Kim wall

Kim Wall kan få pris efter döden

Kim Wall är en av 31 journalister som nominerats till Prix Europas pris för Årets bästa europeiska journalist.I juryns motivering formuleras bland annat en önskan om att Kim Walls arbete gjort ska inspirera andra.En karriär som visar prov på oförtröttlig nyfikenhet, kreativitet och rättskänsla, skriver Prix Europa.
Läs mer om Prix Europa.

Hör GW om mordet på Kim Wall

I SVT:s Veckans Brott besöker Leif GW Persson Peter Madsens ubåt UC3. Se ett utdrag ur programmet.
Läs mer om Kim Wall och UC3.
GW: Peter Madsen är inte överdrivet begåvad
Ubåtskonstruktören Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall och tillvägagångssättet indikerar att han inte är överdrivet begåvad – det menar kriminologen Leif GW Persson efter att ha besökt ubåten där brottet begicks. Och det var sannolikt inte danskens första grova brott: – Verkligen inte.
Läs mer om Kim Wall och Leif GW Persson.
Så löste polishundar bevisen mot Madsen
Peter Madsens förklaring kring vad som hände ombord på ubåten Nautilus håller på att smulas sönder.För en dryg vecka sedan hittas fler kvarlevor som enligt dansk polis motbevisar Madsens version av hur den svenska journalisten Kim Wall dog.Bevisen kunde säkras efter att svenska, specialtränade kriminalsökhundar assisterat dansk polis i sökarbetet.Hundföraren Johan Esbjörnsson beskriver uppdraget som ovanligt på flera sätt.– Det var väldigt speciellt att jobba till havs. Även ärendet som sådant. Det kändes bra att kunna bidra.
Läs mer om Kim Wall och Madsen.

Vi bör hedra henne – genom att gå i hennes fotspår

På Columbia University i New York, där Kim Wall studerade till journalist, är hon ihågkommen som en sprudlande och nyfiken elev. Familj, vänner och skolkamrater samlades under onsdagen till en minnesstund på skolan, präglad av tårar och skratt.
Läs mer om Kim Wall och New York.
JUST NU: Polisens fynd i sökandet efter Kim Wall
Polisen har hittat en såg i Kögebukten.Sågen hittades i samma område som polisen misstänker att den mordmisstänkte Peter Madsens färdats i sin ubåt.– Sågen blir nu undersökt av våra kriminaltekniker för att värdera om det är tal om den såg som polisen har sökt efter i samband med ubåtsfallet, säger mordutredare Jens Møller Jensen.
Läs mer om Kim Wall och Kögebukten.Sågen.
Kim Wall hedrad i New York: Vi behöver fler som henne
Kim Wall hyllades vid en minnesstund i New York på onsdagskvällen. – Mänskligheten behöver fler modiga kvinnor som Kim, sade mamman Ingrid Wall i ett tal.
Läs mer om Ingrid Wall, Kim och New York.
Så hedras Kim Wall på sitt gamla universitet
NEW YORK. På Columbia University var Kim Wall en nyfiken och uppskattad student, en god kollega och en kär vän.Det var här hon blommade ut till den vassa reporter som fick världens som sin arbetsplats.Under natten till torsdag hedras hon med en kärleksfull minnesstund.– Det ska bli en spegling av Kims glädje och kärlek. Jag tror det kommer bli väldigt vackert, säger Lonnie Isabel på Columbia University.
Peter Madsen vill inte prata med polisen
Peter Madsen misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, men han nekar.I slutet av förra veckan hittade polisen ytterligare kvarlevor av Kim WallEfter de senaste fynden vägrar mordmisstänkte Peter Madsen att prata med polisen, enligt Aftonbladet.– Peter Madsen önskar inte att prata med polisen i nuläget efter helgens fynd, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen till Aftonbladet.
Polisen avslöjar: Söker fler av Madsens verktyg
Trots flera fynd i Kim Wall-utredningen pågår den danska polisens intensiva sökarbete fortfarande.Nu kan Kvällsposten avslöja att polisen söker mer än bara kroppsdelar.– Vi letar bland annat efter verktyg som kan ha skadat Kim Wall, säger Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.
Madsen ska dna-testas för andra olösta fall i Sverige
Peter Madsen som misstänks för mordet på svenska journalisten Kim Wall ska nu DNA-testas för andra olösta fall, rapporterar TV4. – Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne till tv-kanalen.
Läs mer om Kim Wall, Skåne, Sverige och TV4.
Madsen ska dna-testas för andra olösta fall i Sverige
Peter Madsen som misstänks för mordet på svenska journalisten Kim Wall ska nu DNA-testas för andra olösta fall, rapporterar TV4. – Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne till tv-kanalen.
Läs mer om Kim Wall, Skåne, Sverige och TV4.
Sex lögner som kan fälla Peter Madsen
Gång på gång har polisen krossat Peter Madsens förklaringar om vad som hände den svenska journalisten Kim Wall på ubåten Nautilus.Frågan alla ställer sig nu är hur länge han orkar hålla emot innan han själv lägger alla korten på bordet.– Han borde överväga ett erkännande, säger den danska toppadvokaten Mette Grith Stage.
Kim Walls minnesfond har nått 100 000 dollar
Minnesfonden Kim Wall Memorial Fund skapades för att föra Kim Walls ära vidare.Målet var satt på 100 000 dollar – en önskan som nu gått i uppfyllelse.En gång om året, på Kim Walls födelsedag, kommer ett stipendium delas ut till en kvinnlig journalist.– Vi ville vinna tillbaka historien och uppmana fler kvinnor att våga, som Kim, säger nära vännen Mansi Chocksi.
Läs mer om Kim och Mansi Chocksi.
Svenska specialhundarna hittade Kim Walls kvarlevor
Fler kvarlevor efter Kim Wall har hittats vilket innebär ett enormt framsteg i polisens utredning.Fyndet gjordes efter flera veckors intensivt sökande med dykare i Kögebukten, och dessutom en ovärderlig hjälpinsats – från svenska sökhundar.– Först kunde hundarna hjälpa till att tala om var delarna borde finnas och då gjorde man första fyndet, säger Lars-Göran Eriksson, hundförare till likhunden Ace.
Familjen hedrar Kim Wall i ny film
I en videofilm hedrar familjen sin dotter och syster Kim Wall – för att minnet av den svenska journalisten ska leva vidare genom minnesfonden. – Kim var lycklig, framtiden såg ljus ut och det fanns inga mörka moln, säger hennes bror Tom Wall i klippet.
Läs mer om Kim Wall och Tom Wall.
Familjens starka film till minne av Kim Wall
Kim Walls minnesfond är nära att nå sitt mål att samla ihop 100 000 dollar.Nu går familjen ut med ett videomeddelande, där de berättar om dottern, systern och journalisten Kim Wall.– Kim hade en unik talang för att se människan och hon hade ett genuint intresse för att berätta hans eller hennes historia, säger mamma Ingrid Wall i videon.
Läs mer om Ingrid Wall och Kim Wall.
Nya fynd i utredningen om Kim Wall
DN:s Marcus Ålsnäs var på plats i Köpenhamn för polisens presskonferens.
Läs mer om Kim Wall och Köpenhamn.
Kriminolog om Madsen: Extremt försvårande
Den danska polisens fynd av fler kvarlevor efter Kim Wall kan motbevisa det som den mordmisstänkte ubåtsägaren Peter Madsen sagt om att den svenska journalisten dog till följd av en olycka. – Det är extremt försvårande för honom, säger kriminologen Nina Runge.
Kroppsdelar genombrott i ubåtsutredning
Efter flera dyk i Kögebukten utanför Köpenhamn bekräftar polisen att flera kroppsdelar och kläder hittats som tillhör den dödade Kim Wall. De nya fynden kan omkullkasta den mordmisstänkte Peter Madsens förklaring till hur den svenska journalisten Kim Wall dog.
Läs mer om Kim Wall, Kögebukten och Köpenhamn.
Svenska likhundar bakom genombrott i mordutredning
Det var de svenska likhundarna som gjorde att polisen kunde hitta kvarlevorna från den försvunna journalisten Kim Wall. Det berättade utredningschefen Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen på lördagens presskonferens.
Läs mer om Kim Wall och Köpenhamnspolisen.
Rättsexperten om polisfynden: Nu kan man få dödsorsak
Fynden av flera kroppsdelar i Kim Wall-fallet gör att polisen nu har goda möjligheter att få ett svar på dödsorsaken. Det är också mycket viktigt för de anhöriga, menar tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. – Nu kan det bli en rättslig slutpunkt, säger han.
Madsens förklaring var antagligen skitsnack
Polisens nya fynd i utredningen av det misstänkta mordet på Kim Wall ser ut att omkullkasta misstänkte Peter Madsens förklaring av vad som hänt.Nu är frågan vad Madsen kommer säga till sitt försvar.– Det var antagligen skitsnack redan från början, säger Catarina Lundbäck, Expressens krimkrönikör.