Laurn

Anna-Lena Laurn: Den ryska ekonomin växer – men med myrsteg

MOSKVA. Om mindre än en månad hålls presidentval i Ryssland. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk svacka sedan 2013, men nu syns tecken på att den börjar piggna till, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Anna-Lena Laurn och Ryssland.

Anna-Lena Laurn: Det ryska jordbruket växer men beroendet av olja består

MOSKVA. Om mindre än en månad hålls presidentval i Ryssland. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk svacka sedan 2013, men nu syns tecken på att den börjar piggna till, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Anna-Lena Laurn och Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Maria-Pia Boëthius förvränger Finlands historia i Rött och vitt
Det finländska inbördeskriget ska inte förstås som ett språkkrig. Maria-Pia Boëthius påstående att det svenska språket har approprierat Finlands historia är befängt koketteri, skriver DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Rött.
Anna-Lena Laurn: Små regionala flygbolag ett osäkerhetsmoment i Ryssland
MOSKVA. Flygsäkerheten i Ryssland har blivit mycket bättre under de senaste tio åren. Men fortfarande sker alldeles för många olyckor. Nästan alltid är det mindre bolag som är involverade.
Läs mer om Ryssland.

Anna-Lena Laurn: Allting som framstår som rationellt, begripligt och sant behöver inte vara det

Allting är mycket osäkert, och det är just det som gör mig lugn, säger Too-ticki i Tove Janssons Trollvinter.
Läs mer om Too-ticki.
Anna-Lena Laurn: Jag fnös överlägset åt både badlakan och mössa
Den ryska bastun är ett ställe för total avkoppling. Enväldig general är baderskan. Hon leder ritualen när vattnet slås på de heta stenarna. Alla andra tiger och njuter.
Anna-Lena Laurn: USA:s svarta lista verkar vara skriven på en höft
USA:s svarta lista på Vladimir Putins närmaste innehåller så många olika aktörer att den ohjälpligt förlorar i trovärdighet. På det här sättet spelar man Kreml i händerna.
Läs mer om Kreml.
Anna-Lena Laurn: Att gräva efter en nationell identitet leder till påfallande grinighet
Det forna Sovjetunionen är fullt av både individer och hela folk som vet vad förtryck vill säga. Deras identitet har förnekats, deras språk har marginaliserats och inte sällan har de som kultur blivit decimerade till en liten spillra.
Läs mer om Sovjetunionen.
Maktskifte viktigare än att Vladimir Putin ska skaka galler
Rysslands mest kända kvinna, 36-åriga Ksenija Sobtjak, ställer upp i presidentvalet mot Vladimir Putin. Mycket tyder på att Kreml vill använda henne för att dra upp valdeltagandet – och att Sobtjak själv har gått med på det. Men Ksenija Sobtjak har som vanligt en egen agenda. Den berättar hon om i en exklusiv intervju med DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurn.
Anna-Lena Laurn: Lavrov håller sin egen show
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efterlyser en ny världsordning där nya ekonomiska och politiska krafter respekteras. Lavrov gjorde en lång utläggning om ämnet på sin årliga presskonferens i Kreml.
Läs mer om Kreml och Sergej Lavrov.
Anna-Lena Laurn: I det kalla, hårda Moskva stiger man upp för äldre i bussen
Det var någon vecka efter nyår. Min mamma var på besök i Moskva och vi traskade till affären i mina hemkvarter. Tre killar kom emot, de kan ha varit kring tjugo. På gott humör och av allt att döma lite förfriskade.
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Mycket tyder på att det slutar i inbördeskrig
För några dagar sedan greps människorättsorganisationen Memorials ordförande i Tjetjenien. Det är bara ytterligare ett steg i president Ramzan Kadyrovs förtryckarpolitik - som eskalerar i takt med att Kadyrov bli allt mer paranoid.
Läs mer om Kadyrov och Tjetjenien.
Anna-Lena Laurn: Det blir bara pannkaka när du försöker hitta äkta rysk blini
Den ryska blinin kan se ut hur som helst. Det viktiga är sammanhanget – helst ska blinier ätas i minimala kök fyllda med stekos och serveras ur travar så höga att de hotar stjälpa.
Anna-Lena Laurn: Ryska presidentvalet blir en pärs för Kreml
Den enskilt största händelsen i Ryssland år 2018 är presidentvalet den 18 mars. Ingen tvivlar på att Vladimir Putin vinner. Den sittande presidentens maktapparat kontrollerar hela valprocessen, inklusive rösträkningen.
Läs mer om Kreml, Ryssland och Vladimir Putin.
Anna-Lena Laurn: Rysslands enda politiker utesluts ur presidentvalet
Att Aleksej Navalnyj inte registreras som presidentvalskandidat i Ryssland är mer än väntat. Allt annat hade varit en enorm överraskning.
Läs mer om Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Lucia är en kvinna som syns, alltså måste hon göras till man
I min barndoms luciatåg hade vi levande ljus i händerna. Manschetterna var aldrig riktigt täta. Där fick man stå och tindra medan hett stearin brände ens händer. Om man råkade vara lucia rann stearin ofta ned på huvudet, vilket gjorde ännu mer ont. Ståndaktigt stod man kvar. Man ju var en del av teamet.
Live: Putin håller sin årliga presskonferens
I dag möter Rysslands president över tusen journalister på sin årliga presskonferens i Moskva. En stor del av journalisterna är från regionala medier, men också stora internationella medier är på plats. DN:s Anna-Lena Laurn i Moskva livebevakar och simultanöversätter presskonferensen.
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Ett hundliv i Moskva
Ryssarna är ett hundälskande folk. Skaffar man hund blir man genast översköljd av råd från andra hundägare.
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Putin kommer att vinna igen – men något äkta val blir det inte
Att Vladimir Putin meddelar att han ställer upp i ryska presidentvalet 2018 var mer än väntat. Han kommer att vinna valet. Samtidigt växer tröttheten på en president som i praktiken har suttit vid makten i snart två decennier.
Anna-Lena Laurn: Hundra år av skit under de finska naglarna
I år fyller det självständiga Finland hundra år. DN:s Anna-Lena Laurn reflekterar över sitt hundraåriga land genom sin släkts historia, en släkt av fattiga torpare och solida bönder där synen på arbetet har löpt som en röd tråd genom människans liv.
Läs mer om Finland.
Anna-Lena Laurn: Ryska duman portar amerikanska medier
Det ryska underhuset duman planerar att porta alla amerikanska medier från parlamentet. Detta efter att den ryska statsfinansierade nyhetskanalen RT fick sina ackrediteringar indragna av amerikanska kongressen.
Anna-Lena Laurn: Ny lag i Ryssland begränsar utländsk press ytterligare
Snart kan det bli omöjligt att köpa New York Times i pappersform på ryska flygplatser. Frågan har liten praktisk, men stor symbolisk betydelse.
Läs mer om Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Ett Sovjet i miniatyr styrt av camorran
Med jämna mellanrum uppstår inbördes konflikter i de så kallade Luhansk- (LNR) och Donetskrepublikerna (DNR). De löses nästan alltid med våld. Så går det till i banditstyren.
Läs mer om Donetskrepublikerna och Luhansk.
Anna-Lena Laurn: Fallet Saakasjvili säger allt om den ukrainska ledningen
Micheil Saakasjvili, en i praktiken statslös politiker, fortsätter att kämpa för en politisk framtid i Ukraina. Nu rycker Donbass-bataljonen in till hans försvar, vilket innebär att konflikten mellan Saakasjvili och Porosjenkoeliten hårdnar.