Kaj linna

Önskvärt om Linnas ersättning får domstolsprövning

Justitiekanslern ger Kaj Linna 5,5 miljoner kronor i förskott för att han suttit felaktigt fängslad i 13 år. Linnas fall är unikt men väcker till liv allmänna frågor om upprättelseprocessen för personer som suttit felaktigt fängslade.
Läs mer om Kaj Linna.

Evelyn Schreiber: Låt svedan bli stor för staten

I brist på sätt att göra den personliga skadan ogjord återstår nu bara att ge Kaj Linna en rejäl ekonomisk gottgörelse.
Läs mer om Kaj Linna.
JUST NU: Kaj Linna får 5 miljoner i förskott
Hur mycket Kaj Linna får i skadestånd för att ha suttit frihetsberövad i 13 år är okänt.Men nu är det klart att han får 5,5 miljoner i skadestånd i förskott, tills dess att justitiekanslern gett besked.– Det är skönt att slippa leva på lånade pengar och att kunna betala tillbaka det jag har lånat av människor. Men det är inte en tillräcklig ersättning, säger Kaj Linna till Dagens Nyheter.
Läs mer om Kaj Linna.

Kaj Linna får 5,5 miljoner i förskott

Kaj Linna och hans advokat Thomas Magnusson träffade på torsdagen Justitiekansler Anna Skarhed för att diskutera hur mycket han ska få i skadestånd från staten. Till en början får han 5,5 miljoner i förskott.
Kaj Linnas rekordersättning – största någonsin
I tretton år satt han frihetsberövad, misstänkt för ett rånmord i Kalamark 2004. I våras frikändes Kaj Linna, och nu väntar en ersättning som kan bli rekordstor.Beslut om exakt hur stor närmar sig, när nu parterna ses för ett första möte.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamark.
Kaj Linnas rekordersättning närmar sig
I tretton år satt han frihetsberövad, misstänkt för ett rånmord i Kalamark 2004. I våras frikändes Kaj Linna, och nu väntar en ersättning som kan bli rekordstor.Beslut om exakt hur stor närmar sig, när nu parterna ses för ett första möte.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamark.
Pekade ut Kaj Linna – får själv skadestånd
Hans vittnesmål var avgörande för att få Kaj Linna felaktigt fälld för rånmordet i Kalamark 2004.Nu får huvudvittnet, Nils, själv 7 500 kronor i skadestånd – efter att tidigare i år ha suttit frihetsberövad för inblandning i mordet.
Läs mer om Kaj Linna och Kalamark.
Oskyldigt inlåst - i 13 år
I december blev Kaj Linna frikänd efter att ha suttit i fängelse för rånmord sedan 2004.
Läs mer om Kaj Linna.
Live: Följ DN:s fredagsmonter från bokmässan
Arundhati Roy, Kaj Linna och Jason Diakit. De och många flera kommer till DN:s bokmässemonter under fredagen. Här följer du samtalen live.
Läs mer om Jason Diakit och Kaj Linna.
Främlingsfientligheten slog mig när jag blev fri
Kaj Linna var inte beredd på den ökade främlingsfientligheten i samhället när han släpptes fri.Det berättar han i en lång intervju i Dagens Nyheter.– Jag mötte en vardagsrasism som tillåtits florera och dessutom närt våldsamma krafter; jag ser ökad rasism, xenofobi och våldsideologier som vunnit mark, säger han till DN.
Kaj Linna: Mina tretton år i fängelse får inte vara förgäves
Fyra månader efter frigivningen väntar Kaj Linna, 55, fortfarande på ett förskott på mångmiljonskadeståndet, han bygger på relationen till sina tre vuxna söner och planerar för sin framtid på kanarieön El Hierro. Och han är starkt kritisk till svensk kriminalvård.
Läs mer om El Hierro och Kaj Linna.
Kaj Linna: Mina tretton år i fängelse får inte vara förgäves
Nu berättar Kaj Linna om den svåra tiden på kåken. Han upplevde mycket våld, blev själv misshandlad, enligt honom både av andra interner och kriminalvårdare. Folk utanför murarna vet inte vad som händer där inne. Om det vill jag berätta, säger han.
Läs mer om Kaj Linna.
En seger för journalistiken – Recension av Stefan Lisinski Att ta ett liv
DN:s reporter Stefan Lisinski har med stor envishet granskat fallet med den oskyldigt dömde Kaj Linna. Oisin Cantwell läser hans effektiva bok om en svensk rättsskandal.
Stefan Lisinski: Viktigast är att rätt person ska bli dömd
Han arbetade i tolv år med Kalamarksmordet och den felaktigt livstidsdömde Kaj Linna. DN:s reporter Stefan nsLisinski berättar om nya boken Att ta ett liv, ensamheten när alla undrade varför han fortsatte och kramen utanför häktet.
Läs mer om Att, Kaj Linna, Kalamarksmordet och Stefan.
Kaj Linna kräver miljoner i skadestånd
Kaj Linna friades efter 13 år i fängelse.Nu kräver han flera miljoner i skadestånd av staten, skriver DN.
Kaj Linna kräver miljonskadestånd för 13 år i fängelse
Kaj Linna, som friats efter nästan 13 år i fängelse, kräver nu skadestånd av staten. Till en början vill han ha 5,5 miljoner kronor i förskott, men totalt kan kravet bli cirka 20 miljoner.
Johanna Möllers sista desperata försök
Här är Johanna Möllers sista desperata försök att övertyga tingsrätten om sin oskuld.I ett handskrivet brev uppmanar hon tingsrätten att titta på bevisning innan tingsrätten gör en ny Kaj Linna.
Läs mer om Kaj Linna.
Kaj Linnas nätverk – som hjälpte honom att bli fri
En rad personer gjorde avgörande insatser för att få Kaj Linna fri – och redde därmed ut en av Sveriges största rättsskandaler.Systern, advokaten, flickvännen, journalisterna och utredarna kämpade i åratal för att rentvå den oskyldigt dömde.– Jag hade inte haft en chans att klara det här utan dem, säger Kaj Linna från sitt nya hem på Kanarieöarna.
Läs mer om Kaj Linna och Kanarieöarna.
Kaj Linna vill ha fem miljoner i förskott
Den felaktigt morddömde Kaj Linna planerar att begära ett förskott på sitt skadestånd av justitiekansler Anna Skarhed. Linna tänker kräva fem miljoner kronor nu och 25 miljoner totalt, skriver Aftonbladet.