Legkov

Attacken: Ni har alla blivit blåsta

Ryske storstjärnan Alexander Legkov stoppades från OS av IOK.Nu har Legkovs advokat Christof Wieschemann skrivit ett öppet brev riktat till samtliga idrottare som fick delta i Pyeongchang-spelen.Ni har alla blivit blåsta, skriver Wieschemann i brevet.

Mysteriet – OS- hjälten försvann

PYEONGCHANG. De stod där som hela Rysslands hjältar på en prispall i Sotji 2014. Fyra år senare har Alexander Legkov och Maksim Vylegsjanins namn solkats ner av dopinganklagelser och avstängningar. Men den tredje medaljörens historia är en helt annan. Ilja Tjernousov är OS-stjärnan som försvann in i en gåtfull tystnad. Utpekad som landsförrädare. – Helt plötsligt fanns han inte med alls längre, säger svenske förbundskaptenen Rikard Grip.
45 ryssar stoppas från OS
Alexander Legkov stoppas från att tävla i vinter-OS i Pyongchang. Bara timmar före invigningen meddelade idrottens skiljedomstol, Cas, att man avslagit de överklaganden som den olympiske femmilsmästaren och ett 40-tal andra ryssar gjort. Domen innebär att deras livstidsavstängningar från OS är upphävda men att de inte får tävla i Sydkorea de kommande två veckorna.
Läs mer om Pyongchang och Sydkorea.
Legkov i tårar efter friande domen i Cas
Glädjen var påtaglig bland de ryska idrottarna sedan de fått Cas besked att de frias och nu får behålla sina OS-medaljer från Sotji 2014. – Jag hoppades att det skulle sluta så här, säger Alexander Legkov som tog guld på den avslutande femmilen.

Jens Littorin: Vem kommer att lita på Legkov?

Den friande domen mot 28 ryska idrottare kommer att få konsekvenser för det internationella antidopningsarbetet. Den visar samtidigt att rättssäkerheten inom idrotten fungerar.
Läs mer om Legkov.
JUST NU: Stjärnorna frias i dopinghärvan
39 ryska idrottare hade överklagat sina portningar från OS i Pyeongchang.Nu har beskedet kommit att storstjärnor som Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin frias från sina fällande domar.
Stjärnan slår tillbaka: Jag tänker inte sluta
TOBLACH. I helgen berättade ryska ledare för Aftonbladet att Alexander Legkov avslutar karriären.Direkt efteråt kom kontringen från Ryssland:– Jag tänker inte sluta förrän allt det här är över, säger Legkov till nyhetsbyrån R-Sport.
Uppgift: Legkov slutar efter dopingskandalen
Portad från OS och tillfälligt avstängd från världscupen.Då väljer Alexander Legkov att avsluta sin skidkarriär, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Alexander Legkov.
Legkovs nya drag – kör för Putin Team
Han är avstängd från såväl OS som världscupen.Men ryske skandalåkaren Alexander Legkov fortsätter karriären.Nu med en helt ny klubbadress.Jag är glad att kunna meddela att jag nu ingår i The Putin Team!, skriver Legkov på Instagram.
Rodtjenkov: Jag bytte ut Legkovs urin samma kväll som OS-avslutningen
Skidstjärnan Alexander Legkov kallades ett specialprojekt och skulle skyddas till varje pris. Det skriver visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i ett av de vittnesmål som DN har tagit del av kring den ryska dopningshärvan. Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin, skriver Rodtjenkov.
Ryssar stängs av från världscupen
IOK har redan portat dem.Nu följer Fis efter.Det internationella skidförbundet väljer att tills vidare stänga av sex ryska längdskidåkare, däribland Alexander Legkov.
Läs mer om Alexander Legkov.
Attacken: Är ett stort mysterium
Nyligen kom IOK med nya bevis mot Alexander Legkov.Nu går den ryska skidstjärnans advokat Christof Wieschemann till motattack.Ett av de stora mysterierna i det här fallet är att nästan ingen har märkt att IOK inte har tagit sitt ansvar, skriver han i ett mejl.
Stjärnan i tårar efter beskedet
Han är portad från OS – på livstid.Nyligen kom IOK med nya bevis mot den ryske skidåkaren Alexander Legkov, som brast ut i gråt efter att ha nåtts av den nya informationen.– Han är krossad och chockad. Han mår fruktansvärt dåligt, säger tränaren Markus Cramer till Dagbladet.
Läs mer om Alexander Legkov, Dagbladet och IOK.
Skrapmärken på provrören fällde Legkov
Fler ryssar stängs av från OS på livstid. Samtidigt gör IOK ett förtydligande när det gäller skidstjärnan Alexander Legkovs avstängning. Beviset – märken på provflaskorna. Två av flaskorna visade märken som indikerade att de öppnats. Det bekräftar att idrottaren i fråga var involverad i bedrägeriet skriver IOK.
Läs mer om IOK och Legkov.
Ryska avstängda åkarna laddar för premiär i Sverige
GÄLLIVARE. Här laddar Rysslands dopingavstängda åkare för premiär – i Sverige.Stämningen? Den är irriterad.Alexander Legkov mår så dåligt av situationen att han överväger att kasta in handduken inför start.– Han är fullständigt under isen, jag tycker så synd om honom, säger den ryske landslagstränaren Markus Cramer till SportExpressen.
Sundby: Jag tycker synd om honom...
BEITOSTÖLEN. Han kallar hela situationen absurd och kräver att IOK offentliggör all bevis mot de avstängda ryska åkarna.Den norske världsettan Martin Johnsrud Sundby är djupt kritiskt till den pågående processen.– Jag har känt Alexander Legkov under lång, lång tid. Det är självklart jag tycker synd om honom, säger Sundby.
Hellner: Finns misstankar kring fler åkare
Först stoppades Alexander Legkov och Jevgenij Belov från OS i Sydkorea. Nu stängs ytterligare fyra ryska skidåkare av på livstid och Ryssland förlorar även två OS-silver från Sotji 2014. – Det finns åkare det finns misstankar kring även i andra nationer. Man vet ju inte riktigt vad man ska tro efter alla år, konstaterar Marcus Hellner.
Varför håller vi på med det här?
I förra veckan stängdes skidstjärnan Alexander Legkov av för all framtid i OS.Nu bryter han tystnaden på ryska skidförbundets hemsida – och bedyrar sin oskuld.Jag vill inte be om ursäkt eller försvara mig själv, skriver han och undrar: Varför håller vi på med det här?.
Läs mer om Alexander Legkov.
Ilskan: Bedragna – finns ingen rättvisa
Dopingdomarna mot Alexander Legkov och Jevgenij Belov kallas för befriande av SVT:s Jacob Hård.I Ryssland låter det annorlunda.De olympiska principerna har blivit bedragna och förstörts, skriver landslagsåkaren Aleksandr Panzjinskij på Instagram.