Lettland

Det är alldeles för många som är tysta

SHL är en internationell liga.SHL har spelare från Sverige, Norge, Finland, USA, Kanada, Slovakien, Slovenien, Österrike, Tjeckien, Danmark, Lettland och Tyskland.Så det är dags för fler i ligan att höja rösten om människors lika värde.

Göteborgs kex kan flytta utomlands

Göteborgs kex i Kungälv kan komma att stänga och flytta utomlands – till Lettland.Det rapporterar SVT Väst.
Läs mer om Kungälv och Lettland.Det.
Ryssar i Riga vill inte tillbaka till Putins styre
RIGA. Tusentals ryssar har flyttat till Riga under de senaste åren och fått uppehållstillstånd i EU genom att köpa fastigheter. Nu har Lettland stramat åt reglerna, vilket innebär att strömmen minskat betydligt. DN har träffat en rysk familj som väljer att stanna i Riga, trots att avgifterna för att förlänga uppehållstillståndet har chockhöjts.
Läs mer om Lettland och Riga.
Sverige ansöker om OS – med Lettland
Sverige satsar på att få OS till Stockholm 2026.Nu planerar SOK en lösning där Lettland ska få arrangera vissa grenar.
Läs mer om Lettland, SOK och Stockholm.

Sverige nya plan för att få OS: Tävlingar i Lettland

Om Sverige söker vinter-OS 2026 kommer en del av tävlingarna sannolikt att genomföras i utlandet. Sveriges olympiska kommitt (SOK) siktar på att placera bob, rodel och skeleton i Lettland.
Läs mer om Lettland.
Redsense Medical får distributionsavtal i Baltikum
Redsense Medical har tecknat ett distributionsavtal gällande Estland, Lettland och Litauen med bolaget Sormedica, som är en del av koncernen Interlux.
Miljöministern ber drabbade i Lettland om ursäkt
Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk efter DN:s avslöjande om hur svensk plast hamnat i en lettisk miljöskandal. Enligt henne måste Sveriges hantering av avfall förändras. – Jag vill säga till personerna som är drabbade i Lettland att jag verkligen beklagar detta, säger Karolina Skog.
Läs mer om Karolina Skog och Lettland.
EU-parlamentariker: Lettland blir rika länders soptipp
DN har avslöjat hur plastförpackningar från Sverige upptäckts i en lettisk miljöskandal. Nu rasar en av landets europaparlamentariker mot Sverige och andra rika EU-länder. – Med tanke på hur högt Sverige värderar miljöskydd skulle jag rekommendera er att närmare granska avtalen som era företag ingår i Lettland, säger Andrejs Mamikins.
Läs mer om EU-länder, Lettland och Sverige.
Lettisk minister kritisk mot Sverige
Efter den stora plastbranden i Lettland riktar nu landets miljöskyddsminister hård kritik mot Sverige. – De borde ha ägnat större uppmärksamhet åt ett så intensivt flöde av avfall, säger Kaspars Gerhards till DN.
Läs mer om Lettland och Sverige.
Här brinner svenskarnas plast på illegal soptipp i Lettland
I somras brann tusentals ton plast på en illegal soptipp i en lettisk semesterort. Polisen i Lettland misstänker att mycket av plasten kommer från svenskarnas källsortering. Under hösten har svensk polis gjort förhör och husrannsakan hos ett återvinningsbolag i Småland. Det utpekade företaget har tidigare anklagats för fusk med återvinningen.
Läs mer om Lettland och Småland.
Sverige lätt vidare till semi efter ny kross
Det talades om en halvsvår kvartsfinal i innebandy-VM, men det gick oväntat lätt mot Lettland. Sverige hade gjort tre mål innan fyra minuter var spelade och vann till slut med förkrossande 21–0 och höll nollan för första gången i turneringen.
Läs mer om Lettland.
Sverige klara för semifinal – samtliga spelare har gjort mål
Det var aldrig något snack. Sverige körde över Lettland i kvartsfinalen. Efter en och en halv period var siffrorna tvåsiffrigt mot noll.Den största prestationen i matchen var i stället att samtliga svenska utespelare nu gjort mål i årets Världsmästerskap.Sedan växlade Sverige upp.
Sverige vann stort i innebandy-VM
Två mål på 53 sekunder.Det lade grunden för Sveriges seger mot Schweiz i innebandy-VM.Sverige vann med 12-3 och gladast av alla var 10-3 skytten Ida Sundberg.– Jag gick för rekordet flest landskamper och minst mål. Jag tror jag klarade det, säger Ida Sundberg till TV4.Nu väntar Danmark eller Lettland i kvartsfinal på onsdag.
Bergvik Skog delas upp mellan ägare
Stora Enso och övriga ägare till Bergvik Skog AB, som äger ungefär 2,3 miljoner hektar mark i Sverige och 0,1 miljoner hektar i Lettland, är överens om att inleda omstruktureringsdiskussioner av bolaget.
Läs mer om Bergvik Skog AB, Lettland och Sverige.
Sverige föll på nytt i basketens VM-kval
Sverige förlorade även den andra VM-kvalmatchen i basket. Lettland vann hemma i Riga med 82-73. Därmed lär det bli svårt för Sverige att ta sig vidare från gruppen.
Läs mer om Riga, Sverige, VM-kval och VM-kvalmatchen.
Svenska stjärnan missar VM-kvalet
Sveriges basketherrar har fått ett tungt avbräck inför VM-kvalmatcherna mot Ukraina på fredag och Lettland på söndag. Spanienproffset Marcus Eriksson kan inte spela.
Varning för falska fakturor från bluffbolag
Ett bluffbolag i Lettland brevbombar människor med påminnelsefakturor på 605 kronor för trängselavgifter – och nu slår Transportstyrelsen larm. Bedragarna hotar med att dra offren inför domstol och mäta ut deras egendom.– Jag blev ganska chockad eftersom jag inte ens kör bil, jag åker bara buss, säger Aleksandra Blagojevic, 44, som är en av de drabbade.
Måste till Sverige med ambulansflyg
Petter Solberg kraschade svårt under rallycross-VM i Lettland och fick föras akut till sjukhus.Nu rapporterar VG att Solberg måste färdas med ambulansflyg till Sverige för att genomgå en komplicerad nyckelbensoperation.
Läs mer om Lettland, Solberg och Sverige.
Johan Kristoffersson världsmästare i rallycross – säkrade titeln med sjätte vinsten
Med sin femte seger i rad är Johan Kristoffersson redan klar som världsmästare i rallycross, trots att det är två deltävlingar kvar i Tyskland och Sydafrika. Tillsammans med Petter Solberg säkrade man även teammästerskapet för PSRX Volkswagen Sweden. Tävlingen i Lettland blev dramatisk då Petter Solberg kraschade i första kurvan i semifinal. Han fick smärtor i ryggen och togs till sjukhus för kontroll, där man kunde konstatera ett brott på ett nyckelben. Förutom att vara STCC-mästare och vinnare av Carrera Cup kan 28-åriga Johan Kristoffersson nu lägga till en ny titel: Världsmä
Petter Solberg förd till sjukhus
Petter Solberg kraschade i VM-rallycross i Lettland under söndagen. Norrmannen befinner sig just nu på sjukhus. Samtidigt säkrade Solbergs svenske lagkamrat VM-titeln.
Läs mer om Lettland och VM-titeln.
Svensk världsmästare i rallycross: Fantastiskt
Johan Kristoffersson vann sin femte raka VM-deltävling i Riga, Lettland. Det innebär att han är världsmästare i rallycross, trots att två deltävlingar återstår.
Läs mer om Lettland, Riga och VM-deltävling.
Sjarapova utslagen ur US Open
Maria Sjarapovas återkomst i grand slam-tennisen slutade med åttondelsfinal i US Open. Anastasija Sevastova, Lettland, vann med 5-7, 6–4, 6–2 i set.
Läs mer om Lettland.
Sverige mot Turkiet i VM-kvalet
Turkiet, Lettland och Ukraina. Det blir Sveriges motståndare i kvalet till basket-VM i Kina 2019.
Läs mer om Kina, Lettland, Turkiet, Ukraina och VM-kvalet.
Trump utmanar Putin i europeisk gaskamp
Den europeiska energimarknaden skakas om när USA tar upp kampen med Ryssland om att leverera naturgas till östra Europa. Den första leveransen från USA anländer till Lettland nu i augusti, skriver Helsingin Sanomat.
Sverige mot EM-sjuan Italien i basketkval
Italien, Kroatien och Makedonien. Det är Sveriges motståndare i kvalet till basket-EM i Serbien och Lettland 2019.