Kulturprofilen

Arnault flydde landet efter anklagelserna

Den sexbrottsanklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru poeten Katarina Frostenson har flytt utomlands för att komma undan skandalen, men Frostenson kommer att återvända till sitt arbete i Akademien.Det säger parets mångårige vän poeten Stig Larsson efter att i förrgår ha pratat med Arnault i telefon.– Han sa: Vad tror ni om mig? Varför skulle jag göra så för? Det låter ju helt sinnesrubbat!, säger Stig Larsson.

Förundersökning inledd mot Jean-Claude Arnault

Åklagare har inlett en förundersökning mot den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, rapporterar Dagens Nyheter.
Förundersökning mot Jean-Claude Arnault
Åklagare har inlett en förundersökning mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Detta efter att flera kvinnor berättat hur han trakasserat dem, enligt Dagens nyheter.Det är kammaråklagare Christina Voigt som uppger det.

Åklagare leder förundersökning mot Kulturprofilen

Åklagare har inlett en förundersökning mot Kulturprofilen som anklagats för sexuella övergrepp. Det bekräftar kammaråklagare Christina Voigt vid Citykammaren i Stockholm.
Sara Danius utsatt för kulturprofilen
Ett stort antal kvinnor har vittnat om hur de blivit sexuellt trakasserade av Kulturprofilen med kopplingar till Akademien. Nu avslöjar dess sekreterare Sara Danius att även hon har fått skamliga förslag av mannen.
Läs mer om Akademien och Kulturprofilen.
Därför publicerar SvD namnet på kulturprofilen
SvD publicerar idag namnet på kulturprofilen Jean-Claude Arnault i samband med ett reportage av Sam Sundberg. För en tid sedan vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier och grova övergrepp som den så kallade kulturprofilen ska ha begått.
Sara Danius: Vi har gjort ett fel, ett mycket allvarligt fel
Hur mycket visste Svenska Akademien om anklagelserna mot kulturprofilen Jean Claude Arnault? När SvD:s Sam Sundberg intervjuar Danius, Wästberg och Engdahl går meningarna isär. Här är historien om hur Litteratursveriges mäktigaste institution hamnade i en existentiell kris.
Vittnar om svarta löner på kulturklubben Forum
Kulturklubben Forum drevs av den skandalomsusade kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Nu vittnar två före detta anställda om att både artister och personal på klubben betalades svart.– Han var så himla noga med att vi skulle säga att vi var praktikanter om det var någon som frågade, säger ett vittne till Sveriges radio.
Läs mer om Forum och Jean-Claude Arnault.Nu.
Kulturprofilen betalade anställda och artister svart
Både artister och anställda betalades med svarta pengar på Klubben, visar en granskning Sveriges Radio gjort.
Läs mer om Klubben.
Åtta polisanmälningar mot Kulturprofilen
Åtta kvinnor har nu polisanmält Kulturprofilen. DN har sedan tidigare rapporterat om fem anmälningar, och de senaste dygnen har ytterligare tre tillkommit.
Läs mer om Kulturprofilen.
Skandalen kring kulturprofilen: Kungen är inte oroad
Svenska Akademins ständige sekreterare Sara Danius träffade på torsdagen Kung Carl XVI Gustaf – med anledning av skandalen kring den så kallade kulturprofilen. – Han verkade inte oroad, säger Sara Danius till SVT.
Läs mer om Kung Carl XVI Gustaf och SVT.
Ishiguro om kulturprofilen: Påverkar inte Nobelpriset
Kazuo Ishiguro säger att han har svårt att kommentera skandalerna kring Svenska Akademien och den så kallade kulturprofilen. – Jag kommer utifrån. Som jag förstår det påverkas inte prisets och Nobelstiftelsens integritet av detta, säger Nobelpristagaren i litteratur.
Maria Schottenius: Peter Englunds reaktion är begriplig
Den jäveln säger Svenska Akademiens förre sekreterare Peter Englund till DN om Kulturprofilen, som i raggningssyfte och för att ge sig själv fördelar, år efter år avslöjat namnet på vem som ska få Nobelpriset i litteratur.
Jean-Claude Arnault ska ha läckt nobelprisvinnare
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp.Nu vittnar flera personer för Dagens Nyheter att han i förväg ska ha spridit uppgifter om Nobelpristagaren i Litteratur.– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien till Dagens Nyheter.
Jean-Claude Arnault ska ha läckt nobelprisvinnare
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp.Nu vittnar flera personer för Dagens Nyheter att han i förväg ska ha spridit uppgifter om Nobelpristagaren i Litteratur.– Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien till Dagens Nyheter.
Flera vittnen: Kulturprofilen läckte Nobelpristagare i förväg
Flera personer vittnar om att Kulturprofilen i förväg spridit uppgifter om Nobelpristagaren i litteratur. – Den jäveln, säger Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, och skyller läckan på mannens hustru som är ledamot. Samtidigt avslöjar Englund att han redan 2014 fick uppgifter om Kulturprofilens inblandning.
Hovet bidrog inte till Arnaults medalj
Riksmarskalk Svante Lindqvist avslog den kungliga medaljen till kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Jag har alltså inte på något sätt medverkat till att Kulturprofilen tilldelades en orden, skriver han själv i en kommentar i Dagens Nyheter.
Hovet: Vi bidrog inte till att Kulturprofilen fick medalj
Riksmarskalken avslog förslaget om kunglig medalj till Kulturprofilen – ändå dök en kopia av förslaget upp i propån till kulturdepartementet.
Läs mer om Kulturprofilen.
Kulturprofilen portas från Akadamiens lägenhet
Kulturprofilen anklagas för flera fall av sexuella trakasserier och övergrepp – bland annat i Svenska Akademiens Parisvåning.Förra veckan beordrade Akademien ett låsbyte på bostaden.– Han kommer i alla fall inte att få några nya nycklar, det är säkert, säger portvakten.
Läs mer om Akademien.
Sara Danius: Ingen av oss kan uttala sig
Munkavle på ledamöter och minimal insyn.Anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault har blottlagt tystnadskulturen kring Svenska Akademien.– De som bryter tystnaden räknas som illojala. Man vill ha pålitliga undersåtar, säger Ebba Witt-Brattström, professor och författare.Ständige sekreteraren Sara Danius skriver till Expressen om varför hon förbjudit ledamöterna att prata:Under den tid utredningen pågår kan ingen av oss uttala sig.
I Jean-Claude Arnaults gentlemannaskola
De senaste dagarnas avslöjanden om kulturprofilen Jean-Claude Arnault har väckt en diskussion om begreppet gentleman.Jens Liljestrand undrar varför det är så svårt att se gränsen mellan flört och förtryck.
Läs mer om Jean-Claude Arnault.