Jordskalv

Kraftig jordbävning i norra Chile

Norra Chile har drabbats av ett kraftigt jordskalv. Enligt amerikanska myndigheter hade skalvet en magnitud på 6,3 och hade sitt centrum i nordvästra delen av landet, alldeles nära gränsen mot Peru. Chile är ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Under de senaste sju åren har landet drabbats av tre skalv med en magnitud på över 8,0.
Läs mer om Chile och Peru.

JUST NU: Jordskalv utanför Japans kust

Ett jordskalv med magnituden 6,3 registrerades på fredagsmorgonen öster om Japan.Det skriver nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Japan.Det.
Nytt skalv utanför Mexikos kust
Ett nytt större jordskalv har inträffat utanför Mexikos kust. Enligt det amerikanska seismologiska institutet USGS ska det har uppmätt 5,7 på Richterskalan.
Läs mer om Richterskalan.
Nytt jordskalv uppmätt vid Mexikos kust
Ett nytt jordskalv har inträffat utanför Mexikos kust, rapporterar amerikanska seismologiska institutet USGS, enligt Omni.Skalvet ska ha uppmätts till 5,7 på richterskalan.
Läs mer om Omni.Skalvet.
Ovanliga jordskalv i Nordkorea
Jordskalven i Nordkorea i dag var av en ovanlig typ, säger kärnvapenövervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var skakningarna naturliga, Kina talar om en misstänkt explosion.
Läs mer om Kina och Nordkorea.
Mindre jordskalv i Nordkorea
Läs mer om Nordkorea.
Nytt jordskalv i Nordkorea
Ett jordskalv på 3,4 på richterskalan har uppmätts i Nordkorea, rapporterar kinesiska Xinhua News.Tidigare i september uppmättes ett jordskalv på 6,3 i samband med att landet genomförde ett kärnvapentest.
Kalifornien drabbat av två jordskalv
Två jordskalv med magnituder på 5,7 och 5,6 på Richterskalan har inträffat utanför Kaliforniens kust, enligt amerikanska medier. Inga människor rapporteras ha kommit till skada.
Läs mer om Richterskalan.
Svenske Unicef-chefen i Mexiko: Många fler kunde dött
Hundratals människor har dött efter tisdagens jordskalv i centrala Mexiko. Att det ändå inte krävts fler dödsoffer beror till stor del på erfarenheten från 1985, då 10.000 omkom efter liknande skalv. – Efter det såg regeringen till att skaffa all möjlig beredskap. I går ljöd larmet direkt, och det bidrog till att färre drabbades i år, säger Christian Skoog, chef för Unicef i Mexiko.
Läs mer om Christian Skoog, Mexiko och Unicef.
Jordskalv öster om Japan
Läs mer om Japan.
Det här behöver du veta om jordbävningen i Mexiko
Under tisdag eftermiddag den 19 september skakades Mexiko av en massiv jordbävning. Den mätte 7,1 på richterskalan vilket är den näst högsta graden av jordskalv.
Läs mer om Mexiko.
Många barn döda i skolkollaps efter skalv i Mexico City
Minst 149 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv i Mexiko, och dödstalet väntas stiga ytterligare.Bland annat har 21 barn omkommit när en skola kollapsade. Människor befaras fortfarande vara instängda under rasmassor. UD hade på onsdagsmorgonen inga uppgifter om drabbade svenskar.
Läs mer om Mexico City och Mexiko.
93 döda efter kraftigt skalv i Mexiko
Minst 93 personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv i Mexiko, och dödstalen tros stiga ytterligare. Delstaten Morelos nordväst om huvudstaden har drabbats värst, med 42 döda.
Läs mer om Mexiko.
Kraftigt jordskalv i Mexiko
Läs mer om Mexiko.
Kraftigt jordskalv i Mexico City
En jordbävning med styrkan 7,1 på Richterskalan skakade Mexikos huvudstad Mexico City strax efter klockan 20 på tisdagen.
Läs mer om Mexico City och Richterskalan.
Jordskalv skakade norra Skaraborg
Ett jordskalv med epicentrum i Otterbäcken skakade området öster om Vänern sent i går kväll. – Det var ett skalv som inträffade klockan 22.34 ungefär 30 kilometer norr om Mariestad, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till SVT Örebro.
Jordskalv märktes på flera håll i Skaraborg
Ett jordskalv inträffade i Skaraborg sent på måndagskvällen.Skalvet märktes på flera platser, rapporterar Radio P4 Skaraborg.
Läs mer om Radio P4 Skaraborg och Skaraborg.
Jordskalv på turistö i Italien
En person har omkommit och en saknas efter ett jordskalv på den italienska turistön Ischia utanför Neapel. Flera personer har också klämts fast i rasmassor.
Läs mer om Ischia, Italien och Neapel.
Skalv på italiensk turistö – minst en död
Minst en person har omkommit och nio saknas efter ett jordskalv på den italienska ön Ischia utanför Neapel.
Läs mer om Ischia och Neapel.
Stort jordskalv utanför Chile
Läs mer om Chile.
Stort jordskalv utanför Chile
Läs mer om Chile.
Ny kraftig jordbävning i Kina
Ett nytt jordskalv inträffade i Kina bara timmar efter ett kraftigt skalv i landets sydvästra delar.
Läs mer om Kina.
Många befaras döda i Kinaskalv
Upp till 100 människor befaras ha omkommit i ett jordskalv i Sichuan-provinsen i Kina, och tusentals människor har skadats, enligt myndighetsuppgifter. Skalvet var av magnituden 6,5.
Läs mer om Kina, Kinaskalv och Sichuan-provinsen.