Lärare

Färre söker till lärarutbildningar

Inrikes. Trots lärarbrist och stora ansträngningar att utbilda fler lärare är det färre som sökt till höstens lärarutbildningar.

Färre söker till lärarutbildningar

Trots lärarbrist och stora ansträngningar att utbilda fler lärare är det färre som sökt till höstens lärarutbildningar.
Snabbutbildning av mäklare kan ligga bakom ökade anmälningar
Snabbutbildningar av fastighetsmäklare kan ligga bakom det ökande antalet anmälningar mot mäklarna. Det menar Per Henning Grauers, lärare vid fastighetsmäklarutbildningarna vid Malmö universitet.
Läs mer om Malmö.
Ingen ordning och reda i Hylte
En "apotekspeng", ett nytt äldreboende i Unnaryd och fler behöriga lärare. Det är några satsningar som Bo Gunnar Åkesson, Moderaterna, vill se.

Sammilsdalskolan gästades av sex nationer

Elever och lärare från sex europeiska länder träffades på Sammilsdalskolan. Ett treårigt erasmus-projekt hade sitt sista möte. - Det har varit häftigt och intressant, säger elevrådsordförande Filippa Norling.
56-åring har högst lärarlön i Sverige och är vd för friskola
En 56-årig man tjänar bäst av förstelärarna i Sverige, visar en granskning av tidningen Skolvärlden.Samtidigt som han får tusentals kronor i ett tillägg som är öronmärkt för lärare – är han vd för friskolan där han jobbar.– I sommar lämnar jag över vd–skapet och kommer därefter att arbeta som lärare på heltid, säger 56-åringen till Skolvärlden.
Hyllade hela Sveriges sångtant - Gullan växte upp i Härnösand
Hela Sveriges barnvisetant, Gullan Bornemark, har fyllt 90 år. Något som måste firas, menar elever och lärare från hennes hemstad Härnösand. Och bjöd på en sprudlande konsert på tisdagen.
Polisen öppnar telefonlinje
Umeå. Polisens ungdomsgrupp i Umeå har startat en telefonlinje för den som är orolig eller vill lämna ett tips. - Du kan vara lärare, fotbollstränare, syskon, förälder eller kompis.
Läs mer om Umeå.
Lärare som deltog på nazistmöte får varning
Lärarnas ansvarsnämnd varnar den lärare i Skåne som på deltagit i ett möte med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och uttalat sig nedlåtande om elever i en högerextrem podcast. Nämnden ifrågasätter kvinnans förmåga att behandla alla elever lika.
Läs mer om Nordiska och Skåne.
Liberalerna sviker elever och lärare
REPLIK DN DEBATT 21/4. Det finns inget stöd i forskningen för att en generaliserande lösning som särskild undervisningsgrupp är adekvat stöd för elever. Tvärtom vet vi att det riskerar att påbörja ett utanförskap, en annan typ av exkludering än den som Liberalerna nu vill komma åt, skriver sex specialpedagoger.
Läs mer om Liberalerna.
Lärarna behöver ett rättvist lönesystem
Det är fullt möjligt att individuell lönesättning är ett välfungerande system i vissa branscher. Men för lärare fungerar det inte, skriver Daniel Sandin, författare och förstelärare.
Läs mer om Daniel Sandin.
Nya lärare vinner lönematchen
Lärare som säger upp sig ersätts av kollegor som trots mindre erfarenhet får betydligt högre lön. Ofta handlar det om flera tusenlappar i månaden, visar en granskning av facktidningen Skolvärlden.
Läs mer om Skolvärlden.
Nya lärare får mer i lönekuvertet
Inrikes. Lärare som säger upp sig ersätts av kollegor som trots mindre erfarenhet får betydligt högre lön. Ofta handlar det om flera tusenlappar i månaden, visar en granskning av facktidningen Skolvärlden.
Läs mer om Skolvärlden.
Nya lärare får mer i lönekuvertet
Lärare som säger upp sig ersätts av kollegor som trots mindre erfarenhet får betydligt högre lön. Ofta handlar det om flera tusenlappar i månaden, visar en granskning av facktidningen Skolvärlden.
Läs mer om Skolvärlden.
Alla behövs när länet växer
Vi har två stora utmaningar i Värmland. Det råder brist på arbetskraft och det finns många människor som ännu inte har alla redskap för att få jobb. Vi behöver fler lärare, civilingenjörer, snickare, programmerare och poliser.
Läs mer om Värmland.
Ska tyska lärare lockas med lägre lön i Sverige?
Moderaterna vill lägga 100 miljoner kronor för att locka hit lärare från framför allt Tyskland, Kanada, Korea och Finland. Det blir en svår uppgift när en tysk lärare tjänar drygt 80 procent mer än sin motsvarighet i Sverige, skriver Åsa Fahln, ordförande för Lärarnas Riksförbund.
Lärare kan inte betygssystemet
Resultatstyrning av skolan motverkar kunskap", påstår Ingrid Carlgren, professor emerita i pedagogik som under lång tid haft ett stort inflytande på skolans utveckling.
Läs mer om Ingrid Carlgren.
Lärare från utlandet ska bota lärarbristen
Moderaterna vill lösa lärarbristen i svenska skolor genom att rekrytera lärare från utlandet. Partiet vill lägga 100 miljoner kronor på att hitta 5000 lärare från framför allt Europa till 2024.
Läs mer om Europa.
Moderaterna vill rekrytera lärare från utlandet
Moderaterna vill lösa lärarbristen i svenska skolor genom att rekrytera lärare från utlandet. Partiet vill lägga 100 miljoner kronor på att hitta 5 000 lärare från framför allt Europa till 2024. Det är en del i M:s skuggbudget.
Läs mer om Europa.
Lärarens önskan visar socialismens systemfel
Det är Tjeckoslovakien 1983. Klassens nya lärare, Mria, kräver att elevernas föräldrar hjälper henne med både det och det andra. De som säger nej straffas.
Läs mer om Mria och Tjeckoslovakien.
Det här händer i helgen
Mycket att se fram emot under veckoslutet. Här är ett urval: Arboga: Öppet hus på Kulturskolan, lördag 11-13. Arboga Kultursskola bjuder in till Öppet hus på Nicolai kulturhus. Skolans lärare visar och berättar om skolans verksamhet.
Läs mer om Kulturskolan, Nicolai och Öppet.
Succtränaren lämnar norska skidlandslaget
Sjur Ole Svarstad var med och guidade Marit Björgen och gänget till succ i OS.Nu har han valt att sluta i norska landslaget – för att bli lärare.– Det är synd för norsk längdskidåkning, säger landslagschefen Vidar Löfshus i ett pressmeddelande.
Läs mer om Marit Björgen.
"En viktig och lärorik upplevelse"
Vi har haft en dag på Nordlund där vi haft en elev som har redovisat sitt gymnasiearbete inför vårdtagare, personal, lärare och enhetschef.
Läs mer om Nordlund.
Många brister i SFI-undervisningen
Skolinspektionen har granskat undervisningen i SFI, Svenska för invandrare, och funnit många brister och områden där utbildningen behöver förbättras. Dessutom råder det stor brist på behöriga lärare.
Läs mer om SFI och Svenska.