Kulturprofilen

Matilda Gustavsson

reporter på Dagens Nyheter, har tilldelats priset Det gyllene förstoringsglaset för sina reportage om Kulturprofilen och Klubben.
Läs mer om Det, Klubben och Kulturprofilen.

DN-journalister nominerade till Guldspaden

DN:s avslöjanden om it-skandalen på Transportstyrelsen och Kulturprofilen nomineras till grävpriset Guldspaden.
Sju anmälningar mot kulturprofil läggs ned
Delar av förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen läggs ned. Anlednin...
Nio medarbetare: Så sköttes Klubbens svarta ekonomi
Klubben, som drevs av Kulturprofilen och en ledamot i Svenska Akademien, betalade systematiskt ut svarta löner. Det hävdar nio tidigare medarbetare. Klubben ska också ha överdrivit artisternas gager i redovisningar till Kulturrådet, visar DN:s granskning.

Efter beslut om kulturprofilen: Ta besvikelsen på allvar

Att delar av förundersökningen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault nu läggs ner riskerar att stärka berättelsen om ett rättssamhälle som misslyckas med att hantera sexualbrott. Denna uppgivenhet måste tas på allvar, eftersom den lätt leder till krav på att rättssäkerheten ska luckras upp.
Läs mer om Jean-Claude Arnault.
Delar av utredningen mot kulturprofilen läggs ned
Delar av förundersökningen mot Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, läggs ned. Det meddelade åklagarmyndigheten på onsdagen.
Läs mer om Jean-Claude Arnault.
Delar av utredning mot kulturprofil läggs ned
Delar av förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen läggs ned, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Läs mer om Åklagarmyndigheten.
Förundersökning mot Arnault om våldtäkt läggs ner
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault polisanmäldes i höstas för våldtökt och sexuella ofredanden som ska ha begåtts flera år tidigare.Nu läggs förundersökningarna ner, meddelar åklagarmyndigheten.Det går inte att bevisa vad som har hänt, menar åklagaren.
Läs mer om Arnault.
Förundersökning mot Arnault om våldtäkt läggs ner
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault polisanmäldes i höstas för våldtäkt och sexuella ofredanden som ska ha begåtts flera år tidigare.Nu läggs delar av förundersökningarna ner.– Utifrån det som kommit fram är min bedömning att det inte går att styrka brott i de delar vi lagt ner, säger kammaråklagare Christina Voigt.Förundersökningen fortsätter för de delar där misstankar om brott finns kvar.
Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ned
Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ned, uppger åklagarmyndigheten. Samtidigt fortsätter utredningen i de delar där misstankar om brott kvarstår.
Läs mer om Kulturprofilen.
Kulturrådet granskar sina utbetalningar till Klubben
Kulturrådet granskar 16 utbetalningar till Klubben, som ägs av Kulturprofilen och hans hustru. Sammanlagt har miljonbelopp gått till ett inofficiellt konto, som tillhört en förening. Klubbens lokaler är uppsagda och på måndagen hämtade en flyttfirma saker som skulle slängas.
Läs mer om Klubben och Kulturprofilen.
Arnault slår tillbaka – förnekar anklagelserna
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp och polisanmäldes av flera kvinnor.Nu säger hans advokat Björn Hurtig till Dagens Nyheter att Arnault nekar till anklagelserna. – Han är bedrövad över påståendena, men han förnekar dem, säger Björn Hurtig till tidningen.
Läs mer om Arnault och Björn Hurtig.
Kulturprofilens advokat: Hela hans liv har slagits i spillror
För första gången ger Kulturprofilen sin syn på anklagelserna om sexuella övergrepp och trakasserier. Genom sin advokat, Björn Hurtig, meddelar mannen att han tillbakavisar samtliga anklagelser. – Han har inte flytt någonstans, eftersom han inte har något att fly ifrån, säger Björn Hurtig till DN.
Läs mer om Björn Hurtig och Kulturprofilen.
Matilda Gustavsson: Jag jobbar med fler reportage om Kulturprofilen
På källkritikens dag den 13 mars delar kulturministern Alice Bah Kuhnke ut priset Det gyllene förstoringsglaset. I år går priset till DN:s Matilda Gustavsson för hennes reportage om Kulturprofilen och Klubben.
SVT-profilen Christoffer Barnekow död
Journalisten, regissören och kulturprofilen Christoffer Barnekow, 77, har avlidit.Han var bland annat känd för sina intervjuprogram i SVT.– Christoffer dog i går på sjukhus efter att ha blivit akut sjuk, berättar hustrun Hanne Fokdal Barnekow.
Kvinnornas uppror mot Svenska Akademien
Svenska Akademien har sedan skandalerna kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault rullats upp genomgått en offentlig kris. Författarna Kerstin Ekman och Lotta Lotass har redan tidigare valt att lämna arbetet i det anrika sällskapet och kritik om den ojämnlika könsbalansen har framförts. I kväll väljs teologiprofessorn Jayne Svenungsson - inför hela kungafamiljen - in på stol nummer nio. Expressens granskning visar en 300 år gammal institution som nu tvingas till förändring för att fortsätta vara relevant - och för att överleva. En självgranskande utredning pågår som vi vet redan, och n
Maria Schottenius: Ordet kultur har blivit ett svärord
Kulturprofilen. Kulturmannen. Kultur har blivit ett svärord.
Arnault flydde landet efter anklagelserna
Den sexbrottsanklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru poeten Katarina Frostenson har flytt utomlands för att komma undan skandalen, men Frostenson kommer att återvända till sitt arbete i Akademien.Det säger parets mångårige vän poeten Stig Larsson efter att i förrgår ha pratat med Arnault i telefon.– Han sa: Vad tror ni om mig? Varför skulle jag göra så för? Det låter ju helt sinnesrubbat!, säger Stig Larsson.
Förundersökning inledd mot Jean-Claude Arnault
Åklagare har inlett en förundersökning mot den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, rapporterar Dagens Nyheter.
Förundersökning mot Jean-Claude Arnault
Åklagare har inlett en förundersökning mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Detta efter att flera kvinnor berättat hur han trakasserat dem, enligt Dagens nyheter.Det är kammaråklagare Christina Voigt som uppger det.
Åklagare leder förundersökning mot Kulturprofilen
Åklagare har inlett en förundersökning mot Kulturprofilen som anklagats för sexuella övergrepp. Det bekräftar kammaråklagare Christina Voigt vid Citykammaren i Stockholm.
Sara Danius utsatt för kulturprofilen
Ett stort antal kvinnor har vittnat om hur de blivit sexuellt trakasserade av Kulturprofilen med kopplingar till Akademien. Nu avslöjar dess sekreterare Sara Danius att även hon har fått skamliga förslag av mannen.
Läs mer om Akademien och Kulturprofilen.
Därför publicerar SvD namnet på kulturprofilen
SvD publicerar idag namnet på kulturprofilen Jean-Claude Arnault i samband med ett reportage av Sam Sundberg. För en tid sedan vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier och grova övergrepp som den så kallade kulturprofilen ska ha begått.