Kvällsposten

Allt fler vågar anmäla sexuella övergrepp

Allt fler kvinnor anmäler att de utsatts för sexuella övergrepp.Det kan vara en del av ett socialt klimat i förändring, berättar Stina Holmberg på Brottsförebygganderådet (Brå) för Kvällsposten.– Man tror att anmälningsbenägenheten är högre i Sverige än i många andra länder där det finns en ännu starkare tystnadskultur.

Allsvenska topplaget värvar stjärnskottet

Isak Pettersson lämnar Halmstad efter en stark debutsäsong i allsvenskan.Nu kan Kvällsposten avslöja att målvakten är klar för spel i IFK Norrköping från och med nästa säsong.
Läs mer om Halmstad och Kvällsposten.
JUST NU: Mästarna anländer till Malmö
Malmö FF säkrade klubbens 20:e SM-guld i Norrköping.Under tisdagen hyllas mästarna i Malmö.Kvällsposten är på plats och direktsänder när guldtruppen kommer till Malmö central.
Polisen avslöjar: Söker fler av Madsens verktyg
Trots flera fynd i Kim Wall-utredningen pågår den danska polisens intensiva sökarbete fortfarande.Nu kan Kvällsposten avslöja att polisen söker mer än bara kroppsdelar.– Vi letar bland annat efter verktyg som kan ha skadat Kim Wall, säger Jens Møller, chef på mordenheten vid Köpenhamnspolisen.

Målvaktsstjärnan kan lämna FC Rosengård

Målvaktsstjärnan Zeira Muovi, 21, öppnar för att lämna FC Rosengård.Beskedet kommer dagen före Champions League-returen mot rumänska Olimpia Cluj.– Jag har en agent som gör det som är bäst för mig, säger Zeira till Kvällsposten.
Läs mer om Kvällsposten, Olimpia Cluj och Zeira.
Myndigheter visste inte att de blivit hackade
Kvällsposten avslöjade i veckan att en datahackare vid ett dataintrång kom åt topphemliga dokument från flera myndigheter.Efteråt fick Noa (polisens underrättelsetjänst) och Säpo uppdraget att informera de berörda myndigheterna om angreppen.Men trots det vet flera av de drabbade myndigheterna och företagen fortfarande inte vad som har drabbat dem.
Läs mer om Noa och Säpo.
Namnbytet kan ge MFF 100 000 000
Externa experter har analyserat värdet av namnrättigheterna till Malmö FF:s hemmaarena.Enligt vad Kvällsposten erfar kan MFF nu mer än dubbla intäkterna –i så fall till över 50 miljoner kronor de kommande fem åren.–Det är en billig investering för ett företag även om det rör sig om mycket pengar, säger MFF:s vd Niclas Carlnn som inte vill bekräfta några summor.
Läs mer om Kvällsposten och MFF.
Klart – Malmö FF:s stadion byter namn
Swedbank stannar som tung sponsor i Malmö FF.Företaget kommer att fortsätta att satsa miljoner i föreningen –men arenanamnet Swedbank stadion kommer att gå i graven vid tolvslaget på nyårsafton 2017.–Detta har varit ett 10-årigt åtagande som närmar sig sitt slut, skriver Swedbanks presskontakt Anette Ringius i ett mejl till Kvällsposten.
Ny matchfixningsskandal – spelare erbjöds pengar
Svensk fotboll skakas av ett nytt försök till matchfixning.Enligt uppgifter till Kvällsposten/SportExpressen erbjöds en spelare i Halmstads BK en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen mot Malmö FF förra helgen, men tackade nej.Polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten har startat en utredning.– Jag kan bekräfta att det finns en misstänkt incident i samband med den matchen, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
Läs mer om Håkan Sjöstrand och Malmö FF.
Gripen nazist var anställd inne på skånska anstalten
En av de 23 nazister som greps och anhölls i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg var den 29-årige man som tidigare hade en anställning inne på Kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad.Det kan Kvällsposten i dag avslöja.– Mannen fick lämna sitt arbete innan demonstrationen ägde rum. Jag antog att han ville vara med och konstaterade att situationen skulle bli ohanterlig, säger kriminalvårdschefen Stefan Karlström.
SOS-operatörer skrämda av befäl – skickade inte hjälp
I flera års tid ska personalen på SOS Alarm inte ha vågat begära ut tillräckligt med räddningsresurser vid händelser i södra Skåne.Orsaken var att SOS-operatörerna kände en rädsla för ett av befälen på räddningstjänsten Syd. Det visar en granskning av Sydsvenskan.– Vi ser allvarligt på det som hänt, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm till Kvällsposten.
Försvarsmakten utreder dataintrång hos konsulter
Försvarsmakten bekräftar nu att företag som hanterar känslig information åt svensk militär hackats. Företagens namn har lämnats till Säkerhetspolisen av polisen. Försvarets radioanstalt,FRA, är en del av Försvarsmakten som anlitar konsultbolag.– Vi känner till det som Kvällsposten rapporterat om. Men vi lämnar inga kommentarer, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.
Dataintrång hos företag med myndighetsuppdrag
Hackare har tagit sig in i it-system hos företag som arbetar för polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det har framkommit i den polisutredning som nyligen ledde fram till ett mycket uppmärksammat dataintrångsåtal i Malmö, rapporterar Kvällsposten.
Dataintrång hos flera svenska myndigheter
En ny IT-säkerhetsskandal har drabbat centrala svenska myndigheter.Kvällsposten kan i dag avslöja att företag som anlitas av polisen, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd MSB har drabbats av ett avancerat dataintrång.Hackare kan ha fått tillgång till säkerhetsklassad information och försvarshemligheter.– Vi har pratat med företagen om det har hänt något som berör vår information, bekräftar Tim Georgiou, IT-säkerhetsansvarig på MSB.– Säkerhetspolisen känner till ärendet och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda my
Skelettet på Ivö tillhör en vuxen man
Kvällsposten har tidigare berättat om skelettfyndet på Ivö utanför Kristianstad.Nu kan man slå fast att kvarlevorna som hittades ute i skogen tidigare i år tillhör en vuxen man, rapporterar Kristianstadsbladet.
Här ska MFF-spelaren ha våldtagit sitt offer
En fotbollsspelare i Malmö FF har begärts häktad misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn och ett försök till våldtäkt.Kvällsposten rapporterar löpande från häktningsförhandlingen som precis har inletts.– Han medger att han haft sex med målsäganden, säger hans försvarsadvokat Mikael Sundman.
Läs mer om Malmö FF och Mikael Sundman.
Allsvensk spelare misstänkt för våldtäkt mot barn
En spelare i en allsvensk klubb begärs häktad för våldtäkt mot barn, skriver Kvällsposten.
Läs mer om Kvällsposten.
Allsvensk stjärna begärd häktad för våldtäkt
En allsvensk fotbollsstjärna i en sydsvensk klubb begärs i dag häktad misstänkt för våldtäkt av barn vid två tillfällen och ett försök till våldtäkt.Häktningsförhandlingen hålls i morgon, kan Kvällsposten avslöja.
Läs mer om Kvällsposten.
Jättekrock på motorväg – trafiken leds om
Flera två motorcyklar och tre bilar har kolliderat vid trafikplats 26 på E6 utanför Landskrona.– Det var massor motorcyklar i diket och flera poliser och ambulansbilar, säger en person på platsen till Kvällsposten.
Läs mer om Kvällsposten och Landskrona.
Rosenbergs hemliga plan – efter karriären
Ett år kvar på planen.Nu kan Kvällsposten avslöja att Markus Rosenberg redan är i full fart med med karriären efter fotbollen.–Vi väntar på startbesked, sedan kör vi i gång bygget, säger Malmö FF:s lagkapten.
Läs mer om Kvällsposten.
Teckomatorp lider ännu av gamla giftstämpeln
Det har gått 42 år sedan skandalen blev riksnyhet.BT Kemi i Teckomatorp i Skåne hade grävt ned giftigt avfall på sitt eget fabriksområde och grannarna slog larm om stank och allergier – länge hemlighölls allt. Men tillslut såg sanningen ljus. Skandalen brakade loss, företaget gick i konkurs och giftjorden började saneras.Men vissa saker tystades ned, exempelvis att en 17-årig pojke fick växtgiftet dinoseb i stöveln och dog efter bara några dagarÄn i dag lider Teckomatorp av gift-stämpeln och nu har Svalövs kommun begärt 160 miljoner från Naturvårdsverket för sanering.– De
Ronnie Peterson tände till och satte sig bakom en gaffeltruck
Filmen Superswede om svenske racinglegendaren Ronnie Petersons liv fascinerar just nu en stor biopublik.Dokumentären skildrar Formel 1-cirkusen fram till Petersons tragiska dödskrasch på Monza-banan i Italien den 10 september 1978. Han blev 34 år.Tre år tidigare hade Ronnie, som gäst hos Kvällsposten, gasat in på Krusegatan i Malmö och showat genom att köra en gaffeltruck i tidningens tryckeri.Här minns Rune Smith, Kvällspostens dåvarande reporter, mötet med Ronnie.
Plågades av svår sjukdom – har nu fått proffskontrakt
Kvällsposten har tidigare berättat om hockeylöftet Hampus Meln.Sjukdom tvingade den NHL-draftade spelaren att sluta helt med hockeyn – det var en mardröm.Gunde Svan hjälpte honom hitta ljuset i mörkret och nu har Meln skrivit treårskontrakt med hockeyallsvenska Tingsryd.– Vi tror så klart på Hampus, säger klubbechefen Tomas Bergstrand i ett pressmeddelande.
Läs mer om Meln och Tingsryd.
I kväll är det dags – Almebaren 2017
Nära möten med politiker och samtal med en tydlig fokus på Sydsverige – nu är det dags för Almebaren 2017.Allmänheten är välkommen till Paddy's Restaurang i Malmö klockan 17.00, då årets första samtal, med Miljöpartiets Amanda Lind, drar i gång.– Med ett år kvar till valet växlar Kvällsposten upp sin lokala bevakning, säger Kvällspostens chefredaktör Katrin Säfström.
Uppgifter: Anställda deltog i kokainfest – jobbar kvar
Extrapersonal som arbetade på rättspsykiatriska kliniken i Växjö har fått sparken efter att ha tagit droger på en privat fest.Men enligt uppgifter till Kvällsposten deltog även fastanställda – som fortfarande jobbar kvar.– Så fort uppgifterna är trovärdiga och jag har något att agera utifrån agerar vi direkt, säger David Wirdelöv, verksamhetschef på rättspsykiatrin i Växjö.