Libyen

Kriget i Mali inne på sjätte året – gnistan kom från Libyen

Kriget i Mali började när nomadfolket tuaregerna startade ett uppror i norra delarna av landet för att bli självständiga. De allierade sig med islamister, som dock körde över tuaregerna och införde ett hårt styre med sharialagar – fjärran från vad tuaregerna hade önskat.
Läs mer om Libyen och Mali.

Man gripen misstänkt för tortyr av migranter

Italiensk polis uppger att en 20-årig man från Ghana har gripits misstänkt för att ha kidnappat, våldtagit och torterat migranter i Libyen som var på väg mot Europa.
Läs mer om Europa, Ghana och Libyen.
Nytt ryskt engagemang i östra Libyen
Oleg Krinitsyn, chef för den ryska säkerhetsfirman RSB, medger att tiotals av hans anställda agerat med vapen i ett område i östra Libyen som kontrolleras av general Khalifa Haftars styrkor. De ska ha ägnat sig åt minröjning i en industrianläggning nära staden Benghazi och uppgifterna är ytterligare ett tydligt tecken på att Moskva backar upp Haftar i maktkampen i Libyen.
Läs mer om Benghazi, Haftar, Libyen, Moskva och RSB.
Över 20 migranter mördade på strand i Libyen
Människosmugglare har skjutit ihjäl 22 afrikanska migranter och skadat över 100 på en strand cirka sju mil väster om Libyens huvudstad Tripoli.
Läs mer om Libyen och Tripoli.

Unicef-chef slår larm om flyktingbarnen

Libyen har i flyktingkrisens spår förvandlats till ett transitland för barn som utnyttjas i könshandel. Det säger Justin Forsyth, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef.
Läs mer om Justin Forsyth och Unicef.
Källa: Nytt beslut om inreseförbud i dag
USA:s president Donald Trump väntas i dag skriva under en ny presidentorder om det omdiskuterade inreseförbudet för medborgare i länder med övervägande muslimsk befolkning, enligt en källa i Vita huset. Den här gången innefattar beslutet Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen – dock inte Irak, som tagits bort från listan.
Strider nära libyska oljehamnar
Flygräder och markstrider skakar ett område söder om kuststaden Nawfaliya i Libyen, nära viktiga oljehamnar.
Läs mer om Libyen och Nawfaliya.
Lägren i Libyen helvetet på Jorden
Uppsamlingslägren i Libyen, där tiotusentals flyktingar väntar på att ta sig över Medelhavet, beskrivs som helvetet på jorden i en ny rapport från FN:s barnfond Unicef. Framförallt kvinnor och barn på väg mot Europa råkar illa ut.
Läs mer om Europa, Jorden, Libyen, Medelhavet och Unicef.
Flyktingbarn hålls i helveteshålor i Libyen
Libyen har blivit ett skräckkabinett för barn på flykt. Tusentals fängslas och utsätts för misshandel, sexövergrepp och svält, varnar Unicef. Vi satt fem månader i fängelse utan nog med mat, vatten och mediciner. De slog oss varje dag, berättar nioåriga flickan Kamis.
Läs mer om Libyen och Unicef.
Trots krisrapport från Libyen – EU tar flyktingavtal vidare
EU:s gränsbevakningsorgan Frontex larmar om tilltagande laglöshet i Libyen, med en regering som infiltrerats av milisgrupper, människosmugglare och kriminella – samtidigt som EU-länderna försöker sluta ett nytt migrationsavtal med landet.
Libyen skickar hem migranter till Niger
Libyen har återfört nära 200 migranter från Niger som uppehållit sig i landet utan tillstånd. Gruppen, där 50 kvinnor och fyra barn ingick, hade suttit i förvar i huvudstaden Tripoli och flögs hem på tisdagen, med stöd från Internationella flyktingorganisationen (IOM).
Läs mer om Internationella, Niger och Tripoli.
USA stoppar FN-utnämning
USA har stoppat utnämningen av den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad till nytt FN-sändebud i Libyen.
EU gör precis som Trump – stoppar flyktingar
Genom beslut som tas bortom insyn och demokratisk kontroll förflyttas EU:s yttre gränser till länder som Turkiet och Libyen. Det hindrar människor på flykt från att nå Europa och berövar dem rätten att söka asyl. Det är oacceptabelt, skriver Europaparlamentariker Malin Björk (V).
Inget USA för dem med dubbelt medborgarskap
Efter Donald Trumps presidentdekret gällande ett inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, har det rått oklarhet kring vad som gäller för dem med dubbelt medborgarskap.
Läs mer om Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.
Gunnar Jonsson: Libyen nästa dilemma för EU
Flyktingavtalet med det alltmer despotiska Turkiet gav dålig smak i munnen, men satte i princip stopp för en väldig flyktingström till EU. I stället kommer migranterna över centrala Medelhavet igen, över 180 000 nådde Italien i fjol. Runt 5 000 människor drunknade.
Läs mer om Italien, Medelhavet och Turkiet.
EU vill satsa mer på Medelhavet
Med mer pengar, mer utbildning och ökad övervakning hoppas EU-kommissionen få bukt med en hotande ny migrationskris över centrala Medelhavet. Men något avtal med Libyen går ännu inte att ordna.
EU vill ha en uppgörelse med Libyen om flyktingar
EU vill ha ett migrationsavtal med Libyen som liknar överenskommelsen med Turkiet. Italien har tagit eget initiativ till en sådan uppgörelse, men samtalen har hittills inte lett till något resultat.
Läs mer om Libyen och Turkiet.
IS i Libyen bombat av amerikanska stridsflyg
Amerikanska bombflyg har fällt bomber över IS i Libyen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bombräderna ska ha riktats mot IS-terrorister som flydde när staden Sirte befriades i somras.
Läs mer om IS-terrorister, Libyen och Sirte.
Stort strömavbrott i Libyen
Västra Libyen ligger i mörker sedan sent på lördagen, då ett strömavbrott som redan drabbat landets södra delar även spred sig till huvudstaden Tripoli och flera andra städer.
Läs mer om Libyen och Tripoli.
FN varnar för totalt sönderfall i Libyen
Försöken att bilda en enhetsregering i Libyen håller på att kollapsa. FN:s särskilda sändebud varnar nu för ökat våld och sönderfall i ett redan svårt sargat Libyen.
Läs mer om Libyen.
Rekord i antal drunknade på Medelhavet
4913 flyktingar drunknade på Medelhavet 2016 – den högsta siffran hittills. Nio av tio dödsfall har skett på den livsfarliga rutten mellan Libyen och Italien.
Läs mer om Italien, Libyen och Medelhavet.
De flyr till Libyen – och möts av inbördeskrig
I Libyen råder fullt inbördeskrig. Ändå söker sig ett stort antal migranter dit. Många vill till Europa, men de flesta har tagit sig till landet i hopp om arbete.
Läs mer om Europa och Libyen.
Minst sju döda i självmordsbomb
I Libyen har minst sju människor dödats och åtta skadats när en självmordsbombare sprängde sig själv i närheten av en styrka lojal med generalen Khalifa Haftar i Benghazi. Offren är soldater.
Läs mer om Benghazi och Khalifa Haftar.
Libyen återtar hela Sirte från IS
Libyska säkerhetsstyrkor har tagit över de sista återstående byggnaderna från Islamiska staten (IS) i kuststaden Sirte, enligt myndigheterna i landet.
Läs mer om Islamiska och Sirte.