Libyen

Över 20 döda i lastbilskrasch i Libyen

Minst 23 människor har omkommit och omkring 100 skadats i en lastbilsolycka i Libyen, enligt sjukhusuppgifter.
Läs mer om Libyen.

Över 20 döda i lastbilskrasch i Libyen

Läs mer om Libyen.
Båt förliste på Medelhavet – 90 befaras döda
Omkring 90 människor befaras ha drunknat i ännu en båtolycka på Medelhavet. De flesta av människorna ombord tros ha varit pakistanska migranter som försökte ta sig från Libyen till EU.
Läs mer om Libyen och Medelhavet.
90 döda i båtolycka på Medelhavet
90 migranter uppges ha drunknat sedan en båt förlist utanför Libyens kust, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Tio kroppar ska ha sköljts upp på stränder i Libyen och två överlevare ska ha lyckats simma i land. Ytterligare en person ska ha räddats av en fiskebåt.

Nya sanktioner mot Iran minskar oljeproduktion

Oljepriset är nu det högsta på fyra år, efter att ha klättrat stadigt under hösten. Nordeas analytiker Thina Saltvedt tror att priset kommer ligga kvar på den nivån även under 2018, men det finns flera osäkerhetsfaktorer, bland annat kan nya sanktioner mot Iran och politisk turbulens i länder som Libyen och Venezuela göra att priset stiger: Det kommer vara stor oro kring till de här länderna även under 2018 säger Thina Saltvedt, analytiker på Nordea.
Minst 22 döda i bilbombsattacker vid mosk
Minst 22 personer har dödats och många har skadats i två bilbombsdåd i Benghazi i östra Libyen.
Läs mer om Benghazi och Libyen.
Högsta domstolen sätter ner foten om inreseförbud
Högsta domstolen i USA kommer att pröva lagligheten i den senaste varianten av Donald Trumps inreseförbud, som riktar sig mot medborgare från sex i huvudsak muslimska länder. Det rapporterar AP. Länderna som omfattas är Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Tchad och Jemen. Ett slutgiltigt beslut väntas sent i juni, skriver nyhetsbyrån.
Läs mer om Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Syrien, Tchad och USA.
Västländers politik för regimskifte farlig för Iran
USA:s och västländernas recept för regimskifte i Afghanistan, Irak, Syrien och Libyen har hittills visat vart principen min fiendes fiende är min vän leder. Iran behöver reformer och inte ytterligare en revolution, skriver professor Masoud Kamali.
EU kan ta in 10.000 flyktingar från Libyen
Upp till 10.000 flyktingar som strandsatts i Libyen kan omlokaliseras till EU under 2018 genom humanitära korridorer, säger Italiens inrikesminister Marco Minniti i en intervju med tidningen La Repubblica.
Första migranterna evakuerade från Libyen
För första gången har migranter från de ökända samlingsplatserna i Libyen evakuerats direkt till Europa.
Läs mer om Europa och Libyen.
65 journalister dödades 2017
65 journalister har dödats i år, enligt Reportrar utan gränsers (RUG) årliga sammanställning. Siffran är lägre än på länge, men en förklaring är att de flesta journalisterna lämnat länder som Syrien, Libyen och Jemen.
Läs mer om Jemen, Libyen, Reportrar och Syrien.
Världen i chock – efter avslöjande om slavhandel
PARIS. Människor säljs som boskap för några hundra dollar Deras val: att svälta, bli slavar eller riskera döden i Medelhavet.Efter CNN:s chockbilder kommer nu reaktioner från hela världen på människohandeln i Libyen. Och jakten på lösningar.
Läs mer om Libyen och Medelhavet.Efter.
Macron laddar för militär aktion mot slavhandeln
Emmanuel Macron tar täten för en militärinsats som ska befria unga afrikaner från slavhandeln i Libyen. Men den franske presidenten och EU kritiseras samtidigt för att bära en del av skulden till den grymma tillvaro som afrikanerna möter under deras försök att nå Europa.
Läs mer om Europa och Libyen.
Krisplan ska rädda människor undan slaveri
I ljuset av rapporterna om att människor säljs som slavar i Libyen lovar AU och EU att göra mer för att hjälpa tusentals migranter som sitter fast i landet. – Om människor utsätts för slavhandel måste vi agera snabbt, säger statsminister Stefan Löfven.
Läs mer om Libyen och Stefan Löfven.
Kräver snabba åtgärder mot libysk slavhandel
Migrationsfrågan är central under toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU. Värdlandets president, Elfenbenskustens Alassane Ouattara, kräver snabba åtgärder för att sätta stopp för övergrepp mot migranter, där ingår slavhandeln i Libyen.
Läs mer om Afrikanska och Libyen.
Migrationen ämne för toppmöte i Afrika
När toppmötet mellan EU och AU inleds i dag i Elfenbenskustens ekonomiska nav Abidjan är det Afrikas unga befolkning som står i fokus. Men den överordnade frågan är migrationen, som aktualiserats av nyheten om afrikanska migranter som säljs som slavar i Libyen.
Läs mer om Abidjan, Afrika och Libyen.
Den här slavhandeln har pågått länge
De blir misshandlade, våldtagna och sålda som slavar.Vittnesmål om människohandeln med flyktingar i Libyen har väckt starka reaktioner och lett till demonstrationer på flera håll i världen.Men den skakande slavhandeln har pågått i flera år.– Det är frustrerande att se något som jag redan visste. Jag blev chockad att se att så många är chockerade över de här uppgifterna, säger journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos.
Läs mer om Libyen.
Upplopp i Bryssel efter demonstration mot slavhandel
Ett sjuttiotal personer har gripits eller omhändertagits sedan de vandaliserat butiker och slagit sönder bilar i Bryssel på lördagseftermiddagen. Upploppen ägde rum efter det att en fredlig demonstration mot slavhandeln i Libyen avslutats.
Läs mer om Bryssel och Libyen.
Flera demonstrationer mot libysk slavhandel
Många demonstrerade i Sverige och Europa mot slavhandeln i Libyen sedan chockerande bilder visat försäljning av människor. På Sergels torg i Stockholm var det fullt med folk som slöt upp.
Läs mer om Europa, Libyen, Stockholm och Sverige.
Saron såldes som slav i Libyen
18-åriga Saron Getachew har blivit fängslad, slagen, såld som slav, hotad till livet och nära att drunkna i Medelhavet under sin kamp för att få ett tryggt liv i Europa. På lördagen protesterade hon tillsammans med tusentals andra på Sergels torg mot det nutida slaveriet i Libyen.
Demonstration mot slavhandel i Libyen
Demonstration mot slavhandel i Libyen på Sergels torg i Stockholm
Läs mer om Libyen och Stockholm.
NMR-grupp störde Libyen-demonstration
Medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen försökte avbryta en demonstration mot slavhandel i Libyen i Uppsala.Enligt filmer från platsen omringades gruppen av polis.– De sprang in i demonstranter och började slå mot folk, säger Elina Pahnke som blev vittne till händelsen.