Löfven

Hultqvist: Borde ha informerat säkerhetspolitiska rådet

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, tycker inte att han gjorde något fel som inte informerade statsminister Stefan Löfven om Transportstyrelsens IT-läcka.Nu backar han och säger att han i efterhand borde ha tagit upp frågan i det säkerhetspolitiska rådet.– Man kan alltid vara efterklok i de här sammanhangen, säger Peter Hultqvist till Ekot.

Svagt av Löfven att inte ta kommando

Läs mer om Löfven.
Undersökning: Bara SD-väljarna vill fälla regeringen
Endast personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna anser att regeringen borde ha avgått. Hela 62 procent av väljarna tycker det var rätt av Stefan Löfven att låta regeringen att sitta kvar, enligt en undersökning från SVT/Novus, rapporterar svt.se.

Det här handlar om Löfven, inte Hultqvist

En regeringschef som inte blir informerad av sina statsråd! Detta måste av alla uppfattas som bevis på att statsministern inte fyller sin uppgift som ledare av regeringens politik. Skrev Tage Erlander i sin dagbok för 64 år sedan.
Läs mer om Hultqvist och Löfven.
Sifo: Fyra av tio stödjer försök att fälla Hultqvist
Stefan Löfven behåller Hultqvist men låter Ygeman och Johansson gå. Statsministerns prioriteringar ligger i linje med svenska folkets syn på statsrådens olika ansvar – ändå anser 41 procent av svenskarna att Alliansen gjorde rätt som väckte misstroendevotum mot försvarsministern.
Läs mer om Alliansen, Hultqvist, Johansson och Ygeman.
Löfvens manual visar att regeringen tål mer stryk
Så här undviker Stefan Löfven en regeringskris: han tar stryk, sitter kvar – och överraskar motståndarna. Det är en manual till Stefan Löfven som Alliansen kan ha nytta av – i de politiska strider som väntar i höst.
Läs mer om Alliansen och Stefan Löfven.
Det blir tomt i regeringen utan Anders Ygeman
Löfven lät Sveriges mest kompetente och respekterade politiker lämna regeringen. I den bästa av världar hade han själv avgått och låtit Anders Ygeman bli statsminister i stället.Alliansen bär en stor del av ansvaret.
Löfven spelar ett högt spel för att rädda Hultqvist
Stefan Löfven vill till varje pris ha kvar Peter Hultqvist i regeringen i det skärpta säkerhetsläge som råder i Sveriges närområde. Statsministern vädjar till oppositionens ledamöter att rädda försvarsministern. Men det är ett högt spel med dåliga odds.
Läs mer om Hultqvist och Peter Hultqvist.
Löfvens hemliga löfte till Ygeman – lovad comeback
Efter 25 timmar och 50 minuter fick alliansledarna det kaxiga svaret av Löfven: Två nya ministrar – och en regeringsombildning. Enligt uppgifter till Expressen sparkades infrastrukturminister Anna Johansson av statsministern. Samtidigt fick inrikesminister Anders Ygeman ett hemligt löfte om att göra comeback i regeringen redan nästa år – om Socialdemokraterna vinner valet.
Westerberg: Rimligt att vänta på KU:s bedömning
Folkpartiets, numera Liberalernas, tidigare partiledare Bengt Westerberg tycker att Stefan Löfven nu har gjort vad han har kunnat för att lösa regeringskrisen. Han menar också att alliansledarna borde ha väntat på att KU ska utreda ansvarsfrågan. – Jag delar uppfattningen att det inte finns några starka skäl att rikta misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist, säger han till DN.
Annie Lööf: Löfven har släppt prestigen och lyssnat på oss
Centerpartiledaren Annie Lööf välkomnar att Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar regeringen. Hon ser det som att statsminister Stefan Löfven har lyssnat på alliansen.
LO-ordföranden: Löfven valde en ansvarsfull linje
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson berömmer statsminister Stefan Löfven för att han inte utlyste ett extraval. – Ett extraval hade varit ett sämre alternativ med bara 14 månader kvar till ordinarie val, säger han.
Läs mer om Stefan Löfven.
Peter Hultqvist (S): Det var inte mitt ansvar
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) får sitta kvar. Stefan Löfven meddelade det under en presskonferens i Rosenbad.
Läs mer om Rosenbad.
Statsvetare: Löfven går stärkt ur krisen
Statsvetaren Marja Lemne tror att Stefan Löfven kommer att gå stärkt ur krisen.Kraftfullt, kallar hon hans agerande.– Jag är positivt överraskad men han tar en risk med att ha kvar Peter Hultqvist.
Stefan Löfven: Jag kommer att sitta kvar
Efter långa förhandlingar meddelade statsminister Stefan Löfven att han inte tänker lämna sin post. – Jag har sett ett antal handlingsvägar. Ett extraval är inte vad Sverige behöver, säger han.
Läs mer om Stefan Löfven och Sverige.
Detta händer efter Löfvens ombildning
Som svar på Alliansens beslut om att väcka misstroendeförklaring mot tre statsråd efter säkerhetsläckan på Transportstyrelsen, avgår två av tre statsråd. Det meddelade statsministern Stefan Löfven på en presskonferens under torsdagen. Här sammanfattar SvD det nya läget.
Ewa Stenberg: Löfven kommer troligen att förlora Hultqvist
Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte släppa regeringsmakten. Därför ombildade han sin regering. Men han vill heller inte visa sig svag. Därför ser han till att striden med oppositionen kommer att handla om den svagaste av oppositionens tre planerade misstroendeförklaringar – den mot försvarsminister Peter Hultqvist.
Läs mer om Hultqvist och Peter Hultqvist.
Två färska ministrar – och tre som lämnar
Peter Hultqvist sitter kvar på sin post – och statsminister Stefan Löfven utmanar därmed oppositionens hot om misstroende mot försvarsministern. Anders Ygeman och Anna Johansson tvingas däremot att lämna. Nya ministrar i Löfvens regeringsombildning blir Helne Fritzon och Tomas Eneroth.
Anders Ygeman: Inte hållbart att fortsätta
Statsminister Stefan Löfven (S) tvingades att låta inrikesminister Anders Ygeman lämna sin post.–Det blev inte hållbart för mig att fortsätta som statsråd. I det här läget var detta det naturliga att göra, säger Ygeman.
Läs mer om Ygeman.
Stefan Löfven sitter kvar som statsminister
Statsministern höll en presskonferens i Rosenbad under torsdagen. Han meddelande att han tänker bilda om regeringen och sitter själv kvar som statsminister.
Läs mer om Rosenbad.
Här är Stefan Löfvens nya regering
Efter misstroendeförklaringarna – Stefan Löfven ombildar regeringen.
Läs mer om Stefan Löfven.