Justitieombudsmannen

Polisaspiranter misstänks för jäv

Två polisaspiranter omhändertog en man i samband med en id-kontroll i Malmö. Men när mannen hotade dem började de två aspiranterna själva utreda situationen och förhöra vittnen till händelsen. – Jag har inte tidigare sett några ärenden där en polis utreder sig själv, säger Per-Ola Cullin, föredragande jurist vid Justitieombudsmannen.

Fånge fick felaktigt besked om sin mammas död

En fånge på anstalten Storboda fick beskedet att hans mor hade avlidit. Men det stämde inte. I själva verket var det hon som hade försökt komma i kontakt med honom. Nu får anstalten kritik av JO, Justitieombudsmannen.
Ingen hålls ansvarig för Michelles död
Efter Michelle Bureland Ekholms tragiska död förra vintern har justitieombudsmannen granskat polisens agerande.
Såg förövaren på tunnelbanan efter sonens död
När pappan såg sonens mördare på en tunnelbanevagn trodde han att mannen var på rymmen. Det visade sig att anstalten Borås inte hade informerat familjen om att den dömde släppts fri. Nu riktar justitieombudsmannen (JO) kritik mot anstalten, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Siren.

Mamma Anne-Sofies ilska efter Michelles död i cellen

Michelle Bureland Ekholm, 20, hittades livlös i cellen och hennes liv inte att rädda.Justitieombudsmannen kritiserar nu polisen – men ingen hålls ansvarig för Michelles död.– Upprättelse? Nej, jag vet inte, säger Anne-Sofie Ekholm, mamma till Michelle.
Läs mer om Anne-Sofie Ekholm och Michelle.
Kvinna fick vara i arresten – iförd endast trosor
Kvinnan blev omhändertagen för fylleri i Luleå.Då fick hon tillbringa en del av natten i arresten iförd bara trosorna, rapporterar SVT Norrbotten.Nu riktar justitieombudsmannen kritik mot Luleåpolisen.
Läs mer om Luleå.Då och Luleåpolisen.
Beslut i dag om Fittjautredning ska granskas
I dag kommer justitieombudsmannen (JO) med sitt beslut om förundersökningen som legat till grund för det uppmärksammade åtalet gällande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja ska granskas eller inte.
Läs mer om Fittja och Fittjautredning.
Förundersökning – mot HD:s ordförande
Justitieombudsmannen har beslutat om att inleda en förundersökning mot Högsta Domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog för tjänstefel.Förundersökningen kommer att ledas av Justitieombudsmannen Lars Lindström och åklagaren för särskilda åklagarkammaren Anders Jakobsson.Nu får utredningen ha sin gång och jag har därför inga ytterligare kommentarer, skriver Stefan Lindskog i ett sms.
Läs mer om Stefan Lindskog.
JO:s hårda kritik mot våldtäktsutredningen
Polisen bröt mot lagen när man höll kvar alla 500 manliga passagerare i Värtahamnen efter en misstänkt våldtäkt på en färja. Det fastslår Justitieombudsmannen, JO.
JO kritiserar polisen för färjeinsats – 500 män hölls kvar
Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Polismyndigheten för ett ingripande i samband med en misstänkt grov våldtäkt ombord på en färja i mars 2016. Flera patruller väntade då båten kom till Värtahamnen i Stockholm, och omkring 500 manliga passagerare hölls kvar för kroppsbesiktning.
JO: Fel att 500 män hölls kvar efter våldtäktslarm
Polisen gjorde fel när 500 män nekades att lämna en färja efter en misstänkt gruppvåldtäkt. Det slår Justitieombudsmannen fast – och menar samtidigt att lagen kanske måste skrivas om så att polisen i framtiden får större möjligheter att hålla kvar personer efter ett misstänkt grovt brott.
Polisutredning om Fittjavåldtäkt JO-anmäls
Den förundersökning som ligger till grund för det omskrivna åtalet gällande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja anmäls till justitieombudsmannen (JO).
Läs mer om Fittja.
Polisutredning om misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja JO-anmäls
Den förundersökning som ligger till grund för det omskrivna åtalet gällande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja anmäls till justitieombudsmannen (JO).
Läs mer om Fittja.
Asylsökande fick avslag – för att Gamla testamentet inte handlar om Jesus
En asylsökande från Afghanistan fick avslag av Migrationsverket eftersom han endast läst Gamla testamentet och därmed inte konverterat från islam till kristendomen. Nu anmäls beslutet till Justitieombudsmannen, skriver tidningen Världen Idag.
Polisen utreder Högsta domstolens ordförande
Polisen har under flera veckor i tysthet utrett Högsta domstolens ordförande, justitierådet Stefan Lindskog, för misstänkt grovt tjänstefel och jäv.En 394 sidor tjock anmälan har på polisens eget initiativ sammanställts av polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar, SU.Ärendet hanteras nu av justitieombudsmannen, JO, som valt att sekretessbelägga allt i väntan på beslut ifall en förundersökning ska inledas mot Lindskog.Stefan Lindskog har för Expressen avfärdat det misstänkta jävet som ett olyckligt sammanträffande.
JO granskar utredning av sexbrott mot 14-årig flicka
För två år sedan polisanmäldes en 16-årig pojke som misstänkt för att ha våldtagit en 14-årig flicka. Sedan dess har inget hänt. Nu har Justitieombudsmannen (JO) inlett en granskning av ärendet, skriver nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Justitieombudsmannen och Siren.
Efter SvD:s avslöjande – JO utreder hög polischef
Regionpolischef Ulf Johansson har använt sin privata e-post för att skicka känsliga uppgifter om Polisen, avslöjade SvD tidigare i år. Nu inleder Justitieombudsmannen, JO, en utredning av Johanssons användning av sin privata Hotmail-adress i tjänsten.
Läs mer om Justitieombudsmannen, Polisen och SvD.
JO: Fängelser inte anpassade för dömda föräldrar
Justitieombudsmannen riktar kritik mot Kriminalvården för att inte tillgodose gravidas eller småbarnsmammors behov. Myndigheten bör också iaktta att lagen är könsneutral, anser JO.
Läs mer om Kriminalvården.
Hård kritik mot Kronofogden efter mängder av klagomål
Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Kronofogden, efter mängder av klagomål mot myndigheten. Senfärdig handläggning har gjort att personer som betalat sina skulder ändå drabbats av utmätning och nekats att ta lån.
Läs mer om Kronofogden.
Migrationsverket kritiseras för datummiss
Migrationsverket får kritik för att ha angett fel födelsedatum på ett uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen (JO) anser att handläggningen har brustit.
Migrationsverket kritiseras för datummiss
Migrationsverket får kritik för att ha angett fel födelsedatum på ett uppehållstillstånd. Justitieombudsmannen (JO) anser att handläggningen har brustit.
Fick vänta nästan två år på beslut om personlig assistans
Mer än ett och ett halvt år tog det för en funktionshindrad i Botkyrka att få veta om denne hade rätt till personlig assistans eller inte. Nu får kommunen skarp kritik för sin långa handlingstid, meddelar justitieombudsmannen (JO).
Läs mer om Botkyrka.
Hård JO-kritik mot UD efter DN-anmälan
Efter anmälan från DN riktar nu Justitieombudsmannen (JO) hård kritik mot regeringskansliet och utrikesdepartementet för att ha underlåtit att registrera vissa handlingar rörande Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd, samt för saktfärdig utlämning av e-postloggar som DN begärt tillgång till.
Transportstyrelsen krävd på skadestånd och polisanmäld
Transportstyrelsens it-skandal har fått många att reagera starkt. 17 personer har anmält myndigheten till Justitieombudsmannen (JO), andra har polisanmält och 18 har krävt Transportstyrelsen på skadestånd, rapporterar P4 Östergötland.
Försvaret ändrar inställning om Pride
En soldat som inte ville köra lastbil i Prideparaden hade rätt att slippa det, slår både Justitieombudsmannen (JO) och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd (Fpan) fast. Nu ändrar Försvarsmakten sina direktiv, skriver Officerstidningen.