Kris

Historiskt sett är idn om män i grupp generellt inte en jättebra id

Är mansrörelser ett tecken på en manlighet i kris? Och hur påverkas dessa av Metoodebatten? Mansforskarna Lars Jalmert och Helena Hill menar att det sällan finns belägg för de teorier som mansrörelser vill föra fram.
Läs mer om Helena Hill och Metoodebatten.

Skräckscenariot: Sverige handfallet vid nästa kris

Bostadspriser i fritt fall och skenande arbetslöshet. Kritikerna menar att det kan bli följden vid en global kris. SvD:s Johan Carlström reder ut varför den rekordlåga räntan riskerar att ställa Riksbanken utan vapen.
Läs mer om Riksbanken.
Pia Gripenberg: H&M måste sänka sina lönsamhetskrav för att hänga med på e-handelståget
H&M-aktien rasar på börsen. DN:s Pia Gripenberg svarar på tre frågor om bolagets kris, en följd av att detaljhandeln snabbt håller på att ställa om från butiker till försäljning digitalt.
Studie: Kaos och svält hotar Sverige vid kris – försvaret klarar inte möta angrepp
Sverige kan lamslås vid en internationell kris. It-attacker slår ut el- och datanät och inom en vecka börjar svenska folket svälta och grips av panik. Orsaken är att Sverige saknar ett civilt försvar - samtidigt som stora delar av det militära försvaret inte klarar av att möta en modern angripare. De alarmerande slutsatserna drar Krigsvetenskapsakademien i en studie som presenteras på torsdagen.

Lill-Babs kris – svårt skuldsatt

Barbro Lill-Babs Svensson berättar nu om den svåra tiden efter skilsmässan med Kjell Kaspersen – och om sina ekonomiska problem.Artisten berättar i en dokumentär i TV4:– En jättejobbig tid, jag hade dragit på mig massor av skulder. Jag var nere på botten vad det gäller ekonomi – och allt.
Läs mer om Kjell Kaspersen och TV4.
Rekordmånga journalister fängslade i världen
Antalet journalister som sitter i fängelse på grund av sin rapportering slår för andra året i rad alla rekord. Värst är det i Turkiet, Kina och Egypten. Men omvärlden blundar för denna pressfrihetens globala kris, kritiserade på onsdagen den oberoende organisationen CPJ.
Läs mer om CPJ, Egypten, Kina och Turkiet.
Kina bygger flyktingläger vid gränsen till Nordkorea
Kina förbereder sig för en kris på Koreahalvön och en eventuell flyktingkris genom att uppföra flera flyktingläger längs sin 140 mil långa gräns mot Nordkorea. Uppgiften kommer från den största statliga kinesiska mobiloperatören, vars interna dokument läckt ut.
Läs mer om Koreahalvön och Nordkorea.
Sara Danius: Vi har gjort ett fel, ett mycket allvarligt fel
Hur mycket visste Svenska Akademien om anklagelserna mot kulturprofilen Jean Claude Arnault? När SvD:s Sam Sundberg intervjuar Danius, Wästberg och Engdahl går meningarna isär. Här är historien om hur Litteratursveriges mäktigaste institution hamnade i en existentiell kris.
Bo Frank vill stänga kyrkans härbärgen
Bo Frank, M, vill stänga kyrkans härbärgen i Växjö.Anledningen är att flera av de misstänkta människohandlarna i tiggerihärvan har besökt verksamheten.– Härbärgen är till för hemlösa i akut, personlig kris, säger han.
Läs mer om Växjö.Anledningen.
Nobelstiftelsens vd om motgångarna: Avgörande är hur en kris hanteras
Avsaknaden av kvinnor är ett bekymmer för Nobelpriset, anser Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen. Men trots motgångarna är han inte orolig för prisets rykte. – Avgörande nu är hur man hanterar en kris, säger han till DN.
Läs mer om Nobelpriset och Nobelstiftelsen.
Tuff kris i den digitala nyhetsfabriken
Hajpen kring nystartade digitala mediebolag är på väg att blåsa över. Riskkapitalisterna har tröttnat i takt med att annonsmarknaden försvinner till Google och Facebook.
Läs mer om Facebook och Google.
Aubameyang ska lösa PL-lagets kris
Everton går knackig i Premier League och kan förstärka i januari.Enligt The Mirror har klubben ställt in siktet på Pierre-Emerick Aubameyang.
K-G Bergström: MP behöver få stödröster
För socialdemokrater är Vänsterpartiet näst bästa parti, visar SCB:s undersökning.Inte regeringspartnern Miljöpartiet, som är i kris.– Det kan innebära att socialdemokrater nu måste överväga: ska vi taktikrösta på Miljöpartiet? För många socialdemokrater skulle det te sig svårt, säger Expressens politiska kommentator K-B Bergström.
DN gratulerar: Hans Gefors, tonsättare
Hittade hem till operan. Opera berör på djupet. Under flera år upplevde tonsättaren Hans Gefors en kris, trots att han testade många musikgenrer blev väldigt lite komponerat. Men när han till slut gav sig på opera blev det succ.
Hur berättar jag om min ekonomiska kris?
Hej! Är en kvinna på 50 år, som efter ett totalt kärlekslöst liv, fylld av bråk, misshandel å tragedier, nyss har träffat en ett år yngre man. Det bara small till, och jag är såld. Han är så makalöst fin och trevlig, helt enkelt supergo.
Det är otroligt att så många kan leva på luft
Systemairs vd Roland Kasper räds varken den hårda konkurrensen eller fabriksbyggen i Turkiet. Men det är slut på att förvärva bolag i kris.
Läs mer om Roland Kasper och Turkiet.
Junckers euroreformer stärker Bryssels makt
BONN | En europeisk ekonomi- och finansminister. En europeisk valutafond. Och miljarder till sjuka banker och länder i plötslig kris. EU-kommissionens plan ska göra eurozonen stormsäker. Men den är också ett försök att föra över mer makt till Bryssel.
Läs mer om Bryssel.
Analytiker: Fallande bopriser ett hot mot börsen
Prisfallet på svenska bostäder kan utvecklas till en akut kris hos bostadsutvecklare menar Anders Elgemyr analytiker på Jarl Securities som sammanställt en lista över de mest riskfyllda aktierna kopplade till bostäder. Samtidigt har bostadsoron spridit sig till hela börsen.
Specialstyrka vill inte längre använda våld mot demonstranter
Polisens specialstyrkor i Honduras vill inte längre använda våld mot fredliga demonstranter och har bestämt sig för att lägga ned vapnen. Poliserna uppmanar i stället de bråkande presidentkandidaterna att lösa landet kris.
Erik Helmerson: Nej, skolans kris är inte över
Det är krisstämpeln som fått den svenska skolan att vända uppåt. Låt oss behålla den även om det börjar se bättre ut.
Anders Borg varnar för EU:s bankunion
Sverige bör inte gå med i EU:s bankunion, anser förre finansministern Anders Borg som varnar för nästa finanskris. Efter sin egen kris i somras är han åter aktiv i debatten.
Kulturjournalistiken har präglats av undfallenhet
Snille eller sekt? Kritikern Maria Edström och litteraturvetaren Johan Lundberg analyserar i senaste Kultur-Expressen Svenska Akademiens kris efter avslöjandena om Jean-Claude Arnault.
Myten om Krisgruppen är tendentiös och banal
Männen som för 40 år sedan grundade tidskriften Kris får nu skulden för att ha korrumperat Svenska Akademien.Victor Malm skissar en litteraturhistoria där genikult, grupptänkande och karriärplanering kantar den långa marschen fram till maktens korridorer.