Livräddande

Larmet: Polisen beslagtar livräddande läkemedel

Det är ett läkemedel som häver överdoser – och kan rädda livet på den som tagit till exempel en överdos heroin.Nu uppger SVT att Uppsalapolisen beslagtar läkemedlet, som går under namnet naloxon.– Det är skamligt. Har man inte den här kunskapen är jag beredd att utbilda varenda polis, säger Knut Bodin, medicinskt ansvarig läkare på sprututbytesmottagningen i Uppsala till SVT.

Man gick genom isen utanför Ulricehamn

En person får livräddande vård efter att ha dragits upp ur ett vattendrag i Ulricehamns kommun.
Läs mer om Ulricehamn.
Person hittad i vatten vid golfbana – livräddande insats pågår
Räddningstjänsten larmades vid lunchtid om att en person hittats i vattnet vid en golfbana i Västsverige. Enligt räddningstjänsten pågår hjärt- och lungräddning och ambulans har larmats till platsen.
Läs mer om Västsverige.

Två knivskurna på Medborgarplatsen

Två personer har blivit knivskurna på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.Insats med livräddande åtgärder pågår, enligt polisen.Misstänkt gärningsperson jagas.
Läs mer om Medborgarplatsen.
JUST NU: Person skjuten på gatan
En person har hittats skjuten i Malmö.– Personen hittades på gatan. Livräddande åtgärder har vidtagits på plats. Personen är på väg i ambulans till sjukhus, säger Fredrik Bratt vid ledningscentralen för polisen i Region syd.
Läs mer om Fredrik Bratt, Malmö och Region.
Slår larm: Seniorer nekas livsräddande vård
Äldre diskrimineras i sjukvården och omsorgen.Nu larmar pensionärsorganisationerna om att seniorer nekas viktiga undersökningar och livräddande vård.– När man kommit upp i ålder är man inte värd att satsa på. Det är den allmänna attityden till äldre, säger Christina Tallberg på PRO.
Läs mer om Christina Tallberg och PRO.
13-åriga Jasmine tog sitt liv på Sis-hem – larmet fungerade inte
13-åriga Jasmine Bergström tog sitt liv på Sis-hemmet Rebecka i Stockholms län. Behandlingsassistenten som hittade henne försökte larma – men larmknappen fungerade inte och livräddande insatser fördröjdes. DN kan avslöja att bristerna i larmsystemet var kända och att säkerhetsinstruktionerna har hanterats lättvindigt.
Livräddande register har vuxit med 100 procent
Få känner till att det finns ett register som kan rädda livet på blodcancersjuka.Men det finns en ljusglimt:Tack vare sociala medier har antalet donatorer vuxit med 100 procent.
Stort räddningspådrag – kvinna föll i vattnet
Räddningstjänsten larmades till Sättersholmarna utanför Hammarö i Värmland strax efter midnatt.Flera ambulanser, sjöräddningen och ambulanshelikopter deltog i sökandet efter en person som ska ha hamnat i vattnet.– En kvinna är uppe ur vattnet och de gör livräddande åtgärder på henne, säger Per Vikman, vakthavande befäl vid Örebropolisen till NWT.
Föråldrade lagar och regler försenar livräddande insatser
Samhällets alarmeringstjänst tillåts i dag inte använda flera av de tekniska möjligheter som många människor tar för givna. Lagar och regler måste ändras så att vi får möjlighet att utnyttja modern teknik som positioneringsdata i mobiler och larm från automatiska sensorer för att bättre kunna hjälpa, skriver Maria Khorsand, SOS Alarm.
Läs mer om Maria Khorsand.
Hund i en varm bil? Det här får du göra
Bilturen en solig sommardag kan lätt förvandlas till en dödsfälla för hunden.På kort tid kan temperaturen bli så hög att hunden drabbas av värmeslag.Ser man en hund sitta instängd i en bil ska man alltid larma polis – i akuta lägen får du även krossa bilrutan.– Var och en har rätt att rädda liv på en nödställd, och det gäller alla livräddande åtgärder, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.
Läs mer om Stockholmspolisen.
Oro på landsbygden efter dödsbranden
Deltidsbrandmännen kunde inte göra något för att rädda den 90-åriga kvinnan i det brinnande huset.Efter dödsbranden har räddningstjänsten kritiserats efter att en privatperson hindrades från att klättra in i huset.– Hade han fått klampa in hade han inte kommit ut levande, det var en livräddande insats vi gjorde. Styrkan som var där gjorde allt de kunde, säger yttre befäl Roger Larsson.
Läs mer om Roger Larsson.
JUST NU: Cyklist i krasch – svårt skadad
En cyklist har varit inblandad i en olycka i Marks kommun.– Personen ska vara medvetslös. Livräddande insats pågår, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.
Läs mer om Christer Fuxborg.
Centralerna söker efter fler blodgivare
Bara tre procent av befolkningen mellan 18 och 75 donerar blod minst en gång per år.Elin Berg, blodgivare på blodcentralen i Malmö, uppmanar ännu fler till att dela med sig.– Framförallt gör du en livräddande insats, och räddar tre liv, säger Gunilla Nielsen, enhetschef på blodcentralen i Malmö.
Läs mer om Gunilla Nielsen och Malmö.
25 brandmän bekämpar skogsbrand
Ett område stort som en fotbollsplan brinner i Gislaved kommun.Räddningstjänst och polis är på plats.– Det vi i första hand gör är att fundera på om det behövs några livräddande åtgärder, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i vid Jönköpingspolisen.
Läs mer om Gislaved och Jönköpingspolisen.
Politikern hyllas efter försök att rädda hjältepolisen
Parlamentsledamoten Tobias Ellwood gjorde flera livräddande insatser för Keith Palmer, polisen som knivhöggs flera gånger när han försökte stoppa gärningsmannen bakom onsdagens misstänkta terrordåd i London. Nu hyllas Ellwood för sitt mod och sin rådighet.
Läs mer om Ellwood, Keith Palmer och London.
Henry Heimlich har avlidit – blev 96 år gammal
Han uppfann det livräddande greppet Heimlichs manöver.Nu har amerikanske läkaren Henry Heimlich avlidit rapporterar BBC.Han blev 96 år gammal.
Läs mer om Henry Heimlich.
Belägrade staden Aleppo hotas av massvält
En kvarts miljon människor i rebellkontrollerade delar av staden Aleppo i Syrien står inför massvält och mycket begränsad livräddande vård de kommande veckorna om maten och medicinerna tar slut, larmar hjälporganisationer.
Läs mer om Aleppo och Syrien.
Ny fläktteknik ska väcka sovande förare
Kall luft i nacken är den senaste tekniken för att väcka sovande förare. Det är japanska Denso som enligt carbuzz har tagit fram den nya, livräddande fläkttekniken.
Läs mer om Denso.
Fick blodpropp – räddades av Tesla
Självkörande, livräddande bilar? Trots en propp i lungan kunde Joshua Neally köra vidare på motorvägen och ta sig till sjukhus, med stor hjälp av Teslas autopilot.
Läs mer om Joshua Neally och Tesla.
Misstänkt mordförsök i Akalla
En man har hittats skadad och blodig i Akalla i västra Stockholm. Livräddande åtgärder sattes in...
Läs mer om Akalla och Stockholm.
Tjuvar stal utrustning – från brandstationer
Tjuvarna stal avancerade verktyg som används i räddningstjänstens livräddande arbete. Polisen misstänker att planen kan vara att använda dem för att begå fler brott. – Det är ungefär som att sänka en räddningsbåt vid en badplats, säger Christer Sandström vid polisens mediecenter.
Läs mer om Christer Sandström.
Person hittad livlös i vattnet vid badplats
En person hittades livlös i vattnet vid en badplats i Bengtsfors vid lunchtid. Livräddande åtgärder sattes in – vilka tycka ha lyckats.– Personen ska vara vaken nu, en ambulanshelikopter har landat och kommer ta med honom till sjukhus, säger polisens presstalesman Hans Lippens.