Libyen

Libyen skickar hem migranter till Niger

Libyen har återfört nära 200 migranter från Niger som uppehållit sig i landet utan tillstånd. Gruppen, där 50 kvinnor och fyra barn ingick, hade suttit i förvar i huvudstaden Tripoli och flögs hem på tisdagen, med stöd från Internationella flyktingorganisationen (IOM).
Läs mer om Internationella, Niger och Tripoli.

USA stoppar FN-utnämning

USA har stoppat utnämningen av den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayyad till nytt FN-sändebud i Libyen.
EU gör precis som Trump – stoppar flyktingar
Genom beslut som tas bortom insyn och demokratisk kontroll förflyttas EU:s yttre gränser till länder som Turkiet och Libyen. Det hindrar människor på flykt från att nå Europa och berövar dem rätten att söka asyl. Det är oacceptabelt, skriver Europaparlamentariker Malin Björk (V).
Inget USA för dem med dubbelt medborgarskap
Efter Donald Trumps presidentdekret gällande ett inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, har det rått oklarhet kring vad som gäller för dem med dubbelt medborgarskap.
Läs mer om Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.

Gunnar Jonsson: Libyen nästa dilemma för EU

Flyktingavtalet med det alltmer despotiska Turkiet gav dålig smak i munnen, men satte i princip stopp för en väldig flyktingström till EU. I stället kommer migranterna över centrala Medelhavet igen, över 180 000 nådde Italien i fjol. Runt 5 000 människor drunknade.
Läs mer om Italien, Medelhavet och Turkiet.
EU vill satsa mer på Medelhavet
Med mer pengar, mer utbildning och ökad övervakning hoppas EU-kommissionen få bukt med en hotande ny migrationskris över centrala Medelhavet. Men något avtal med Libyen går ännu inte att ordna.
EU vill ha en uppgörelse med Libyen om flyktingar
EU vill ha ett migrationsavtal med Libyen som liknar överenskommelsen med Turkiet. Italien har tagit eget initiativ till en sådan uppgörelse, men samtalen har hittills inte lett till något resultat.
Läs mer om Libyen och Turkiet.
IS i Libyen bombat av amerikanska stridsflyg
Amerikanska bombflyg har fällt bomber över IS i Libyen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bombräderna ska ha riktats mot IS-terrorister som flydde när staden Sirte befriades i somras.
Läs mer om IS-terrorister, Libyen och Sirte.
Stort strömavbrott i Libyen
Västra Libyen ligger i mörker sedan sent på lördagen, då ett strömavbrott som redan drabbat landets södra delar även spred sig till huvudstaden Tripoli och flera andra städer.
Läs mer om Libyen och Tripoli.
FN varnar för totalt sönderfall i Libyen
Försöken att bilda en enhetsregering i Libyen håller på att kollapsa. FN:s särskilda sändebud varnar nu för ökat våld och sönderfall i ett redan svårt sargat Libyen.
Läs mer om Libyen.
Rekord i antal drunknade på Medelhavet
4913 flyktingar drunknade på Medelhavet 2016 – den högsta siffran hittills. Nio av tio dödsfall har skett på den livsfarliga rutten mellan Libyen och Italien.
Läs mer om Italien, Libyen och Medelhavet.
De flyr till Libyen – och möts av inbördeskrig
I Libyen råder fullt inbördeskrig. Ändå söker sig ett stort antal migranter dit. Många vill till Europa, men de flesta har tagit sig till landet i hopp om arbete.
Läs mer om Europa och Libyen.
Minst sju döda i självmordsbomb
I Libyen har minst sju människor dödats och åtta skadats när en självmordsbombare sprängde sig själv i närheten av en styrka lojal med generalen Khalifa Haftar i Benghazi. Offren är soldater.
Läs mer om Benghazi och Khalifa Haftar.
Libyen återtar hela Sirte från IS
Libyska säkerhetsstyrkor har tagit över de sista återstående byggnaderna från Islamiska staten (IS) i kuststaden Sirte, enligt myndigheterna i landet.
Läs mer om Islamiska och Sirte.
IS under fortsatt press i Libyen
Libyska styrkor har tagit tillbaka ytterligare ett par gator från jihadistgruppen Islamiska staten...
Läs mer om Islamiska och Libyen.
IS under fortsatt press i Libyen
Libyska styrkor har tagit tillbaka ytterligare ett par gator från jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i dess tidigare fäste i kuststaden Sirte, enligt en talesperson för brigaderna.
Läs mer om Islamiska, Libyen och Sirte.
Apas attack mot flicka utlöste blodbad i Libyen
Över 20 människor dödades och omkring hundra personer skadades i sammandrabbningar mellan två klaner i Sabha i södra Libyen. Den utlösande faktorn — en tam apa — sätter fingret på den spända situationen i det krigshärjade och till stora delar laglösa landet.
Läs mer om Libyen och Sabha.
Apa utlöste blodbad i Libyen
Över 20 människor dödades och omkring hundra personer skadades i sammandrabbningar mellan två...
Läs mer om Libyen.
Apa startade klankrig – minst 16 dödade
En husdjursapa har startat ett klankrig i Libyen. Apan slet en huvudsjal från en flicka på gatan – och efter fyra dagars strider har minst 16 personer dödats. Ytterligare minst 50 personer uppges ha skadats, bland dem kvinnor och barn.
Läs mer om Libyen.
Kidnappade italienare frisläppta
Två italienare som kidnappades i södra Libyen i september har släppts fria, meddelar den italienska regeringen. Även en kanadensare har släppts.
Läs mer om Libyen.
Kidnappade italienare frisläppta
Två italienare som kidnappades i södra Libyen i september har släppts fria, meddelar den italienska...
Läs mer om Libyen.
Gambias landslagsmålvakt död på Medelhavet
Gambias landslagsmålvakt Fatim Jawara har omkommit ute på Medelhavet. Den 19-åriga Jawara drunknade när hon i båt från Libyen försökte ta sig till Europa förra månaden. Hittills i år har över 4 200 flyktingar förlorat livet ute på havet.
En chanslös resa mot trygghet
Situationen för de migranter som försöker nå Europa från Libyen har blivit fullständigt desperat....
Läs mer om Europa och Libyen.
Bilbomb i Benghazi dödade fyra
Fyra personer dödades och minst 15 skadades när en bilbomb detonerade i Benghazi östra Libyen....
Läs mer om Benghazi och Libyen.