Libyen

Salman Abedi ringde brodern 15 minuter innan terrordådet

Manchester-bombaren Salman Abedi pratade med sin bror i Libyen bara 15 minuter innan dådet. Det rapporterar CNN.Brodern nekar däremot till att han ska ha känt till något om attacken.Brittiska myndigheter misstänker att Abedi var del av ett större nätverk som planerar ytterligare dåd.
Läs mer om Abedi och Libyen.

Terrorbombaren ringde mamma innan dådet

Några timmar innan Salman Abedi sprängde sig själv och dödade 22 andra i terrorattacken i Manchester ska han ha ringt sin mamma i Libyen och sagt: Förlåt mig, uppger nyhetsbyrån AP. Tidigt på fredagen grep polisen ytterligare en man i jakten på medskyldiga.
Läs mer om Libyen, Manchester och Salman Abedi.
Erik Ohlsson: Libyens kaos ger utrymme för extremism
Kommentar. Den extrema islamismen i Libyen och dess koppling till Storbritannien har hamnat i fokus sedan det kommit fram att attentatsmannen i Manchester hade libyska rötter.
Läs mer om Libyen, Manchester och Storbritannien.
Jag väcktes av att de stod och skrek där på gatan
MANCHESTER. Brittisk polis gjorde på onsdagen flera gripanden i Manchester med koppling till måndagens terrordåd. Minst en av de gripna har bakgrund i Libyen, och en granne säger till DN att familjen är strikt religiös.
Läs mer om Libyen och Manchester.

Terrorbombaren Abedi var känd av brittiska säkerhetspolisen

Brittiska säkerhetspolisen kände till Salman Abedi före terrorattacken. Det säger inrikesminister Amber Rudd till BBC. Några dagar före attentatet kom Abedi tillbaka från Libyen. Nu utreder brittiska myndigheter om han fick terrorträning under sin resa.
Läs mer om Abedi, Amber Rudd, BBC, Libyen och Salman Abedi.
Salman Abedi misstänks för självmordsdådet
Salman Abedi, 22, pekas ut som gärningsmannen bakom det misstänkta terrordådet i Manchester. Enligt uppgifter ska han strax före dådet återvänt från en Libyen-resa. Polisen utreder nu om Abedi kan ha fått terrorträning där.
Läs mer om Abedi, Libyen-resa och Manchester.
Misstänkte bombaren känd av myndigheterna
Den man som utlöste en bomb laddad med metalldelar bland hundratals människor på väg från en konsert i Manchester var känd av de brittiska myndigheterna. Enligt polisen heter mannen Salman Abedi och var 22 år. Enligt flera medier har han sina rötter i Libyen.
Läs mer om Libyen, Manchester och Salman Abedi.
Många döda vid flygbas i Libyen
Minst 60 personer dödades när rivaliserande libyska styrkor drabbade samman i närheten av en flygbas i södra Libyen, enligt militär och sjukvårdspersonal.
Läs mer om Libyen.
Många döda vid flygbas i Libyen
Läs mer om Libyen.
Ytterligare dödsoffer befaras på Medelhavet
Ytterligare 13 migranter befaras ha omkommit i helgen under försök att ta sig över Medelhavet till Italien från Libyen, säger FN efter samtal med överlevande.
Läs mer om Italien, Libyen och Medelhavet.
Många befaras döda utanför Libyen
Fyra kroppar och en tom gummibåt har hittats utanför Libyens kust. Det kan vara ett tecken på att betydligt fler har omkommit i Medelhavet.
Läs mer om Libyen och Medelhavet.
97 personer saknas efter att båt kollapsat
97 personer saknas i Libyen – efter att en båt med migranter kollapsat. Det uppger kustbevakningen enligt AP.
Läs mer om Libyen.
Hundra befaras drunknade i Medelhavet
Närmare 100 migranter befaras ha drunknat i Medelhavet sedan deras båt sjunkit utanför Libyens huvudstad Tripoli. Enligt en talesman för kustbevakningen kunde 23 personer undsättas från den uppblåsbara båten. Bland de saknade finns 15 kvinnor och barn. De flesta migranter som söker sig mot Europa via Medelhavet kommer från libyska hamnar. Över 150 000 människor har de tre senaste åren tagit sig till Italien från Libyen.
Läs mer om Europa, Italien, Libyen, Medelhavet och Tripoli.
Spänt läge i Egypten efter bombdåden
De terrorister som utförde söndagens attacker mot de koptiska kyrkorna i Egypten tog sig in i landet via Libyen, enligt militärkällor i Kairo. De häftiga koptiska demonstrationer som bröt ut efter massakrerna fortsatte på måndagen.
Läs mer om Egypten, Kairo och Libyen.
Läkare utan gränser i Libyen: Ett helvete på jorden
Rom. Holländaren Arjan Hehenkamp, från hjälporganisationen Läkare utan gränser har Libyen som nytt arbetsområde. Han har precis kommit tillbaka från ett besök i landet när DN träffar honom efter en lång presskonferens i Rom. – Det liknar ett helvete på jorden, säger han.
Läs mer om Libyen, Läkare och Rom.
Befarad drunkningskatastrof på Medelhavet var falsklarm
I en ny tragedi på Medelhavet befarades 146 migranter ha drunknat när en båt kapsejsade efter att ha lämnat Libyen. Men nu visar det sig att 140 av dem har räddats och förts till den italienska ön Lampedusa.
Läs mer om Lampedusa, Libyen och Medelhavet.
146 migranter befaras ha drunknat
146 migranter befarats ha drunknat när en båt kapsejsade efter att ha lämnat Libyen.
Läs mer om Libyen.
Kriget i Mali inne på sjätte året – gnistan kom från Libyen
Kriget i Mali började när nomadfolket tuaregerna startade ett uppror i norra delarna av landet för att bli självständiga. De allierade sig med islamister, som dock körde över tuaregerna och införde ett hårt styre med sharialagar – fjärran från vad tuaregerna hade önskat.
Läs mer om Libyen och Mali.
Man gripen misstänkt för tortyr av migranter
Italiensk polis uppger att en 20-årig man från Ghana har gripits misstänkt för att ha kidnappat, våldtagit och torterat migranter i Libyen som var på väg mot Europa.
Läs mer om Europa, Ghana och Libyen.
Nytt ryskt engagemang i östra Libyen
Oleg Krinitsyn, chef för den ryska säkerhetsfirman RSB, medger att tiotals av hans anställda agerat med vapen i ett område i östra Libyen som kontrolleras av general Khalifa Haftars styrkor. De ska ha ägnat sig åt minröjning i en industrianläggning nära staden Benghazi och uppgifterna är ytterligare ett tydligt tecken på att Moskva backar upp Haftar i maktkampen i Libyen.
Läs mer om Benghazi, Haftar, Libyen, Moskva och RSB.
Över 20 migranter mördade på strand i Libyen
Människosmugglare har skjutit ihjäl 22 afrikanska migranter och skadat över 100 på en strand cirka sju mil väster om Libyens huvudstad Tripoli.
Läs mer om Libyen och Tripoli.
Unicef-chef slår larm om flyktingbarnen
Libyen har i flyktingkrisens spår förvandlats till ett transitland för barn som utnyttjas i könshandel. Det säger Justin Forsyth, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef.
Läs mer om Justin Forsyth och Unicef.