Libyen

IS-slaktare gripen i Libyen

Läs mer om Libyen.

Fler än någonsin på flykt i världen

Färre flyktingar kommer till Europa. Det är främst en effekt av omstridda flyktingavtal med Turkiet och Libyen. Men sammantaget är antalet flyktingar i världen historiskt högt, enligt den senaste statistiken.
Läs mer om Europa, Libyen och Turkiet.
EU:s stöd till Libyen gör omänskligt system värre
Förhållandena för flyktingar och migranter i Libyen borde chockera det kollektiva medvetandet hos Europas ledare. Men förblindade av målet att hålla människor borta väljer EU att finansiera Libyens ansträngningar att hindra båtar att lämna libyskt vatten, vilket gör att människor hålls fast i ett system av exploatering, skriver Mari Mörth och Anna Sjöblom, Läkare Utan Gränser.
Mahmoud i Libyen: Vi lever i en mardröm
Libyen är i dag fullständigt laglöst – både för landets medborgare och för de uppemot en miljon migranter som strandat här på sin väg till Europa. It-specialisten Mahmoud beskriver tillvaron i Tripoli som en mardröm.
Läs mer om Europa, Libyen och Tripoli.

Färre migranter kommer från Libyen till Italien

Strömmen av migranter på Medelhavet från Libyen till Italien har minskat drastiskt denna sommar. Samtidigt har allt fler migranter valt rutten från Marocko till Spanien. Men det är inte säkert att dessa två faktorer hänger ihop.
Dödlig attack i Libyen
Minst elva personer har halshuggits i en attack mot en vägspärr söder om den libyska huvudstaden Tripoli. Området kontrolleras av den mäktige generalen Khalifa Haftar, vars styrkor håller landets östra delar.
Läs mer om Khalifa Haftar, Libyen och Tripoli.
Tunisiska fiskare stoppade högerextremas fartyg
En grupp tunisiska fiskare har förhindrat högerextrema aktivister från att lägga till i deras hamn. Fartyget hyrs av en högerextrem grupp som vill störa räddningsaktioner på Medelhavet och försöker få migrantbåtar att vända tillbaka mot Libyen och Tunisien.
Läs mer om Libyen, Medelhavet och Tunisien.
Första fartyget stoppat efter Italiens nya regler
ROM. Knappt hade Italiens nya regler för sjöräddning på Medelhavet mellan Italien och Libyen trätt i kraft - förrän den italienska kustbevakningen stoppade en tysk båt och tvingade den att lägga till vid ön Lampedusa för att kontrolleras.
Läs mer om Italien, Lampedusa, Libyen och Medelhavet.
Allt fler båtflyktingar till Spanien: Vi är oroliga
Spansk kustbevakning har på bara några dagar plockat upp flera hundra migranter ur vattnen mellan Marocko och Spanien – de flyende försöker allt oftare undvika det konfliktfyllda Libyen på deras väg till Europa. Spanien uppmanas nu att göra sig redo för fler flyktingar.
Läs mer om Europa, Libyen, Marocko och Spanien.
Gunnar Jonsson: Libyen är ingen vindbrygga
Både nödrop och hot har kommit från Italien. I år har redan 85 000 flyktingar kommit över Medelhavet. EU:s inrikes- och justitieministrar lovade vid torsdagens möte att sätta till alla klutar för att lindra bördan. En mängd praktiska svårigheter och dilemman står i vägen.
Läs mer om Italien och Medelhavet.
Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik
Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.
Amnesty kritiserar EU:s flyktingpolitik
Amnesty riktar skarp kritik mot EU:s flyktingpolitik i en ny rapport. De skriver att EU-länder blundar för övergrepp och drunkningar på Medelhavet och att flyktingar hindras från att ta sig från Libyen till Europa.
Läs mer om EU-länder, Europa, Libyen och Medelhavet.
Fyra döda i beskjutning av strand i Libyen
Fem personer har dödats vid en raketbeskjutning av en strand öster om huvudstaden Tripoli i Libyen.
Läs mer om Libyen och Tripoli.
Hjälpaktioner kritiseras för att underlätta flyktingsmuggling
Räddningsaktioner längs den italienska kusten mot Libyen hjälper tusentals människor att överleva. Samtidigt får de kritik för att spela flyktingsmugglare i händerna.
Läs mer om Libyen.
Bensinpriset fortsätter att rasa i midsommartrafiken
Bensinpriset fortsätter att rasa och lagom till midsommarhelgen kom ett nytt prisfall.Här har ni - något förenklat - förklaringen till varför vi har rekordbillig bensin vid pumparna i sommar.Det krigshärjade Libyen har lyckats öppna kranarna rejält och pumpar fram olja i en takt som fått experterna att häpna.– Men glädjen är kortsiktig för bilisterna, varnar Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.
USA bekräftar hög IS-ledares död
Turki al-Binali, från Bahrain, var den som teologiskt rättfärdigade att tusentals yazidiska kvinnor hölls som slavar av IS och hjälpte till att etablera IS i Libyen.
Läs mer om Bahrain och Libyen.
I hamnstaden Catania begravs Medelhavets offer
Hittills i år har över 1.500 människor mist livet på vägen från Libyen till Europa. De allra flesta försvinner i havets djup. De kroppar som flyter i land är så sargade av vattnet att de sällan kan identifieras. I den sicilianska hamnstaden Catania begraver imamen Kheit Abdelhafid de förolyckade tillsammans med en kristen präst.
Erik Ohlsson: Hur blev Afrikas oljerikaste nation ett bandit- och terrornäste?
Analys. Libyen är numera en kollapsad stat, oförmöget att hantera den flyktingkris där landet fått en huvudroll. Men hur blev Afrikas oljerikaste nation ett bandit- och terrornäste?
Libysk grupp: Vi har släppt Gaddafis son
En väpnad grupp i Libyen uppger via Facebook att den har släppt den döde diktatorn Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam. Han har hållits fängslad i staden Zintan i västra Libyen sedan 2011.
Läs mer om Facebook, Libyen, Saif och Zintan.
Uppgifter: Abedi träffade IS-enhet i Libyen
Nya uppgifter har framkommit om självmordsbombaren Salman Abedi, som dödade 22 personer vid en popkonsert i Manchester. Han ska ha träffat en IS-enhet i Libyen med koppling till terrorattentatet i Paris 2015, rapporterar NY Times.
Manchester-terroristen mötte IS i Libyen
Salman Abedi, mannen som mördade 22 personer i Manchester, besökte en grupp från terrorsekten IS i Libyen nyligen, enligt underrättelsekällor till New York Times. Gruppen är kopplad till terrorattentaten i Paris i november 2015.
Läs mer om Libyen och Manchester.