Jurist

Jurist säger upp sig efter #metoo anklagelser

En av Sveriges mest kända jurister har sagt upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet. DN har tidigare avslöjat att mannen blev avstängd från sin tjänst efter juristernas upprop #medvilkenrätt.
Läs mer om Aftonbladet.

Välkänd jurist säger upp sig efter anklagelser

En av Sveriges mest kända jurister säger upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet.Mannen blev i november avstängd från den välkända ideella organisationen han arbetade på, enligt DN.Anklagelserna blev kända i samband med juristernas upprop #medvilkenrätt.
Läs mer om Aftonbladet.Mannen.
Jurister försökte stoppa Wahlgren – i sändning
Tomas Ledins jurist ringde upp chefen för Lugna Favoriter för att stoppa en julparodi på Sommaren är kort.Niclas Wahlgren, som spelat in Julen är för kort tillsammans med radiostationens producenter, säger att han tänker fortsätta att spela låten i radio.– Det är klart surgubbigt gjort. Tråkig ton, att skicka jurister, säger Niclas Wahlgren.

Flygbolagen får bakläxa av Konsumentverket

Konsumentverkat har granskat sex flygbolag som trafikerar svenska flygplatser – och har hittat stora brister i hur bolagen informerar sina resenärer om deras rättigheter vid förseningar. – När det står att bolaget ska ge varje berörd passagerare informationen räcker det inte att informationen finns att hämta i något ställ någonstans, eller på webben, säger Maja Lindstrand, jurist hos Konsumentverket.
Köpte bild för tio dollar på loppmarknad – kan vara värd miljoner
En hittills okänd bild på en av vilda västerns mest ökända skurkar, amerikanen Billy the Kid, har upptäckts. Bilden köptes av en amerikansk jurist på en loppmarknad för sex år sedan för en spottstyver och kan nu vara värd flera miljoner amerikanska dollar.
Läs mer om Billy och Kid.
Varningarna inför årets Black Friday
Här är Konsumentverkets varning inför Black Friday 2017:Se upp med vilseledande jämförelsepriser.– Det är sunt att vara kritisk, säger Niclas Ernebratt, jurist på myndigheten.Han råder konsumenter att inte stirra sig blinda på priset.
Läs mer om Black Friday.
Fick missfall vid förhör hos Säpo
Under ett hotfullt förhör med Säkerhetspolisen fick en kvinna från Malmö missfall, trots det valde polisen att fortsätta förhöret. Det hävdar kvinnans jurist som nu JO-anmäler Säpo.–Jag visade utredaren hur jag blödde. Efter det återvände vi till förhörsrummet, säger kvinnan till TT.
Fick missfall under förhör – JO-anmäler Säpo
Under ett förhör med Säkerhetspolisen fick en kvinna från Malmö missfall. Trots det valde polisen att fortsätta förhöret. Det hävdar kvinnans jurist som nu JO-anmäler Säpo. – Man har missbrukat sin position i agerandet med kvinnan, säger juristen Sara Awayez.
Så kan svenska pensionärer i skatteparadis stoppas
Trots att Portugal i nästa års statsbudget inte förändrar beskattningen som gör att svenska pensionärer kan ta ut sin tjänstepension skattefritt i landet finns andra sätt att stoppa skattefriheten, säger Finansdepartementets jurist och ämnesråd till SvD.
Läs mer om Portugal och SvD.
Många är skyldiga Joakim Lamotte en ursäkt
Vad blir kvar av Metoo-kampanjen och vad missade den? Veckans Kultur-Expressen gästas av Paulina Neuding, jurist och journalist, och Irena Pozar, chefredaktör för Vecko-Revyn på nätet.
Många skyldiga Joakim Lamotte en ursäkt
Vad blir kvar av Metoo-kampanjen och vad missade den? Veckans Kultur-Expressen gästas av Paulina Neuding, jurist och journalist, och Irena Pozar, chefredaktör för Vecko-Revyn på nätet.
Mänskliga rättigheter har hamnat på efterkälken
EKONOMISTUDION En svensk handelsdelegation med Handelsminister Ann Linde (S) i spetsen besöker just nu Saudiarabien. Ett besök som många kritiker menar tar alldeles för lite hänsyn till situationen för de mänskliga rättigheterna i landet. Parul Sharma, ledande jurist- och hållbarhetsexpert gästade Ekonomistudion och talade om en naiv syn bland svenska bolag.
Jurist: Oklart om det ens går att införa nationellt förbud
Gränsen för kommunalt självbestämmande utmanas av lokala tiggeriförbud – som i åratal stoppats av länsstyrelsen. – Lokala förbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger Anne Ramberg på advokatsamfundet.
Läs mer om Anne Ramberg.
Så utreds TV4 och Martin Timell
Martin Timell sparkas av TV4.Efter Expressens granskning har TV4 också tillsatt en utredning av advokatbyrån Setterwalls. Syftet är att byrån ska göra en oberoende genomlysning av hur skandalen kring Martin Timell kunde inträffa.Beställningen har gjorts av TV4 själva och dessutom arbetar en av Setterwalls tidigare medarbetare som jurist på kanalen.– Men vi är ju inte en myndighet som går in och tittar på det utan det görs i samråd så att de får belysning på de frågor som de vill ha belysta. Det är lite så det blir, säger Kristina Einarsson, chef för Setterwalls i Stockholm.
Maria Crofts: Ta hjälp när ni köper bostadsrätt – annars kan det bli kostsamt
Många drar sig för kostnaden att anlita en jurist men det kan bli dyrt att inte reglera vad som gäller. För dem som köper bostäder tillsammans är det nödvändigt att ha klara papper.
Låneföretagens reklam döms ut
Konsumentverket kritiserar nya låneförmedlare för vilseledande reklam – och har inlett flera tillsynsärenden.Bland annat Lånbyte, Lendo och Advisa har fått bakläxa.– Bolagen ger missvisande och otydlig information, säger Rudina Muliqi, jurist på Konsumentverket.
Jurist: Nazisterna kan stoppas om de trotsar nya beslutet
Den nazistiska demonstrationen i Göteborg kortas och rutten läggs om. NMR säger att de kanske kommer trotsa beslutet. – Om de går den ursprungliga vägen som de fått avslag på så har polisen möjlighet att upplösa den, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt.
Läs mer om Göteborg.
Bidragsbluffaren avslöjas – av ex-fruns hemliga film
Mannen överdrev sina funktionshinder och misstänks ha blåst kommunen och Försäkringskassan på nästan fem miljoner kronor.Här avslöjas han – när ex-frun spelade in honom i hemlighet.Filmen skickade hon sedan till en jurist som hade insyn i parets infekterade vårdnadstvist.– Jag ville visa att den han försvarade var bedragare, säger ex-frun i förhör.
Läs mer om Försäkringskassan.
Amnesty protesterar mot tiggeriförslaget
Vilken väg går Sverige när det gäller tiggeriet?i Vellinge är politikerna beredda att rösta igenom ett lokalt förbud. Men på fredagen genomför Amnesty en kraftig protest mot planerna.– Att förbjuda människor att offentligt uttrycka sin nöd och be om hjälp står i konflikt med en mängd människorättsprinciper, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig på Amnestys svenska sektion.
Läs mer om Amnesty, Johanna Westeson och Sverige.
Jurist: Polisen klarar inte ens brotten med högst prio
Risken för nya våldtäkter ökar när anmälda övergrepp prioriteras bort och gärningsmän går fria, anser juristen Ulrika Rogland. Detta efter flera uppmärksammade fall där svåra sexbrottsfall lagts på hög. – Polisen klarar inte ens av brotten som är bland de högst prioriterade, säger hon till SvD.
Läs mer om SvD och Ulrika Rogland.
Harvey-dränkta bilar kan hamna i Sverige
Upp emot en miljon bilar kan ha översvämmats och förstörts när orkanen Harvey har dragit in över USA.Efter tidigare orkaner som Katrina och Sandy har skrotade amerikanska bilar hamnat på svenska vägar.– Man tror att man gör världens fynd. Efter en tid börjar systemen inne i bilen krångla, och försäkringsbolagen ersätter då inte de här skadorna, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk försäkring.
Peter Madsens önskan – strax efter gripandet
Peter Madsen förbereder nu sitt försvar i en häktescell på Vestre Fæengsel i Köpenhamn.Han förnekar brott helt och hållet.Den som ska få honom frikänd är advokat Betina Hald Engmark – en jurist som aldrig tidigare försvarat en misstänkt mördare. Det var Madsen själv som efter gripandet önskade Hald Engmark som försvarare.
Guatemala i kris efter presidentens beslut
Guatemalas president Jimmy Morales får hård kritik för beslutet att utvisa en hyllad FN-jurist, som utrett en korruptionshärva som krupit allt närmare landets högste ledare. Flera ministrar har avgått i protest.
Läs mer om FN-jurist.