Kräver

Försvaret tappar flyg- och fartygstid – kräver Natonivå

Försvarsmakten vill pressa upp anslagen till Natonivå – två procent av BNP – under perioden fram till 2035. Samtidigt minskade antalet utnyttjade flyg- och fartygstimmar för tunga system som Gripen-plan korvetter och ubåtar under 2017.
Läs mer om BNP, Gripen-plan och Natonivå.

AI skapar en dataexplosion som kräver ett nytt sätt att tänka lagring

AI och maskininlärning skapar enorma datamängder. Bästa sättet att hantera dem är att använda sig av maskinlärning i lagringssystemen, skriver IDG Expert Networks Fredrik Arveskär.
Vi kräver att riktlinjer om barngrupper följs
Återigen försöker ansvariga politiker och tjänstemän ducka för verkligheten kring Kalmars förskolor.
Avslöjande kräver tur och stora resurser
Ska svensk polis lyckas knyta någon till en virtuell plånbok krävs spaning, tur – och helst lite klantighet från den misstänkte. Skickliga kriminella vet att de inte ska använda sitt eget ip-nummer, säger chefsåklagaren Jan Tibbling.
Läs mer om Jan Tibbling.

Patient kräver ytterligare granskning av Macchiarini och KI

Efter att Teddy Bondefalk opererats av skandalkirurgen Paolo Macchiarini drabbades han av komplikationer som lett till svåra men. Han har tidigare polisanmält fallet men förundersökningen lades ned. Nu vill han att IVO granskar fallet.
Oppositionen sätter press på statsministern om skogen
Statsminister Stefan Löfven måste köra över Miljöpartiet och se till att skogsägarnas rätt att förfoga över sin egen mark respekteras. Det kräver nu oppositionen. Samtidigt ger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht beskedet att uttaget från skogen ska öka.
Krogfackets stenhårda krav mot Sveriges rikaste kvinna
Restaurang Frantzn i Stockholm har tre stjärnor i Michelinguiden – men saknar kollektivavtal.Nu rasar Hotell- och restaurangfacket (HRF) mot toppkrogen och kräver svar från storägaren Antonia Ax:son Johnson. – Jag förutsätter att en hon är en god ledare även i vår bransch, som hon är i sina andra företag, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
De osynliga barnen måste bli synliggjorda i lag
Barn som tvingas se på eller höra när en närstående blir misshandlad i hemmet är en stor grupp offer som lider i tystnad. De faller ständigt mellan stolarna då det inte finns ett lagrum till skydd för deras rättigheter. Vi kräver därför att barn som upplevt våld blir juridiska brottsoffer och får målsägandestatus, skriver företrädare för Brottsofferjouren Sverige och Se Barnen.
Elever i Florida kräver vapenförbud
Studenter som överlevde skolmassakern i Florida i onsdags demonstrerar för förbud mot halvautomatiska vapen. Och i Colorado buades en republikansk kongresspolitiker ut av väljare. Men Republikanerna fortsätter hålla emot skärpta vapenlagar.
Läs mer om Colorado och Florida.
Tysk åklagare yrkar livstid för Lasermannen
I dag, onsdag, faller domen mot Lasermannen.Den tyska åklagaren är övertygad att John Ausonius är skyldig till mordet på en garderobiär i Frankfurt för 26 år sedan – och kräver livstids fängelse.Ausonius hävdar sin oskuld och vill frikännas.
Fritt fram att ha giftiga ormar – men inte tupp
Sedan årsskiftet är det fritt fram att ha giftormar i sina hem i Helsingborg.Men ett annat djur kräver fortfarande tillstånd – tuppen.
Läs mer om Helsingborg.Men.
Ambassad kräver svar efter hundbett
En polsk pojke på tillfälligt besök i Skillingaryd fick ta emot bett från en polishund 2015. Pappan slogs med batong av en hundförare. Nu kräver den polska ambassaden ett svar från polisen, rapporterar Värnamo Nyheter.
Ambassad kräver svar efter hundbett
En polsk pojke på tillfälligt besök i Skillingaryd fick ta emot bett från en polishund 2015. Pappan slogs med batong av en hundförare. Nu kräver den polska ambassaden ett svar från polisen, rapporterar Värnamo Nyheter.
Ny kalldusch för May när partivännerna sätter tryck
Storbritanniens premiärminister Theresa May står åter inför potentiellt skadliga protester inom hennes eget parti där 62 parlamentsledamöter kräver ett snabbt och klart utträde ur EU. Det rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om May och Theresa May.
Författarnas upprop mot Kina: Frige Gui Minhai nu
Svenske förläggaren Gui Minhai sitter frihetsberövad i Kina.Pen, den världsomfattande föreningen för skribenter, fördömer i ett upprop starkt de kinesiska myndigheternas behandling av honom.Pen kräver att yttrandefriheten respekteras.
Läs mer om Gui Minhai, Kina och Kina.Pen.
Internationella författare i upprop mot Kina: Frige Gui Minhai nu
Den svenske förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande frihetsberövad i Kina. PEN International fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av Gui och kräver att yttrandefriheten respekteras.
Läs mer om Gui, Gui Minhai och Kina.
6 viktiga saker att tänka på när du åker skidor med små barn
Skidåkning är en otroligt häftigt och rolig sport (enligt de allra flesta), men som kräver mycket kontroll och uppsikt. Ni som har åkt skidor vet hur mycket det är att hålla koll på.
Sverige tar strid för bok som stals av KB-mannen
En bokhandlare i Nederländerna köpte en bok som stulits av den så kallade KB-mannen. Nu stäms bokhandlaren av Riksantikvarieämbetet som kräver att boken ska tillbaka till Sverige.
Kasta ut dem – skam för landet
Hundratusentals människor kräver att Kim Bo-reum och Park Ji-woo ska kastas ut ur OS.Anledningen är att stjärnorna anklagats för att ha mobbat sin lagkamrat Noh Seon-yeong.
Rättegången mot Swefilmer-männen inleds i hovrätten
På tisdagen inleds hovrättsförhandlingarna i Swefilmer-målet. Åklagaren vill att straffet skärps, medan den utpekade huvudmannen kräver att domen rivs upp.
Skärpta straff kräver att fler anstalter och häkten byggs
DN DEBATT 20/2. Förra året bröts trenden och antalet intagna i fängelse ökade för första gången på flera år. När platsbristen blev akut i slutet av nittiotalet ledde det till rymningar, fritagningar, gisslansituationer och upplopp. För att inte hamna där igen måste Kriminalvården nu expandera med nya anstalter och häkten, skriver generaldirektör Nils Öberg.
Läs mer om Kriminalvården.
KD kräver kriskommission
Kristdemokraterna vill att regeringen tillsätter en kriskommission om vården. – Läget är så pass allvarligt nu, säger partiledaren Ebba Busch Thor.
Läs mer om Ebba Busch Thor.
KD kräver kriskommission om vården
Kristdemokraterna vill att regeringen tillsätter en kriskommission om vården. Läget är så pass allvarligt nu, säger partiledaren Ebba Busch Thor.
Läs mer om Ebba Busch Thor.
Miljontals användare protesterar mot Snapchats ändringar
Kräver att appen ska fungera likadant som före omgörningen.