Julian assange

Erik de la Reguera

Den brittiska arresteringsordern mot Wikileaks grundare Julian Assange står fast. Det beslutade en domare i Westminster i London på tisdagen. DN:s korrespondent Erik de la Reguera svarar på tre frågor om vad det innebär.

Häktningsordern mot Julian Assange kan hävas efter sex år

Efter att ha levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid fårWikileaks-grundaren Julian Assange på tisdagen besked om häktningsordern mot honom ska hävas.Det skulle i så fall innebära att han kan lämna ambassaden för första gången sedan 2012.
Läs mer om Julian Assange och London.
Assange gör nytt försök att lämna ambassad
Julian Assange kommer i dag, tisdag, att få reda på om häktningsordern mot honom ska hävas, vilket i sin tur kan göra att han kan lämna Ecuadors ambassad i London.
Läs mer om London.
Assanges häktning skulle hävas 2013 – då avrådde brittiska åklagare
Åklagaren Marianne Ny ville häva beslutet om utlämning av Julian Assange från Storbritannien till Sverige redan 2013. Men brittiska åklagare uppmanade henne att fortsätta med brottsutredningen, enligt Guardian.

Sverige ville häva häktning av Assange 2013

Åklagaren Marianne Ny ville häva häktningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange och dra tillbaka begäran om utlämning till Sverige redan 2013. Men hon avråddes av brittiska åklagare, skriver The Guardian.
Assange frias inte
Häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren, Julian Assange, hävs inte, det har beslutats av en brittisk domstol. Därför kan han inte lämna den ecuadorianska ambassaden i London utan att gripas.
Få koll på det märkliga fallet Assange
Wikileaks grundare Julian Assange har uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. SvD reder ut bakgrunden till det märkliga fallet.
Läs mer om Assange, Julian Assange och London.
Brittisk arresteringsorder mot Assange blir kvar
En brittisk domare beslutade på tisdagen att arresteringsordern mot Wikileaksgrundaren Julian Assange gäller. Hade beslutet blivit det motsatta hade han varit fri att lämna Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt 2012 undan svensk och brittisk rättvisa, och ytterst av rädsla för att utlämnas till USA och åtalas för spioneri.
Besked i eftermiddag – Julian Assange kan bli fri
LONDON/STOCKHOLM. I sex år har våldtäktsanklagade Wikileaks-grundaren Julian Assange levt isolerad på Ecuadors ambassad i London.På tisdagen lämnar en brittisk domare beskedet om den brittiska arresteringsordern ska hävas.Då kan Assange bli en fri man.
Beslut om Assange väntas på tisdagen
På tisdagen väntas en brittisk domstol fatta beslut om en begäran från Wikileaksgrundaren Julian Assange om att häva det häktningsbeslut som finns mot honom.
Beslut om Assange väntas i dag
I dag väntas en brittisk domstol fatta beslut om en begäran från Wikileaksgrundaren Julian Assange om att häva det häktningsbeslut som finns mot honom.
Beslut om Assange väntas i dag
I dag väntas en brittisk domstol fatta beslut om en begäran från Wikileaksgrundaren Julian Assange om att häva det häktningsbeslut som finns mot honom.
Assange ber domstol släppa häktningsbeslut
Wikileaksgrundaren Julian Assange har bett en domstol i London att släppa det häktningsbeslut som finns mot honom sedan han bröt mot villkoren för sin borgen. Väljer domstolen att godkänna hans begäran kommer han att vara helt fri från brottsmisstankar.
Läs mer om London.
Ecuadors president: Assange är ett problem
Ecuadors president Lenn Moreno säger i en tv-intervju att Julian Assange som gömmer sig på landets ambassad i London är ett ärvt problem som har inneburit en hel del besvär för hans regering.
Assange får inte diplomatisk status
Wikileaksgrundaren Julian Assange uppges ha fått medborgarskap i Ecuador. Samtidigt meddelar Storbritannien att landet har avslagit en förfrågan från Ecuador om att bevilja Assange diplomatisk status.
Läs mer om Assange, Ecuador och Storbritannien.
Assange ska ha fått medborgarskap i Ecuador
Wikileaksgrundaren Julian Assange har enligt flera ecuadorianska medier fått medborgarskap i landet. Nu har även Sveriges Radio Ekot hittat uppgiften om medborgarskap, via Skatteverkets register i landet. Han ska ha fått medborgarskapet strax före jul, enligt källor till tidningen El Universo.
Läs mer om Ecuador och El Universo.
Ecuadors besked om Julian Assange
Ecuador överväger att låta någon medla med Storbritannien i fallet med Julian Assange, rapporterar BBC.Ecuadors utrikesminister Maria Fernanda Espinosa kallar Wikileaks-grundarens situation för ohållbar.– En person kan inte leva i de förhållandena för evigt, säger hon till BBC.
Ecuador vill ha hjälp med att lösa dödläget med Assange
Ecuador söker ett tredje land eller en person som kan bistå med medling för att få till stånd en lösning för framtiden för Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Pamela Andersons hemliga möten med Julian Assange
Nu bryter Baywatch-stjärnan Pamela Anderson tystnaden om sin relation till Wikileaks-grundaren Julian Assange.– Vi är väldigt nära, säger hon i en intervju i Megan Kelly Today, skriver Daily Mail.
Hillary Clintons attack: Wikileaks samarbetade med Ryssland
Tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton anklagar Wikileaksgrundaren Julian Assange för att ha samarbetat med Ryssland för att hjälpa hennes tidigare motståndare Donald Trump till makten, skriver AFP.
Hillary Clinton anklagar Julian Assange – för inblandning i USA-valet
Hillary Clinton anklagar Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha samarbetat med Ryssland under presidentvalet 2016 för att hjälpa Donald Trump till makten. – Wikileaks är tyvärr praktiskt taget helägt dotterbolag till den ryska underrättelsetjänsten, kommenterade Hillary Clinton i australiensisk tv.
Clinton kallar Assange ett redskap för Putin
Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton anklagar nu Wikileaksgrundaren Julian Asange för att gå Ryssland president Vladimir Putins ärenden. Hon gör det i en intervju på måndagen.
Martin Gelin: Republikan bjöd in förintelseförnekare till kongressen
Chuck Johnson, en ökänd högerextremist som förnekar att förintelsen ägt rum, bjöds in till ett möte i kongressen av den republikanska kongressledamoten Dana Rohrabacher. Diskussionen rörde Wikileaks-grundaren Julian Assange, som Rohrabacher länge försvarat.
Assange spelar högt – grälar med Ecuadors president om Katalonien
Wikileaks grundare Julian Assange torde ha ett intresse av att hålla sig väl med ledaren för det land som gett honom politisk asyl. Men icke. Australierns uttalade stöd för den separatistiska sidan i krisens Katalonien gillas inte av Ecuadors president Lenn Moreno.
Vita huset erbjöds rentvå Ryssland
Kongressrepublikanen Dana Rohrabacher erbjöd att tala om för Vita huset vem som försåg Wikileaks med hackad information från Hillary Clintons kampanj. I utbyte skulle USA släppa utredningen mot Julian Assange.
Läs mer om Julian Assange, Ryssland, USA och Vita.