Män

Allt fler drabbas av cancer

Lungcancer är fortfarande den cancer som skördar flest liv. Men cancer orsakat av HPV är bland de cancerformer som ökar mest. Mängden oralsex, framför allt bland män, är en orsak, visar forskning.
Läs mer om HPV.

Tio unga män döms för en serie av rån

Tio unga män döms för en serie rån i Göteborg tidigare i år.Ynglingarna 15-18 år gamla döms för 16 rån eller försök till rån.24 rånoffer har valts ut slumpvis.
Läs mer om Göteborg.
Allt fler drabbas av cancer
Lungcancer är fortfarande den cancer som skördar flest liv. Men cancer orsakat av HPV är bland de cancerformer som ökar mest. Mängden oralsex, framför allt bland män, är en orsak, visar forskning.
Läs mer om HPV.
Appbetalningar på väg att bräda kontanterna
En ny undersökning visar att betalappar har gått om kontantanvändningen för vissa betalningar – och unga kvinnor är mer benägna appanvändare än män. – Vi ser ett skifte i den svenska betalmarknaden som är historiskt, säger Insight Intelligences vd Lukas O Berg.

Larmet: Allt fler danskar drabbas av hudcancer

Antalet danskar som får hudcancer ökar, det skriver den danska tidningen BT. På bara ett år har antalet insjuknade män ökat med nära 17 procent, och antalet kvinnor med 8 procent.– Det är nog ingen tvekan om att det är ett pris som många äldre betalar för något de har gjort tidigare i sina liv, säger läkaren Hans H. Storm.
Kvinnliga chefer ingen hjälp när män sätter normen
Fler kvinnor överallt löser alla problem. Fler kvinnliga chefer, och fler kvinnliga politiker. Varianter på detta tema sägs ofta och rutinmässigt vara lösningen för att motverka sexism och diskriminering. Men tänk om något har gått helt snett med den teorin?
Butik rånades av män med kniv
Två svartklädda män med kniv rånade sent på lördagseftermiddagen en butik i centrala Lund.De kom undan med cigarretter och kontanter och har ännu inte gripits.Texten uppdateras
Läs mer om Lund.De.
Därför handlar alla julens tv-klassiker om män i kris
Det är fortfarande kvinnornas uppgift att iscensätta julen –med männen som gästartister.Jens Liljestrand skriver om svenska julmän från Ingmar Bergman till Mikael Persbrandt.
KTH-forskaren: Risk att AI förstärker könsnormer
Män som rekryterar män. Det är den historiska data som artificiell intelligens har att utgå ifrån när företag använder tekniken för att hitta sin nästa vd, menar KTH-forskaren Anna Felländer. Hon vill nu lansera en hållbarhetsmärkning för AI.
Yngre kvinna utsatt för misstänkt gruppvåldtäkt
En yngre kvinna misstänks ha utsatts för en överfallsvåldtäkt av flera män i en lekpark i Malmö, uppger polisen. Kvinnan är förd med ambulans till sjukhus.
Läs mer om Malmö.
Talar kvinnor och män inte samma språk?
16 december. Går det att se könsskillnader i hur vi använder det svenska språket? Myter och påståenden om språk granskas av lingvisten Mikael Parkvall varje dag fram till jul i SvD:s Språkluckan.
Läs mer om Mikael Parkvall.
Pascalidou: Maktens män kommer att slå tillbaka
Det stora bakslaget efter metoo-rörelsen kommer att ske, kanske är det redan här. Det tror journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, som är redaktör för boken om #metoo och vad som följer efter uppropens tid. – Det är klart att patriarkatet och maktens män kommer att slå tillbaka.
17 anmälda fall av sexköp – på två dagar
17 anmälningar om människohandel uppdagades i Umeå – på två kvällar.Polisen vittnar om en utveckling av en ny marknad för prostitution i mellanstora städer runtom i Sverige.– Det finns alldeles för många män som är beredda att köpa sex i hela Sverige, säger kriminalinspektör Simon Häggström.
Läs mer om Simon Häggström, Sverige och Umeå.
Frias för hot att halalslakta sin mamma för nätdejting
Två bröder och deras pappa som åtalats för att hotat halalslakta mamman frias av Malmö tingsrätt. Mamman hadfe gjort dem upprörda för att hon sökte kontakt med andra män på nätet.Pappan fälls enbart för misshandel.
Läs mer om Malmö.
Historiskt sett är idn om män i grupp generellt inte en jättebra id
Är mansrörelser ett tecken på en manlighet i kris? Och hur påverkas dessa av Metoodebatten? Mansforskarna Lars Jalmert och Helena Hill menar att det sällan finns belägg för de teorier som mansrörelser vill föra fram.
Läs mer om Helena Hill och Metoodebatten.
Flygvapenchefens order efter #metoo
Direktiv till Flygvapnets alla män: Ta tydligt ställning för den goda sidan och acceptera inte övergrepp, trakasserier och kränkningar.Så skriver högste chefen Mats Helgesson i en order som gått ut till chefer och personal inom Flygvapnet.– Det är den första ordern som jag går ut med på det här tydliga sättet i det här formatet. Jag tycker att det är så viktigt att det inte ska förekomma kränkningar eller övergrepp, säger Helgesson till P4 Norbotten.
Läs mer om Flygvapnet och Helgesson.
Grotescos kvinnor: Nu frågar män innan de rör oss
Härskartekniker och osynliggörande – metoo-uppropen och Grotesco-avsnittet Ladies night har kastat ljus över strukturer som tidigare varit osynliga för många. SvD möter Grotesco-gruppens kvinnor och talar om humorn som ett politiskt vapen.
Sabina, 28, fick revansch mot dem som sålde henne
Sabina, 28, vittnade i domstol mot sina hallickar. Tre män från Rumänien dömdes till fängelse. –De ville kontrollera mig, de ville inte att jag skulle veta något om världen utanför, säger Sabina i radioprogrammet Kaliber som granskat männen bakom prostitutionen i Sverige.
Läs mer om Kaliber, Rumänien, Sabina och Sverige.
Tre unga män erkänner sig skyldiga efter de gigantiska Mirai-attackerna
Massiva överbelastningsattacker från kapade iot-prylar slog ut flera stora sajter och tjänster förra året. Nu riskerar tre unga män fängelse i upp till fem år.
Läs mer om Mirai-attackerna.
Tre unga män erkänner sig skyldiga efter de gigantiska Mirai-attackerna
Massiva överbelastningsattacker från kapade iot-prylar slog ut flera stora sajter och tjänster förra året. Nu riskerar tre unga män fängelse i upp till fem år.
Läs mer om Mirai-attackerna.
Liga misstänks för flera stölder på Gekås
Tre personer begärs häktade i Varbergs Tingsrätt efter flera stölder på Gekås.Det rör sig om runt tio olika stölder. De misstänkta är två män och en kvinna, alla i 30-årsåldern, skriver Hallands Nyheter.– Framför allt är det filmer som stulits, säger åklagare Ann-Christin Claesson till Hallands Nyheter.
Kvinna och två män anhållna i kidnappningsdrama
En kvinna och två män har anhållits av åklagare misstänkta för inblandning i ett rån- och kidnappningsärende i Bålsta.– Enligt de första uppgifterna vi har fått in ska det vara flera målsägare, säger Johan Thalberg, presstalesperson vifd Uppsalapolisen.
Maskerade män tog sig in i bostad – rånade kvinnor
Tre maskerade och beväpnade män tog sig in i en bostad i Filipstad under natten till torsdagen. I bostaden befann sig tre kvinnor, som rånades av männen. Två av männen var beväpnade med kniv och hammare, skriver Filipstads Tidning.
Läs mer om Filipstad.
Män åtalas för misshandel med rasistmotiv
Tre unga män i Älvsbyn åtalas för en grov misshandel med rasistiskt motiv, skriver Norrbottens-Kuriren. Offret, en man i 20-årsåldern, hade bjudit på fest när tre personer trängde sig in i bostaden i början av november. – Jag trodde att det var något skoj på gång när de rusar in i min lägenhet och börjar slå mig med slagträet, säger mannen i polisförhör enligt tidningen.
Läs mer om Norrbottens-Kuriren och Älvsbyn.
Män åtalas för misshandel med rasistmotiv
Tre unga män i Älvsbyn åtalas för en grov misshandel med rasistiskt motiv, skriver Norrbottens-Kuriren. Offret, en man i 20-årsåldern, hade bjudit på fest när tre personer trängde sig in i bostaden i början av november.
Läs mer om Norrbottens-Kuriren och Älvsbyn.