Kronan

Johan Schück: Riksbanken behöver lämna besked om den svaga kronan

Vad anser Riksbanken om den extremt svaga kronan? Svaret kan komma på torsdag när det blir dags för nytt räntebesked. Sedan årets början har kronkursen mot euron försvagats med cirka sex procent.
Läs mer om Riksbanken.

Riksbanken antas skjuta fram räntehöjning

Riksbanken väntas skjuta fram sin första räntehöjning sedan 2011, trots den svaga kronan. Höjning i december, är SEB-ekonomernas stalltips. På Nordea antar man att det dröjer till slutet av nästa år.
Riksbanken antas skjuta fram räntehöjning
Riksbanken väntas skjuta fram sin första räntehöjning sedan 2011, trots den svaga kronan. Höjning i december, är SEB-ekonomernas stalltips. På Nordea antar man att det dröjer till slutet av nästa år.
Länderna där kronan ger klirr i semesterkassan
Den svaga kronan lär kännas i många svenskars plånböcker i sommar – inte minst om semesterresan går till ett euroland. Samtidigt finns flera destinationer där valutavindarna har blåst åt rakt motsatt håll. Di listar länderna där du får mer pengar för pengarna.
Marianne Björklund: Svag krona riskerar göra företagen lata
Kronan har tappat kraftigt i värde sedan årsskiftet och riskerar göra sommarens utlandssemester till en dyr affär. Samtidigt gnuggar exportbolagen händerna. Men risken är att de står sämre rustade när kronan stärks igen.
Svag krona betyder fyndläge för danskar
MALMÖ. Den rekordsvaga svenska kronan får sydsvenska handlare att gnugga sina händer. Nu reser danskarna över Öresundsbron för att handla billigt. Shoppingvagnarna fylls med livsmedel, kläder och möbler.
Läs mer om Öresundsbron.
Danske Bank: Kronan fortsätter vara svag
Danske Bank, som inte har överraskats av den senaste tidens kronförsvagning, ser en fortsatt svag utveckling för den svenska valutan de kommande månaderna. Det skriver bankens senioranalytiker Stefan Mellin i ett kundbrev på torsdagen.
Läs mer om Stefan Mellin.
Svag krona: Europa inte förstaval för semestern
Europasemestern kan bli en dyr historia. De senaste månaderna har den svenska kronan försvagats rejält mot euron, som nu kostar över 10,40 kr. Den svaga kronkursen kan påverka många svenskars semesterplaner: – Det är bättre att semestra i USA och Thailand med tanke på valutan. Däremot är närmare länder som Danmark dyrt för oss att semestra i, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Kronan faller – räkna med dyrare semester
Kronkursen fortsätter teckna en dyster båge och har tappat 8,5 procent mot euron det senaste året – och sommarens utlandssemester kan bli ett dyrt äventyr om du inte är rustad för valutasmällen.– Ha koll på valutan i landet du ska resa till och vad du får för pengarna, säger Claudia Wörmann, boendeekonom hos SBAB.
Läs mer om Claudia Wörmann.
Kronans fall fortsätter – nu på lägsta nivån sedan 2009
Kronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009.Riksbankschef Stefan Ingves minusränta och oro över den svenska bostadsmarknaden pekas ut som två orsaker bakom kronfallet.Storbanken Nordea fruktar att botten inte är nådd, rapporterar Business Insider.
Verkstad vinnare i rapportfloden
Svensk verkstads- och basindustri ser ut att bli vinnarna i den kommande rapportsäsongen. Den svaga kronan lyfter exportföretagen.
Räntor och valutor: Kronan lägsta mot euron på åtta år
Europeiska statspappersräntor noterade fortsatt endast marginella rörelser på fredagen. Euron stärktes något mot dollarn, efter oregelbunden handel, samtidigt som den amerikanska valutan stärktes något mot japanska yen.
Bankprognos: Bomarknaden tynger svenska kronan
Unicredit sänker sin prognos för den svenska kronan till 10,00 euro per aktie för det andra kvartalet. Avmattningen på den svenska bostadsmarknaden sätter förnyad press på kronan, skriver bankens valutastrateg Kathrin Goretzki i en analys. Det rapporterar Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg och Kathrin Goretzki.
USA-räntorna drogs uppåt
Europaräntorna handlades oregelbundet medan USA-räntorna drogs uppåt på torsdagen. Dollarn stärktes medan kronan tappade efter mars-KPI.
Börsen går upp men kronan sjunker
Stockholmsbörsen går svagt uppåt under torsdagens handel. Men kronan tappar höjd efter oväntat svaga inflationstal för mars månad från SCB. Efter en dryg timmes handel har OMXS-index gått upp 0,3 procent.
Läs mer om SCB.
Räntor och valutor: Kronan tappar efter KPI-siffror
Europaräntorna handlas på lite lägre nivåer på torsdagen, samtidigt som börserna är ned. Dollarn går sidledes medan kronan tappar efter KPI.
Läs mer om KPI.
Chefsstrategerna: Kronan vänder upp – botten är nådd
Både kronan och Riksbankens räntebana har kämpat med sjunkande förtroende hittills i år. Men inflationsstatistiken för mars väntas ge dem upprättelse.
Räntor och valutor: Euron tappar
Europaräntorna rör sig marginellt, med en svag dragning nedåt, i onsdagens europeiska förmiddagshandel samtidigt som euron återigen tappar mot dollarn, efter att ha stärkts under natten. Kronan har försvagats något öre mot euron.
Så påverkas din resa av den svaga kronan
Kronans fall ned till krisnivå visar att vår valuta i princip helt släppt kopplingen till svensk konjunktur.Din semesterkassa krymper visserligen – men allt är inte nattsvart.
Räntor och valutor: Euron och kronan stärks efter positiva signaler
Risksentimentet stärktes på tisdagen efter positiva tongångar från Kinas ledare, med börserna upp och svagare yen. Europaräntorna och euron fick en skjuts uppåt av ECB-kommentarer, samtidigt som kronan stärktes.
Mekonomen vinstvarnar – minskad försäljning
Mekonomen vinstvarnar på måndagskvällen. Signifikant minskad försäljning av DAB-produkter (digitala radioprodukter) i Norge tillsammans med färre vardagar påverkar försäljningen negativt i första kvartalet 2018. Resultatet påverkas även negativt av den svaga svenska kronan.
Läs mer om Norge.
Små ränterörelser – kronan svagt uppåt
Europaräntorna visar små rörelser, de europeiska börserna stiger och dollarn har stabiliserats i måndagens förmiddagshandel när investerare väger sannolikheten för att USA och Kina ska lösa sin handelsdispyt. Kronan är marginellt starkare.
Läs mer om Kina och USA.
Svag krona ger dyrare livsmedel i Sverige
Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna.
Läs mer om Sverige.
Svag krona ger dyrare livsmedel i Sverige
Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel som frukt och smör i butikerna.
Läs mer om Sverige.