Lettland

Kronprinsessan Mette-Marits comeback – efter sjukdomen

I mitten av mars meddelade det norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit hade hälsoproblem och skulle genomgå en mindre operation och sjukskrivas fram till påsk.Nu kommer hon snart göra comeback då kronprinsessparet kommer besöka Estland, Lettland och Litauen senare i april då länderna firar 100 år sedan sin självständighetsförklaring.
Läs mer om Estland, Lettland, Litauen och Mette-Marit.

Starka reaktionen på Rysslands robotövning

Flyg- och sjötrafik i Östersjön varnas för ryska marinens robotövningar.Lettland har reagerat starkt på övningen och kallat upp Rysslands militärattach till UD.– Det är en styrkedemonstration, säger Lettlands premiärminister Mris Kuinskis.Svenska UD har valt att inte agera.
Läs mer om Östersjön.
Luftfartsverket: Ryska robotprov ingen fara för civila flygtrafiken
När ryska militären i nästa vecka provskjuter robotar i luftrummet i ett område över Östersjön sydost om Karlskrona kommer den civila flygtrafiken att ledas långt bortom restriktionsområdet, uppger Luftfartsverket. Även mellan Gotland och Lettland har ryssarna avlyst ett område för robotprov, vilket upprör Lettlands försvarsdepartement.
Tuff konkurrens i Stora Daldansen - Norge och Lettland tog priset
På tisdagskvällen avgjordes balettävlingen Stora Daldansen i Kulturhuset tio14. 15 tävlande från Norden, både juniorer och seniorer, gjorde upp om priserna och Norge och Lettland dansade hem förstaplatserna.

Polen och Frankrike utvisar diplomater

Europarådets ordförande Donald Tusk väntas göra ett uttalande om EU-ländernas gemensamma svar på attacken i Salisbury klockan 15 i eftermiddag. Samtidigt kom beskedet att USA utvisar 60 diplomater, som beskrivs som spioner, efter förgiftningen av ryske ex-spionen i Storbritannien, enligt AFP. Även Polen och Frankrike utvisar ryska diplomater på grund av händelsen i Storbritannien. Fyra från respektive land. Även Lettland utvisar en rysk diplomat, rapporterar Reuters.
Källor: Baltstater kallar upp ryska sändebud
Utrikes. Rysslands ambassadörer i Estland, Lettland, Litauen och Polen har kallats upp till ländernas utrikesdepartement, uppger källor för de ryska nyhetsbyråerna Ria och Tass.
Läs mer om Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ria.
Bonava den största bostadsutvecklaren i Lettland
Baserat på antalet registrerade och sålda nyproducerade lägenheter har Bonava i Lettland tagit plats som landets största bostadsutvecklare enligt aggregerade fastighetsmarknadsdata. Det är den årliga marknadsundersökningen Residential Market Report. Riga City and other regions. 2017 Q4, utförd av fastighetsföretaget Latio, som sammanställt sifforna och jämfört mellan aktörer i branschen.
Stark BNP-utveckling i Lettland
Lettlands BNP steg 0,3 procent under fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal, och steg 4,2 jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Det framgår av definitiv statistik från nationella statistikbyrån, enligt Reuters.
Läs mer om Lettland.
Bankskandal i Lettland skapar oro
Penningtvätt och en centralbankschef misstänkt för att ha tagit emot mutor. De senaste skandalerna får nerverna att dallra i Lettland, landet som i flera år har varit ett finansiellt centrum för post-sovjetiska stater.
Läs mer om Lettland.
Bankfrossa i Lettland - centralbankschefen gripen
Efter tio år är bankfrossan tillbaka i Lettland, där såväl Nordea, Swedbank och SEB är stora aktörer. Centralbankschefen har gripits och landets tredje största bank anklagas för korruption och brott mot Nordkoreasanktioner.
Centralbankschef gripen i Lettland
Lettiska myndigheter grep i helgen landets centralbankschef Ilmars Rimsevics i samband med en korruptionsutredning. Under lördagen hölls ett åtta timmar långt förhör med bankchefen.
Läs mer om Lettland.
Centralbankschef gripen i Lettland
Lettiska myndigheter grep i helgen landets centralbankschef Ilmars Rimsevics i samband med en korruptionsutredning. Under lördagen hölls ett åtta timmar långt förhör med bankchefen.
Läs mer om Lettland.
Det är alldeles för många som är tysta
SHL är en internationell liga.SHL har spelare från Sverige, Norge, Finland, USA, Kanada, Slovakien, Slovenien, Österrike, Tjeckien, Danmark, Lettland och Tyskland.Så det är dags för fler i ligan att höja rösten om människors lika värde.
Göteborgs kex kan flytta utomlands
Göteborgs kex i Kungälv kan komma att stänga och flytta utomlands – till Lettland.Det rapporterar SVT Väst.
Läs mer om Kungälv och Lettland.Det.
Ryssar i Riga vill inte tillbaka till Putins styre
RIGA. Tusentals ryssar har flyttat till Riga under de senaste åren och fått uppehållstillstånd i EU genom att köpa fastigheter. Nu har Lettland stramat åt reglerna, vilket innebär att strömmen minskat betydligt. DN har träffat en rysk familj som väljer att stanna i Riga, trots att avgifterna för att förlänga uppehållstillståndet har chockhöjts.
Läs mer om Lettland och Riga.
Sverige ansöker om OS – med Lettland
Sverige satsar på att få OS till Stockholm 2026.Nu planerar SOK en lösning där Lettland ska få arrangera vissa grenar.
Läs mer om Lettland, SOK och Stockholm.
Sverige nya plan för att få OS: Tävlingar i Lettland
Om Sverige söker vinter-OS 2026 kommer en del av tävlingarna sannolikt att genomföras i utlandet. Sveriges olympiska kommitt (SOK) siktar på att placera bob, rodel och skeleton i Lettland.
Läs mer om Lettland.
Redsense Medical får distributionsavtal i Baltikum
Redsense Medical har tecknat ett distributionsavtal gällande Estland, Lettland och Litauen med bolaget Sormedica, som är en del av koncernen Interlux.
Miljöministern ber drabbade i Lettland om ursäkt
Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk efter DN:s avslöjande om hur svensk plast hamnat i en lettisk miljöskandal. Enligt henne måste Sveriges hantering av avfall förändras. – Jag vill säga till personerna som är drabbade i Lettland att jag verkligen beklagar detta, säger Karolina Skog.
Läs mer om Karolina Skog och Lettland.
EU-parlamentariker: Lettland blir rika länders soptipp
DN har avslöjat hur plastförpackningar från Sverige upptäckts i en lettisk miljöskandal. Nu rasar en av landets europaparlamentariker mot Sverige och andra rika EU-länder. – Med tanke på hur högt Sverige värderar miljöskydd skulle jag rekommendera er att närmare granska avtalen som era företag ingår i Lettland, säger Andrejs Mamikins.
Läs mer om EU-länder, Lettland och Sverige.
Lettisk minister kritisk mot Sverige
Efter den stora plastbranden i Lettland riktar nu landets miljöskyddsminister hård kritik mot Sverige. – De borde ha ägnat större uppmärksamhet åt ett så intensivt flöde av avfall, säger Kaspars Gerhards till DN.
Läs mer om Lettland och Sverige.
Här brinner svenskarnas plast på illegal soptipp i Lettland
I somras brann tusentals ton plast på en illegal soptipp i en lettisk semesterort. Polisen i Lettland misstänker att mycket av plasten kommer från svenskarnas källsortering. Under hösten har svensk polis gjort förhör och husrannsakan hos ett återvinningsbolag i Småland. Det utpekade företaget har tidigare anklagats för fusk med återvinningen.
Läs mer om Lettland och Småland.
Sverige lätt vidare till semi efter ny kross
Det talades om en halvsvår kvartsfinal i innebandy-VM, men det gick oväntat lätt mot Lettland. Sverige hade gjort tre mål innan fyra minuter var spelade och vann till slut med förkrossande 21–0 och höll nollan för första gången i turneringen.
Läs mer om Lettland.
Sverige klara för semifinal – samtliga spelare har gjort mål
Det var aldrig något snack. Sverige körde över Lettland i kvartsfinalen. Efter en och en halv period var siffrorna tvåsiffrigt mot noll.Den största prestationen i matchen var i stället att samtliga svenska utespelare nu gjort mål i årets Världsmästerskap.Sedan växlade Sverige upp.
Sverige vann stort i innebandy-VM
Två mål på 53 sekunder.Det lade grunden för Sveriges seger mot Schweiz i innebandy-VM.Sverige vann med 12-3 och gladast av alla var 10-3 skytten Ida Sundberg.– Jag gick för rekordet flest landskamper och minst mål. Jag tror jag klarade det, säger Ida Sundberg till TV4.Nu väntar Danmark eller Lettland i kvartsfinal på onsdag.