Liberalerna

Per Svensson: Hoppla, här kommer liberalerna på sina höga hästar!

Både högfärdig moralist och cynisk välfärdsmarodör. Karikatyrerna av liberalen är motsägelsefulla. Men liberalismen är mer konsekvent än dess kritiker förstår.

Eliasson sågar förslag om beredskapspolis

Liberalerna vill återinföra beredskapspolisen och att styrkan också ska kunna användas i fredstid för att lösa polisens resursbrist. – Jag tror inte på den vägen framåt, säger däremot rikspolischefen Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson.
L:s känga mot Eliasson: Krav på polisbakgrund
SÄLEN. Liberalerna och Jan Björklund vill återinrätta beredskapspolisen och anställa 2000 trygghetsvakter.Orsaken är bristen på riktiga poliser.– Otryggheten ökar och förtroendet för rättsväsendet minskar. Vi måste stärka rättsstaten, säger Jan Björklund.Samtidigt vill de också införa ett krav på att högre polischefer ska ha polisiär bakgrund.
Huddingepolitiker vill inrätta kriskommission efter pendeltågsförseningar
Med anledning av den senaste tidens pendeltågsförseningar kräver Moderaterna och Liberalerna i Huddinge kommun att regeringen inrättar en kriskommission som ska analysera problemen.
Läs mer om Huddinge, Liberalerna och Moderaterna.

SvD erfar: Per Bolund kallas till riksdagen om bolån

Den politiska striden kring amorteringskravet fortsätter. Snart väntas Per Bolund (MP) kallas till riksdagen för att redogöra för regeringens analys och visa beslutsunderlag. – Ett ja till ett skärpt amorteringskrav får inte bygga på ett hafsverk, säger Mats Persson, Liberalerna.
Läs mer om Liberalerna och Per Bolund.
Viktors val: Det händer om L åker ut
Krasch i debattindustrin och överhettning bland ledarskribenter – samtidigt. Om Liberalerna åker ur riksdagen i höst blir konsekvenserna enorma, avslöjar Viktor Barth-Kron.
Läs mer om Viktor Barth-Kron.
Liberalerna fimpar inte Folkpartiet – på valsedeln
Liberalerna närmar sig fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Men partiet har ett ess i rockärmen: när väljarna går till valurnorna i september kommer det att stå Liberalerna (tidigare Folkpartiet) på valsedlarna.
Läs mer om Folkpartiet och Liberalerna.
Regeringens strategi mot extremism är en gåta
Regeringen lyckas inte beskriva hur arbetet mot radikalisering, inhemsk extremism och hanteringen av IS-återvändare ska bedrivas. Liberalerna presenterar därför sex förslag på hur Sverige bör angripa extremismen och radikaliseringen, skriver Roger Haddad (L).
Marmar: Svårt att nå familjer i Iran
Marmar Moshfeghi är exiliranier och medlem i Liberalerna.Hon berättar om svårigheterna att nå familj och vänner sen regimen blockerade flera sociala medier.– Det är otroligt svårt att nå fram och många oroar sig för sina familjer. Jag tror protesterna är en bra början för att Iran ska nå demokrati men regeringen måste släppa blockeringen av sociala medier, säger hon.Samtidigt säger utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige protesterar mot våldet i Iran.
Att vägra vaccin måste få konsekvenser
Den som avstår vaccin tar en stor risk med sin egen och andras hälsa. Samhällets budskap till dem ska vara tydligt, skriver fyra företrädare för Liberalerna med anledning av mässlingsfallen i Göteborg.
Läs mer om Göteborg och Liberalerna.
Därför överger väljarna de små partierna
Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ligger alla illa till i opinionsmätningarna. Det är tydligt att ett gemensamt problem för dessa partier är att de fjärmat sig från de ursprungliga ideologiska iderna, och därmed kärnväljarna. Det skriver Lars Nordström, professor och liberal kulturpolitiker.
Liberalernas väljarstöd minskar
Liberalerna backar till sin lägsta siffra på över ett år, samtidigt som det fortsätter att gå framåt för Moderaterna, enligt den sammanvägda väljaropinion som Kantar Sifo gjort åt SR Ekot.
Läs mer om Kantar Sifo och Moderaterna.
Liberalerna backar i ny mätning - M ökar igen
Liberalerna tappar mark bland väljarna.Partiet är nere i 5,1 procent enligt Svensk väljaropinion.Samtidigt fortsätter M-ledaren Ulf Kristersson och i den här mätningen får Moderaterna 21.9 procent, uppger Ekot.
L: Res ett monument över kvinnorna som kämpade för rösträtt
År 2021 har det gått hundra år sedan de första kvinnorna röstade i Sverige. Lagom till jubileet vill Liberalerna hedra kvinnorna som kämpade för lika rösträtt med ett monument Stockholm.
Läs mer om Liberalerna, Stockholm och Sverige.
L: Tvinga sjuksköterskor till vidareutbildning
Läkare och sjuksköterskor ska tvingas gå på regelbunden fortbildning för att behålla sina legitimationer, vill Liberalerna. Om inte vårdgivaren ser till att personalen fortbildar sig, ska Socialstyrelsen kunna dra in legitimationerna. – Vi vill öka pressen på att den legitimerade vårdpersonalen hänger med kunskapsmässigt, säger Anna Starbrink (L).
Liberalerna vill ha en folkomröstning om OS
Stockholms Stad lade ner planerna på OS i Stockholm när endast Socialdemokraterna var för planerna.Nyligen menade Moderaterna att man är försiktigt positiva och nu öppnar Liberalerna för en ny utredning och för en folkomröstning, skriver Stockholmsliberalerna i ett pressmeddelande.
Liberalerna vill ha folkomröstning om OS
I våras kom ett politiskt nej till OS i Stockholm. Men de borgerliga partierna i stadshuset har under hösten öppnat för en dialog med Socialdemokraterna. Liberalerna föreslår nu att en folkomröstning genomförs.
Läs mer om Socialdemokraterna och Stockholm.
Luf och Cuf: Vi måste hjälpa de ensamkommande
Regeringens förslag om de ensamkommande har stora brister – det håller vi med om. Men det får inte hindra Centerpartiet och Liberalerna att så snabbt som möjligt hjälpa de unga som svävar i ovisshet. Situationen är akut och måste lösas, skriver de båda partiernas ungdomsförbund.
Läs mer om Centerpartiet, Cuf och Liberalerna.
Liberaler, stå upp för er deportationspolitik!
Vill Jan Björklund och Liberalerna seriöst värna om oss lärare – då bör ni rösta för regeringens förslag om att låta ensamkommande stanna. Det skriver 203 lärare i en replik.
Läs mer om Liberalerna.
Liberalerna: Fel att ge amnesti till en viss grupp
Vi säger nej till regeringens förslag om att ge uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Förslaget är orättvist, krångligt och kortsiktigt. I praktiken innebär det en amnesti för en viss grupp, och det tvingar in lärare och rektorer i asylprocessen. Det skriver Jan Björklund med flera från Liberalerna.
Läs mer om Jan Björklund och Liberalerna.
Fullbokade scheman fick politikerna att rata Metoo-debatten
Fullbokat i kalendern är den främsta orsaken till att flera manliga politiker uteblev under Metoo-debatten, enligt flera gruppledare i riksdagen. – Ledamöterna har fullt upp runt om i landet, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen.
Starka reaktioner på attacken mot synagogan
Ledande politiker fördömer attacken mot synagogan i Göteborg.Liberalerna vill se en en reaktion med full kraft efter dådet.Fullständigt oacceptabelt. Rättsstaten måste reagera beslutsamt, skriver L-ledaren Jan Björklund på Twitter.
Ewa Stenberg: Nästa års val blir en spärrthriller
Nästa års val ser ut att bli en spärrthriller. Liberalerna har sällat sig till Kristdemokraterna och Miljöpartiet som krispartier. Tre partier ligger kring fyra procent, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om den färska partisympatimätningen från Statistiska Centralbyrån.
Liberalerna säger nej till etableringsjobb
Etableringsjobben är orättvisa och saknar legitimitet.Det skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson på Dagens industris debattsida.För att stödja förslaget kräver Liberalerna bland annat att alla arbetsgivare omfattas.
Läs mer om Jan Björklund och Liberalerna.