Lotta edholm

Riskabelt med riktade lönepåslag

Stora lönepåslag till lärare på endast två skolor riskerar att få negativa effekter. Det anser oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm.

Abu Dhabi-bolag betalar för kontakt med tjänstemän

Stockholms stads marknadsföringsbolag lovar tillgång till tjänstemän i utbyte mot pengar. Det visar ett avtal som SvD tagit del av. Motparten är Sturegallerian, som ägs av diktaturen Abu Dhabi. – Oerhört märkligt, säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L).
Kartläggning av sexuella trakasserier i skolan stoppas
Det blir ingen kartläggning av sexuella trakasserier i Stockholms skolor. Anledningen är den nya dataskyddslagen, GDPR, som träder i kraft i maj. – Jag är verkligen genuint upprörd över detta, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Läs mer om Lotta Edholm.
Rapport: Stökig skolmiljö ger psykiska problem
Bristande studiero kan leda till psykisk ohälsa, visar en ny rapport. Det vill politikerna i Stockholm lösa med ordningsregler och sociala team. – Vid stök i klassrummet ska man kunna ringa till teamet som plockar ut störningen, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Stockholm.

Unga kriminella lämnas vind för våg i Rinkeby

Grovt kriminella unga lämnas vind för våg i Rinkeby, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L). Hon vill att LVU-åtgärder i hemmet, som förekommer i högre utsträckning i Rinkeby än på Östermalm, förbjuds – och att det blir fler platser på låsta institutioner för unga.
Läs mer om Lotta Edholm, Rinkeby och Östermalm.
Hotfulla elever måste kunna stängas av direkt
Elever som begår allvarliga brott i skolan måste kunna stängas av snabbt, utan att andra åtgärder behöver ha provats innan. Skolan måste kunna agera vid akuta situationer. Så är inte fallet idag, skriver de liberala politikerna Lotta Edholm och Christer Nylander.
Lagstifta om att göra klassrummen mobilfria
DN DEBATT 5/2. Många elever störs av mobiler under skoltid. En brittisk undersökning visade att elever i skolor med mobilfria lektioner förbättrade sina kunskapsresultat – och det var de svagaste eleverna som förbättrade sina resultat mest. Mobiler är fantastiska, men de hör inte hemma i klassrummet, skriver Jan Björklund, Christer Nylander och Lotta Edholm (L).
Nytt lagförslag om mobilförbud i klassrummen
Liberalerna vill införa mobilförbud i de svenska klassrummen. Därför föreslår partiet en ny lagstiftning om mobilfria klassrum i grundskola och på gymnasiet. Det skriver partiledaren Jan Björklund tillsammans med partikollegerna Christer Nylander och Lotta Edholm i DN Debatt.
Stockholmsliberaler vaccinerar sig mot mässling
Lotta Edholm och Anna Starbrink (L) kommer med förslag om mässlingsriktlinjer samtidigt som de själva får ett stick i armen. De vill bland annat se ett nationellt vaccinregister och vaccinationstvång för förskole- och vårdanställda. Men risken att smittas i Stockholm är liten.
Läs mer om Anna Starbrink och Stockholm.
Ta principbeslut kring Stockholms arkitektur
Idag finns inte någon tydlig riktning för hur Stockholm ska utvecklas. Därför behövs en konkret och lättförståelig arkitekturpolicy om hur ny gestaltning och karaktär kan se ut i Stockholms olika områden. Det skriver Stockholmspolitikerna Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L).
L: Vi behöver en visselblåsarfunktion
Stockholms stad är mitt i stålbadet efter Metoo. Men trots att staden har drygt 40 000 anställda har bara 10 fall av sexuella trakasserier anmälts centralt. – Nu måste vi kartlägga problemet och inrätta en visselblåsarfunktion, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Läs mer om Lotta Edholm och Metoo.
Lotta Edholm (L) om sexuella trakasserier Fanns obehagliga gubbar
Lotta Edholm (L) är en av de politiker som den senaste tiden gått ut och berättat att hon utsatts för sexuella trakasserier.Under Liberalernas landsmöte i Västerås berättar hon mer om händelserna.– När jag var i 25-årsåldern och kom in i Sveriges riksdag är det klart att det fanns rätt många obehagliga gubbar där då som tog sig friheter, säger hon.
S rullar ut röda mattan för en diktatur
Vilka kriterier ställer Stockholms stad upp för samarbeten med externa parter? Just nu rullar S i Stockholm ut röda mattan för en diktaturstat, vars intäkter i hög grad baseras på arbetsförhållanden som de flesta skulle kalla slavliknande, skriver Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Stockholm.
Ensamkommande är ett jättesvårt socialt problem
Tidigare omhändertagande, fler låsta sis-platser och bistånd till Marocko. Det är Stockholmsoppositionens svar på situationen med de ensamkommande marockanska pojkarna. Dessutom vill både M och L att staten tar ett större ansvar. – Vi har ansvar för våra invånare och om de är invånare eller inte kan man verkligen diskutera, säger Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och Marocko.
L: Regeringen måste ta ansvar för gatubarnen
Kommunerna får ingen vägledning från staten när unga lever i armod, kriminalitet och ofrihet. Nu måste regeringen ta sitt ansvar för gatubarnen, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm, Liberalerna.
S sviker stadsdelar där kriminella har tagit över
Den passiva S-ledda regeringen och majoriteten i Stockholms stad sviker de medborgare som är värst utsatta när de kriminella flyttar fram sina positioner. Det skriver oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm och S-ledda.
Skadegörelse ökar i Stockholm – mest på Söder
Skadegörelse och klotter är de enda brott som ökar inom samtliga stadsdelsområden i Stockholm, enligt en ny rapport. – Varför tar man inte upp några åtgärdsförslag i kommunstyrelsen? säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Läs mer om Lotta Edholm, Stockholm och Söder.
Underskott slår hårt mot Stockholms skolor
Årets skolbudget i Stockholm innehåller de lägsta tillskotten per elev på tolv år. Var tredje grundskola beräknas gå med underskott i år. Det krävs större tillskott i budget, skriver Lotta Edholm (L) och de fackliga representanterna Johan Törnroth och Ragnar Sjölander.
Stockholm stad vill skrota grupper för elever med särskilda behov
Stockholms stad vill dra in merparten av de små grupper där elever med mycket stora behov av stöd får sin undervisning. Tanken är att stödet ska ges nära eleven, helst på den egna skolan. – Den vanliga skolan klarar inte av det. Jag tror att de här barnen kommer att drabbas mycket hårt, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm.
Folkets hus utnyttjat av extremister i Rinkeby
Folkets hus lokaler i Rinkeby har utnyttjats till sammankomster för att hylla grundaren av det högerextrema turkiska partiet MHP och dess ungdomsgrupp Grå vargarna, skriver Mitti.se. Det får Liberalerna i Stockholm att rasa. – Det här är en fascistisk organisation, och de har ingenting i stadens lokaler att göra, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Förskolan blir service för föräldrar
Oppositionen i Stadshuset står fast vid sin kritik mot att barn till föräldralediga har fått rätt till heltid i förskolan. – Stadens kartläggning bekräftar våra farhågor – närvarotiderna ökar och vi får barnpassning i stället för pedagogisk förskola, säger Liberalernas gruppledare Lotta Edholm.
Läs mer om Lotta Edholm och Stadshuset.
L: Rena vinstkrav bakom Stureplansprojektet
Omdaningen av Stureplanskvarteret får stora konsekvenser för stadsplaneringen i resten av Stockholm. Resultatet blir att det läggs betydande resurser för att försöka tillmötesgå vad som egentligen är rena vinstkrav, skriver Lotta Edholm och Björn Ljung, Liberalerna.
Regeringen handlingsförlamad inför extremismen
REPLIK. Våldsbejakande extremism är ett av de största hoten mot människors frihet och trygghet i Sverige. Anna Carlstedt, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, för nu fram brister i detta arbete (DN Debatt 28/3). Frågan är varför regeringen inte lyssnar, skriver Roger Haddad (L) och Lotta Edholm (L).
Pionjär kan få en egen staty
För snart 50 år sedan blev Eva Remens Stockholms kommunfullmäktiges första kvinnliga ordförande och det är hög tid att hon uppmärksammas med en staty. Det anser tre av Eva Remens liberala partikamrater med oppositionsborgarrådet Lotta Edholm i spetsen.
Läs mer om Lotta Edholm.
Så vill L porta sexbrottslingar från skoljobb
Det är helt oacceptabelt att skolor har anlitat vikarier utan att ha sett utdrag ut belastningsregistret, säger Lotta Edholm (L), efter SvD:s avslöjande om hur Stockholmsskolor slarvat. Hon vill att att brottsutdragen sparas i personalakterna och föreslår att staden skapar en central vikariepool.