Lärare

Hunden Mozzie har fått jobb – som lärare

Hunden Mozzie har tagit examen som besöks- och terapihund.Nu arbetar han på en skola med att lära barn att läsa.– Hemma är Mozzie glad och gosig, men när han är på jobbet är han fokuserad. När han tar på sig västen vet han att det är jobb som gäller, säger husse Jimmy Kemi.
Läs mer om Jimmy Kemi och Mozzie.

Att man blir myndig betyder inget i min familj

Saba trodde att föräldrarna skulle acceptera hennes pojkvän med tiden. Men kontrollen, våldsamheten och hoten gjorde det omöjligt att bo kvar hemma. I dag har hon egen lägenhet och utbildar sig till lärare. Kontakten med föräldrarna är bruten. Att inte få träffa mina syskon är det allra jobbigaste, säger Saba.
Läs mer om Saba.
Löfven: Här är skiljelinjen i valet
Frukten av den goda ekonomiska utvecklingen ska gå till fler poliser och lärare, inte skattesänkningar. Det var Stefan Löfvens budskap när han inledde riksdagens partiledardebatt på onsdagsmorgonen. – Där har ni skiljelinjen i höstens val, sade S-ledaren.
Läs mer om S-ledaren.
Lärarens protest – slutar: Inte rätt mot mina elever
Kadir Meral har arbetat som lärare på gymnasiet i 15 år. Nu har han sagt upp sig. Anledningen?Lärarnas situation är inte längre hållbar.– Det känns lite befriande att inte längre behöva vakna upp mitt i natten och tänka på jobbet, arbetsbördan och elever som mår dåligt, säger han.

Spränghot mot skola i Skellefteå – allvarligt

En grundskola i Skellefteå kommun har fått ett spränghot riktad mot sig.Polisen har cirkulerat i området under dagen – men elever och lärare har befunnit sig på skolan som vanligt.
Läs mer om Skellefteå.
Elva elever och en lärare knivhuggna på rysk skola
Elva elever och en lärare har skadats i ett knivbråk i en skola i Perm, cirka 1 000 kilometer öster om Moskva, rapporterar BBC.
Läs mer om BBC, Moskva och Perm.
Skolchefen: Har inte funnits några signaler
BJÄRRED. Ingen av de flera olika lärare som besökte familjen uppfattade några varningssignaler.Forskare har kritiserat detta, men skolchef Svenjohan Davidson menar att skolan och föräldrarna planerade flickornas hemundervisning med siktet på gymnasiet.– De var måna om sina barns skolgång, säger han.
Läs mer om Svenjohan Davidson.
Ny LO-rapport: Friskolornas vinstuttag drabbar eleverna
På tio år ökade rörelseresultatet i Sveriges fem största friskolekoncerner med 500 procent. De största växte genom att sluka de mindre. Pengarna till fortsatt maktkoncentration och vinstuttag skapas främst genom att fler elever tvingas dela på varje lärare.
Lärare ringde på hos familjen – fick inget svar
När skolterminen skulle börja ringde en lärare på hos familjen i Bjärred, men ingen öppnade, skriver Aftonbladet.Två timmar senare hittades familjen döda i villan.– Vi försökte ringa men fick inget svar på någon telefon, säger rektor Margareta Strand Karlsson.
Elever gav sin cancerdrabbade lärare en elcykel
Lena Eriksson drabbades av cancer och sjukskrevs från lärarjobbet i Nordinskolan i Gislaveds kommun i fjol. På grund av sjukdomen kan hon inte köra bil längre. Men det hade eleverna i hennes klass hittat en lösning på. – De hade samlat ihop pengar till en elcykel, säger Lena Eriksson till DN.
Läs mer om Lena Eriksson och Nordinskolan.
Kurator: Vi måste prata med barnen om våld på nätet
Både i Järvaområdet och på andra platser i Stockholm oroar sig lärare och anhöriga för hur barn exponeras för gängvåldet i sociala medier. Bris kurator Jonas Söderlund anser att det är viktigt att prata med sina barn om vad de ser på nätet.
Läs mer om Järvaområdet och Stockholm.
Folk har kidnappats av myndigheterna
Militär sätts in för att stävja protesterna. – De riktar sina vapen mot fredliga demonstranter och griper aktivister i deras hem, säger Samar Tlili, lärare i Tunis som deltar i demonstrationerna, till DN.
Läs mer om Samar Tlili.
Banger kastad in i matsal på skola – två poliser till sjukhus
Två poliser och en lärare har fått uppsöka sjukhus efter att någon kastat en banger in i matsalen på en gymnasieskola i Tumba, söder om Stockholm. Inga elever skadades vid händelsen, men skolledningen har beslutat sig för att stänga ner skolan för dagen.
Läs mer om Stockholm och Tumba.
Häpnadsväckande ignorans från Skolverket
Trots i grunden goda intentioner lämnar Skolverket Sveriges lärare i sticket och klampar in på områden verket inte har kunskap om, skriver företrädare för Föräldranätverket Barn i Behov i en slutreplik.
Skolverket blundar för det vi vet om npf
Innehållet i den specialpedagogiska satsning som Skolverket ska göra kommer inte att hjälpa lärare. Olikheter som exempelvis diagnoser målas upp som stigmatiserande. Men denna bild saknar vetenskaplig grund och blir kunskapsförnekande. Vi bävar för de effekter Skolverkets direktiv kommer att få ute i skolorna, skriver företrädare för Föräldranätverket Barn i Behov.
Elever och föräldrar hyllar lappen i betygskuvertet
Lärare vittnar om att betygshetsen är stor bland elever från årskurs sex och framåt.Men en sjundeklass i Hudiksvall fick en väldigt speciell lapp med sig hem med terminsbetygen – något som uppskattas av såväl föräldrar som elever.– Det var ju så att det nästan kom tårar när man läste, säger mamma Eva, vars dotter Lova går på skolan.
Läs mer om Eva, Hudiksvall och Lova.
Lärare ska få hjälp att upptäcka extremism bland eleverna
Regeringen vill stärka skolornas antirasistiska arbete. Nu ska lärare få hjälp att upptäcka elever som riskerar att lockas in i extremism. – Så att elever inte uppfattar att rasismen gick obemärkt förbi, att den inte var något som man reagerade emot, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till DN.
Läs mer om Gustav Fridolin.
Liberaler, stå upp för er deportationspolitik!
Vill Jan Björklund och Liberalerna seriöst värna om oss lärare – då bör ni rösta för regeringens förslag om att låta ensamkommande stanna. Det skriver 203 lärare i en replik.
Läs mer om Liberalerna.
Stort behov av nya lärare kommande åren
De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77.000 heltidstjänster. Det visar Skolverkets uppdaterade prognos för lärarbehov de kommande åren. Det innebär att behovet ökat med 7.000 tjänster sedan Skolverkets förra prognos för två år sedan.
Lärare dömd för våldtäkt av elev – fick jobba kvar
I spåren av Metoo-uppropen – nu avslöjar P2 Dokumentär och Ekot graverande uppgifter om Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.Lärare som tidigare har tvingats sluta, efter larm om sexuella trakasserier, har fått komma tillbaka.En av dem var dömd för våldtäkt – av en student på skolan.