Kaj linna

Rättegången mot Linna skjuts upp

Rättegången i det uppmärksammade Kalamarksmordet, där Kaj Linna beviljats resning skjuts upp med en vecka. Anledningen är i första hand att försvaret behöver mer tid för att gå igenom den nya utredningen, meddelar hovrätten övre Norrland. Enligt Folkbladet välkomnas beslutet av såväl försvaret som åklagarsidan.

Rättegången mot Kaj Linna senareläggs

Den planerade nya mordrättegången mot Kaj Linna har flyttats fram en vecka. Det beslutade Hovrätten för övre Norrland på tisdagen. Mycket talar för att rättegången kommer att senareläggas ytterligare.
Läs mer om Hovrätten, Kaj Linna och Norrland.
Gripen man var vittne i Kalamark-rättegången
Mannen som misstänks för medhjälp till mordet i Kalamark – som Kaj Linna är dömd för – är nyckelvittnet Nils, vars uppgifter var en stor anledning till att Kaj Linna fälldes 2004.
Nyckelvittnet misstänks för medhjälp till mord
Den man som är misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån i Kalamark har begärts häktad. Den misstänkte är det nyckelvittne som fick Kaj Linna fälld för mordet. Häktningsförhandling sker sent i eftermiddag.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamark.

Man begärs häktad för medhjälp till mord

En man i 45-årsåldern har begärts häktad för medhjälp till rånmordet i Kalamark 2004 – som Kaj Linna dömdes för. Häktningsförhandlingen kommer äga rum under fredagen.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamark.
En anhållen misstänkt för medhjälp till mord i Kalamark 2004
En man i 45-årsåldern har anhållits på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till rånmordet i Kalamark 2004 – som Kaj Linna dömdes för året därpå. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Anhållen för medhjälp i Kalamarksmordet
En man i 45-årsåldern har anhållits för medhjälp till mord och grovt rån i det uppmärksammade Kalamarksfallet från 2004. Livstidsdömde Kaj Linna har beviljats resning i ärendet.
Åklagaren kallar nyckelvittnet för att bevisa Linnas skuld
Åklagaren kommer att åter kalla nyckelvittnet för att bevisa Kaj Linnas skuld för rånmordet i Kalamark år 2004. Kaj Linna har nyligen beviljats resning, till stor del för att Högsta domstolen anser att tilltron till vittnesmålet har försvagats.
Läs mer om Högsta och Kalamark.
Stefan Lisinski: Huvudvittnet kommer att få det mycket besvärligt
Åklagare går vidare med Kalamarksmordet. DN:s Stefan Lisinski svarar på vad det innebär för Kaj Linna-fallet.
Åklagaren siktar på ny rättegång för Kaj Linna
Rätten kommer att ta upp Kalamarksmordet på nytt, skriver Åklagarmyndigheten. Det innebär att Kaj Linna kan bli frikänd.
Besked i dag om Kaj Linna ska släppas
På måndagen kommer besked i det uppmärksammade Kalamarkfallet. Ska åklagaren Jens Göransson lägga ner åtalet mot livstidsdömde Kaj Linna eller försöka få till en ny rättegång?
Läs mer om Kaj Linna och Kalamarkfallet.
Kaj Linna: Varje extra dag på anstalt är särskild plågsam
Ska livstidsdömde Kaj Linna ställas inför en ny rättegång eller ska han släppas fri direkt? På måndagen ska åklagaren ge besked om hur han tänker gå vidare i målet. Kaj Linna har beviljats resning och ska få sin sak prövad på nytt så fort som möjligt.
Läs mer om Kaj Linna.
Leif GW:s krav: Släpp morddömde Kaj Linna
Kaj Linna sitter i fängelse sedan 2005 - på livstid dömd för mord och grovt rån. Men mycket pekar på att Kaj Linna är oskyldigt dömd. Nu uppmanar Leif GW Persson åklagaren att släppa Kaj Linna fri. – Om samma misstankar handlat om mig eller en vanlig människa, då hade man inte ens kallat oss till förhör, säger Leif GW Persson.
Läs mer om Kaj Linna och Leif GW Persson.
Morddömde Kaj Linna: Tror att jag är bränd
När livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning berättade han att det första han skulle göra i friheten var att besöka sin mamma. Från isoleringen i fängelset berättar han om livet i fängelset, rekordskadeståndet - och det tragiska beskedet efter resningen. – Mamma dog en vecka senare. Så jag hann inte träffa henne, säger han, i en stor intervju inne på Norrtäljeanstalten.
Hovrätten: Linna kvar i fängelse tills vidare
Han har beviljats resning av Högsta domstolen – och inväntar en ny rättegång. Men nu slår hovrätten fast:Livstidsdömde Kaj Linna ska sitta kvar i fängelse.
Läs mer om Högsta.
Hovrätten avslår Kaj Linnas begäran om inhibition
Kaj Linna ska tills vidare fortsätta avtjäna sitt livstidsstraff för mord, trots att han har beviljats resning. Det beslutade Hovrätten för övre Norrland på tisdagen.
Läs mer om Hovrätten och Norrland.
Åklagaren i Kaj Linna-fallet begär mer tid
Åklagaren begär mer tid för att genomföra nya förhör och tekniska utredningar i det så kallade Kalamarksfallet, efter att livstidsdömde Kaj Linna för en tid sedan fick resning i en historisk dom i Högsta domstolen.
Förundersökningen i Kaj Linnas fall öppnas
Förundersökningen om Kalamarkärendet som Kaj Linna dömdes för öppnas nu upp igen. Detta efter ett beslut från kammaråklagare Jens Göransson som anser att det finns skäl för att vidta ytterligare utredningsåtgärder. Vilka åtgärder det rör sig om kan åklagaren inte uttala sig om eftersom förundersökningssekretess råder.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamarkärendet.
Utredning om Kalamarksmordet öppnas upp
Den uppmärksammade utredningen efter mordet i Kalamark, som Kaj Linna dömdes för, öppnas nu upp igen. Åklagaren är dock förtegen om bakgrunden till beslutet.
Kaj Linna får aldrig träffa sin mamma igen
När livstidsdömda Kaj Linna fick beskedet i december att han beviljas resning i Högsta domstolen var hans första tanke att om han frias så kan han äntligen träffa sin mamma. Den önskan kommer dock inte kunna slå in. Mamman har gått bort. – Jag har gått miste om ett helt liv, säger han till tidningen Vägen ut.
Läs mer om Högsta, Kaj Linna och Vägen.
GW: Kommer bli ett historiskt skadestånd
Kaj Linna känner sig säker på att bli fri igen efter tolv år i fängelse. Nu menar Leif GW Persson att ett historiskt skadestånd kan betalas ut. – Jag skulle gissa någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor i skattefria pengar, säger professorn.
Läs mer om Leif GW Persson.
Åklagaren vill ha längre tid i Kalamarksmordet
Åklagaren som ansvarar för utredningen om Kalamarksmordet begär en månads extra tid för att avgöra hur målet ska föras vidare. Livstidsdömde Kaj Linna vill att mordutredningen kompletteras.
Läs mer om Kalamarksmordet.
Nya poliser öppnar utredning om Kalamarksmordet
Nya poliser öppnar nu den gamla utredningen om rånmordet i Kalamark. Uppdraget är att börja från början och inte låsa sig vid tidigare dömde Kaj Linna. Men advokat Thomas Magnusson vill ha snabba besked.
Kaj Linna: Jag är säker på att bli fri
Han är en av de som suttit längst i fängelse innan han beviljats resning. Nu planerar livstidsdömde Kaj Linna för ett liv i frihet - och i en intervju med podden Spår berättar han om längtan efter att träffa sin åldrande mamma, ekonomisk kompensation och drömmen om en bostad i utlandet. – Man kan säga att jag är 100 procent säker på att bli fri, säger Kaj Linna.
Läs mer om Kaj Linna och Spår.
Kvarnägaren som satt längre än Kaj Linna
Det finns livstidsfångar som har beviljats resning efter längre tid än Kaj Linna, men det var länge sedan sist. Den 13 juli 1932 dömdes förre kvarnägaren Nils Andersson i Esarp i Skåne till livstids straffarbete för mord på sin hustru Hanna. Först 15 år senare beviljades han resning och friades.
Läs mer om Esarp, Hanna, Kaj Linna och Skåne.