Jordbävning

Flera döda efter jordbävning i Indonesien – varnar för tsunami

Under torsdagen drabbades Indonesiens huvudstad Jakarta på ön Java av en kraftig jordbävning som dödade ett okänt antal människor, skriver nyhetsbyrån AP.Myndigheterna har utfärdat en tsunamivarning för Java efter jordbävningen.
Läs mer om Indonesien, Jakarta och Java.
President Trump skakas om: En politisk jordbävning
Demokraten Doug Jones seger över kontroversielle republikanen Roy Moore i Alabama kan påverka Donald Trumps ställning framöver. Det menar flera experter – SvD har samlat några av rösterna efter nattens val.
Läs mer om Alabama, Roy Moore och SvD.
Nobelskandalerna chockar – och hånas utomlands
En tystnadens kartell och en kvarleva från ståndssamhället. Så beskrivs Svenska Akademien i tyska medier efter #metoo-skandalen. Som en dålig roman och en jordbävning, skriver franska medier.
Läs mer om Svenska Akademien.

Jordskalv i Mikronesien

En jordbävning har inträffat i Mikronesien.Skalvet uppnådde 6,8 på richterskalan.
Olindas skräck på Bali: Alla är mycket rädda
Olinda Castielle är på plats på Bali i Indonesien, där en aktiv vulkan har tvingat tusentals att evakuera.Olinda och maken Patrick var på nakenvandring då rök började bolma ur vulkanen – och faran är inte över:Vi trodde det var jordbävning först, men sedan såg vi askan. Alla är mycket rädda för att det ska bli ännu värre, skriver Olinda Castielle i ett mejl till Expressen.
Fruktan för stor jordbävning ökar i Kalifornien
134 mindre jordskalv har den senaste veckan drabbat områden runt San Andreas och Monterey i Kalifornien.Den kraftigaste uppmätte 4,6 på richterskalan och kändes av i San Francisco – 145 kilometer bort.Nu växer farhågorna för att en mycket större jordbävning är på väg, rapporterar Daily Mail.
Tsunamivarning efter massiv jordbävning på 7,3
En kraftig jordbävning med magnituden 7,3 har uppmätts utanför Nya Kaledonien i sydvästra Stilla havet, omkring 1 200 kilometer öster om Australien skriver Daily Telegraph.En tsunamivarning har utfärdats.
Kraftig jordbävning i Tibet med magnitud 6,9
En jordbävning som uppmättes till 6,9 på Richterskalan skakade staden Nyingchi i Tibet under natten mot lördag, skriver Scroll.
Läs mer om Nyingchi, Richterskalan, Scroll och Tibet.
Kraftig jordbävning i Tibet med magnitud 6,9
En jodbävning som uppmättes till 6,9 på Richterskalan skakade staden Nyingchi i Tibet, skriver Scroll.
Läs mer om Nyingchi, Richterskalan, Scroll och Tibet.
Veckans bilder: Trumps vattenglas och jultomtar
Översvämning, jordbävning, en amerikansk president som hyllar sin egen Asienresa – och påvens nya Lamborghini. SvD:s bildredaktion väljer bland flödet av nyhetsbilder i veckan som gått.
Läs mer om Asienresa och Lamborghini.
Skalv i sydöstra Sydkorea
En jordbävning skakade sydöstra Sydkorea på onsdagsmorgonen. Magnituden var 5,5, enligt nyhetsbyrån Yonhap.
Läs mer om Sydkorea och Yonhap.
Bilderna visar förödelsen efter skalvet i Iran och Irak
Mer än 450 personer dog och 7 000 personer skadades när en jordbävning med magnituden 7,3 drabbade Irak och Iran på söndagen.Samtidigt kämpar räddningspersonal för att rädda personer som är fast under rasmassorna.Här är bilderna som visar förödelsen efter skalvet.
Läs mer om Irak och Iran.
Förödelse i Iran och Irak efter kraftig jordbävning
Dödstalen stiger kraftigt efter den kraftiga jordbävningen i Iran och Irak på söndagskvällen. Bilder visar förödelsen.
Läs mer om Irak och Iran.
Kraftigt jordskalv i Costa Rica
En jordbävning med magnituden 6,5 har ägt rum i Costa Rica, uppger Amerikanska geologiska institutet (USGS). Enligt AFP ska jordbävningen ha inträffat i närheten av den populära turiststaden Jac på landets västkust.
Läs mer om Amerikanska, Costa Rica och Jac.
Jordskalv utanför Japan – ingen tsunamivarning utfärdad
Japan har drabbats av en jordbävning.Skalvet uppmätte 6,2 enligt amerikanska geologiska institutet, USGS.Centret för skalvet ska ha varit utanför Honshu, vid japans östa kust.
Läs mer om Honshu och Japan.
Allsvenske stjärnan: Trodde det var över
En jordbävning som USA:s geologiska institut uppmätte en magnitud på 7,2 har drabbat norra Irak.I staden Karbala befann sig de två Östersundsspelarna Brwa Nouri och Gabriel Somi - och tvingades fly ut från sitt hotell.– Jag trodde det var över, säger Nouri till SVT.
Jordbävning i östra Irak
Det har inträffat en jordbävning i Halabjah i östra Irak nära gränsen till Iran, enligt det amerikanska institutet United States Geological Survey.
Läs mer om Halabjah, Irak och Iran.
Kraftig jordbävning i Irak – flera skadade
En jordbävning har drabbat sulaymaniyah i norra Irak.USA:s geologiska institut bekräftar att skalvet uppmätt 7,2 på richterskalan.
Läs mer om Irak.
Jordbävningen på Tonga – mätte 6,9 på Richterskalan
En jordbävning har inträffat på Tonga sydväst om Samoa i Stilla havet.Den uppges ha mätt 6,9 på Richterskalan, rapporterar Sky News.
Läs mer om Richterskalan, Samoa, Stilla och Tonga.
Fruktan för tsunami efter massiv jordbävning på 7,0
En massiv jordbävning söder om ön Vanuatu i Stilla havet hade en magnitud på 7,0.
Läs mer om Stilla och Vanuatu.
Kraftig jordbävning i norra Chile
Norra Chile har drabbats av ett kraftigt jordskalv. Enligt amerikanska myndigheter hade skalvet en magnitud på 6,3 och hade sitt centrum i nordvästra delen av landet, alldeles nära gränsen mot Peru. Chile är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Under de senaste sju åren har landet drabbats av tre skalv med en magnitud på över 8,0.
Läs mer om Chile och Peru.
Jordbävning i norra Chile
Läs mer om Chile.