Lotta edholm

L: Vi behöver en visselblåsarfunktion

Stockholms stad är mitt i stålbadet efter Metoo. Men trots att staden har drygt 40 000 anställda har bara 10 fall av sexuella trakasserier anmälts centralt. – Nu måste vi kartlägga problemet och inrätta en visselblåsarfunktion, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Läs mer om Lotta Edholm och Metoo.

Lotta Edholm (L) om sexuella trakasserier Fanns obehagliga gubbar

Lotta Edholm (L) är en av de politiker som den senaste tiden gått ut och berättat att hon utsatts för sexuella trakasserier.Under Liberalernas landsmöte i Västerås berättar hon mer om händelserna.– När jag var i 25-årsåldern och kom in i Sveriges riksdag är det klart att det fanns rätt många obehagliga gubbar där då som tog sig friheter, säger hon.
S rullar ut röda mattan för en diktatur
Vilka kriterier ställer Stockholms stad upp för samarbeten med externa parter? Just nu rullar S i Stockholm ut röda mattan för en diktaturstat, vars intäkter i hög grad baseras på arbetsförhållanden som de flesta skulle kalla slavliknande, skriver Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Stockholm.
Ensamkommande är ett jättesvårt socialt problem
Tidigare omhändertagande, fler låsta sis-platser och bistånd till Marocko. Det är Stockholmsoppositionens svar på situationen med de ensamkommande marockanska pojkarna. Dessutom vill både M och L att staten tar ett större ansvar. – Vi har ansvar för våra invånare och om de är invånare eller inte kan man verkligen diskutera, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Marocko.

L: Regeringen måste ta ansvar för gatubarnen

Kommunerna får ingen vägledning från staten när unga lever i armod, kriminalitet och ofrihet. Nu måste regeringen ta sitt ansvar för gatubarnen, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm, Liberalerna.
S sviker stadsdelar där kriminella har tagit över
Den passiva S-ledda regeringen och majoriteten i Stockholms stad sviker de medborgare som är värst utsatta när de kriminella flyttar fram sina positioner. Det skriver oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och S-ledda.
Skadegörelse ökar i Stockholm – mest på Söder
Skadegörelse och klotter är de enda brott som ökar inom samtliga stadsdelsområden i Stockholm, enligt en ny rapport. – Varför tar man inte upp några åtgärdsförslag i kommunstyrelsen? säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Läs mer om Lotta Edholm, Stockholm och Söder.
Underskott slår hårt mot Stockholms skolor
Årets skolbudget i Stockholm innehåller de lägsta tillskotten per elev på tolv år. Var tredje grundskola beräknas gå med underskott i år. Det krävs större tillskott i budget, skriver Lotta Edholm (L) och de fackliga representanterna Johan Törnroth och Ragnar Sjölander.
Stockholm stad vill skrota grupper för elever med särskilda behov
Stockholms stad vill dra in merparten av de små grupper där elever med mycket stora behov av stöd får sin undervisning. Tanken är att stödet ska ges nära eleven, helst på den egna skolan. – Den vanliga skolan klarar inte av det. Jag tror att de här barnen kommer att drabbas mycket hårt, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm.
Folkets hus utnyttjat av extremister i Rinkeby
Folkets hus lokaler i Rinkeby har utnyttjats till sammankomster för att hylla grundaren av det högerextrema turkiska partiet MHP och dess ungdomsgrupp Grå vargarna, skriver Mitti.se. Det får Liberalerna i Stockholm att rasa. – Det här är en fascistisk organisation, och de har ingenting i stadens lokaler att göra, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Förskolan blir service för föräldrar
Oppositionen i Stadshuset står fast vid sin kritik mot att barn till föräldralediga har fått rätt till heltid i förskolan. – Stadens kartläggning bekräftar våra farhågor – närvarotiderna ökar och vi får barnpassning i stället för pedagogisk förskola, säger Liberalernas gruppledare Lotta Edholm.
Läs mer om Lotta Edholm och Stadshuset.
L: Rena vinstkrav bakom Stureplansprojektet
Omdaningen av Stureplanskvarteret får stora konsekvenser för stadsplaneringen i resten av Stockholm. Resultatet blir att det läggs betydande resurser för att försöka tillmötesgå vad som egentligen är rena vinstkrav, skriver Lotta Edholm och Björn Ljung, Liberalerna.
Regeringen handlingsförlamad inför extremismen
REPLIK. Våldsbejakande extremism är ett av de största hoten mot människors frihet och trygghet i Sverige. Anna Carlstedt, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, för nu fram brister i detta arbete (DN Debatt 28/3). Frågan är varför regeringen inte lyssnar, skriver Roger Haddad (L) och Lotta Edholm (L).
Pionjär kan få en egen staty
För snart 50 år sedan blev Eva Remens Stockholms kommunfullmäktiges första kvinnliga ordförande och det är hög tid att hon uppmärksammas med en staty. Det anser tre av Eva Remens liberala partikamrater med oppositionsborgarrådet Lotta Edholm i spetsen.
Läs mer om Lotta Edholm.
Så vill L porta sexbrottslingar från skoljobb
Det är helt oacceptabelt att skolor har anlitat vikarier utan att ha sett utdrag ut belastningsregistret, säger Lotta Edholm (L), efter SvD:s avslöjande om hur Stockholmsskolor slarvat. Hon vill att att brottsutdragen sparas i personalakterna och föreslår att staden skapar en central vikariepool.
Nytt polishus försenas – trots skjutningarna
Rinkeby har skakats av dödsskjutningar och attacker mot polisen. Nu försenas bygget av polishuset där till 2019, vilket upprör Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm. – Det ligger i stadens och stockholmarnas intresse att polisens permanenta närvaro på Järva stärks, säger Edholm.
Läs mer om Edholm, Järva, Lotta Edholm och Stockholm.
Liberalerna: Finansskatt slår mot Stockholm
Regeringen aviserar att man ska införa en ny skatt på jobb i finanssektorn. Skatten ska betalas i form av 15 procent direkt på arbetsgivarens lönekostnad. Men det slutar inte där. Förslaget är så utformat att det träffar snart sagt alla företag som handlar med finansiella tjänster, som till exempel leasingtjänster, skriver Lotta Edholm (L) och Mats Persson (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Stockholm.
L-toppen: Trist med konstsnö som plan A
Hur ofta ligger snön djup i Stockholm i mitten av februari? Liberalerna ställer frågan efter huvudstadens OS-ansökan 2026. – Det är trist att konstsnö blir plan A, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Stor skillnad i möjlighet att få äldrelägenhet
Chansen att få plats på ett äldreboende hänger på var i Stockholms stad man bor. I Hägersten-Liljeholmen fick 92 procent av dem som ville flytta till ett servicehus avslag. I Spånga-Tensta fick bara 21 procent nej. – Det är ett jättestort problem att det är så stora skillnader mellan stadsdelarna, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm.
Göteborg borde klara sig utan Stockholmsmiljarder
Från 2,3 till 5 miljarder. Stockholms del i det kommunala utjämningssystemet har ökat med 120 procent på tre år. – Straffskatten på tillväxt riskerar att urholka vår förmåga inom socialtjänst och skola, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) håller delvis med.
Alltför enkelt att skicka notan till skattebetalarna
Sett till demokratin skulle det vara bättre om kommunerna ansvarar för begravningarna och står till svars inför väljarna. Det skriver liberala politikerna Lotta Edholm och Fredrik Malm i en slutreplik.
Läs mer om Fredrik Malm och Lotta Edholm.
Begravningsavgiften vår sämst utformade skatt
Systemet med enhetlig begravningsavgift är felkonstruerat och kommer att leda till skattehöjningar. En undermålig kostnadskontroll och höjda avgifter riskerar att undergräva legitimiteten i systemet, skriver liberalerna Lotta Edholm och Fredrik Malm.
Läs mer om Fredrik Malm och Lotta Edholm.
L om rätt till taxi: Dåligt ledarskap i Stadshuset
Upphandlingen i Stockholm gällande taxiresor för över tusen funktionsnedsatta elever har kritiserats och även överklagats. Efter nyår kör den ändå igång. – Det är dåligt politiskt ledarskap att ledningen i Stadshuset inte bryr sig, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Förslag skapar nya hot mot valhemligheten
För att skydda valhemligheten föreslås att valsedlarna placeras i valbåsen i stället för att de tas med in i båset av väljaren. Men det kan leda till nya problem med valhemligheten, skriver liberalerna Lotta Edholm och Fredrik Malm.
Läs mer om Fredrik Malm och Lotta Edholm.
Lotta Edholm (L): Som att skjuta sig själv i foten
Lotta Edholm är starkt kritisk till polisens nedläggning av den prisade Mumin-verksamheten som riktar sig till ungdomar som brukar narkotika. Det är att skjuta sig själv i foten, säger hon.
Läs mer om Mumin-verksamheten.