Libyen

Erik Helmerson: Stoppa det rasistiska slaveriet i Libyen

Man kan inte blunda för de rasistiska undertonerna när svarta afrikaner behandlas som djur i Nordafrika. Var finns de antikoloniala protesterna?
Läs mer om Libyen och Nordafrika.
Här säljs unga männen som slavar för några tusenlappar
På en okänd plats i Libyen i augusti i år ropar en auktionsutropare ut:800, 900, 1 000, 1 100... Såld. För 1 200 libyska dinar, ungefär 6 700 kronor.Det som sålts är dock ingen tavla, bil eller soffa – det är två unga män.CNN har besökt landet i Nordafrika, ett land där liv auktioneras ut för bara några tusenlapparDär flyktingar som drömmer om ett bättre liv i Europa i stället blir slavar.
Läs mer om Europa, Libyen och Nordafrika.
Nytt stopp för Trumps inreseförbud
En domare i Honolulu stoppar nu USA:s president Donald Trumps tredje försök att genomföra ett inreseförbud riktat mot ett antal länder. Presidenten vill se ett stopp för invånare från Iran, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia, Tchad och Nordkorea att resa in i USA. Förbudet riktar sig också mot vissa personer inom Venezuelas regering.

Fotbollsstjärna kan bli president i Libyen

Efter att nästan samtliga röster har räknats står det klart att det liberianska presidentvalet kommer att avgöras i en andra runda i början av november. De två kandidater som går vidare är den sittande vicepresidenten Joseph Boakai som utmanas av den tidigare fotbollsstjärnan George Weah.
Läs mer om George Weah, Joseph Boakai och Libyen.
Barnbåt kom till Sicilien
Rom. I Italien kallas den redan barnbåten. Aldrig tidigare har en båt från Libyen kommit med så många minderåriga ombord som under fredagen då organisationen SOS Mediterranee anlöpte hamnen i Palermo med 606 migranter. Hela 241 personer är barn och ungdomar under 18. Av dessa är hela 178 ensamkommande.
Läs mer om Libyen, Palermo och Sicilien.
FN: Akut med hjälp till migranter
FN uppger att hjälpbehovet är akut för ett stort antal migranter som är fast i Sabratha i Libyen efter strider mellan olika fraktioner i kuststaden.
Läs mer om Libyen och Sabratha.
Boris Johnson skämtade om döda kroppar
Storbritanniens frispråkige utrikesminister Boris Johnson har hamnat i blåsväder sedan han sagt att Libyen skulle kunna bli en magnet för turister och investerare – om landet rensar bort de döda kropparna först.
Läs mer om Libyen.
USA: Fler länder i nytt inreseförbud
Det nya inreseförbudet till USA omfattar invånare från Nordkorea, Tchad, Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Venezuela och Jemen.
IS-slaktare gripen i Libyen
Läs mer om Libyen.
Fler än någonsin på flykt i världen
Färre flyktingar kommer till Europa. Det är främst en effekt av omstridda flyktingavtal med Turkiet och Libyen. Men sammantaget är antalet flyktingar i världen historiskt högt, enligt den senaste statistiken.
Läs mer om Europa, Libyen och Turkiet.
EU:s stöd till Libyen gör omänskligt system värre
Förhållandena för flyktingar och migranter i Libyen borde chockera det kollektiva medvetandet hos Europas ledare. Men förblindade av målet att hålla människor borta väljer EU att finansiera Libyens ansträngningar att hindra båtar att lämna libyskt vatten, vilket gör att människor hålls fast i ett system av exploatering, skriver Mari Mörth och Anna Sjöblom, Läkare Utan Gränser.
Mahmoud i Libyen: Vi lever i en mardröm
Libyen är i dag fullständigt laglöst – både för landets medborgare och för de uppemot en miljon migranter som strandat här på sin väg till Europa. It-specialisten Mahmoud beskriver tillvaron i Tripoli som en mardröm.
Läs mer om Europa, Libyen och Tripoli.
Färre migranter kommer från Libyen till Italien
Strömmen av migranter på Medelhavet från Libyen till Italien har minskat drastiskt denna sommar. Samtidigt har allt fler migranter valt rutten från Marocko till Spanien. Men det är inte säkert att dessa två faktorer hänger ihop.
Dödlig attack i Libyen
Minst elva personer har halshuggits i en attack mot en vägspärr söder om den libyska huvudstaden Tripoli. Området kontrolleras av den mäktige generalen Khalifa Haftar, vars styrkor håller landets östra delar.
Läs mer om Khalifa Haftar, Libyen och Tripoli.
Tunisiska fiskare stoppade högerextremas fartyg
En grupp tunisiska fiskare har förhindrat högerextrema aktivister från att lägga till i deras hamn. Fartyget hyrs av en högerextrem grupp som vill störa räddningsaktioner på Medelhavet och försöker få migrantbåtar att vända tillbaka mot Libyen och Tunisien.
Läs mer om Libyen, Medelhavet och Tunisien.
Första fartyget stoppat efter Italiens nya regler
ROM. Knappt hade Italiens nya regler för sjöräddning på Medelhavet mellan Italien och Libyen trätt i kraft - förrän den italienska kustbevakningen stoppade en tysk båt och tvingade den att lägga till vid ön Lampedusa för att kontrolleras.
Läs mer om Italien, Lampedusa, Libyen och Medelhavet.
Allt fler båtflyktingar till Spanien: Vi är oroliga
Spansk kustbevakning har på bara några dagar plockat upp flera hundra migranter ur vattnen mellan Marocko och Spanien – de flyende försöker allt oftare undvika det konfliktfyllda Libyen på deras väg till Europa. Spanien uppmanas nu att göra sig redo för fler flyktingar.
Läs mer om Europa, Libyen, Marocko och Spanien.
Gunnar Jonsson: Libyen är ingen vindbrygga
Både nödrop och hot har kommit från Italien. I år har redan 85 000 flyktingar kommit över Medelhavet. EU:s inrikes- och justitieministrar lovade vid torsdagens möte att sätta till alla klutar för att lindra bördan. En mängd praktiska svårigheter och dilemman står i vägen.
Läs mer om Italien och Medelhavet.
Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik
Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.
Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik
Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.