Kristdemokraterna

Att hålla hand med Trump räddar inte KD

Det är sorgligt att se att Kristdemokraterna intar en polariserande hållning och avviker från en etablerad och bred samsyn kring hur Sverige, EU och världssamfundet ser på konflikten i Mellanöstern. Det skriver Anders Österberg (S), riksdagsledamot och ansvarig från Socialdemokraterna i utrikesutskottet för Mellanöstern.

Ewa Stenberg: Nästa års val blir en spärrthriller

Nästa års val ser ut att bli en spärrthriller. Liberalerna har sällat sig till Kristdemokraterna och Miljöpartiet som krispartier. Tre partier ligger kring fyra procent, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om den färska partisympatimätningen från Statistiska Centralbyrån.
De fyra allianspartiernas försök till förnyelse
Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har alla försökt förnya sig. DN går igenom hur.
KD: Konflikten riskerar slå ut exportföretag
Den förlamande hamnkonflikten i Göteborg är mycket oroande. Regeringens bristande handlingskraft riskerar att slå undan benen för flera stora företag, skriver kristdemokraterna Ebba Busch Thor, David Lega, Robert Halef och Hampus Hagman.

Felaktiga incitament skapar kommunalt slöseri

REPLIK DN Debatt 21/11. Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro skriver att det finns en stor risk att kommunalskatterna höjs de närmaste åren. Kristdemokraterna har tidigare pekat på samma sak och är bekymrade över utvecklingen eftersom kommunalskattehöjningar slår mot jobb och inte minst mot personer med låga inkomster, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Jakob Forssmed (KD).
Bokförlag skänker 500 kilo böcker till Kristdemokraterna efter Aktuellt-blundern
Efter att Ebba Busch Thor i en omtalad tv-intervju misslyckats med att svara på tre frågor om svensk litteratur vill bokförlaget Daidalos skänka bildning åt Kristdemokraterna.
Höjd pensionsålder: Många kommer känna sig lurade
Arbetet med att höja pensionsåldern i Sverige har försenats av motstånd från Svenskt Näringsliv, säger Göran Hägglund, pensionsutredare och tidigare partiledare för Kristdemokraterna. Men nu kan politikerna inte vänta längre, säger han.
Ebba Busch Thor (KD) kunde inte författarna bakom svenska klassiker
Kristdemokraterna vill att unga ska läsa klassisk svensk litteratur. Men när partiledaren Ebba Busch Thor fick tre kunskapsfrågor om författare kammade hon noll. Hon visste inte vilka som skrivit Gösta Berlings saga, Giftas och Gentlemen.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Gentlemen.
Förslag: kartläggning ska minska antalet dödfödda barn
Varje år föds ungefär 400 dödfödda barn i Sverige. En siffra som inte har ändrats på decennier. Nu finns ett förslag från Kristdemokraterna i riksdagen att Socialstyrelsen ska göra en nationell kartläggning för att minska antalet dödfödslar.
KD i sin stockholmsbudget: Sänk skatten
Sänkt skatt med 45 öre per intjänad hundralapp. Pengar till äldrevård och till hemtänsten. Kristdemokraterna har presenterat sin budget i Stockholms stad inför 2018, och en av de största satsningarna går till äldreomsorgen.
Ännu mer TV-karisma ska rädda Kristdemokraterna
När Ebba Busch Thor blev partiledare ansågs det viktigt att hon går genom rutan. Nu har rikstinget också valt in tv-journalisten Lars Adaktusson i partitoppen – men avvisar en hel del av hans politik.
Läs mer om Kristdemokraterna och TV-karisma.
Tidigare partiledaren om krisen inom KD
Alf Svensson var partiledare för Kristdemokraterna i 31 år. Nu tror han sig veta varför det gått så dåligt i opinionen för partiet de senaste två åren.– Alla partier måste ha sina unika argument och går man inte ut med dem blir det ett allmänt virrvarr. Och där kunde vi ha varit bättre, säger han.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Ewa Stenberg: Läget ser mörkare ut för KD än på mycket länge
Kristdemokraterna petade den viktiga riksdagsledamoten Emma Henriksson som andra vice ordförande till förmån för tevekändisen och EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Det är en seger för partiets mer konservativa falang som kan öka splittringen i ett redan splittrat parti, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg efter att KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson slagit ut partiets tidigare andra vice ordförande Emma Henriksson från sin post.
Läs mer om Emma Henriksson och Ewa Stenberg.
KD ligger illa till – men här finns räddningen
Kristdemokraterna ligger pyrt till enligt opinionssiffrorna. Men små partier tenderar att få ökad uppmärksamhet under valrörelser. Och inte ens om KD landar under 4 procent behöver det vara helt kört.
Viktor Barth-Kron: KD satsar allt på vinst i välfärdsfrågan
UPPSALA. Välfärden ska finnas där för den som behöver den, heter det ju. Återstår att se om välfärden räcker för att rädda Kristdemokraterna.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Ewa Stenberg: Ett nytt förhållningssätt till jämställdhet - men utan nya förslag.
ANALYS. Kristdemokraterna famlar efter profilfrågor inför valet nästa år men har misslyckats med att hitta några nya. Nu går partiet åter till rötterna: kristna värden, äldre och sjukvård. Men partiledaren Ebba Busch Thor överraskade med ett nytt förhållningssätt till familjepolitiken, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg på plats på KD:s riksting.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Ewa Stenberg.
KD vill se fler poliser på problemskolorna
UPPSALA. Med patrullerande poliser och snabbare insatser på problemskolor vill Kristdemokraterna skapa en tryggare miljö för lärare och elever. Ebba Busch Thor pekar på ett ökande antal anmälningar om våld i skolorna.
Läs mer om Kristdemokraterna.
KD vill satsa 6 miljarder på skolan
Kristdemokraterna vill satsa 6 miljarder kronor på att vända utvecklingen för skolor som inte når godkända resultat. Om kommuner inte sköter sina skolor ska staten ta över eller skolan läggas ned. – Vi kan inte ha skolor där eleverna eller lärarna gett upp redan innan läsåret börjat, säger partiledaren Ebba Busch Thor i sitt inledningstal på KD:s riksting.
Läs mer om Ebba Busch Thor.
Busch Thor: Hot och våld på utsatta skolor ska stoppas
Alla barn ska ha rätt till en trygg skolgång och alla ska ha möjlighet att lyckas i skolan. Kristdemokraterna föreslår därför krafttag mot det misslyckande vi ser i utsatta skolor, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Annika Eclund (KD).
Det här bör KD känna till om sena aborter
Krav har rests om att sänka abortgränsen, nu senast från Kristdemokraterna. Det är dock viktigt att noga känna till de medicinska förhållandena i dessa fall, skriver professor emeritus Marc Bygdeman.
Illusion att vi kan återgå till gamla migrationspolitiken
Röster inom Kristdemokraterna höjs för en återgång till en migrationspolitik som aldrig kommer att kunna implementeras i vårt land igen. Men välvilja och behjärtansvärd retorik rättfärdigar inte huvudlösa och hjärtlösa reformer. Vi måste våga ta ansvar för en migrationspolitik med både hjärta och hjärna, skriver 23 KD-politiker.
Flyktingfrågan splittrar KD – här är de fyra falangerna
Trots att det är riksdagens minsta parti rymmer Kristdemokraterna flera starka falanger. Partistyrelsen har valt att gå en av dem till mötes på rikstinget i den största konfliktfrågan – migrationspolitiken.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Allianskällor: Risk för ett radikaliserat KD
Maktstriden inom Kristdemokraterna trappas upp. Lars Adaktusson närmar sig den absoluta partitoppen. Men allianskollegor oroar sig för ett radikaliserat KD utan politisk erfarenhet.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Personstrid väntar på KD-ting
En strid om maktpositionerna i partiet väntar kristdemokraterna när de samlas till riksting i Uppsala i helgen. EU-parlamentarikern Lars Adaktusson utmanar valberedningens kandidat till andre vice ordförande Emma Henriksson (KD). En annan stridsfråga kan bli asylpolitiken där en mjuk och en hård falang står mot varandra.
Läs mer om Emma Henriksson, KD-ting och Uppsala.
Adaktusson siktar på plats i KD-toppen
När Kristdemokraterna samlas till riksting är partiet hårt pressat av svaga opinionssiffror och skärpt konkurrens på högerkanten. På tinget är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson en utmanare när topposterna i KD ska tillsättas. – Vi har förlorat på att vara otydliga med ideologin, säger han.
Läs mer om KD-toppen.