Kim wall

Michael sov på ubåten – innan Kim Walls död

Tre nätter före det misstänka mordet på Kim Wall sov norske Michael Youget på Peter Madsens ubåt.Han skulle hjälpa Madsen i verkstaden under en hel vecka – men en dag efter ankomsten ombads Michael åka hem.– Det förklarades aldrig varför, säger han.Några dygn senare dog Kim Wall ombord på ubåten.

Nu är han vän med Kim Walls föräldrar

Spaningsledaren Jens Møller Jensen, 60, vid Köpenhamnspolisen har under utredningen av mordet på Kim Wall fått en nära relation till hennes föräldrar.– Vi pratar i telefon flera gånger om dagen, säger han till det danska magasinet Euroman.Møller Jensen har även besökt familjen i deras hem i Skåne.
Katarina Wennstam: Exponeringen av mördade kvinnor säger något väldigt obehagligt om vår tid
Varför skildras mördade män och kvinnor så olika i medierna? Rättegången kring mordet på Kim Wall visar återigen hur obehagligt fixerade vi blivit av intima detaljer av kvinnors liv och kroppar, skriver författaren Katarina Wennstam.
Läs mer om Katarina Wennstam och Kim Wall.
Peter Madsens kyla i rätten: Inte levande
Med en överlägsen stil svarar Peter Madsen på åklagare Jakob Buch-Jepsens frågor, ofta utan att egentligen ge svar.När han ska förklara varför han styckade Kim Wall tittar han iskallt upp:– Det är inte tal om en levande människa.– Han var precis så känslokall och klinisk som jag förväntat mig, säger Lars Kruse, rättsexpert och försvarsadvokat.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.

Åklagarens tunga bevis mot Madsen

Åklagaren presenterade under rättegångens första dag flera för Peter Madsen synnerligen graverande uppgifter: Madsens googlingar efter grovt våldsamt material under bara timmar innan han seglade ut med Kim Wall. Hans psykiska status. Och fyndet av brottsoffrets blod på Madsens näsa.Peter Madsen fick även med egna ord berätta om de sista timmarna i ubåten – och ge sin version om hur Kim Wall dog.Den historien kommer nu att nagelfaras av åklagaren – för att bevisa att Peter Madsen mördade Kim Wall.
Läs mer om Kim Wall, Madsen och Peter Madsen.
Kim Walls sms i ubåten: Jag lever fortfarande
Fraserna Jag lever fortfarande och Jag älskar dig hann Kim Wall den 10 augusti att sms:a sin pojkvän.Planen var att den svenska journalisten skulle vara tillbaka från sitt uppdrag redan innan solnedgång samma kväll.Kim Wall hade efter månader av tystnad plötsligt fått en inbjudan till Peter Madsens ubåt – och i sista stund bestämde hon sig för att lämna vännerna för att följa med.
Läs mer om Jag och Kim Wall.
Expertens kritik mot Madsens förklaring
Peter Madsen hävdar att Kim Wall dog av förgiftning på ubåten.Den förklaringen köper inte en av Sveriges ledande rättsmedicinska experter.– Om det är en dieselmotor rör det sig om så låga mängder kolmonoxid att det blir svårt att hävda att det är dödligt, säger Peter Krantz, docent på Lunds universitet.
Läs mer om Kim Wall och Peter Krantz.
Madsen skrattade under förhöret
Timmar före Peter Madsen gav sig ut i ubåten tillsammans med Kim Wall googlade han på kvinnlig halshuggning. Det är bara ett av många mardrömslika bevis som åklagaren lade fram under den första rättegångsdagen i det uppmärksammade ubåtsfallet. Madsen själv fortsätter att hävda sin oskuld. Han skrattar till flera gånger under förhöret och undrar hur lång tid han har på sig att beskriva sin sexualitet.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Madsen fortsätter neka till mord på Kim Wall
Vi har inte hört hela min klients förklaring. Det säger Peter Madsens advokat efter första dagen av förhandling i mordrättegången om Kim Walls död. Åklagaren ger inga kommentarer.
Läs mer om Kim Wall.
Mordmisstänkte Madsen: Ljög om hur Wall dog
Åklagaren pressade på eftermiddagen den mordmisstänkte Peter Madsen om hur Kim Wall dog och varför han ljög om det. Det var så otäckt så det vill man inte dela med någon annan människa sade ubåtsägaren.
Läs mer om Kim Wall, Peter Madsen och Wall.
Madsens sökning innan mötet: Halshugga flicka
På torsdagen inleddes rättegången mot Peter Madsen, och mycket av den information som åklagare la fram var känd sedan innan.Men det framkom också ny information: Som att Kim Wall skickade sms från ubåten och att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet när han togs upp ur den sjunkande ubåten.Dessutom sökte Madsen, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på halshugga flicka på sin telefon.
Läs mer om Kim Wall, Madsen och Peter Madsen.
Ganska mycket visste vi – men inte detta
Ganska mycket visste vi.Men inte detta.Inte vad Kim Wall skrev i sina sista sms.Inte hur fartygen i Öresund kämpade för att rädda liv – när det redan var för sent.Och absolut inte att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet.
Läs mer om Kim Wall, Peter Madsen och Öresund.
Peter Madsen hade blod från Kim Wall i ansiktet
Ubåtsägaren Peter Madsen hade blod från Kim Wall i ansiktet när han undersöktes rättsmedicinskt, och skador på underarmarna. Det var fruktansvärda detaljer som åklagaren berättade om bevisningen mot Madsen och bärgningen av Kim Walls kropp under förmiddagen den första rättegångsdagen. Madsen hade sökt på nätet efter kvinnlig halshuggning.
Läs mer om Kim Wall och Madsen.
Ganska mycket visste vi – men inte detta
Ganska mycket visste vi.Men inte detta.Inte vad Kim Wall skrev i sina sista sms.Inte hur fartygen i Öresund kämpade för att rädda liv – när det redan var för sent.Och absolut inte att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet.
Läs mer om Kim Wall, Peter Madsen och Öresund.
Anstormning till rättegången mot Peter Madsen
Spänningen är påtaglig och det är anstormning av medier till rättegången mot ubåtsägaren Peter Madsen, som åtalats för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen väntas i dag gå igenom – mord, sexbrott och brott mot griftefriden. I inledningen av rättegången krävde han livstids fängelse.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Niklas Orrenius: Hur hade Kim Wall skrivit om rättegången i Köpenhamn?
KRÖNIKA. Hur hade Kim Wall rapporterat om rättegången mot Peter Madsen? Hon hade sannolikt inte missat den kolsvarta ironin i att förhandlingen om ett kvinnomord inleds den 8 mars, på internationella kvinnodagen.
Läs mer om Kim Wall, Köpenhamn och Peter Madsen.
Tidslinje: Kim Walls död – detta har hänt
Vid 19-tiden den 10 augusti 2017 lämnar UC3 Nautilus hamnen i Köpenhamn. Ombord finns den svenska journalisten Kim Wall och ubåtsbyggaren Peter Madsen. Wall skulle göra ett reportage Madsen. Det här är en sammanfattning av vad som hände sen.
Just nu: Rättegången mot Madsen inleds
I dag startar rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Journalister från tolv länder gör sig redo för att rapportera från ett av tingsrättens mest uppmärksammade fall någonsin. Följ direktrapporteringen från rättegången här.
Läs mer om Kim Wall, Madsen och Peter Madsen.
Live: Följ rättegången mot Peter Madsen
Danske Peter Madsen står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt. Följ direktrapporteringen från rättegångens första dag.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Oklar dödsorsak kan försvåra för åklagaren
I dag inleds rättegången mot Peter Madsen, som misstänks ha dödat den svenska journalisten Kim Wall. Hur sannolikt är det att rätten går på åklagarens linje och dömer honom till livstids fängelse? Bevisningen är omfattande men det finns frågetecken.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Här är de tyngsta bevisen mot Madsen
På torsdagen inleds rättegången mot Peter Madsen för det misstänkta mordet på svenska journalisten Kim Wall. Här är några av de hittills kända bevisen som åklagaren tror kan fälla honom.
Läs mer om Kim Wall, Madsen och Peter Madsen.
Nu får vi veta vad som hände i ubåten
I dag börjar rättegången mot Peter Madsen. Och nu kommer åklagaren Jakob Buch-Jepsen för första gången i detalj redogöra för hur mordet på Kim Wall gick till, enligt polisens utredning. – Han kommer att presentera fakta i målet, säger advokat Mette Grith Stage. Peter Madsen, som hittills vid flera tillfällen ljugit i rättegångssalen, kommer också få en möjlighet att yttra sig om detta.
Många frågor kvarstår när Kim Wall-fallet går till rättegång
Åklagaren menar att Peter Madsen planerat mordet på den svenska journalisten Kim Wall i förväg och att bevisningen är god när rättegången på torsdagen inleds i Köpenhamn. Själv nekar den danske uppfinnaren till brottet – men hittills har hans förklaringar kring omständigheterna lett till fler frågor än svar.
Bevisningen mot Peter Madsen
Peter Madsen har åtalats misstänkt för ett planerat mord på den svenska journalisten Kim Wall, men exakt vilken bevisning åklagarsidan har mot ubåtsbyggaren har ännu inte offentliggjorts.
Läs mer om Kim Wall och Peter Madsen.
Kvällsposten rapporterar live från Köpenhamn hela dagen
Intresset för utredningen om mordet på Kim Wall har varit enormt. På torsdagen börjar rättegången, och Kvällsposten är på plats för att rapportera hela dagen.I Kvällspostens app rapporterar Maria Rydhagen, Alexander Vickhoff och Simon Larsson, live från rättegången.Och i Expressen TV guidas du genom den danska terminologin genom programledarna Caroline Larsson, Tomas Kvarnkullen samt Lisah Silfwer, Catharina Lundbäck och Lii Hylander.