Kristdemokraterna

Illusion att vi kan återgå till gamla migrationspolitiken

Röster inom Kristdemokraterna höjs för en återgång till en migrationspolitik som aldrig kommer att kunna implementeras i vårt land igen. Men välvilja och behjärtansvärd retorik rättfärdigar inte huvudlösa och hjärtlösa reformer. Vi måste våga ta ansvar för en migrationspolitik med både hjärta och hjärna, skriver 23 KD-politiker.

Flyktingfrågan splittrar KD – här är de fyra falangerna

Trots att det är riksdagens minsta parti rymmer Kristdemokraterna flera starka falanger. Partistyrelsen har valt att gå en av dem till mötes på rikstinget i den största konfliktfrågan – migrationspolitiken.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Allianskällor: Risk för ett radikaliserat KD
Maktstriden inom Kristdemokraterna trappas upp. Lars Adaktusson närmar sig den absoluta partitoppen. Men allianskollegor oroar sig för ett radikaliserat KD utan politisk erfarenhet.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Personstrid väntar på KD-ting
En strid om maktpositionerna i partiet väntar kristdemokraterna när de samlas till riksting i Uppsala i helgen. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson utmanar valberedningens kandidat till andre vice ordförande Emma Henriksson (KD). En annan stridsfråga kan bli asylpolitiken där en mjuk och en hård falang står mot varandra.
Läs mer om Emma Henriksson, KD-ting och Uppsala.

Adaktusson siktar på plats i KD-toppen

När Kristdemokraterna samlas till riksting är partiet hårt pressat av svaga opinionssiffror och skärpt konkurrens på högerkanten. På tinget är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson en utmanare när topposterna i KD ska tillsättas. – Vi har förlorat på att vara otydliga med ideologin, säger han.
Läs mer om KD-toppen.
Stödrösterna kan bli färre 2018
Kristdemokraterna satsar på sjukvård och äldreomsorg, men förtroendet för partiets politik på området har fallit. Samtidigt är det tveksamt om stödrösterna räcker för att klara riksdagsspärren den här gången. – Läget ser mer osäkert ut än i de två föregående valen, säger statsvetaren Annika Fredn.
Läs mer om Annika Fredn.
Jimmie Åkesson: KD grundades av nazister
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson påstod i Aktuellt att Kristdemokraterna hade nazistiska rötter.– De grundades av nazister, delvis, sa Åkesson.Nu slår Kristdemokraterna ifrån sig nazistanklagelserna.Nazismen står i fullkomlig kontrast till kristdemokratins övertygelse om att stå upp för samhällets allra mest utsatta, skriver partiet på Twitter.
V bjuder in alliansen till samtal – får nobben
Vänsterpartiet öppnar för att förhandla med Kristdemokraterna om lagen om personlig assistens.– Där sträcker jag ut en hand, vi kan sätta oss ned på lunchen. Lagen måste ändras, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till KD under partiledardebatten.Men KD nobbar inviten.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Dags för ny omgång av KvP:s Almebaren
I mitten av september återuppstod Kvällspostens och Sydsvenska Handelskammarens politiska utfrågning: Almebaren.Torsdagen den 12 oktober är det dags för den andra gången.Gäst: Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Statsministern KU-anmäls av Kristdemokraterna
Efter DN:s avslöjande om Regeringskansliets egen outsourcing KU-anmäls nu statsminister Stefan Löfven av Kristdemokraterna. – De borde ha lärt sig en rejäl läxa efter det som hänt under sommaren, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD.
Dan Eliasson frågas ut om otrygghet och extremism
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kräver att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.Eliasson har kritiserats hårt för sitt arbete som polismyndighetens topp.I onsdagens Bara politik i Expressen TV närvarar han för att prata om otrygghet i samhället, extremism och framtiden.
Liberalerna presenterar skuggbudget
Klockan 10 presenterar Liberalerna sin skuggbudget.Och precis som för Kristdemokraterna väntas sjukvården stå i fokus.Samtidigt pekar Liberalernas Jan Björklund ut –Om vi misslyckas kommer Sverige att glida isär med stora sociala problem som följd.
KD vill se miljardsatsning på vårdplatser
Kristdemokraterna vill satsa miljarder på fler vårdplatser i sin budgetmotion. Samtidigt vill partiet sänka skatten på inkomster med 30 miljarder kronor.
KD:s budgetsatsning: 12 miljarder till försvaret
Kristdemokraterna vill se att Försvaret får 12 miljarder extra.Det presenteras i partiets budgetmotion som läggs fram under måndagen, skriver Dagens Nyheter.–De kommande tre åren kommer vi att lägga 12 miljarder extra på försvaret i vår budget. Det innebär 3,9 miljarder utöver överenskommelsen med regeringen från augusti. Vi lägger en halv miljard 2018, en miljard 2019 och 2,4 år 2020, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till tidningen.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Försvaret.
Schulz: Bitter dag för tysk socialdemokrati
Socialdemokraterna verkar ha gjort sitt sämsta val i efterkrigstid, de låg på runt 21 procent vid 19-tiden, och hoppar av storkoalitionen mellan socialdemokraterna och kristdemokraterna.
SPD på väg mot historiskt dåligt val
De tyska socialdemokraterna SPD ser ut att gå mot ett historiskt dåligt val. Den stora frågan när rösterna är räknade är om partiet kan sitta kvar i en koalition med kristdemokraterna CDU.
Läs mer om CDU och SPD.
KD: Slå inte sönder simföreningarna
Regeringen satsar på avgiftsfri simskola för barn. Då vill vi varna kommunerna för att göra liknande misstag som det rödgröna styret i Göteborg. Annars riskerar vi att slå sönder den ideellt uppbyggda verksamheten på fler platser runtom i landet, skriver kristdemokraterna David Lega och Roland Utbult.
KD: NMR är en terroristorganisation
Kristdemokraterna vill införa en lagstiftning mot samröre med kriminella organisationer och terrororganisationer, skriver partiledaren Ebba Busch Thor och partiets gruppledare i riksdagen Andreas Carlsson, på SVT Opinion.
Läs mer om Ebba Busch Thor.
KDU-ledaren vill att M och KD lägger gemensam budget
I väntan på att Annie Lööf och Jan Björklund ska bli mogna att ta ansvar för Sverige bör Moderaterna och Kristdemokraterna lägga fram en gemensam budget, skriver KDU:s ordförande Christian Carlsson i en debattartikel i SvD.
KD och M bör lägga fram gemensam budget
Kristdemokraterna och Moderaterna borde lägga fram ett gemensamt budgetalternativ och låta Sveriges riksdag ta ställning, skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).
Statsvetare: Misstroendeförklaring mot Hultqvist får symbolisk betydelse
För första gången hamnar Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna på tisdagen på samma linje i uppmärksammad riksdagsvotering. Det sker i misstroendeomröstningen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) – en omröstning som får stor symbolisk betydelse, anser statsvetaren Tommy Möller.
Busch Thor: Som en julklapp till Löfven
Moderaterna och Kristdemokraterna kom inte överens med Centern och Liberalerna om misstroende mot Peter Hultqvist.Spricker Alliansen nu?– Nej, jag vill fortfarande bilda regering ihop med Allianspartierna, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i Ekots lördagsintervju.
Apotekens roll måste stärkas i samarbete med vården
REPLIK DN Debatt 11/9. Kristdemokraterna vill stärka apotekens roll i vårdkedjan. Det är positivt då den höga kompetens som finns på svenska apotek inte utnyttjas fullt ut i dag. Men förslaget som Emma Henriksson och Ella Bohlin lägger fram, att apoteken ska ta fram nya tjänster för att minska vårdköerna, är inte rätt väg, skriver företrädare för Apotekarsocieteten.
Skyttedal backar – ställer inte upp i vice partiledarval
Tidigare har Sara Skyttedal gått ut med att hon ställer upp som kandidat till posten som vice ordförande för Kristdemokraterna. På Facebook går hon nu ut och tar tillbaka sin kandidatur – för att i stället ställa sig bakom Lars Adaktusson.
Adaktusson och Skyttedal nobbas av KD:s valberedning
Lars Adaktusson och Sara Skyttedal har båda sagt att de kandiderar till KD:s vice ordförande.Men valberedningen har valt att inte nominera någon av profilerna – vilket har lett till en maktkamp mellan KD och KDU.– Vid sidan av Ebba Busch Thor är det dem som KD-väljarna ser som de bästa företrädarna för Kristdemokraterna, säger KDU-ordföranden Christian Carlsson till Dagen.