigt drar ytterligare ett åskoväder in från Danmark.– Det är en aktiv åskfront som drar in, säger Johan Groth.
Rekordkallt i juli – därför uteblev värmen
För första gången på tio år har termometrarna inte visat 30 grader i juli.Det ostadiga vädret har fått semesterfirande svenskar att vilja fly landet – och charterbolagens sista minuten-resor att försvinna snabbt.– Vi har inte fått den vanliga ryssvärmen i år, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Ruggig helg i sikte – danska regnet på väg
Just när man trodde att solen kommit tillbaka verkar det vända igen till helgen.I stora delar av Sydsverige kommer regnmolnen hota semesterfirare.– Det blir inget roligt väder, säger Johan Groth, meteorolog på StormGeo.
Läs mer om Johan Groth, StormGeo och Sydsverige.
Meteorologens tips: Boka en solsemester
Rent vädermässigt har sommaren varit regnig och deppig – och nu ser det ut och hålla i sig.I alla fall om man ska tro danska DMI:s prognos. Och meteorologens tips till den som vill ha sol och värme är – boka en solsemester.– Ja, nästan så, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Den tyska åskan är på väg mot Sverige
Den tyska åskan är på väg till Sverige via Danmark.– Den kommer glidande uppåt över södra Sverige och det är i huvudsak Skåne som drabbas under dagen på söndagen. Till sena kvällen har det kommit upp till södra delarna av Halland, Småland och Blekinge, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.
Solig lördag i hela landet – men ostadigt på söndagen
Först sol, sedan regn – och så sol igen.– Lördagen blir solig och varm. Ett regnväder drar förbi på söndagen och sedan återvänder det fina vädret, säger meteorolog Johan Groth.
Läs mer om Johan Groth.
Äntligen: Högsommarvärmen är på väg
Positivt besked till alla semesterfirare som längtar efter sol och rejäl värme:Nästa vecka väntas strandväder och behagliga temperaturer.– Det är högsommarvärme med 25-26 grader, säger meteorologen Johan Groth vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Nya SMHI-varningen: Risk för skogsbrand
Nu är det stor risk för bränder i skog och mark i Stockholm.Under natten till måndagen skickade SMHI ut en varning för skogsbrand.– I dag blir det fint väder och lite mer vind igen. Om det sprider sig i dag kan det bidra till att risken blir extra stor, säger Johan Groth, meteorolog på norska väderinstitutet Storm.
Varma dagar väntar – men solen dröjer
Äntligen är värmen på ingång.Men solen dröjer ytterligare ett par dagar.– På sina håll blir det 25 grader, säger Johan Groth, meteorolog.
Läs mer om Johan Groth.
Hit ska du åka för att få sol
Trött på regn och åska?Då är det till Norrand du ska åka för att få störst chans till sol – i alla fall i dag och i morgon.– Bästa vinnaren är norra norrlandskusten, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
Läs mer om Johan Groth, Norrand och Storm.
Här blir det bäst semesterväder
Grattis ni som planerar att tillbringa semestern i Norrland – här är det störst solchanser i början av juli.Men ingenstans i landet blir det någon högsommarvärme.– Det blir lite kallare än normalt i juli, säger Johan Groth, meteorologen vid Väderinstitutet Storm.
Statistiken visar – då är det bäst att ha semester
Sommar och sol? Njae, inte alltid, va?– Det är normalt regnigare på somrarna än resten av året, konstaterar meteorolog Johan Groth på väderinstitutet Storm.De varmaste dagarna kommer vanligtvis i slutet av juli och i början av augusti.Här kan du se hur vädret har varit i Göteborg de senaste tio åren.
Läs mer om Göteborg, Johan Groth och Storm.De.
Varning för regnkaos: Mycket besvärligt
Det blir en ruggig, molnig och kylig helg i stora delar av Sydsverige.SMHI har utfärdat en varning för kraftiga regnskurar med översvämning som påföljd.– Det är lite spännande väder, tyvärr är det inte det vädret vi vill ha, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.
SMHI utfärdar regnvarning för östra Småland
Bor du i sydöstra Sverige är det paraply, stövlar och regnkläder som gäller under torsdagen.SMHI har nämligen utfärdat en klass 2-varning, där regnet främst berör Kalmar, Öland, östra Blekinge och Gotland.– Se till att ställa undan saker du är rädd om, och som riskerar att nås av vattnet, säger meteorologen Johan Groth på väderinstitutet Storm.
Så kommer vädret att bli under din semester
Semestervädret efter midsommar har inte varit någon jättehit.Nu väntar i alla fall några dagar med ganska soligt väder, enligt meteorologen Johan Groth. Fast den som vill ha riktig värme får boka resa till Medelhavet.– I fyraveckorsprognosen antyds att juli varken bjuder på värmebölja eller mycket nederbörd, säger Groth.
Läs mer om Groth, Johan Groth och Medelhavet.
Väderbeskedet: Vi får nog stå ut ett tag till
Efter regn kommer solsken – men ingen högsommarvärme. Den som vill maxa solchanserna i nästa vecka bör söka sig till södra Norrlandskusten, men inte ens där blir det riktigt varmt. – Vi får nog stå ut med det här växlingsrika och lite svalare vädret ett tag till, säger Johan Groth, meteorolog.PROGNOS: Så blir vädret där du bor.
Läs mer om Johan Groth och Norrlandskusten.
Så blir ditt midsommarväder
Kallt i norr och regnigt i syd och i väst – vinnarna är i väderlotteriet på midsommar är Stockholm och Gotland, enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.– De är nästan vinnare, de får hyggliga temperaturer och klarar sig från regn nästan hela dagen, säger han.
Läs mer om Gotland, Johan Groth, Stockholm och Storm.
Midsommar blir blöt – här tittar solen fram
Regnigt, blåsigt och molnigt.Det ser mörkt ut på väderfronten till midsommar.– Jag skulle rekommendera att inte vara lättklädd och att ha ett partytält i beredskap, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.Men ju längre upp i landet du kommer – ju större solchanser.
Läs mer om Johan Groth och Storm.Men.
Dystra beskedet inför midsommar
Ska vi sitta inne eller ute?Frågan lär ställas många gånger under midsommarhelgen.Det blir molnigt och risk för regnskurar i hela landet.– Men ge inte upp hoppet ännu. Det kan bli en annan tidtabell på lågtrycken, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Läs mer om Johan Groth och Storm.
Här är solchansen störst i midsommar
Glöm den här helgens sol – till midsommar vänds det upp och ner.Till fredagens firande drar ett danskt regnväder in över södra Götaland – och i Svea- och Norrland sjunker graderna till en bra bit under 20.Men det finns solhopp:– Det är mycket energi i luften, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.