Kvinnor

Funktionsnedsatta i nytt metoo-upprop

Drygt 60 kvinnor med funktionsnedsättningar har skrivit på ett nytt metoo-upprop.Under namnet #slutvillkorat vittnar de om övergrepp i privata relationer, föreningssammanhang och i färdtjänsten.– Det är samma gamla våld, men med funktionsnedsättning är man extra utsatt när man har svårare att ta sig därifrån, säger initiativtagaren Denise Cresso-Nydn till SVT.
Läs mer om Denise Cresso-Nydn och SVT.

P-appen: Två graviditeter i Göteborg anmälda till Läkemedelsverket

Abortmottagningen vid Östra sjukhuset i Göteborg anmäler två fall av oönskade graviditeter där kvinnor använt preventivmedels-appen Natural cycles. En barnmorska bekräftar för Nyhetsbyrån Siren att sjukhuset har tagit upp frågan om appen.
Jägare polisanmäld – ska ha tagit strypgrepp på 17-årig aktivist
Två unga kvinnor från organisationen Hunt Saboteurs Sweden säger sig ha misshandlats när de störde vargjakten. En 17-åring drogs ned på marken och en jägare tog sedan vad som tycks vara ett strypgrepp på henne. Händelserna fångades på film. – Det var hemskt. Det gjorde ont och jag började känna mig yr, berättar hon för DN.
Tricia, 70, tar strid mot sminkets ungdomsfixering
Sedan Tricia Cusden, 70, släppte sitt eget sminkmärke för äldre har hennes Youtube-videor med sminktips setts mer än 4,4 miljoner gånger, skriver Daily Mail.Nu kämpar hon mot skönhetsindustrins fördomar mot äldre.– Kvinnor blir förtvivlade vid 50 eftersom de ofta anses vara mindre relevanta, mindre attraktiva och mindre anställningsbara. Vilket nonsens! säger Tricia Cusden till Daily Mail.
Enbart kvinnlig panel leder toppmötet i Davos
Sexuella trakasserier kommer att vara högt på agendan när World Economic Forum i Davos drar igång i veckan – med bland andra Donald Trump på plats. Nytt för i år är att konferensen leds av enbart kvinnor, rapporterar SvD:s Gunilla von Hall.
Varför låta fler kvinnor fastna i deltidsfällan?
Man pratar aldrig om förkortad arbetsdag när det kommer till de tekniska verksamheterna i en kommun, där männen ofta jobbar. Till dem erbjuder man högre lön och bättre arbetsvillkor. För kvinnor vill diskuteras istället utökad deltid och sex timmars arbetsdag, skriver Gulan Avci (L).
Läs mer om Gulan Avci.
Stor åldersskillnad på manliga och kvinnliga Guldbaggevinnare
Det skiljer i snitt 20 år mellan de kvinnor och de män som under de senaste tio åren fått en Guldbagge för bästa huvudroll. Av alla de nominerade skådespelarna under samma tid är männen i snitt sju år äldre än kvinnorna. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios Kulturnytt gjort.
Läs mer om Guldbagge och Guldbaggevinnare.
Kvinnor tvingas ha blöjor då de nekas toalettbesök
Över 80 procent av världens rikedomar går till den rikaste procenten i världen. Samtidigt får den fattigaste hälften noll ökning av sin förmögenhet, och kvinnor har det värst. Det uppger Oxfam inför veckans Davosmöte. – Kvinnor i USA:s kycklingindustri tvingas ha blöjor då de nekas toalettbesök, enligt Oxfam.
Läs mer om Davosmöte och Oxfam.
V vill skärpa lagar för att bekämpa hedersvåld
Vänsterpartiet vill skärpa lagen om kvinnofridskränkning så att den även gäller kollektivt förtryck. Kvinnor som hotas av hedersrelaterat våld måste känna att samhället står på deras sida, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt. Partiet har inte förankrat förslaget hos regeringen.
Spänd väntan på Trump när den globala eliten ska mötas
Ett Davosmöte som inte liknar något annat. Så kan årets träff mellan världens globala elit bland alptopparna i Schweiz beskrivas. Överraskande nog deltar president Donald Trump, och för första gången ska mötet ledas av enbart kvinnor.
Läs mer om Donald Trump, Schweiz och Trump.
Journalistkåren har förtigit mäns våld mot kvinnor
Den feministiska rörelsen och forskningen har under de senaste tjugo åren försökt förmedla kunskaper om kvinnors våldsutsatthet till media och till politiker. Men centrala delar av den svenska journalistkåren har varit en av de starkaste krafterna för att budskapet inte ska gå fram, skriver forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand.
Tusentals kvinnor tågade mot Trump
Washington. En jättelik studiecirkel under flödande vårsol. Sådan är den inbjudande stämningen vid Lincoln-monumentet i Washington DC på ettårsdagen av Donald Trumps presidentskap.
Tusentals kvinnor i nya protester mot Trump
Tusentals människor har samlats runt om i USA för den andra kvinnomarschen i protest mot president Donald Trump. Demonstrationer i Washington, New York, Los Angeles och omkring 250 andra städer har som syfte att få in fler feminister i mellanårsvalet.
Här står gymnasterna upp mot landslagsläkaren som förgrep sig på dem
Läkaren Larry Nasser står åtalad för sexuellt utnyttjande av flera unga tjejer medan han var deras läkare i USA:s gymnastiklandslag. Rättegången mot honom har utvecklats till en stark Metoo-manifestation där över 100 kvinnor som han utnyttjat slår tillbaka och kräver att de idrottsledare som tittat bort ska straffas.
Läs mer om Metoo-manifestation.
Över 100 kvinnor tillbaka efter år av övergrepp av deras läkare
Läkaren Larry Nasser står åtalad för sexuellt utnyttjande av flera unga tjejer medan han var deras läkare i USA:s gymnastiklandslag. Rättegången mot honom har utvecklats till en stark Metoo-manifestation
Läs mer om Metoo-manifestation.
Låt inte kvinnor åka – det vore självmord
Lindsey Vonn vill tävla mot sina manliga konkurrenter i störtlopp.Nu får förslaget mothugg.– Det vore självmord, säger alpinlegendaren Markus Wasmeier till Bild.
Läs mer om Bild.
Seriemördare härjade på Tårarnas väg – uppemot 50 offer
Dussintals flickor och kvinnor försvinner spårlöst längs Tårarnas väg i västra Kanada. Några av dem hittas senare mördade. Fenomenet har pågått sedan 1969 och minst två misstänkta seriemördare har hittills härjat längs sträckan. Men flera tecken får lokalborna att tro att ytterligare en mördare fortfarande befinner sig på fri fot – en mördare som främst siktar in sig på landets ursprungsbefolkning.
Läs mer om Kanada.
Jag var 14 och utsattes för övergrepp – i kyrkan
En höll fast mina händer. En höll fast mina ben. En tredje tafsade på mig. Kvinnor i frikyrkan vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp under uppropet #sanningenskagöraerfria, skriver Dagen.
Läs mer om Dagen.
Porrindustrin – en laglig hallickverksamhet
Pornografin är ingenting annat än dokumenterad prostitution. Någon eller några har sex mot ersättning, men det hela sker inför en filmkamera. Unga, utsatta kvinnor utnyttjas på de mest fruktansvärda sätt, skriver företrädare för den ideella föreningen Talita.
Läs mer om Talita.
Många vittnar om övergrepp inom frikyrkan
Hundratals kvinnor inom frikyrkovärlden har delat med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier, under hashtaggen #sanningenskagöraerfria. Behovet av att prata om detta är stort, säger initiativtagarna.
Polisen: Säkra på att han mördade
Flera vittnen – både kvinnor och män – kände obehag av mannen de mötte vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn.Nu vet polisen: det var mördaren de mötte i skogen.Utöver DNA-träffen stämmer de kläder han bar när han strök runt i skogen överens med fynd som polisen gjort i bostaden.– Det var en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka och ett par Converseskor, säger utredningsledaren Göran Arvidsson.
Så lever svenska maffiakvinnorna
Trebarnsmamman Liselott, 44, hjälpte sin sambo – mc-gängledaren – att under hot hålla en man instängd under utpressningen.Expressen har kartlagt mc-gängens kvinnor som dömts för allt från knarkaffärer, grov våldtäkt och för att ha skickat sin make att knivhugga en fiende.– Vi lever på ett sånt sätt. Vi lever så väldigt tight som familj, säger Liselott Sätre, som dömts till fängelse i ett och ett halvt år för gängutpressningen med sin sambo.
Läs mer om Liselott Sätre.