Jurist

Malin Persson Giolito

är ny kolumnist i Aftonbladet. Malin Persson Giolito har en bakgrund som jurist med mångårig erfarenhet från advokatbyrå och från EU-kommissionen i Bryssel, men är i dag författare på heltid.

"De flesta som anmäls för diskriminering har råd med advokat - men sällan de som diskrimineras"

DEBATT/REPLIK - av Ola Linder, jurist vid Independent Living Institute Tack Lawen Redar för ditt inlägg i debatten om diskrimineringsrätten (Dagens Juridik ).
Läs mer om Ola Linder.
Granskade nätjättar åt EU – har kopplingar till Google
Den ideella föreningen Juridikinstitutet representerar Sverige i en EU-granskning av nätjättarnas hantering av hat på internet. Institutet grundades delvis med pengar från Google och har fått gratis hjälp från Googles advokatbyrå i Sverige – där institutets ordförande dessutom arbetar som jurist. – Det är helt klart ett mycket olämpligt upplägg, säger Folke Johansson, professor i statsvetenskap och expert på jäv.
Juristen: De 5 vanligaste frågorna jag får om samboskap – och svaren
Vad händer med bostaden om jag och min sambo separerar? Kan jag ärva min sambos egendom? Enligt Molly Malm, jurist på Avtal24, finns det risk att du hamnar i svåra situationer om du inte har koll på vilka regler och lagar som gäller innan du flyttar ihop med din partner. Här listar hon de vanligaste frågorna hon får i jobbet.
Läs mer om Avtal24.

Dejtingsajternas bluff: Skapar fejkade profiler

Dejtingsajter misstänks skapa fejkade profiler för att blåsa upp användarantalet på sina tjänster, visar en kartläggning av SVT Plus.Samtidigt ökar antalet klagomål mot sajterna lavinartat.– Klagomålen rör både svårigheten att säga upp abonnemang och krångliga avtal, säger Kristina Wallin, jurist på Konsumentverket, till SVT Plus.
JO-jurist om Solnadomen: Är nog inte tjänstefel
JO kommer att granska den uppmärksammade nämndemannadomen vid Solna tingsrätt. Än så länge bedömer JO att nämndemännen inte gjort sig skyldiga till tjänstefel.
Läs mer om Solna och Solnadomen.
Barnarbete i gruvor bakom tillverkning av Teslabatteri?
Elbilar som drivs av batterier ska ge renare luft och bättre klimat på jorden.Men samtidigt visar rapporter en smutsig gruvindustri där jakten på den viktiga mineralen kobolt får barn att arbeta i gruvorna.– Vi såg barn så unga som sju år arbeta i gruvorna. Men även vuxna arbetar under förskräckliga förhållanden, säger Kathleen McCaughey, jurist och sakkunnig inom ekonomiska aktörer och mänskliga rättigheter på Amnesty International.
Juristen: Kall lägenhet kan ge dig hyresavdrag
Fastighetsägaren är skyldig att hålla temperaturen i lägenheterna runt 20 grader – annars kan det bli aktuellt med hyresavdrag. – Är det under 18 grader så är det en olägenhet för människors hälsa, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.
Han blir Wallenbergs nya jurist
Dick Lundqvist blir Wallenbergstiftelsernas nya jurist. Han ersätter Hans Wibom som går i pension.
Officersförbundet: Det har övergått till personförföljelse
Affären med den petade generalen Anders Brännström blir alltmer infekterad. Officersförbundets jurist anser att Försvarsmakten övergått till personförföljelse av Brännström. Detta sedan myndigheten kommenterat en anmälan om sexuella trakasserier som avskrevs för tre år sedan.
Läs mer om Brännström och Försvarsmakten.
Polisaspiranter misstänks för jäv
Två polisaspiranter omhändertog en man i samband med en id-kontroll i Malmö. Men när mannen hotade dem började de två aspiranterna själva utreda situationen och förhöra vittnen till händelsen. – Jag har inte tidigare sett några ärenden där en polis utreder sig själv, säger Per-Ola Cullin, föredragande jurist vid Justitieombudsmannen.
Konsumentverket granskar snabblåneföretagen
Tusentals kunder skickas till Kronofogden efter att ha tagit snabblån. Nu ska Konsumentverket granska snabblåneföretagens kreditprövning. – Detta är viktigt utifrån ett konsumentperspektiv, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket.
Vårdanställd hängde ut Patrik i Facebook-grupp
Patrik Hultgårdh berättade i GT om de svåra komplikationer han drabbats av efter en fetmaoperation.Några dagar senare skrev en landstingsanställd bland annat följande på Facebook:Det här är hans typiska sätt. Allt är alla andra fel.– Ett övertramp mot sekretessen utan dess like, säger Patrik som polisanmält personen.– Det här ser vi väldigt allvarligt på, säger Isabell Edgren, jurist vid Värmlands landsting.
Polisen misstänker: Assistentbolaget blåste F-kassan på 20 miljoner
Utredningen av misstänkt bidragsfusk i Malmö mot Försäkringskassan har vuxit explosionsartat. Åklagaren uppgav först att det kunde handla om bedrägerier på 10 miljoner kronor. I dag misstänker Försäkringskassan att det är frågan om dubbelt så mycket. Fusket ska ha administrerats av assistentbolaget.Bland de misstänkta som häktats finns en dömd bedragare, styrelseledamöter i bolaget och en jurist.
DN gratulerar: Nikita Feiz, jurist
Engagemanget har hon med sig från barndomen. Nu fyller Nikita Feiz 25, är färdig jurist och redo att kliva ut i verkligheten. Det är en spännande tid vi lever i.
Läs mer om Nikita Feiz.
Ola Rolln använde Hexagons jurist
Hexagons vd Ola Rolln fortsatte att använda mätteknikbolagets skattechef som sitt juridiska ombud när han överklagade sin privata skattetvist med Skatteverket. En tvist som han slutligen förlorade för en vecka sedan.
Läs mer om Ola Rolln och Skatteverket.
Kissies dom överraskar: Konstigt att inte annonsörerna tar smällen
Domen mot bloggaren Kissie kommer att leda till strängare och tydligare riktlinjer för marknadsföring i sociala medier. Det konstaterar Svenska Annonsörers jurist Tobias Eltell. Reklamlandskapet är i förändring, säger han till Di Digital.
Läs mer om Di Digital och Kissie.
Brandhärjade huset i Rågsved har varit belagt med boendeförbud
Huset i Rågsved som brandhärjades svårt belades med boendeförbud på grund av bristande brandskydd när det var nybyggt för nio år sedan. Ett par månader senare upphävdes beslutet – men brandkåren och Hyresgästföreningen uttryckte ändå oro för säkerheten i huset. – Det är ett riktigt fuskbygge, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.
Jurist: Kommunalt veto mot NMR skulle få stora konsekvenser
Region Gotland vill använda den kommunala vetorätten för att stoppa nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att delta på politikerveckan i Almedalen i sommar. Om detta lyckas skulle det öka kommunernas inflytande över politiska evenemang, det menar Linda Widenström, jurist på kammarrätten i Göteborg. – Min uppfattning är att det inte håller.
Klart: Friskvårdsbidrag till golf och ridsport
En dom i Högsta förvaltningsdomstolen står det nu klart att också dyrare sporter som golf ridning, segling och utföråkning ska omfattas av friskvårdsbidraget.Det innebär att snart 30 år gamla regler nu ändras.– Tiderna har ändrats och det var dags att se över vilka sporter som ska ingå i detta, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Läs mer om Högsta och Skatteverket.
Resenärernas raseri mot bokningssajterna
Felaktiga avgifter för frukost, bagage och avbokade hotellrum.Det är några av klagomålen mot bokningssajterna.– På två tredjedelar av sidorna ansåg man att det fanns brister i marknadsföringen, säger Angelica Lillback, jurist vid Konsumentverket.
Kronofogden kan ta din bil – om du lånar ut den
Kronofogden kan ta din bil – om du har lånat ut den till en skuldsatt kompis.En bestämmelse i utsökningsbalken gör gällande att en gäldenär anses vara ägare till den egendom hen har i sin besittning.– Då är det hen som har bevisbördan och inte Kronofogden, säger Aldo Diaz Sartori, jurist på Kronofogden.
Jurist: Blir oerhört förvånad om det går till domstol
Två ensamkommande polisanmäls av Mariestads kommun för bidragsbrott efter att ha bott på ett kommunalt boende för barn. Men flera jurister som SvD talat med menar att fallet med största sannolikhet inte går till domstol. – Det kommer bli svårt att bevisa uppsåt, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.
Läs mer om Mårten Schultz och SvD.
Jurist säger upp sig efter #metoo anklagelser
En av Sveriges mest kända jurister har sagt upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet. DN har tidigare avslöjat att mannen blev avstängd från sin tjänst efter juristernas upprop #medvilkenrätt.
Läs mer om Aftonbladet.
Välkänd jurist säger upp sig efter anklagelser
En av Sveriges mest kända jurister säger upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet.Mannen blev i november avstängd från den välkända ideella organisationen han arbetade på, enligt DN.Anklagelserna blev kända i samband med juristernas upprop #medvilkenrätt.
Läs mer om Aftonbladet.Mannen.