Kina

Avancerat kinesiskt spioneri via företag i Stockholm

Ett svenskt it-företag blev omedvetet en språngbräda in för Kina när landets cyberangrepp tog sig in i svenska företag, visar SvD:s granskning. Spåren leder till ett företag som driver en datahall i Stockholm.
Läs mer om Kina och Stockholm.
Spotifys Kina-konkurrent planerar börsintåg i USA
Kinesiska tech-jätten Tencent förbereder en börsnotering i USA för sin musiktjänst, enligt Wall Street Journal.Det spås bli en av de största tech-noteringarna någonsin med en värdering på 25 miljarder dollar, motsvarande cirka 210 miljarder svenska kronor.
119 kineser gripna för telefonbedrägeri
Kambodjansk polis har gripit 119 kinesiska medborgare i huvudstaden Phnom Penh misstänkta för telefonbedrägerier mot personer i Kina och Taiwan.
Läs mer om Kina, Phnom Penh och Taiwan.

Städer och hem förstörda när folket återvänder – bilderna visar förödelsen

Död åt USA. Död åt Israel. Seger åt islam. Det är houthirebellernas slogan. Houthierna kontrollerar norra Jemen och tillhör politiskt Iran-sidan i Mellanöstern, som i förlängningen stöds av Ryssland och Kina.
Drakbåt välte – 17 döda
Minst 17 personer har omkommit i en båtolycka i södra Kina, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina. Olyckan inträffade när två drakbåtar, 18 meter långa, slog runt när de tränade inför en tävling i floden Taohua i staden Guilin.
Läs mer om Guilin, Kina, Nya Kina och Taohua.
17 döda i båtolycka i Kina
Minst 17 personer har omkommit i en båtolycka i södra Kina, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.
Läs mer om Kina och Nya Kina.
17 döda i båtolycka i Kina
Läs mer om Kina.
Känguru på zoo stenades till döds
En känguru dog och en skadades sedan besökare på en djurpark i Kina kastat sten på dem. Besökarna tyckte inte att djuren hoppade tillräckligt för att roa dem.
Läs mer om Kina.
K som i Kommunistpartiet
Samtliga Riksdagspartier har detta valår listat sina program i prydliga Vår politik A till Ö. Problemet: Kina är inte med. Här är tre Kina-punkter som svensk politik bör ta till sig.
Så angrep Kina naiva Sverige i det fördolda
En massiv spionagekampanj där ovärderliga företagshemligheter av allt att döma stals av kinesiska staten. Här är historien om hur Sverige blev utsatt för Kinas nya cyberkrigsstrategi: att göra research i sociala medier om just dig.
Läs mer om Kina och Sverige.
Kinesiska självkörande lastbilar utmanar Tesla
De har ingen förarhytt och ingen förare. Kina ger sig in i kampen om marknaden för självkörande fordon på allvar – i en hamn i den jättelika hamnstaden Qingdao syns nu självkörande lastbilar transportera containrar.
Läs mer om Qingdao och Tesla.
Skalvövning i Kina ledde till missförstånd
Den myndighet i Kina som ansvarar för information om jordbävningar medger att den rapporterat om stora skalv som i själva verket inte inträffat. Det rörde sig i stället om övningar, och informationen skulle inte ha gått ut till allmänheten.
Läs mer om Kina.
Skalvövning i Kina ledde till missförstånd
Den myndighet i Kina som ansvarar för information om jordbävningar medger att den rapporterat om stora skalv som i själva verket inte inträffat.
Läs mer om Kina.
Handelskriget: Kinesiska bolag påverkas väldigt lite
Spänningarna mellan Kina och USA blir allt större, men hittills är det inget som haft någon större effekt på den kinesiska ekonomin. Tidigare i veckan presenterade Kina siffror för första kvartalet som visar på en oförändrat stark tillväxt på 6,8 procent.
Läs mer om Kina och USA.
Kina inleder 5G-tester
Kinesiska telekomoperatörer inleder tester av 5G i 16 större städer efter att nödvändiga godkännanden inkommit från kinesiska regulatoriska myndigheter. Det rapporterar Technode.
Läs mer om Technode.
Goda utsikter för europeiska företag i Kina, enligt SEB:s rapport
Europeiska företag verksamma i Kina fortsätter att visa positiva utsikter för affärerna i landet. Det visar SEB:s undersökning, China Financial Index, som publicerades på torsdagen.
Läs mer om China Financial Index och Kina.
ABB: SAMMA POSITIVA UTSIKTSBILD SOM FÖR TRE MÅNADER SEDAN
STOCKHOLM (Direkt) Makroekonomin visar positiva tecken i Europa och USA och tillväxten förväntas fortsätta i Kina.
Läs mer om Europa, Kina och USA.
06.45: Årets utlandssemester kan bli dyr historia
Kinas tillväxt ökar takten men hur påverkas investerarna av hotet om handelskrig? Ekonomistudion gästas av Kina-experten Karine Hirn, partner på East Capital. Och årets utlandssemester kan bli en dyr historia med en allt svagare krona. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson diskuterar var i världen du får mest valuta för pengarna. Medverkar gör även SvD:s privatekonomireporter Emmylou Tuvhag om att stölderna av kreditkortsuppgifter nu är rekordmånga. Se Ekonomistudion live klockan 06.45 .
Europabörser: Munter start på rapportperioden lyfte
Europabörserna visade en blandad utveckling med dragning uppåt i onsdagshandeln. Den geopolitiska spänningen och oron över ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina byttes mot fokus på en uppmuntrande start på rapportperioden.
Läs mer om Kina och USA.
IMF-möte i skuggan av tullbråk
Tullbråket mellan Kina och USA har gjort att handelspolitiken har seglat upp som huvudfrågan inför Internationella valutafondens vårmöte Washington i slutet av veckan.
Läs mer om Internationella, Kina, USA och Washington.
IMF-möte i skuggan av tullbråk
Tullbråket mellan Kina och USA har gjort att handelspolitiken har seglat upp som huvudfrågan inför Internationella valutafondens vårmöte Washington i slutet av veckan. En annan het fråga är digitalbeskattning, enligt finansminister Magdalena Andersson.
Tesla den stora vinnaren i bilkriget mellan USA och Kina
Elon Musk fick som han ville.Kina tar bort den tidigare så heliga regeln om partnerskap och 50-50-ägande med kinesiska partners för de stora bilföretagen.Och när det blir fritt fram för Volkswagen, Mercedes, BMW och General Motors i Kina kommer Geely få tuffare konkurrens.
Läs mer om BMW, Geely, Kina, USA och Volkswagen.