Libyen

Allt fler båtflyktingar till Spanien: Vi är oroliga

Spansk kustbevakning har på bara några dagar plockat upp flera hundra migranter ur vattnen mellan Marocko och Spanien – de flyende försöker allt oftare undvika det konfliktfyllda Libyen på deras väg till Europa. Spanien uppmanas nu att göra sig redo för fler flyktingar.
Läs mer om Europa, Libyen, Marocko och Spanien.
Gunnar Jonsson: Libyen är ingen vindbrygga
Både nödrop och hot har kommit från Italien. I år har redan 85 000 flyktingar kommit över Medelhavet. EU:s inrikes- och justitieministrar lovade vid torsdagens möte att sätta till alla klutar för att lindra bördan. En mängd praktiska svårigheter och dilemman står i vägen.
Läs mer om Italien och Medelhavet.

Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik

Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.
Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik
Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.
Fyra döda i beskjutning av strand i Libyen
Fem personer har dödats vid en raketbeskjutning av en strand öster om huvudstaden Tripoli i Libyen.
Läs mer om Libyen och Tripoli.
Hjälpaktioner kritiseras för att underlätta flyktingsmuggling
Räddningsaktioner längs den italienska kusten mot Libyen hjälper tusentals människor att överleva. Samtidigt får de kritik för att spela flyktingsmugglare i händerna.
Läs mer om Libyen.
Bensinpriset fortsätter att rasa i midsommartrafiken
Bensinpriset fortsätter att rasa och lagom till midsommarhelgen kom ett nytt prisfall.Här har ni - något förenklat - förklaringen till varför vi har rekordbillig bensin vid pumparna i sommar.Det krigshärjade Libyen har lyckats öppna kranarna rejält och pumpar fram olja i en takt som fått experterna att häpna.– Men glädjen är kortsiktig för bilisterna, varnar Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.
USA bekräftar hög IS-ledares död
Turki al-Binali, från Bahrain, var den som teologiskt rättfärdigade att tusentals yazidiska kvinnor hölls som slavar av IS och hjälpte till att etablera IS i Libyen.
Läs mer om Bahrain och Libyen.
I hamnstaden Catania begravs Medelhavets offer
Hittills i år har över 1.500 människor mist livet på vägen från Libyen till Europa. De allra flesta försvinner i havets djup. De kroppar som flyter i land är så sargade av vattnet att de sällan kan identifieras. I den sicilianska hamnstaden Catania begraver imamen Kheit Abdelhafid de förolyckade tillsammans med en kristen präst.
Erik Ohlsson: Hur blev Afrikas oljerikaste nation ett bandit- och terrornäste?
Analys. Libyen är numera en kollapsad stat, oförmöget att hantera den flyktingkris där landet fått en huvudroll. Men hur blev Afrikas oljerikaste nation ett bandit- och terrornäste?
Libysk grupp: Vi har släppt Gaddafis son
En väpnad grupp i Libyen uppger via Facebook att den har släppt den döde diktatorn Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam. Han har hållits fängslad i staden Zintan i västra Libyen sedan 2011.
Läs mer om Facebook, Libyen, Saif och Zintan.
Uppgifter: Abedi träffade IS-enhet i Libyen
Nya uppgifter har framkommit om självmordsbombaren Salman Abedi, som dödade 22 personer vid en popkonsert i Manchester. Han ska ha träffat en IS-enhet i Libyen med koppling till terrorattentatet i Paris 2015, rapporterar NY Times.
Manchester-terroristen mötte IS i Libyen
Salman Abedi, mannen som mördade 22 personer i Manchester, besökte en grupp från terrorsekten IS i Libyen nyligen, enligt underrättelsekällor till New York Times. Gruppen är kopplad till terrorattentaten i Paris i november 2015.
Läs mer om Libyen och Manchester.
Islamistgrupp i Libyen ger upp
Den libyska jihadistgruppen Ansar al-Sharia, som är kopplad till al-Qaida, uppger att den ska upplösas.
Läs mer om Ansar och Libyen.
Islamistgrupp i Libyen ger upp
Den libyska jihadistgruppen Ansar al-Sharia, som är kopplad till al-Qaida, uppger att den ska upplösas.
Läs mer om Ansar och Libyen.
Islamistgrupp i Libyen ger upp
Läs mer om Libyen.
Vad hände med fadern som låstes in av Gaddafi?
När och var dog han? En son återvänder till Libyen för att forska i sin fars öde. Hisham Matars lyriskt mättade självbiografi lyfter från samtiden och blir till en tidlös tragedi med beröringspunkter i antikens litteratur.
Läs mer om Gaddafi och Libyen.
Egypten hämnas med flygattacker
Egyptens flygvapen har bombat mål i Libyen som svar på fredagens attack mot kopter. Extremistläger i staden Derna var målet.
Läs mer om Derna och Libyen.
Flygräder efter massmord på kopter
Egyptens flygvapen har svarat med flygräder mot extremistläger i Libyen efter massmordet på kopter. Under fredagskvällen begravdes några av offren.
Läs mer om Libyen.
Salman Abedi ringde brodern 15 minuter innan terrordådet
Manchester-bombaren Salman Abedi pratade med sin bror i Libyen bara 15 minuter innan dådet. Det rapporterar CNN.Brodern nekar däremot till att han ska ha känt till något om attacken.Brittiska myndigheter misstänker att Abedi var del av ett större nätverk som planerar ytterligare dåd.
Läs mer om Abedi och Libyen.
Terrorbombaren ringde mamma innan dådet
Några timmar innan Salman Abedi sprängde sig själv och dödade 22 andra i terrorattacken i Manchester ska han ha ringt sin mamma i Libyen och sagt: Förlåt mig, uppger nyhetsbyrån AP. Tidigt på fredagen grep polisen ytterligare en man i jakten på medskyldiga.
Läs mer om Libyen, Manchester och Salman Abedi.
Erik Ohlsson: Libyens kaos ger utrymme för extremism
Kommentar. Den extrema islamismen i Libyen och dess koppling till Storbritannien har hamnat i fokus sedan det kommit fram att attentatsmannen i Manchester hade libyska rötter.
Läs mer om Libyen, Manchester och Storbritannien.