Katalonien snart

Senaten ska rösta om Katalonien

Det katalanska självstyret kan snart upphöra.Spanske premiärministern Mariano Rajoy uppmanar nu senaten att avsätta de regionala ledarna.– Vi måste återföra lag och demokrati ett samhälle som har lidit på grund av politikernas agerande, säger han i ett tal till senaten.Samtidigt har katalanska partier lämnat in en motion om att utropa en katalansk republik rapporterar Sky News.
Läs mer om Katalonien och Mariano Rajoy.

Madrid går snart om Katalonien

Kataloniens ekonomiska tyngd har i varit densamma i 40 år medan såväl rivalen Madrids som de baskiska områdenas ökat, visar en genomgång av tidningen El Pas. Meningarna går isär om detta visar verklig ekonomisk kräftgång eller bekräftar separatisternas bild av orättvisa.
Läs mer om Katalonien.
Nathan Shachar: Om 155 inte tar skruv återstår inte mycket mer än att skicka militär till Katalonien
ANALYS. De bägge dokument på torrt kanslispråk som den spanske premiärministern Mariano Rajoy och hans katalanske kollega Carles Puigdemont utväxlade på torsdagen gjorde inget för att lätta på den gastkramande stämningen. Men bägge ledarna vill helst slippa avlossa den första salvan i en strid som snart nog kommer att föras med skarpare vapen än papper.
Läs mer om Katalonien och Mariano Rajoy.
Spanska hotet: Katalanske presidenten kan hamna i fängelse om han utropar självständighet
Hundratusentals människor har tidigare visat sitt stöd för ett enat Spanien och protesterat mot ett självständigt Katalonien.Snart ställs allt på sin spets.I morgon väntas katalanske presidenten Carles Puigdemont hålla ett tal till regionparlamentet där han kan utropa självständighet.Spaniens regering hotar med ett mångårigt fängelsestraff för honom om han gör det.
Läs mer om Katalonien.Snart och Spanien.

Tusentals poliser skickas till Katalonien

Irritationen i Madrid stiger över de katalanska folkmassor som omringar institutioner i Barcelona. Demonstranterna angriper inte det spanska civilgardet men slår sönder dess fordon så snart de visar sig.
Läs mer om Barcelona, Katalonien och Madrid.
Demokratin står på spel i Spanien
Med folkets mandat för oberoende i ryggen och med demokratiska metoder kan Katalonien snart bli en ny stat i Europa. Det skriver Raül Romeva, utrikesminister i Kataloniens regering. I dagarna besöker han Sverige, vilket lett till protester från den spanska ambassaden.
Snart stänger vallokalerna i landet
Snart stänger vallokalerna i Katalonien - och därmed avgörs ödesfrågan om huruvida regionen ska inleda en självständighetsprocess från Spanien. Enligt färska opinionsundersökningar kommer de partier som kämpar för självständighet att vinna med en knapp marginal. Vid 18-tiden hade 63 procent röstat i ödesvalet.
Läs mer om Katalonien och Spanien.
Katalonien vill sluta betala för Spanien
I dag är det 300-årsjubileum för Kataloniens nationaldag, och snart röstar katalanerna om självständighet. Att bryta sig loss från Spanien ses som ett medel för att skydda regionens ekonomiska välstånd.
Läs mer om Spanien.