Liberalerna

Liberalerna petar Jasenko Selimovic

Liberalernas valberedning föreslår inför landsmötet att EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic petas ur partistyrelsen.

Liberalerna KU-anmäler Regnr för LSS-brev

Riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L) KU-anmäler barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnr (S) för det direktiv hon gav Försäkringskassan om rätten till assistans, som även påverkade dem som omfattas av lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).
Stöttade Ohlsson – petas ner på L:s riksdagslistor
Riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L) stöttade Birgitta Ohlsson öppet när hon utmanade Jan Björklund för partiledarposten i Liberalerna. Det gjorde också riksdagsledamoten Nina Lundström och tidigare riksdagsledamoten – nu riksdagskandidaten – Maria Lundqvist-Brömster.Nu har två av de tre petets ner på Liberalernas riksdagslistor – och den tredje kan vara på väg.– Det är helt uppenbart att man vill ha bort dessa personer, säger en källa högt uppsatt inom Liberalerna.
Besvikna liberaler sneglar mot C efter Ohlssons avhopp
Oron i den socialliberala falangen växer inom Liberalerna. Nu drar sig många av Birgitta Ohlssons supportrar tillbaka till lokalt partiarbete. Andra vänder blicken mot Annie Lööf och Centerpartiet.

Björklund: Belöna viktiga insatser med svenska ordnar

Det är bara utländska medborgare och kungligheter som kan belönas med svenska ordnar – men det vill Liberalerna nu ändra på. Även SD vill att svenska medborgare som har gjort viktiga insatser för landet ska kunna tilldelas ordnar.
Läs mer om Liberalerna.
Vänstern och Liberalerna kräver att Bodström stoppas som landshövding
Kritiken mot att Thomas Bodström har utnämnts till landshövding i Stockholms län växer. Stoppa tillsättningen kräver både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas ekonomisk-politiske talesman Mats Persson. Som tidigare styrelseledamot i det skandalomsusade pensionsfondsbolaget Allra har Bodström visat på dåligt omdöme, anser de.
Läs mer om Allra, Bodström och Liberalerna.
Alliansen vill höja anslaget till försvaret olika mycket
Alla de fem partierna till höger om regeringen Löfven vill satsa mer på Sveriges försvar, visar deras budgetförslag. Men inom alliansen är spännvidden stor med Centerpartiet lägst, Liberalerna i topp och Moderaterna mittemellan.
Dan Eliasson frågas ut om otrygghet och extremism
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kräver att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.Eliasson har kritiserats hårt för sitt arbete som polismyndighetens topp.I onsdagens Bara politik i Expressen TV närvarar han för att prata om otrygghet i samhället, extremism och framtiden.
Liberalerna tar sikte på skolan
För att hantera Sveriges stora utmaning integrationen föreslår Liberalerna i sin budgetmotion mer pengar till bland annat skolan.
Läs mer om Liberalerna.
L: 33 miljarder kronor till skolan
Liberalerna vill med sin budget motverka en klyvning av Sverige - med enkla jobb, förlängd skolplikt för nyanlända samt höjd lärarkompetens.Bland annat vill partiet lägga 33 miljarder på skolan de kommande tre åren - 9,5 miljarder under 2018.–Om vi misslyckas kommer Sverige att glida isär med stora sociala problem som följd, säger partiledaren Jan Björklund, L.
Läs mer om Jan Björklund och Sverige.
L storsatsar på skolan
Liberalernas största satsning i partiets budgetförslag är 9,5 miljarder kronor till skolan nästa år. Den största posten där är 3,3 miljarder kronor till förlängd skolplikt för nyanlända. Färre ska också betala statlig skatt, anser Liberalerna.
Läs mer om Liberalerna.
Liberalerna presenterar skuggbudget
Klockan 10 presenterar Liberalerna sin skuggbudget.Och precis som för Kristdemokraterna väntas sjukvården stå i fokus.Samtidigt pekar Liberalernas Jan Björklund ut –Om vi misslyckas kommer Sverige att glida isär med stora sociala problem som följd.
L-topparna vill lämna Alliansen
Liberalerna borde lämna Alliansen. Det skriver riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) och partistyrelseledamoten Per-Åke Fredriksson (L) i en motion. – Nu måste vi ta en funderare på hur vi bäst maximerar genomslaget av vår liberala politik, säger Fredriksson.
L vill ha miljardsatsning på fasta läkare
Fler allmänläkare och prestationsbaserad ersättning till landstingen. Liberalerna presenterar en ny sjukvårdsreform. – Regeringen är förblindad av att stänga privata vårdalternativ, säger Jan Björklund.
Läs mer om Jan Björklund.
Fridolin öppnar för samarbete med C och L
Gustav Fridolin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, har hamnat i hårda förhandlingar om regeringspolitiken. Fridolin säger att han tvingats att pressa Löfven, i Bara politik i Expressen TV. Samtidigt öppnar MP-språkröret för samarbete med Liberalerna och Centerpartiet.
Här vill Liberalerna införa slöjförbud
Liberalerna i Trollhättan är missnöjda med den rödgröna integrationspolitiken. Nu vill man införa slöjförbud på skolor och kommunala verksamheter – något som man tror ska öka integrationen, skriver Ttela.– Vi inte bara ta det som passar oss och blunda för det som känns obekvämt, säger Rita Paulsson Svensson, gruppledare för Liberalerna Trollhättan.
Om Merkel går ihop med liberalerna så är jag död
Frankrikes president Emmanuel Macron räknar med Angela Merkel för att skapa nya, tätare EU-samarbeten, inte minst mellan euroländerna. Men det kan hänga på Merkels val av regeringspartners om en sådan, fransk-tysk duo får nog med spelrum, och i Paris oroar sig den franske presidenten.
Räkna med huvudvärk framöver för Angela Merkel
Det kommer att bli komplicerat när det tyska miljöpartiet ska försöka bilda regering med ärkefienden FDP och Angela Merkels kristdemokrater. Liberalerna i FDP är på många sätt de Grönas motsats. Men kanske hjälps man av att det nu finns en ny huvudfiende: det främlingsfientliga AfD.
Läs mer om AfD, Angela Merkel och FDP.
Quiz: Vad kan du om Liberalerna?
Jan Björklund gick segrande ur partiledarstriden mot utmanaren – den utrikespolitiska talespersonen Birgitta Ohlsson – som nu meddelat att hon kommer att lämna politiken. Men hur mycket kan du för övrigt om partiet och de liberala politikerna? Testa dig i SvD:s quiz.
Läs mer om Birgitta Ohlsson och Liberalerna.
Därför gav Birgitta Ohlsson upp
Vad hände egentligen bakom kulisserna när Birgitta Ohlsson bestämde sig för att sluta med politiken? SvD:s Malin Ekman följde de inblandade i Liberalerna när striden var som hetast.
Läs mer om Birgitta Ohlsson och Liberalerna.
Scenariot som många i EU absolut inte vill se
Låt oss få det undanstökat så att vi äntligen kan börja jobba igen – och se för Guds skull till att liberalerna inte kommer in i regeringen. Det är förhoppningarna som många i EU har inför det tyska förbundsdagsvalet den 24 september.
Låt alla spara 100 000 skattefritt
Vi behöver uppmuntra fler att spara och bygga upp en egen buffert. Att ha ett eget sparkapital ger frihet, möjlighet och trygghet. Därför föreslår Liberalerna att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen, skriver Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.
Läs mer om Liberalerna.
I dag röstar riksdagen om Hultqvist framtid
På tisdagen röstar riksdagen om Peter Hultqvists framtid som försvarsminister.Sedan både Liberalerna och Centerpartiet vänt i frågan om att rösta bort honom talar dock det mesta för att han kommer att sitta kvar.
Viktors val: Birgitta Ohlsson har historien på sin sida
Att förlora trots att man vinner är typiskt liberalt. Det kanske kan vara en tröst för Birgitta Ohlsson, när den evige Jan Björklund nu siktar vidare mot 40 nya år. Måndagens Viktors val tar en närmare titt på Liberalerna.
Busch Thor: Som en julklapp till Löfven
Moderaterna och Kristdemokraterna kom inte överens med Centern och Liberalerna om misstroende mot Peter Hultqvist.Spricker Alliansen nu?– Nej, jag vill fortfarande bilda regering ihop med Allianspartierna, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor i Ekots lördagsintervju.