Kräver

Erika Ullberg (S): Varför har ledningen mörkat händelsen?

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) kräver krismöte i landstinget – efter att Nya Karolinska berättat om en allvarlig händelse med hjärtövervakning som inträffade i förra veckan. – Jag vill veta varför sjukhusledningen har mörkat detta, säger hon.
Läs mer om Nya Karolinska.

Frankrike kräver FN-möte om slavhandel

Frankrike vill att FN:s säkerhetsråd samlas till ett krismöte med anledning av de rapporter om slavhandel som kommer från Libyen. I ett videoklipp som CNN visat säljs bland annat en ung pojke till högstbjudande för gårdsarbete.
Läs mer om CNN, FN-möte och Libyen.
Åkesson (SD) öppnar för att stödja M-regering efter valet
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson öppnar för att ge sitt stöd till en renodlad moderatregering efter valet. Men då kräver han att M anpassar sig till SD:s invandringspolitik. — Det viktigaste är inte en statsrådsportfölj, utan att vi har inflytande, säger han till DN inför partiets landsdagar som inleds på torsdag.
Läs mer om Det, Jimmie Åkesson och M-regering.
Alice Bah Kuhnke i möte med Kultursverige efter #metoo
Alice Bah Kuhnke kallade på tisdagen till möte med Kultursverige efter den senaste tidens upprop i #metoo.Nu kräver hon ett långsiktigt agerande från bland annat Svenska Filminstitutet och Teaterförbundet.– Jag vill att de ska beskriva för mig vilka åtgärder som är på gång, säger Alice Bah Kuhnke.

Allsvenska klubbar kräver mer pengar och lättare väg till SHL

Mer tv-pengar och ändrat kvalsystem. Det kräver sex traditionsrika hockeyklubbar i ett brev till Svenska ishockeyförbundet och SHL. Om ingenting sker hotas verksamheten, skriver man. – Det är närmast en katastrof att åka ur och nålsögat att gå upp är litet, säger AIK Hockey AB:s ordförande Johan Palmgren.
Läs mer om Johan Palmgren, SHL och Svenska.
Kräver livstid för mord på styvdotter
Åklagaren yrkar på livstids fängelse för en man i 40-årsåldern som åtalats för att ha mördat sin styvdotter utanför värmländska Sunne i maj, uppger lokala medier.Kvinnan träffades av flera yxhugg i huvudet. Hon avled efter några dagar på sjukhus.
Läs mer om Sunne.
Zimbabwes sparkade vicepresident Krokodilen kräver Mugabes avgång
Zimbabwes sparkade vicepresident Emmerson Mnangagwa uppmanar president Robert Mugabe att lyssna på befolkningens högljudda uppmaning och avgå från sitt ämbete. Uttalandet kommer mindre än 12 timmar efter att armchefen Constantino Chiwenga sagt att Mnangagwa är på väg hem till landet efter samtal med presidenten.
Ryanairs piloter kräver trygg anställning
Inställda flygningar och bristande anställningsvillkor har fått piloterna i Ryanair att säga ifrån ordentligt. Via Svensk Pilotförening kräver man nu rättigheten till en trygg anställning.
Läs mer om Ryanair.
Kravet från Tovas familj – 450 000 i skadestånd
Tova Mobergs tidigare pojkvän står åtalad för att mördat henne.I samband med mordet har hon fått 20 hammarslag mot huvudet och kroppen samt blivit strypt.Nu kräver Tova Mobergs familj 100 000 kronor var av 22-åringen för psykiskt lidande.– Vi har valt att yrka maxbeloppet, säger Karl-Gösta Myhrberg, målsägandebiträde.
Sophämtare sågas i fler kommuner – bryter avtal
Tre kommuner i Göteborgstrakten bryter avtalen, och kräver det ifrågasatta renhållningsbolaget Renonorden på 6,6 miljoner kronor. I Stockholm är någon sådan åtgärd inte aktuell.
Läs mer om Göteborgstrakten och Renonorden.
Texas Rangers kräver att Apple låser upp Iphone SE
Delstatspolisen i Texas har fått en fullmakt utfärdad av domstol för att kräva Apple på upplåsning av Sutherland Springs-skyttens Iphone SE och Icloud-konto.
Läs mer om Apple, Icloud-konto och Iphone SE.
Polisen ska få hacka datorer. Men hur ska det gå till?
Regeringens utredare föreslår att polisen ska få rätt att hacka misstänktas datorer. Problemet är att det kräver avancerad mjukvara som antingen måste utvecklas eller köpas in från suspekta återförsäljare.
Polisen ska få hacka datorer. Men hur ska det gå till?
Regeringens utredare föreslår att polisen ska få rätt att hacka misstänktas datorer. Problemet är att det kräver avancerad mjukvara som antingen måste utvecklas eller köpas in från suspekta återförsäljare.
Expert: Första steget för att få bort Mugabe
Robert Mugabe har fått sparken som ledare för Zimbabwes styrande parti Zanu-PF. Partiet kräver nu att han avgår som president – annars hotar riksrätt. Sent på söndagskvällen uppgav källor att Mugabe var redo att avgå, enligt Reuters.
Läs mer om Mugabe och Zanu-PF.
Efter politikuppropet: Flera partier utreder medlemmar
I ett samlat upprop kräver fler än 1 300 kvinnliga politiker att sexövergrepp och trakasserier ska upphöra i maktens korridorer. Flera partier startar därför interna utredningar. Men inte Socialdemokraterna – trots att S-politiker finns med bland vittnesmålen, enligt uppgift för SvD.
Dan Lucas: Partierna måste enas över blocken om bostadskrisen
Bostadskrisen kan endast lösas av politiker i samförstånd över blockgränsen – men det kräver smärtsamma kompromisser.
7 av 10 jobbar gärna ihop med funktionsnedsatta
Enligt en ny Novus-undersökning finns det ett stort stöd för att anställa fler människor med funktionsnedsättningar. Resultaten vittnar om en stark sammanhållning och en bred strävan efter ökad mångfald. Vi kräver nu krafttag för en ökad inkludering på arbetsmarknaden, skriver de sju medlemmarna i juryn för Visa vägen-priset.
Läs mer om Novus-undersökning och Visa.
Över 1000 kvinnliga politiker i upprop mot sexövergrepp
Över tusen kvinnliga politiker ställer sig bakom ett upprop mot sexövergrepp och trakasserier i maktens korridorer. I uppropet kräver de att män inte längre ska kunna använda sexuella överträdelser för att tysta och skrämma politiskt engagerade kvinnor. Bra att det kommer fram, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Olagligt för Ingves att kika på din förmögenhet
Riksbanken bryter mot lagen om den verkställer planerna på att samla in uppgifter om enskilda hushålls skulder och tillgångar. Det menar Datainspektionen. Svenska Bankföreningen kräver nu att Riksbanken avstår från att samla in uppgifter utan politikernas godkännande.
Läs mer om Datainspektionen och Riksbanken.
Beskedet till Liverpool: Kräver monstersumma
Liverpool drömmer om Southamptons Virgil van Dijk.Och på lördag möter de varandra i Premier League.Då passar Southampton på att meddela prislappen på den holländske försvararen, skriver Daily Mirror.
Ökning av kvinnor som utsätts för sexualbrott
Utsattheten för sexualbrott och trakasserier är högre än vad som tidigare uppmätts, visar ny statistik från Brå.Inrikesminister Morgan Johansson, S, kräver att polisen fler poliser tillsätts.–Det är alldeles uppenbart att det behövs fler poliser och civila utredare, säger han.I kvällens Brottscentralen kan du ställa dina frågor direkt till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Riksdagen kräver svar från teatercheferna
Efter uppropen bland skådespelare och sångare kallas cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern till riksdagens kulturutskott. Ordförande Olof Lavesson (M) vill även se en öppen utfrågning. Det här är rena lagöverträdelser, säger han till DN.
Moderaterna kräver att SD agerar mot Gamov
Sverigedemokraterna måste agera för att försöka få den avhoppade riksdagsledamoten Pavel Gamov att lämna EU-nämnden och utrikesutskottet. Det anser Moderaternas som i likhet med regeringen anser att Gamov utgör en risk.
Läs mer om EU-nämnden, Gamov och Pavel Gamov.
Krigsveteraner vill se Mnangagwa som övergångsledare
Harare. Krigsveteraner i Zimbabwe kräver att president Robert Mugabe stiger åt sidan och att en bred koalition tar över styret. Till DN säger generalsekreteraren för deras organisation att landets invånare är trötta och att Mugabe har tappat sitt förnuft på grund av hög ålder.
Gå hem och läs böcker, Ebba Busch Thor!
KD-ledaren Ebba Busch-Thor vill integrera nyanlända med hjälp av litteraturkanon i skolan – men kunde själv inte nämna författarna till tre svenska klassiker.Jens Liljestrand skriver om Sverige djupt illitterata politiska kultur och kräver en kanon – för rikspolitiker.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Sverige.