Jul

Stringhyllans medskapare död

Arkitekten och formgivaren Kajsa Strinning har avlidit. Hon dog strax före jul, 95 år gammal. Kajsa Strinning är mest känd för den klassiska stringhyllan som hon skapade tillsammans med sin make, Nisse Strinning, 1949. Den utbyggbara hyllan blev en enorm försäljningssucc efter att den visats på H55-utställningen i Helsingborg 1955.

Kickad direkt: Blev behandlad som skit

Loic Remy var Las Palmas stora prestigevärvning i somras.Det har blivit succ - men vid jul tog allting slut vid en lagmiddag.
Kungens okända gåva till kokerskan upptäcks i Antikrundan
Vad kan ett handritat julkort gjort av kung Carl XVI Gustaf som åttaåring vara värt?Förutom svaret på det, får vi veta att kungen var förtjust i kokerskan Tora.– Min moster jobbade som kokerska på slottet när vår kung var liten. Då fick hon en liten present till jul, säger en medverkande i kvällens Antikrundan.
Läs mer om Antikrundan, Carl XVI Gustaf och Tora.
Skådespelaren Jessica Falkholt har dött
Lars, Vivian och deras dotter Annabelle Falkholt begravdes på onsdagen i Sydney, Australien.Under onsdagsnatten kom beskedet att även dottern Jessica Falkholt har avlidit, sex dagar efter att hennes respirator stängts av.Jessica Falkholt vårdades efter bilkraschen annandag jul för sina svåra skador på sjukhus i Sydney.

Erik Skoglund är hemma: Det känns fantastiskt

Erik Skoglund drabbades av hjärnblödning efter ett träningspass före jul.Nu meddelar Skoglund själv att han mår allt bättre.Det känns fantastiskt att få vara hemma i Nyköping igen, skriver han på Instagram.
Läs mer om Instagram, Nyköping och Skoglund.
Clas Ohlson fick draghjälp jultomten - rejäl uppgång i julhandeln
Det blev en bra jul för Clas Ohlson. Företagets försäljning under månaden steg med 4 procent vilket var betydligt mer än förväntat.Och den är en försäljningsökning som vd Lotta Lyrå kan behöva.Aktien svarade också med en uppgång med närmare fem procent nu på förmiddagen.
Läs mer om Lotta Lyrå.
Överraskande upptäckt: Därför går du upp i vikt på vintern
Stramar byxorna lite extra nu efter jul?Det kanske inte bara är julmatens fel.Ny forskning menar att det finns ett samband mellan hur mycket dagsljus vi får och hur mycket fett vår kropp lagrar.
Svenskt par och deras döttrar dog i bilkrasch
Ett svenskpar och deras två döttrar var inblandade i en svår bilkrasch utanför Sydney i Australien på annandag jul. Föräldrarna omkom omedelbart och en av systrarna avled något senare. Nu har även den sista dottern avlidit, skriver australiska medier.
Läs mer om Australien och Sydney.
Nervös Vön snabbast: En chock för hjärtat
Idre. Victor Öhling Norberg var snabbast när kvalet till lördagens världscuptävling i skicross avgjordes i Idre. Men det var en nervös världsmästare som gav sig ut i den tuffa backen. Veckorna efter jul hade han hög feber. Dessutom har ryggen krånglat. – När man inte kört kondition på länge så blir det som en liten chock för hjärtat, men nu känns det bra, säger Vön.
Läs mer om Idre och Vön.
Assange ska ha fått medborgarskap i Ecuador
Wikileaksgrundaren Julian Assange har enligt flera ecuadorianska medier fått medborgarskap i landet. Nu har även Sveriges Radio Ekot hittat uppgiften om medborgarskap, via Skatteverkets register i landet. Han ska ha fått medborgarskapet strax före jul, enligt källor till tidningen El Universo.
Läs mer om Ecuador och El Universo.
Kina på charmoffensiv i Sverige efter Geelys affär
EKONOMISTUDION | Geelys affär i AB VOLVO med finansmannen Christer Gardell före jul rörde om en del i finansgrytan. Enligt vad SvD erfar är Geelys frontfigur Li Shufu på väg till Sverige för att träffa svenskt näringsliv. SvD:s Peter Benson analyserar jätteaffären.
Sista bilden av döende pappan stals – på Ikea
Therese Hökklo, 35, vädjar till den som stal hennes mobiltelefon på Ikea att lämna tillbaka den:– Jag bryr mig inte om telefonen, men där finns bilder från barnens sista dag med sin pappa.Maken Mikael gick bort strax före jul och bilderna är ovärderliga för familjen.Therese ger 5 000 kronor i hittelön om telefonen kommer till rätta.
Läs mer om Ikea.
Man häktad för knivmord på australier i Göteborg
En man i 25-årsåldern har häktats av Göteborgs tingsrätt för knivmordet på en man från Australien några dagar före jul. Den häktade anses på sannolika skäl vara för misstänkt för mord, skriver Göteborgs-Posten.
JUST NU: Dömd rånare häktad – för knivmord
I sin ungdom begick han lömska överfallsrån – och hemma i garderoben har han gömt över 1 000 skarpa patroner.Nu misstänks han ha begått ett knivmord på öppen gata i centrala Göteborg.På måndagsförmiddagen häktades mannen i 25-årsåldern misstänkt för överfallet på Odinsplatsen några dagar innan jul, som ledde till offrets död.
Läs mer om Göteborg.På och Odinsplatsen.
Klara ekonomiskt tuffa januari – experternas tips
Det är inte ovanligt att januari månad känns extra kärv ekonomiskt. Lönen kom tidigt i december, och jul- och nyårshelgerna var kostsamma. Hur ska man bäst lösa de mest akuta problemen? Och hur kan man vända den ekonomiska situationen under året som kommer? DN har talat med två experter om hur privatekonomin kan förbättras.
GW om Fittja-målet: Många är upprörda utan att ha läst domen
Före jul friades fem män från anklagelserna om en grov våldtäkt i Fittja.Leif GW Persson har förståelse för att det blev en friande dom.– Jag har sällan sett en så skarp vidräkning av en polisutredning i en dom. Rätten var nog ganska störd över dessa brister när de skrev domen. Det hade varit svårt för dem att göra något annat än fria, säger Leif GW Persson.
Björn Wiman: Glöm den vita julen – men glöm inte judarna som skapade den
Julen är slut för i år – men berättelsen om de människor som skapade våra drömmar om en vit jul lever vidare. Och deras budskap är universellt, skriver Björn Wiman.
Läs mer om Björn Wiman.
Annas geniala knep för att bli av med julgranen
Anna Magnusson har tröttnat på att klä granen varje jul.Därför har hon nu kommit på ett knep som underlättar inför tjugondag Knut, när julen som bekant ska dansas ut.– Många tyckte att det var riktigt smart, berättar Anna.
Läs mer om Anna och Knut.
Ung man anhållen för mord på australier
En man i 25-årsåldern har anhållits, misstänkt för att ha mördat en man centrala Göteborg några dagar före jul. Offret, som knivskars till döds, var australisk medborgare och hade ett halvår tidigare flyttat till Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
Efter Silvias mardrömsjul blir årets resa välbehövlig
Kungafamiljen älskar att resa bort i långhelgerna.Det är nu de laddar upp inför arbetsåret med familjemys, umgänge med barn och barnbarn och så förstås friluftsliv.För drottning Silvia blir pausen välbehövlig – jul- och nyårshelgen förra året tillbringade ju hon på sjukhus.
Läs mer om Silvia.
H&M:s spökbutik – mitt i Stockholm
Några dagar före jul var butiken som vilken HM-butik som helst.Men i dag är den förvandlad till klädjättens spökbutik i centrala Stockholm.Bilderna från butiken avslöjar att verksamheten avslutades med en rea.
Alla nyheterna på Netflix i januari i år
Januari är kanske den ideala månaden att mysa in sig vid tv:n.Det är fortfarande mörkt och kallt – och de flesta av oss har inte så mycket pengar att röra oss med efter jul- och nyårshelgerna.Här är de viktigaste nyheterna i Netflix du bara inte får missa.
Läs mer om Netflix.
Redo för omstart? Testa dig – vilken träningstyp är du?
Känns det som att du tappat formen efter jul och nyår? Lugn, Hälsoliv hjälper dig till en omstart på det nya året. För att komma igång kan det vara smart att ta reda på lite mer om dig själv – gör vårt test och se vilken träningstyp du är.Då har du även möjlighet att bli en av tre vinnare av tremånaders flexibelt träningskort hos Swiftr och yogamatta från Grounded Factory. Dela testet så kan du kolla om dina vänner är samma träningstyp som du... Foto: Fotolia (i hela testet) Sista dagen för att delta i utlottningen 22 januari. KOM IGÅNG: Vilken tränin
Brorsson: Kommer att sakna Pichler i spåret under OS
Strax före jul fick skidskyttarna beskedet: Förbundskaptenen Wolfgang Pichler får inte följa med till OS. Inför veckans omstart i världscupen har svenskarna pratat mycket om vad avstängningen kommer att innebära. – Man kommer att sakna honom ute i spåret, säger Sverigeettan Mona Brorsson.
Medicinbrist kan drabba över 400 000
Läkemedlet Levaxin är slut på många apotek och det finns risk att det blir brist, rapporterar SVT Nyheter Väst. Lagren började sina redan före jul.